Když jsem kdysi dávno jako kluk viděl v Kunovicích C-11ctku, mylslel jsem si, že je to "lavočka", jako stavitel KPček jsem neznal nic jinýho. Léta byl model Jaka-11 nedostatkový, až Aeroteam vydal snad první shortrun co jsem kdy stavěl a Jaka jsem poznal trochu víc. No a když na leteckých dnech létal ten jediný "náš" provozuschopný , to byl fičák. Ta rychlost, zvuk nadupaného motoru, a C-11 mi prostě učarovala. Teď je spousta fotek a dostupné literatury a hlavně je pěkný model od RS, už jsem jeden postavil v armádním zbarvení. A minulý týden si jdu takhle po letišti a najednou se mi tento Jak zase zjevil před očima. Vytáhl jsem tedy mobil a aspoň v tom šeru pořídil pár nekvalitních záběrů. Netuším v jaké fázi rekonstrukce je, ale bylo to prostě super vidět jej v trochu odhaleném stavu tak, že je poznat i jednotlivé konstrukční řešení trupu.
Přílohy
Zatím je zajímavý jen cockpit ;-)
Doplňky Brengun jsou hodně detailní ;-)
Vzadu, jsem doplnil konstrukci s rdst, kterou akrobatické Jaky byly vybaveny.
Včerejší noční patlání: začistil jsem spoje, doryl přechod křídlo/trup, provrtal jsem kabinu kvůli anténě, ale asi budu nakonec otvírat kokpit, takže si vyřezávání kabiny z acetátu dám znovu. Kokpit by snad i mohl být líp vidět.
Dejve, je to synt. Tamiya stříbrná lesklá bez ředění - tenkým štětcem. Důležitý je ale nastříkat tu palubní desku lesklou Gunze černou akrylovou...líp to po ní kluže, nespojí se to a dá se to utřít benzínem a opravit.
Ahoj Libore. Tak to jsme se minulý týden potkali, jsem jeden z těch dvou zoufalců jedoucích na vozíku. Jinak mašina je nyní po revizi v lakovně, pak bude následovat motorová zkouška a nakonec zálet, ale to trochu předbíhám. Náš Jak ten vystouplý kryt na křídle nemá.
No u radiokompasů je to na řízení se fotkami. Určitě radiokompas měl původní ruský kus OK-GFB a i u několika našich jsem radiokompas našel. Konkrétně OK-HFE, IIA, IIH a IIQ. Oproti tomu Kčková řada imatrikulací je bez radiokompasů, alespoň ty kusy, kde to lze prokázat.
Hindmane, tak chears... já šel od těch našich kolotočů a kynul vám rukou Pavel klouček: Chci ho nastříkat jako Ok-JIM - akrobatická, ta je z nich asi nejvíc focená. Ale nemám fotku kde by to bylo jednoznačné, že bouli ARK měla. Jen asi na téhle fotce se dá odhadnout, že tam ten kryt vystouplý je...
Jo JIM určitě radiokompas má, stejně jako OK-JIK. U ostatních to vypadá, že ho spíše nemají (KIO a KIB téměř jistě, JIL je dnes JZE a přijde mi, že tam má jen nějakou malou bouličku)
Diik moc za krasne fotky. Urcite se budou hodit i ostatnim. Nastrik je proveden, dekaly prijdou po opravach laku. Pasky padlo hodne, hodne. Jinak uz na to prestavam videt, docela mi to dalo zabrat normalne
rsuchan: to červenou jsem použil mr.hobby C3. Jinak zjistil jsem, že opět dělat něco podle návodu je k ničemu. Po nástřiku jsem kouknul na fotku a ejhle, ty černé trojúhelníkové výseče na křídle by neměly mít to rozhraní s bílou rovné, ale zakřivené a navíc v ostřejším úhlu a tím pádem jejich konec na odtokové hraně by měl být blíže trupu. V návodu je to trochu jinak... oprava by asi nedopadla nic moc.