Zakládám prozatím chlívek. Výlisky z Joy packu, kamufláž v Bf 109G-2, 2/HLeL 24, Finsko, konkrétně stroj MT-227 . 12. května 1944 na něm byl v souboji se sovětskými La-5 sestřelen a zabit zástupce velitele jednotky 1Lt Urkki Sarjamo. Do té doby přemožitel šesti soupeřů. Spolu s ním byla sestřelena i sesterská MT-229 ve stejné akci.
Kamufláž budu nejspíš interpretovat jako celozelený nástřik horních ploch. Objevuje se i interpretace horní plochy střeně šedé. V literaratuře se velmi často objevuje fotka tohoto stroje a nedávno se na Flicru objevila i barevná varianta. Zda jde o zdařilou koláž nebo snad možná původní barevné foto z války si netroufám odhadnout. Dále je velmi pravděpodobné že stroj nesl tropický filtr na sání, jako další stroje z téže jednotky v tomto období. Pokud mohl někdo poskytnout zpřesnující info, budu rád.
K tomuto konkrétnímu asi nepomůžu, ale kdysi jsem narazil na tyto stránky: http://www.maailmapalaa.net/lentokoneet/messerschmitt-bf-109-g-2/ obecně je tam k finským g-2 tam dost fotek. K tomu pouštnímu filtru jsem spíše skeptický, bez fotky bych ho asi nedával.
Díky za odkaz. Projdu si to. Trop filtr, na fotkách z rolu 1944 je zaznamenán na několika strojích, např. MT-207/216/225/229/236. Je to stejný období ze kterého je i mnou vybraná MT-221. Předpokládám vzhledem k prašnému prostředí na jejich letištích že byl spíš namontován, než že ne.Fotky jsou ve finský knize- Suomen Ilmavoimien historia vol.6 věnované Bf 109G.
Jarku, pro tento mač ano. Pragmaticky jsem zhodnotil že to fakt při svém časovém kontu co mám nedal + mě+ k tomu přišly vzorky, takže mám co dělat. Ale udělám si ho potom.
Ahoj Martine, dle fotky, co jsi sem dal mi to příjde jako standartní německé zbarvení přemalováno zelenou, která hůře kryje na horní části trupu. Na trupu jsou vidět znaky po zamalování hákového kříže, finské znaky mají lem zel. barvou, žlutá na čumáku je dvou odstínů. Jeden odstín pod motorem - německá a prvky rychlé identifikace finskou žlutou. Toto tam vidím já. Netvrdím, že je to správně. Michal
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek "Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími "Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Přestříkaná byla, o tom žádná, jenže jakým odstínem se nedá přesně říct. Zda zelená (přikláním se k tomu) nebo středně šedá. Zbytky po původním označení na trupu nevidím. Lem znaků- k tom u není důvod, to finové nedělali. Něco s tím budu muset vymyslet.
Vím, že Finové nelemovali výsostné znaky, ale na tom trupu jej olemovaný vidím.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek "Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími "Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michale, vidim to olemovani taky, ale prijde mi to stejnou barvou. Spise jako dodatecne opravovane bile kolo, aby to bylo kolo a ne sisoid.
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!! Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!! Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Znám tyhle kolorovaný a zrovna tenhle obrázek mě dost mate. Já si myslím že je špatně interpretovaná, že by to spíš měla být původní kamo RLM 74/75 a ne zelená. Vůbec mě tam nesedí a nedávají smysl fleky RLM 76 v zelený barvě. Pokud byla mašina zelená, tak podle mého názoru celistvý nástřik. Některý mašiny byly po roce 44 černo-zelený a bud je nastříkali rovnou do dvoubarevné kamo, anebo byly původně taky celozený a následně doplnili černý pole.
Martine zrovna tuto mašinu jsem řešil s klukem co dělá Finy, Joe Warner Cherrie a pak následně s Kyosti Partonenem a všichni jsme se shodli na původní německé kamo.