Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

StuG z východu, aneb kterak Číňan plnil na 130%

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

StuG z východu, aneb kterak Číňan plnil na 130%

Příspěvekod von Gratz » 16 bře 2008, 16:25

V sobotu asi před měsícem jsem se ráno probudil a dostal jsem chuť si zkusit nějakou rychlou oddechovku. Přesně podle hesla předsedy našeho klubu konzumentů alkoholických nápojů a občasných lepičů nesmyslů z plastu a jiných přidružených materiálů "Hlavně se s tím nejebat!". Hlášky některých jedinců typu "slepené jsem to měl za 5 hodin a pak se šlo stříkat nebo Strykery jsem slepil za neděli" že přivedly na myšlenku to také prubnout (obvykle, když se dostanu pod 3 měsíce, tak si můžu gratulovat k rychlosti).

Při takové akci je nejdůležitější výběr vhodného typu stavebnice. U takových postarších Kovozávodů se s tím člověk najebe, případně když se s tím nejebe, tak to akorát tak dojebe. Posledním postaveným kouskem byl italský tank, tak jsem chtěl zkusil zase nějaké to éro. Po probírce poměrně bohatých zásob létavců jsem si vybral StuG III-B od Trumpety v 72, který jsem pořídil před Vánocemi v jednom nejmenovaném opavském modelářském kvelbu. Samaljot snad udělám příště.

Model díly malému počtu čistě odlitých dílů sliboval rychlou stavbu bez zádrhelů, takže by to mělo jít za pomocí Tamka tekutého lepidla s vůní acetonu a lihovek Agama vcelku svižně. Stop po vyhazovačích bylo málo, díly stačilo odstřihnout, oříznout otřep a jemně zabrousit. Sedělo to perfektně. Model je stříkán lihovou Panzer Gray Agama, obruče kol namalovány černou Lifecolorkou, pásy Gunmetal syntetická Agama. Ta schnula poměrně blbě, ještě v úterý byla lepkavá. Lehké přestříknutí pískovou lihovkou to vyřešil. Model jsem filtroval Humbroly a Agamami, napuštění do spár - Valejo a Lifecolor, zaprášení je lihovou pískovou Agamou.

Za víkend bylo postaveno, ale čekal jsem na zaschnutí pásů. Po vyřešení problémů s lepkavostí pásů jsem je přilepil. Ovšem lepím je zespodu, aby na horní části zůstalo trochu pásů na prověšení. Věříce obrázku na krabičce jsem žádnou zradu nečekal. Ovšem pásu zbylo "poněkud" více, což neodpovídalo reálu, v praxi by se takto dlouhý pás při prvním obratu vysmeknul a navíc to vypadalo dost blbě. První plán byl horní část zamaskovat větvemi. Naštěstí jsem jsem se rozhodnul pás sundat, zkrátit a znovu nalepit. Pás šel dolů poměrně snadno, škody byla minimální, oděr barvy pořešil airbrush.

Po té jsem práškem jedlé sody přilepené na bezbarvý lak znázornil staré zaschlé bláto, které ještě nestačilo opadat, protože StuG toho po zablácení ještě moc nenajezdil. Trochu jsem elaboroval se zbytem patiny, hlavně začouzením, další zaprášení, oprava některých míst, nějaká rozlitá kapalina, atd. A malý StuG byl na světě.
Přílohy
KIF_9442_malý.jpg
Krabička
KIF_9371_malý.jpg
Délka pásů byla dodržena na 130% :-)
KIF_9372_malý.jpg
Asi mají v Číně nadbytek gumových plastů.
KIF_9383_malý.jpg
KIF_9384_malý.jpg
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
Tamigawy jsou pro děcka, chlapi stavějí KoPro.
Kávu nepiju, dávám přednost čaji. A když čaj, tak Tatranský.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] http://www.kpmopava.cz
von Gratz

• Odpovědět s citací

Re: StuG z východu, aneb kterak Číňan plnil na 130%

Příspěvekod von Gratz » 16 bře 2008, 16:51

Stavba byla rychlovka, takže jsem nic nenahrazoval ani nedoplňoval. Jedinou fotku Bussarda jsem našel ve Squadronu na StuG-III a tak byl v zimě bílý. Mě se více líbí šedivka, kterou jsem zvolil (zimní kamo bude mít pravděpodobně E od Attacku). Anténu jsen neřešil, ne na všech fotkách je patrná. Buď se dala ohnout nebo ji všechny stroje neměly? Objasní to někdo?

Další obrázky stavby.
Přílohy
KIF_9385_malý.jpg
KIF_9386_malý.jpg
KIF_9393_malý.jpg
KIF_9397_malý.jpg
KIF_9402_malý.jpg
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 16 bře 2008, 17:34

Aby nebyl Štukatér tak osamělý, rozhodl jsem se udělat diorámu. Tu jsem hodil i do skupinových staveb (abych si udělal čárku za další téma, kam jsem se nasáčkoval :D )

Odehrává se to kdesi v daleké rozlehlé zemi, které v těch časech vládnul bývalý lapka Džugašvili (J. V. S.). StuG podporuje pěchotu při odrážení útoku Sovětů v obsazené vesnici a následném přejití do protiútoku. Kulomet je již zakopán, jeho palebný úhel je docela úzký vzhledem k umezenénu prostoru, kterým může nepřítel proniknout. Napravo od StuGu je ležící pěšák s karabinou, za břízkou sniper. Za Stugem postupují 2 další vojáci. Celé je to situováno u rohu zahrádky Semjona Ivanoviče, který byl předsedou místního kolchozu nadšeně propagující Mičurynské metody produkce plodin. Momentálně je s partyzány někde v lesích okolo. Před válkou jako dobrý soudruh se dlouho do nocí účastnil porad za přítomnosti stachanů vodky kde snili o tom, že budou pěstovat obilí jak telegrafní sloupy (a místy i hustěji), zatímco jeho sousedé mu docházeli dírou v plotě za krásnou ženou Olgou (v současné době jsou všichni na frontě nebo v lesích s partyzány :grin: ). Protože je válka, tak zahrádka stačila zarůst. Plot byl natírán vyřazeným motorovým olejem z ne příliž četné mechanizace kolchozu. StuG do vesnice musel projet skrze bahnitou řeku, ale je vedro, tak bláto oschlo, ale nestačilo opadat, jen se zaprášit.

Ke stavbě. Rámeček je z balzy namořené mahagonovým lihovým mořidlem a 2x přetřený nitrolakem. Podložka je z lepenky, použit byla nezbytný toaleťák a disperzní lepidlo. Celé to je potřeno hustou kaší z jedlé sody (na co vše se dá tento zázral použít). Terém je nastříkán akryla Filecolor a Valejo a lihovkou Agama. Plot je z balzy namořen a pak natřen lihovkou. Nezbytná břízka je také zakoupená v RK-techu stejně jako tráva a křoví. Tráva je statická od výrobce Heki, křoví jsou divoké keře firmy Polák. Se vším se pracovalo velice dobře, lepeno to je disperzním lepidlem a sekunďákem.

Figurky jsou od ESCI. Nevím proč bylo a je tak atraktivní pro výrobce figur v 1:72 používat ten gumový neopracovatelný a nelepitelný plast. Takže na detailech figur jsou patrné otřepy i přes mojí snahu o jejich redukcí sklapelem s výměnnými čepelemi Excel.

Takže fotečky dio.
Přílohy
KIF_9412_malý.jpg
KIF_9415_malý.jpg
KIF_9416_malý.jpg
KIF_9420_malý.jpg
KIF_9422_malý.jpg
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 16 bře 2008, 17:41

Další várka.
Přílohy
KIF_9423_malý.jpg
KIF_9424_malý.jpg
KIF_9425_malý.jpg
KIF_9426_malý.jpg
KIF_9427_malý.jpg
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 16 bře 2008, 17:43

dobře si zamaskoval tu Trumpetyráckou sponku na pásy :grin: ale jinak proti tem fotkám si dobře opravil ty pásy
ale nepáčí se mě ten kulometčík (ti pochodující preiseři by byli hezčí
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 16 bře 2008, 17:57

No určitě by byli pěknější, na krámě jsem jsem si je prohlížel, ale když mám 50 pajduláků ESCIn, tak už to nevyhodím. I když ti gumáci jsou tak na Renaulta. Mohl jsem použít hawácké, ti jsou z normálního plastiku. Chtěl jsem je nechat na lépe provedenou jinou verzi. Třeba C/D, kde bych už nahradil madla drátkem. Nebo k nějaké další blátoplazí mašince.

Ty pásy bych spojil sešívačkou, ale někdo mi schoval žrádlo do koně, takže jsem musel použít klasickou metodu. :?

Jedeme dál.
Přílohy
KIF_9430_malý.jpg
KIF_9431_malý.jpg
KIF_9432_malý.jpg
KIF_9433_malý.jpg
KIF_9434_malý.jpg
Naposledy upravil von Gratz dne 16 bře 2008, 18:11, celkově upraveno 1
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 16 bře 2008, 18:10

Poslední várka.
Přílohy
KIF_9435_malý.jpg
KIF_9436_malý.jpg
KIF_9438_malý.jpg
KIF_9439_malý.jpg
KIF_9440_malý.jpg
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 16 bře 2008, 19:38

Dobry...kdes ho sehnal?
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 16 bře 2008, 20:14

Díky, měli ho na krámě v RK-techu u nás v Opavě i s tím C/D (má obtisky s lebkou), byla to horká novinka. A dobře jsem udělal, Trumpeta prý od ledna zvýšila ceny. Teď tam měli různá KV, Tigery, atd. Průběžně to doplňují.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanMatusek » 16 bře 2008, 21:15

štug je fajny, kulometčíka už ohodnotil koblih, mně se moc nelíbí kmen břízy, příliš moc bílé, chybí mi tam trochu černé na spodní části kmene a v jizvách po popraskané kůře, ale nejsem technikář, tudíž můj názor nemá patřičnou váhu
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] http://www.kpmopava.cz/
MilanMatusek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 16 bře 2008, 21:32

Tak toto ještě domalovat můžu. :-)
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 17 bře 2008, 08:19

Dik, Stugy musim nekde schrastit.
Jinak ta antena se sklapela do tech U profilu na zadi.
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 17 bře 2008, 19:44

Díky za upřesnění té antény. Model má ten úchyt ve vodorovné poloze, takže by měla být sklopená (i když fyzicky je spíš oddělaná). Info ohledně sehnatelnosti modelů jsem poslal na SZ.
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 29 dub 2008, 21:14

ahoj je moc pěknej, tu břízku jsi dělal nebo je kupovaná je pěkná. a prosímtě já mám od dragona stug IV ,nevíš kde bych sehnal nějakou pěknou nebo zajímavou fotku nebo netradyční námět? díky za odpověď.doufám že nemám v textu moc chyb já a čeština se moc nemusíme tak abych nebyl za trotla.
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fík » 06 črc 2008, 11:29

Náhodou tu fotku Bussarda někdo v archivu nemá? Já ji někde viděl, ale nemůžu jí najít. :cry:
" Dobrovolníci k obsluze útočných děl vystoupit!"

Život vojáka od útočného dělostřelectva je krátky, ale smysluplný!"
MÁŠ OBROVSKOU ŠANCI JAKO POKUTOVÝ KOP - SPRÁVNĚ HIP HOP:
HIP HOP JE TU HIP HOP JE V NÁS, OVLÁDNE I VÁS, PŘICHÁZÍ JEHO ČAS.
fík

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky