Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stíhačka s těma zašoupávacíma křídlama :-) Tornado 1:144 Aca

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

stíhačka s těma zašoupávacíma křídlama :-) Tornado 1:144 Aca

Příspěvekod olouch » 10 bře 2013, 00:13

A strejdíku, postavíš mi tu stíhačku s těma zašoupávacíma křídlama? Tak jsem minulou středu našel v bazaru model, co by vyhovoval zadání - Academy 1:144, a během odpoledního hlídání za pět dnů s pětiletým synovečkem postavili a nakonec i spolu vyfotili. Pokud se mi letadlo ještě dostane do ruky, možná dostane i obtisky.

Lepeno s minimálními úpravami, trocha tmelu tady, trocha tmelu tam, nejvíc práce dal vršek vstupů, kde chyběly při napojení dva milimetry na výšku a stejný problém u napojení směrovky a hřbetu za kabinou. Na pomoc při barvení použita ta smradlavá kouzelná vodička, která nám sice udělala ošklivá rozhraní barev, ale o to kouzelnější bylo, když jsme z celého zeleně omatlaného letadla začali sloupávat maskol a "tyjo, to je skvělý, ta je úplně maskovaná" :-)

Podvozek jsme po zralé úvaze vypustili, "on by se mi asi stejně ulomil." Tak jsem už jen narychlo nalepil kryty.

No a trochu jsem se procvičil, povedlo se nalepit destičky tam, co chybělo moc plastu, nepovedlo se to maskování, když se žmoulá kolmo k rozhraní, ještě to jde, ale jak se začne vytahovat zpod barvy, je to v ... je to špatné. Taky je to úplně jiná zábava, když vám jeden pětiletý prcek pomáhá a současně hlídáte druhého tříletého ve vedlejším pokoji, model si dělá kdykoli během práce kratší i delší testovací lety s občasnými LMU a neustále čelíte dotazu, kdy už to bude hotové :-)

Pitotku už jsem počtvrté nelepil.

No a pochopitelně rakety, "ty mají taky trysky :-)"

Říkejte si, co chcete, tohle je můj nejlepší model za celou dobu dřív i teď po návratu. Lepím si pro radost a když vidím, kolik radosti tohle udělá tomu mrněti ... kam se hrabe to nejhezčí, co jsem kdy postavil.
Přílohy
IMG_6537mail 1024 Q5.JPG
IMG_6538mail 1024 Q5.JPG
IMG_6540mail 1024 Q5.JPG
IMG_6541mail 1024 Q5.JPG
Naposledy upravil olouch dne 19 črc 2015, 21:50, celkově upraveno 1
hotovo:
Avia CS-199, KP 1/72
stíhačka s těma zašoupávacíma křídlama - Tornado 1:144 Academy
Jášova letadla
rozděláno:
F-105D Thunderchief, Hasegawa 1/72
olouch

• Odpovědět s citací

Re: stíhačka s těma zašoupávacíma křídlama :-) Tornado 1:144

Příspěvekod vbalko » 10 bře 2013, 14:59

Pekne :-) Podobne (tornado ids 144 od revellu) som nedavno postavil pre 4 rocnu dceru. Takisto nema z bezpecnostnych dovodov podvozok :-)

Co sa tyka stavby tak tie vystupky za nasavanim ma aj original - nie je to nedostatok stavebnice.

Odesláno z mého ME301T pomocí Tapatalk 2
vbalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod olouch » 11 bře 2013, 00:39

vbalko píše:Pekne :-) Podobne (tornado ids 144 od revellu) som nedavno postavil pre 4 rocnu dceru. Takisto nema z bezpecnostnych dovodov podvozok :-)
Co sa tyka stavby tak tie vystupky za nasavanim ma aj original - nie je to nedostatok stavebnice.

Děkuji, co se týká výstupků, ony tam jsou, jen na těch fotkách nejsou moc vidět. Právě proto, že se mi to podle paměti nezdálo, jsem při stavbě koukal na fotky skutečných letadel. Za vstupem celá horní plocha vstupu mírně stoupá, zhruba na úrovni konce překrytu kabiny je spára a kousek za kořenem křídla je po celé vrchní ploše schod dolů a plochý výdech směrem dozadu.

Na modelu byla vrchní plocha vstupu až ke spáře vodorovná, tam končil samostatný díl vstupu a napojoval se na trup. Ten zřejmě počítal se stoupající plochou vstupu, takže tam v místě spáry vznikl asi dva milimetry schod vzhůru, který tam být neměl, pak za kořenem křídla je správně schůdek dolů. Ono je na druhé fotce vidět na vnitřní straně pravého vstupu, kolik je tam přidáno. Chtělo to aspoň jednou opravit chyby a nedodělky po prvním tmelení, ale nešlo to :-)
hotovo:
Avia CS-199, KP 1/72
Jášova letadla
rozděláno:
olouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vbalko » 11 bře 2013, 07:41

Neviem teda ci sa rozpravame o tom istom.
Na tomto obrazku pekne vidno aky je skok hned medzi nasavanim a drakom lietadla

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Medzi nami - ja som to po prvykrat zatmelil a potom po pozreti obrazkov skutocnych lietadiel pracne vyskraboval tmel :-)

Horsie to bolo s presahom motorov vzadu na trupe - tam sa to blbo zrovnava:-)

vbalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod olouch » 11 bře 2013, 21:56

Zdravím vbalko, to asi mluvíme každý o něčem jiném. Výstupek za nasáváním i mezera mezi vstupy vzduchu a trupem na modelu jsou správně, ty jsem tam nechal, děsivý byl schod, který vznikl po napojení dílu vstupu na slepený trup a který tam v žádném případě být neměl. Je to vidět na výřezu fotky.

Ano, pokud chce někdo hodnotit kvalitu stavby, je to ideální příležitost pro použití slova ohavný. Ale o to vůbec nešlo. Důležité je, že pořád "létá" bez úhony a snad ještě nějakou dobu vydrží. A že časem snad bude v rodině další modelář :-)
Přílohy
IMG_6538 detail 2.gif
hotovo:
Avia CS-199, KP 1/72
Jášova letadla
rozděláno:
olouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vbalko » 12 bře 2013, 01:20

Ahaaa :-) uz to vidím. To musela byt radost tmelit :-)
vbalko

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel