po polroku prerušovanej práce som ho konečne dokončil... Síce ho už stavalo veľa modelárov, ale neodpustím si malú minirecenziu...

Na začiatok musím povedať, že celkom určite je to jeden z najlepších modelov v tejto mierke. Je to výborne vymyslené a fantasticky to sedí. O tom niet pochýb. Skôr chcem vypísať na čo si dať pozor pri stavbe...
Chybičky stavebnice:

- na môj vkus príliš hrubá kabína, čo vidno hlavne pri otvorenej kabíne
- chýba mechanizmus bočného uloženia guľometu
- asi najviac mi vadilo, že v šachtách nie sú tie bočné výstuhy. Je síce super, že sú na leptoch, ktoré si treba dokúpiť, ale takáto politika mi je dosť proti srsti. Ono sa to nezdá, ale urobiť to z plastu a ešte to nadierkovať je celkom makačka. Celkovo sú na môj vkus podvozky príliš zjednodušené, ja som ich dosť prerábal...
- dekály... Pripájam sa k prosbe, aby ich tlačil Cartograf... Nie sú síce nepoužiteľné, ale na môj vkus sú príliš hrubé, mali aj trochu neostré línie.
- v leptoch na verziu E chýba mriežka do krídla, farebné lepty majú raster, ja som ich premaľovával. Upínacie pásy sú trochu mimo mierku, poskladať ich zo 17tich častí je celkom zaberák...
- vyhadzovače nábojníc na spodku trupu by som oveľa radšej tmelil, ako ich vyrezával. Bez kvalitných nástrojov sa to vlastne uspokojivo ani nedá urobiť.
- privítal by som zaťažené kolesá
Kamufláž a marking: Tento stroj zo stredomorského bojiska som si vybral z viacerých dôvodov. Celočierna kamufláž síce nie je moja najobľúbenejšia, ale chcel som si vyskúšať čiernu, lebo ma ešte v budúcnosti čaká. A konkrétne táto mašina s kanibalizovanou výškovkou a tou modrou sovou je neodolateľná... Zopár fotiek na tento stroj existuje a snažil som sa čo najviac vyčítať, ako naozaj vyzeral. Najväčší problém je zadná časť kabíny. 72ka je oproti 48ke dosť zjednodušená a napríklad nerieši uchytenie guľometu na boku trupu, len v strede. Vyrobil som si ho nanovo podľa fotky, to nebol problém, horšie bolo, že kvôli hrúbke kabíny sa tam ten guľomet nezmestí... Asi preto Edíci neriešili ani to uchytenie. Riešil som to zbrúsením a vyleštením kabínky zvnútra, teraz však trochu v danom mieste skresľuje.
Model taktiež vôbec nerieši nočné vybavenie kabíny a ja sa priznám, že do zisťovania, aké boli rozdiely, sa mi naozaj nechcelo. Jediné, čo ma mrzí, ale čo som zistil až keď už bola kabína na mieste, sú bočné záclonky...
Taktiež som sa rozhodol premaľovať kódové písmená, pretože boli príliš svetlé. Asi by som to prežil, ale Hčko na tom bielom páse takmer nebolo vidieť...
Popisky som skoro nedával, z fotiek mám dojem, že boli pretreté... Je to ale len môj odhad.
Tak snáď Vás trochu poteší, ja som si stavbu veľmi užil a určite to nie je posledná 110ka od Edíkov...
Hotovo: Aichi M6A Seiran, Mosquito Mk.IV, Polikarpov I-16; Fiat G-55 Centauro; Jak-3; Bf 110C; Bf-109E; Micubiši A6M2 Zero