Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Optický klam - Fokker Dr.1 1/32 Roden

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Optický klam - Fokker Dr.1 1/32 Roden

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 09 led 2006, 11:27

Tak mě to taky zlákalo a přidal jsem se k tématické stavbě pruhovaných letadel taky jednou šíleností. Mým cílem je postavit si Fokkera Dr.1 586/17 s bíločerným pruhováním na horním křídle a na trupu. S letadlem nejdřív létal na jaře 1918 u Jasta 6 Ltn.Hans Kirschstein (eso s 27 sestřely). Ten nechal svuj Dreidecker natřít kombinacemi černobílých šikmých pruhů, věřil, že tak ztíží míření spojeneckým stíhačům. Kirschstein zahynul v červenci 1918 jako cestující při letecké nehodě.
Podle všeho se ale už v červnu jeho letadlo dostalo k Jasta 4, kde na něm létal Ernst Udet (válku skončil s 62 sestřely). Zbarvení snad zůstalo stejné, Udet jen přidal na trup písmena LO, což byla přezdívka jeho snoubenky.
Přílohy
Kirschstein.jpg
Udet.jpg
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 09 led 2006, 11:35

Tak, to je tedy zbožné přání, jak by to éro mělo vypadat. Jak to dopadne, to se uvidí :-D
Stavět budu ze stavebnice Roden v měřítku 1/32 a plechy Eduard, mírně doplním interiér, jinak krabička. Podklady z Windsocku, Ospreye a internetu.
Přílohy
Dily.jpg
Podklady.jpg
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 09 led 2006, 11:38

Mám ho také v plánu, ale v měřítku 1/72.
Přikládám foto a bokorysy, co jsem zatím našel.
Přílohy
triplane_schemes5.jpg
01.jpg
Kirschstein_Fok.D7.Dr1.stripey.jpg
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 09 led 2006, 12:00

Tady mám ještě nějaké fotky.
Přílohy
Udetfoto1.jpg
Udetfoto2.jpg
Obě fotky by měli být z přelomu června a července z letiště Beugneux.
kridlo.jpg
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 09 led 2006, 13:14

Koukám na nákres horního křídla a otázka je na snaďe. Jak bylo natřeno horní křídlo? #-o
1. Šikmé šmouhy („kamufláž“) a na nich bílé pruhy
2. Černé křídlo s pruhy barvy bílé
Přikláním se k variantě 2 :wink:
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 09 led 2006, 13:36

Křídlo je asi bílé a přes ně černé pruhy, ale přes tu bílou prosvítá streaky kamufláž. Na té kresbě je i ta černá hodně zašlá, takže to na tom scanu působí jako odřená zelená.
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 11 led 2006, 14:52

Tak první pokrok, slepená křídla a motor (trubky sání je přiložené), zatím vše sedí vcelku v pohodě. Potvrdily se informace z recenzí o křehkém plastu, povedlo se mi zlomit trubkovou konstrukci trupu při začišťování původního plastového kvadrantu ovládání bohatosti směsi na levé straně, naštěstí to šlo opravit :-D
Přílohy
PICT6012a.jpg
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 16 led 2006, 11:24

Tak, po týdnu večerní práce a víkendu mám připravený kokpit a chystám se dát dohromady půlky trupu. Všechno jsem zatím jen štětcoval, mám problém s místem na stříkání, normálně lepím buď u děcek v pokoji nebo v kuchyni na stole, takže stříkání barev používám jen na venkovní plochy (nechce se mi ten krámek pokaždý roztahovat) :-D
Přílohy
PICT6040a.jpg
Podlážka, ruční pumpa a knypl
PICT6053a.jpg
Přilepený knipl, bowden od ovládání směsi, plechy Eduard (kompas, spouště kulometů). Za pravou rukovětí je trošku vidět dodělávaná páčka společného odpalu kulometů
PICT6054a.jpg
Sedačka a zadní "přepážka". Sedačka má opěrku potaženou kapesníkem a napatlanou olejovkou, sedák je udělaný z dvousložkového tmelu Tamiya. Pokus o napodobení přivázání plátna ke konstrukci se mi moc nepovedl, mohlo to být o něco jemnější.
PICT6061a.jpg
Pravá strana trupu
PICT6072a.jpg
Levá strana + plechy
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Š » 16 led 2006, 11:52

Móóóc hezký =D> =D> .
Martin Š

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 27 bře 2006, 20:43

Tak jsem se po delší době dostal k tomu abych poslal nějaké další fotky ze stavby. Bohužel jsem měl dost pauzu ve stavbě, takže teď mě dost tlačí termín. Snad to do pátku stihnu dodělat.
Přílohy
PICT6245.jpg
Nastříkaná zesvětlená písková jako základ pod streaky kamufláž, pod ní prosvítá preshading černou (stejně pak nebude ve finále vidět)
PICT6260.jpg
Fokker je připravený ke stříkání černých pruhů, bílý základ už je nastříkaný. Na křídle i trupu už v této chvíli je udělaná streaky kamufláž, bohužel fotku jsem zapomněl udělat.
PICT6275.jpg
Fokk po odmaskování, nastříkání několika vrstev lesklého laku Tamiya (všechny stříkané barvy jsou Tamiye) a po nanesení obtisků. Bohužel se projevilo to z čeho jsem měl strach, pruhy přes obtisky prosvítají, ještě to budu muset doladit. Streaky kamufláž j
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 27 bře 2006, 21:13

Tak ještě pár fotek. Po stavební stránce se rozhodně Fokker Rodenům povedl, nenarazil jsem na žádný větší problém. Jediné větší tmelení byl hřbet trupu za kabinou, přece jenom to byl spoj dvou půlek trupu a navíc tam byla jakási podélná propadlina, kterou jsem musel tmelit tmelem Tamiya a Surfacerem 500 (nanášený párátkem - ideální pro opravy menších trhlin, krásně se zbrousí do ztracena). Streaky kamufkáž je dělaná olejovkami Umton (od oka namíchaná hnědá se zelenou - možná mohla být o něco víc do hněda), ředěno kobaltovým sikativem (krásně se mi na to nachytal prach, než to zaschlo :-D ). Jinak je všechno stříkáno barvami Tamiya (z mého pohledu na stříkání ideální - nesmrdí, jsou v podstatě blbuvzdorné při ředění a rychle schnou). Obtisky mě trochu zklamali, v recenzích jsem se na ně stížnosti nedočetl, ale mně stříbřily i na lesklém laku a nechtěly moc držet, nakonec pomohl Adhesol. Bohužel jsou dost průsvitné, což je u tohoto zbarvení dost problém. :evil:
Přílohy
PICT6283.jpg
PICT6282.jpg
PICT6276.jpg
Prosvítající obtisk - asi se pokusím tu bílou ještě přestříkat barvou. Buď to totálně dorazím nebo se mi to povede.
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 30 bře 2006, 14:00

Tak jsem slepil všechno dohromady,musím říct že podvozkové nohy jsou hodně poddimenzované, celý model se na podvozku docela houpe, jsem zvědavý jak dlouho to vydrží, než se nohy začnou deformovat.
Přílohy
PICT6285a.jpg
PICT6284a.jpg
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 31 bře 2006, 13:11

Tak už mám všechno pohromadě, dneska odpoledne dotahám lanka ovládání a lehce opatinuju, beru tto ak že Kirschstein tu mašinu dostal jako novou a záhy na ní namaloval ty pruhy. A model představuje právě období těsně po nanesení pruhů :-D
Ve skutečnosti nemám odvahu moc přepatinovávat ty černobílé pruhy, po té drbačce co jsem si s tím dal mám strach že bych to totálně zprasil :P
Přílohy
motor2.jpg
Motor nastříkaný stříbrnou a napatlaný směsí černé a hnědé olejovky, trubky sání palivové směsi natřený metalizérem Agama a napatinovaný oleji
celek1.jpg
celek2.jpg
kokpit.jpg
zepředu2.jpg
zespodu.jpg
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 31 bře 2006, 13:46

Hlavne ten motor, to je parada!
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Kotas » 31 bře 2006, 13:57