Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker E.III Eduard 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Fokker E.III Eduard 1/72

Příspěvekod Ondrous » 21 říj 2012, 09:40

Jelikož jsem konečně sehnal kompresor, potřebuju se na nějakém modelu naučit stříkání.

Proto jsem stavbu Bristola dočasně přerušil a pustil se do weekendového Eindeckeru od Eduardů.

Model bude v podstatě čistě z krabičky, půjde hlavně o to, vyzkoušet si stříkání povrchu.

Nasucho díly pasují velmi dobře, což se mi hodí - je to první stavebnice po 20 letech, doteď jsem dělal jen novostavby.

Původní předsevzetí postavil čistou krabičku jsem porušil hned na prvním dílu - nedalo mi to nepřidat na motor zdvihátka z mosazných profilů:

DSC00786.jpg

DSC00791.jpg

Držte mi pěsti, stavebnice jsou pro mě dost nezvyk a navíc se nějak nemůžu zbavit pocitu, že "je to všechno nějaký veliký". :grin:
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Re: Fokker E.III Eduard 1/72

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 21 říj 2012, 09:56

Super konečně normální měřítko. :celeb: Doporučuji projet si wingnutí stránky. Po novince Fokker EII a EIII je tam spousta krásných fotek kamuláží a detailů.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 21 říj 2012, 10:01

Nevím, co Ti na 1:144 připadá nenormální. :grin:

Návod na Eindeckera od WNW už mám stažený, ten motor jsem dělal podle něj. Jejich návody jsou vážně výborný.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinsticky » 21 říj 2012, 12:17

Jeee do čeho ses to pustil :-D :-D . Já ho mám rozdělanýho jen ho vyplést a bude finíto ale mám nějakou krizi nicnedělání :grin: :grin: . Martin :)
Martin martinsticky Štický
Máte-li dojem že vidíte nepořádek , nenechte se zmást . Jedná se pouze jen o systém uložení věcí , který momentálně nechápete .

Jsem i na Facebooku .
martinsticky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 21 říj 2012, 13:20

To Martinsticky: Fokkera jsem kdysi dostal od Sheyi, pro tenhle účel mi připadá v podstatě ideální. Já měl taky menší tvůrčí krizi, ale včera jsem dostal pořádnou vzpruhu, tak jsem k tomu zase sedl.

Učím se první krůčky s pistolí, zatím jsem zkusil povrch stříknout surfem. Bude to chtít cvik...
DSC00792.jpg

Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod atari » 22 říj 2012, 18:54

Motor paradni. Stavel jsem ho jako rozehrivacku pred dvaatricetinama. At se dari. Je to pekna stavebnice (mel sem prebal od Smeru).
atari

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 23 říj 2012, 06:58

Pěkné :) . Jen malá poznámečka, zjisti si jestli ten tvůj měl kompas na křídle. Ale předpokládám že spíš ne.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 23 říj 2012, 07:12

Díky za upozornění, na ten kompas bych málem zapomněl.

Chtěl bych udělat Udetův E.III 105/15, se kterým létal u KEK Habsheim (tj. marking, který nabízí přímo stavebnice), ten kompas na křídle neměl.

Obtisky ale budu muset vyrobit nové, ty ve stavebnici jsou bohužel poškozené (černá na křížích je odřená).

Ještě se musím rozhodnout ohledně barvy plátna (podle WNW šedá, doteď jsem žil s přesvědčením, že Fokkery byly béžové) a pruhu na trupu. Na všech dřívějších zobrazeních tohoto stroje byl pruh černo-bílo-červený (i když pořadí černé a červené se mnohdy lišilo), podle Wingnutů je pruh světle modrý... :?
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 23 říj 2012, 15:14

S pruhem mají asi pravdu, protože oba pruhy jak přední tak zadní byly stejného odstínu a modrá s bílou byly barvy bavorské Kasta v jejímž dresu Udet létal. A ta šedozelená?? možná to tak bylo, možná je to jen spekulace, kdo to rozsoudí? :D
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin L » 23 říj 2012, 18:31

ty obtisky zkus přejet navlhčeným hadříkem,ty "odřeniny" by mohly pustit
Mnohé lidi nejvíc štve to, že se Ukrajinci rozhodli bránit a jsou v tom úspěšní, protože oni sami jsou zbabělci, kteří by se okamžitě vzdali. To, že jim nastavili zrcadlo Ukrajinci, které mnozí vnímali jako lidi druhé kategorie, navíc umocňuje jejich frustraci se sebe samých, kterou si kompenzují tím, že Ukrajince odsuzují za odvahu bránit se, protože jim připomíná jejich vlastní zbabělost...
Martin L

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 23 říj 2012, 18:44

Díky moc, vyzkouším, na ten obtisk se možná vážně přilepil ten ochranný papír. #-o
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 27 led 2013, 19:26

Trochu oživím téma. O víkendu jsem se ke stavění moc nedostal, tak jen mírný pokrok, na bocích trupu jsem zkoušel vytvořit zašlé plátno rozmýváním olejovky.

Bohužel mi po první fotce chcípl foťák, takže jedeme na první dobrou. #-o

PIC02138.JPG

Důležitý poznatek je, že stavebnice jsou něco úplně jiného než novostavby. Kdybych to dělal z gruntu, trubky a drátěné výplety na bocích bych udělal zvlášť a nalepil na bok až po nabarvení. Takhle jsem je musel barvit štětečkem (trubky, šedozelenou jsem se pokusil namíchat vlastními silami) a pentilkou (drátěné výplety). Musím uznat, že je to mnohem těžší a smekám před Vámi, kteří tohle zvládáte, mně se to prostě nepovedlo.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 27 led 2013, 19:36

Jéje, co se stalo, že ses dal na tak velké měřítko? :D :D
Co se týká té šedozelené - já používám lihovou Agamu N6M - šedá RLM 02. Podle mého názoru je taková akorát... a viděl jsem povícero modelů, které byly stříkány barvami Gunze a odstín více méně odpovídá...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 02 úno 2013, 10:07

to KiR: Tenhle Eindecker je trénink na Wingnuta, kluci z MW mi jeden kousek svěřili na recenzní stavbu. :D Tak si chci vyzkoušet, jak se pracuje s modelem, který nemusím dělat z ničeho.

Do kokpitu jsem dovyrobil pár blbinek:

PIC02140.JPG

PIC02144.JPG

Ještě předělám knipl, zkusím vyrobit podsedák a pásy a zavřu trup. Pedály směrovky asi nechám tak, jak jsou ve stavebnici.

Vím, že na bocích trupu mám špatně přechod mezi plechovým panelem a plátnem (plech měl sahat více dozadu), ale už to tak nechám. Čas tlačí...

Vrtuli už jsem měl víceméně hotovou, chtěl jsem ji udělat hodně tmavou, podle fotek (tímto děkuji Hellboyovi za upozornění) byly skoro v barvě mahagonu a vrstvy dřeva v podstatě nebyly vidět. Bohužel jsem to přehnal s olejovkou a vytvořil jednolitou tmavou vrtuli... Takže znovu a lépe.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 02 úno 2013, 10:26

A jedna otázka na odborníky: sedačka byla taky v šedozelené barvě? :arrow:
Obrázek
Ondrous

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby