Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Re: Messerschmitt Bf-109E-7, Airfix, 1/72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Messerschmitt Bf-109E-7, Airfix, 1/72

Příspěvekod sesto » 06 led 2015, 18:08

Konečne sem dávam môj posledný dokončený model. Stavba mi v podstate trvala jeden celý rok, nejako veľa času sa mi na modelárčenie nepodarilo nájsť. Aj keď je pravda, že ak by som trávil viac času stavaním, namiesto prezerania Modelfóra, moja produkcia by asi bola väčšia. Naživo sa dal vidieť na Plastikovej zime, prvý krát som sa odhodlal niečo tam zobrať.
K modelu:
Airfix, so všetkým, čo k tomu patrí. Napriek istým nedostatkom však musím povedať, že nové Airfixy majú pre mňa isté neopakovateľné čaro. Ťažko povedať, čím to je, dosť nad tým uvažujem. Jednoducho keď otvorím krabičku s Fixom, tak mám okamžite chuť začať stavať a rozmýšľam, čo by sa ako dalo vylepšiť, s čoho použijem novú vrtuľu, ako zabrúsim rytie atď... Pri Tamke sa mi toto z nejakého dôvodu nedeje... Ale na druhej strane som si počas stavby celkom jasne uvedomoval, koľko času by som ušetril, keby som robil Tamku a nie Airfix...
Lepty: Použil som Zoom na Tamku
Povrch: Doryl som nejaké krytky, ďalšie zatmelil, celý povrch som prebrúsil aby som zjemnil rytie, onitoval som ho, prehĺbil som oddelenia klapiek od krídla, štetcom som surfom výraznejšie naznačil rebrovanie na pohyblivých plochách.
Úpravy: Vrtuľa je so stavebnice ICM, predok kužeľa s eduardej 110ky, kolesá sú upravené so starej Hasegawy, zadné koleso je z Tamyie (je trochu menšie), predok trupu je nadstavený asi tak o 1mm, chladiče sú zapracované do trupu a do krídel, podvozkové nohy som obliepal hliníkovou samolepiacou páskou, kryty podvozkových nôh sú stenčené, odvŕtal a znížil som výfuky, naznačil som zips a obšitie v šachtách, v šachtách som menil aj výstuhy. Vymenil som tiahla na smerovke. Guľomety v trupe sú Quickboosty, krídelné guľomety som vyrábal z in. ihiel a tá kužeľovitá časť je s plastu. Sklopené klapky sú už v stavebnici, ale už by som do toho nešiel, bolo s tým nenormálne veľa roboty, aby sa to aspoň trochu blížilo skutočnosti. Škára na vrchu krídla bola obrovská a po úpravách som zase nevedel dosiahnuť symetriu pravého a ľavého krídla. Nanovo som vyrábal ďalekohľad v kabíne aj so všetkými úchytmi. Vybavenie kabíny lepty plus samodomo. Zapotil som sa s tým lankom, čo drží kabínu. Doplňoval som aj nejaký malý bazmek, čo vidno cez otvor na spodku motora. Taktiež som musel nanovo na jednej strane vyrobiť to zosilnenie trupu pod kabínou, lebo v stavebnici bolo zle vylisované. V tých novších stavebniciach s E-7 už to ale napravili. Dorábal som vyvažovacie plôšky na krídelkách, úchyty krídelok, pozičky sú s priesvitného plastu. Doplnil som brzdové hadičky aj policajtov. Odvŕtal som tiež otvory na vypadávanie nábojníc (robil som to podľa výkresu v Modelári, neskoro som zistil, že mali byť až pri tých krytoch). Pôvodná kabína sa mi inak zdá celkom v pohode, nevymieňal som ju za acetát. Ideál to nie je, ale myslím, že sa dá.
Kamufláž: Popravde ešte nedávno bola 109ka Éčko pre mňa celkom okrajovým lietadlom. Momentálne mám ešte ďalšie tri v skrini - ICM, Tamku a ešte jeden Airfix. A keďže som si pred rokmi kúpil dekály od Techmodu, tak som ich chcel použiť, aj keď som čítal, že sa s nimi nerobí dobre. Galanda som vybral jednoducho preto, lebo sa mi s ponúkaných schém najviac páčil. Celkom som si ale zavaril, jednak preto, že som musel vyrábať ten nešťastný ďalekohľad a tiež preto, že Galand mal buď tých mašín viacero, alebo sa na nich stále niečo menilo, alebo obe možnosti spolu. A tak som hodiny čumel do fotiek a snažil sa zistiť aký má byť kužeľ, smerovka atď... Toto, k čomu som dospel je povedzme nekvalifikovaný odhad a určite bude kopec vecí zle. Ale snažil som sa mať všetko podložené nejakou fotkou, bohužiaľ len neviem, či toho istého stroja.
Striekané je to Tamkami, lak Sidolux. Patina olejovky a šminky od Tamky. Robil som aj postshading, len sa mi ako obvykle po laku trochu stratil a na fotkách nevidno ani to málo...
Dekály: S Techmodom sa naozaj robilo zle, ostáva mi len dúfať, že sa odvtedy polepšili, lebo zopár aršíkov ešte mám. Tieto boli strašne tvrdé a nereagovali ani na Hypersol. Musel som ich preryť a onitovať. Tiež mali hrubý krycí lak. Prvý krát v živote sa mi ale podarilo ich takmer úplne zabrúsiť. Je to ale riadna makačka. Lak, zabrúsiť, lak, zabrúsiť a tak stále dookola. Ešte dobre, že Sidoluch zaschne okamžite a hneď sa dá brúsiť. Na krídle som mal inak nehodu, tamyia páska mi strhla jeden znak, takmer vôbec na laku nedržal. Tak som strhol a zbrúsil aj druhý a dal som tam niečo z domácich zásob.
Fotky: Sú aké sú, lepšie zatiaľ nebudú. Fotené automatom pod lampičkou, veľa fotiek bleskom, aby bolo vidieť detaily, aj keď zaniká patina.
Tak snáď sa bude páčiť.
Přílohy
P1060062.JPG
P1060069.JPG
P1060077.JPG
P1060073.JPG
P1060089.JPG
Naposledy upravil sesto dne 11 led 2015, 16:57, celkově upraveno 1
Hotovo: Aichi M6A Seiran, Mosquito Mk.IV, Polikarpov I-16; Fiat G-55 Centauro; Jak-3; Bf 110C; Bf-109E; Micubiši A6M2 Zero
sesto

• Odpovědět s citací

Re: Messerschmitt Bf-109E-4, Airfix, 1/72

Příspěvekod sesto » 06 led 2015, 18:10

Ďalšie...
Přílohy
P1060066.JPG
P1060067.JPG
P1060068.JPG
P1060090.JPG
P1060084.JPG
Hotovo: Aichi M6A Seiran, Mosquito Mk.IV, Polikarpov I-16; Fiat G-55 Centauro; Jak-3; Bf 110C; Bf-109E; Micubiši A6M2 Zero
sesto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sesto » 06 led 2015, 18:12

Posledné...
Přílohy
P1060093.JPG
P1060091.JPG
P1040086.JPG
P1040088.JPG
SAM_0701.JPG
sesto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojta Mertl » 06 led 2015, 19:31

Moc hezký mezek, gratulace =D>
Vojta Mertl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desertmen » 06 led 2015, 19:37

Jak píše Vojta, parádní práce =D> Přesně takhle bych já rád jednou svého ve vitrínce 8-)
Rozestavěno: - 1/72
FW 190 A-8/R-2, Hellcat F6F-5N, Hurricane Mk.I early

Hotovo: - 1/72
Bf 109 K4, Bf 109 G6/R6, Fiat G.50bis AS ,,Freccia'', M.Magister, Re.2001, Ki-43-I, Habicht
Desertmen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod iFero » 06 led 2015, 19:50

=D> =D>
Jan Fedič
iFero

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Elsner » 06 led 2015, 19:51

Nádherná práce. Mám ho doma taky,ale tvůj super. To nýtování :P a těch úprav. Fakt nádhera
Honza Elsner

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 06 led 2015, 20:41

Krasavec...hned bych ho umístil do své vitríny, aby obohatil mou sbírku, což se nestane a...budu si jej muset udělat sám a určitě nebude tak pěkný. =D>
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Mižák » 06 led 2015, 20:41

Si blázon! =D>
Martin Mižák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ARAYA » 06 led 2015, 22:18

No pekne si sa vyblaznil, len co je pravda... :grin:
V kazdom pripade vynalozena namaha stala za to.
S detailami si sa pohral, uz len samotne prebrusenie povrchu sa vyplatilo a rytie teraz vyzera ovela jemnejsie... =D>
Povrch je tiez pekny, primerana patina tam je, akurat neviem co je to ruzove oslapanie pri kridle ( mozu robit fotky) a trosku oleja zospodu by mu neublizilo... :wink:
Celkovo je to krasny Emilko, moc sa mi paci... :P
ARAYA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sesto » 06 led 2015, 22:29

Ďakujem všetkým za pozitívne reakcie.
ARAYA
Ružová tam samozrejme nie je, to sú šminky od Tamky, to čo sa javí tak načervenalo je normálna hnedá a mala by to byť špina s topánok, teda aspoň taký bol zámer. :)
Olej som chcel robiť, ale mám fotku, ktorá by mala predstavovať presne túto mašinu a tam po oleji nieje ani stopa... Myslím, že mechanici sa o Galandov stroj vzorne starali, dokonca si myslím, že aj to, čo mám na krídlach, som trochu prehnal...
Přílohy
109_04x346gall tento.jpg
sesto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod majos » 06 led 2015, 23:36

Zdar,

Paci sa mi to bardzo.
Mam ho tiez na stole, v sobotu som kupil aj verziu trop (prave robim novy tropicky filter). S tym A-fix uplne chapem, podobne pocity mam tiez. Ja som v stadiu pred surfom, onitovanie som vzdal. Mam blbe kolecko...

Inac moje postrehy su ze: kryt motora pri tom lavom nasavaku robi zhora medzeru, ja som to riesil kuskom plastiku. A kabinka sa mi nejak zuzuje tne predny diel, stredny je roztiahnuty opierkou. Mozno som nedal dobre trup, ale zda sa mi to na viacerych stavbach. Povodne som chcel len krabicku, ale vzhladom na nejake problemy s kabinkou uz pretahujem nove a intak otvorim (skoda ze som sa nepohral s intakom, len som vytiahol novu sedacku, mal byt povodne zakryty).

Hlavne robim nove tiez, ale skusam ich vytocit z plastiku (uvidime), takze aj trupove som odrtal. Este som v ramci prerabania zbrusil na papier kryt podvozku, nie je to vela roboty a efekt velky. A kolesa chcem zaformovat z D-ka co mam odlozene. Mozno to nebude uplne OK, ale lepsie jak tie v stavebnici.

Neviem ako je to s rozmermi tychto Emilov of A-fixu (kedze to nie je Eduard:)), ale mne sa paci. Jo, a s tymi vztlakofkami by si sa este viac narobil ak by si ich dal neotvorene.

M
https://www.aktuality.sk/clanok/304587/ ... ka-armada/
majos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod reserve_22 » 06 led 2015, 23:55

Ahoj dufam ze sa nenahnevas ale dam par veci kedze viem ze ides viac do hlbky a ja tiez na E4-ke makam.Mas tam pridavnu nadrz tak by mala ist palivova trubka cez kabinu podobne ako pri F,G a na vrtulovych listoch pri koreni ma byt este tenky pasik vo farbe kovu vyznam nepoznam ale vsimol som si to na fotkach.Pekne to vidno aj na tej co si pridal.Neber to zle len ako postreh do dalsich E-ciek ;-I
Tu sme to riesili
download/file.php?id=673468&mode=view
viewtopic.php?f=52&t=2016&p=1605572#p1605572
A model moc pekny =D> =D>
Miroslav Stehel
reserve_22

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 07 led 2015, 06:54

Moc pěkný model s hodně úpravami. =D> Taky jsem ho stavěl a vím, jaké mouchy ten model má (tolik jsem ho neopravoval, ale něco taky, a s těmi klapkami pravda, je s tím práce v otevřené poloze).
Škoda drobné a bohužel časté chybičky v pozici nýtů okolo trupových přepážek, mají být vždy zvenku a zevnitř vzájemně sousedících. Ale to je drobnost, bývá to blbě i na výkresech.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ARAYA » 07 led 2015, 12:23

sesto píše:Ďakujem všetkým za pozitívne reakcie.
ARAYA
Ružová tam samozrejme nie je, to sú šminky od Tamky, to čo sa javí tak načervenalo je normálna hnedá a mala by to byť špina s topánok, teda aspoň taký bol zámer. :)
Olej som chcel robiť, ale mám fotku, ktorá by mala predstavovať presne túto mašinu a tam po oleji nieje ani stopa... Myslím, že mechanici sa o Galandov stroj vzorne starali, dokonca si myslím, že aj to, čo mám na krídlach, som trochu prehnal...

Vidim ze podklady studujes a aj pri povrchu ides podla fotky, tak je to OK... =D>
ked uz ale ides podla tejto fotky, tak by som zaprasil tie behune pneumatik a zamazal od oleja nadrz... :wink:
ze sa o ten stroj vzorovo starali a pulirovali ho nespochybnujem a ze ho taky cisty aj odfotili dokazuje foto, len urcite tomu nebolo tak uplne vzdy...
Ja vychadzam z toho, ze ked s tym strojom po misii Galand pristal, tak urcite bod ocadeny od vyfukov, kanonov a aj ten olej z neho vytekal...Mezek tym bol znamy, tak ako aj Spit...
V pohode, je to vec nazoru, mne pride zaujimavejsie, ked ma stroj vsestranu patinu...
V kazdom pripade si odviedol kus roboty a Emilko sa mi paci... =D>
ARAYA

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel