Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nejodrbanější ZERO

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Nejodrbanější ZERO

Příspěvekod mmaacc » 06 bře 2017, 09:05

Spatlal jsem jedno Zero stará hasegava 1/48 za 130,- Kč z bazaru,
éro jsem přeryl z pozitivu kvůli patině, žádná sláva tohle mi tedy fakt nejde nejhorší chyby snad zakryla kamufláž nebo obtisky,
interiér se mi nějak moc řešit nechtělo podklady nemám barvy na japonce taky ne tak jsem tam dal toho pilota co byl ve stavebnici.

Odrbání není nastudované dle fotek je to spíš ze série What if, chtěl jsem vyzkoušet jestli to takhle jde udělat.
Éro je celé barvené štětcem nejdřív hliník, pak maskolem nadělané místa kde kamo odpadne.
Následně celý vrch naštětcován tmavou zelenou kryt motoru antracitem a vydrbáno na "plech! (zubním kartáčkem, nehtem a párátkem)
pak olejovkou vyplněné spáry a černým Washem doděláno očouzení výfuků a výstřelných kanálů, nakonec stříknutý matný lak na auta ve spray
Přílohy
zero4.jpg
foťák začal dělat pruhy snad není na odchodu
zero3.jpg
zajímavé jak na fotce vyleze ten olej ve spárách ocasních ploch na živo to tak ostře nevypadá
zero2.jpg
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Re: Nejodrbanější ZERO

Příspěvekod Michal Vyparina » 06 bře 2017, 09:09

Jako pokusný králík to vypadá moc dobře. =D> =D>
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rimmer » 06 bře 2017, 10:28

No na pouhé ozkoušení metody odrbání asi stačí i kus plastové destičky, ale na éru (když už sis dal tu práci s přerytím) by to možná chtělo i trochu popřemýšlet a snažit se odřeniny umístit s trochou logiky, i když se nedíváš na fotky, což je škoda i u testovacího modelu. Jako základ odřenin by to šlo použít, ale takhle bez rozmyslu rozmístěné se mě to nelíbí. Odření je na místech, kde by pravděpodobně vůbec nebylo a téměř není, kde bych ho víc čekal. Mimochodem, Zero (a většina letadel z 2sv.války) má plátěné ovládací plochy, tam ty stříbrné odřeniny nemaj co dělat.
Rozestavěno: X-2, X-3, Bf-109T, Bf-109E-1, Bf-110B+D+E, He-219A-0, Me-262A, Me-163B, FW-190D-9, Do-217J + několik temelínů
Hotovo: Do-27 (SH)
Rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bari Ball » 06 bře 2017, 18:07

Súhlasím s Rimmerom, takéto opotrebenie povrchu je potrebné trocha naštudovať z fotiek. Takto odrbané Zero by asi stálo na okraji letiska, po skončení vojny a určite by nebolo odrbané až na kov na plátenných plochách. Hinomaru určite počas služby takto nevyzeralo, to by si žiadny mechanik nedovolil, predsa len to bol symbol bozského cisára.
Bari Ball

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 06 bře 2017, 21:11

Tak asi bych především vynechal slovo odřeniny a nahradil třeba slovem oprýskaniny.
No a až na ty plátnem potažené plochy bych řekl, že vcelku to vypadá jako oprýskané éro a podstatné je, jestli se to líbí autorovi.
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matt1200 » 06 bře 2017, 22:14

Sice to co tady zaznělo je fakt, nicméně za mě plus že zkoušíš experimenty protože jen tak se člověk vypiluje (než na modelu za 2k) a pak už ví jak na to, věrohodnost si nastuduje a výsledek se dostaví. Jasně dá se to nacvičit na kousku plastu ale naprosto chápu že člověka to takhle víc baví. Soudím podle sebe :-D
Matt1200

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 06 bře 2017, 23:41

Přesně moje řeč :)
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 07 bře 2017, 07:23

Díky za komentáře, ty plátěné ovládací plochy mi tedy fakt unikly to jsem opravdu nevěděl.

Co mě překvapilo že se dá cca 15 minut natřená agama seškrábat nehtem i částečně
myslím že to ještě někde využiju.

Co se týče oprýskání nestudoval jsem fotografie ale úplně jsem si to z prstu nevycucal
použil jsem kombinaci obrázků z wingspalete.ru, viz přílohy jenže je otázkou jak opravdu sedí
a znaky jednotky čísla atd jsem použil z krabice

To poškození znaků bylo také na tom wingpalete tak mi nějak zvlášť divné nepřišlo.
Přílohy
65_65.jpg
65_64.jpg
65_26_b2.jpg
65_7.jpg
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 07 bře 2017, 07:37

Několik postřehů:
Wings palette není jako zdroj pro kamo vůbec relevantní . Většinou jsou to vymyšlené , informativní kresbičky.
Na obrázcích je A6M3 ( mimo poslední ) a tvoje A6M5.
Světlá barva na obrázcích není kov ( mimo motorových krytů ) , ale prosvítající původní světle šedá kamo . na ní byla nanesena v polních podmínkách zelená.
Zera byla opatřena základní hnědočervenou barvou takže loupání na kov je nesmysl.
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 07 bře 2017, 10:57

Jasně máš pravdu, wingspalete nejsou nejlepší zdroj ale asi jediný o kterém vím.
Máš to nastudované u mě je to první a zároveň poslední japonec co jsem kdy
stavěl, vlastně celý důvod koupě modelu v bazaru byl ten udělat to tak jak to je.

O světle šedém podkladu (někdo psal že se blíží RLM 02) místo hliníku jsem přemýšlel taky
ale nebyl by tam tak výrazný vzhledový rozdíl právě matná zelená a přechod
na hliníkovou metalízu vypadá dost dobře, jasně že japanologa to nepotěší ale je to holt tak.

Oloupání vypadá na živo v kanceláři na poličce dobře, navíc všichni v práci jsou totální laici
takže to ani nikomu nedojde že je to mimo realitu.

Kousek od zera stojí tento mig docela se barevně doplňují :lol:
Přílohy
mig.jpg
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 07 bře 2017, 20:32

Máš to moc pěkný. =D>
On model do kanceláře, pro návštěvy, na krbovou římsu a tak se musí stavět jinak než "podle pravdy" :lol:
Sám sem občas na lodích stavěl něco přesně podle historických pramenů a vypadalo to tak divně, že laické návštěvy ohrnovali nos - co sem to za nešiku! Pak sem to udělal vzhledově pěkně, ale odborníkům zde bych se ani neodvažoval ukazovat, aby je nefláklo. No a u návštěv ohromný úspěch. #-o
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 04 dub 2017, 08:46

Já stavím modely jen pro sebe pro radost jediný kdo je vidí tak návštěvy.

Na soutěže nechodím od roku 88, kdy mi předseda poroty nejen zkritizoval model SU7BKL od KP
ale také ho před samotným hodnocením patrně "nechtěně" rozbil s tím že tam podvozek stejně
nejspíš špatně držel, jelikož měl určitě špatnou geometrii.

Mimochodem ten den vyhrál v kategorii 1/72 náhodou synáček pana předsedy s tím samým modelem.
Před soutěží při vybalování a přihlašování modelů jsem pronesl k jeho modelu dvě připomínky na
barvu trysky v podobě lesklého čistého chromu a černě natřeného interiéru kokpitu, Sučko jsem viděl naživo
a ta černá bila do očí. Asi to byla vše náhoda.

Stavba pro radost má své velké výhody mohu si udělat kamufláž jakou chci i když je to What if

Jinak z přiložených fotografií jistě každý i laik pozná o jakou se jedná barvu na těch odřeninách
a že se vůbec nemohlo stát že by byl odřen výsostný znak císařského japonska
Přílohy
zero4.jpg
odřený znak? jak je to možné? asi chyba v matrixu googlu. Navíc oloupané plátěné části pohyblivých ploch hmmmmm
zero5.jpg
tady to vypadá na vryp do znaku na hoře, divné u používaného letounu, nevídané
zero3.jpg
a zase odřený znak
zero2.jpg
evidentně šedá nebo červenohnědá základovka - vůbec to nevypadá na barvu kovu to ani v nejmenším
zero1.jpg
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rimmer » 04 dub 2017, 10:20

Nejsem expert na japonce, ale mam dojem, ze michas hrusky s jabkama. Jak uz tu bylo psano, starsi verze do A6M3 meli nater sv.sedou a nektery pres tuto sedou meli natrenou v polnich podminkach zelenou pro lepsi maskovani, s tim ze casto sv.seda byla mistama stale videt (viz 4. fotka, to neni oloupani, ale nezatrena seda). Teprve A6M5 (tvuj model) sel z fabriky uz v zelene barve, zde uz je kov videt.

Foto 1: tady me to prijde, ze je to asi stroj v rukou amiku, nema zadne oznaceni jednotky, je dost odrbanej, ale stara verze= pretrena seda zelenou. Ale i tak, platno na barvu kovu neosoupes, max. uvidis jen puvodni barvu platna, navic barva na platne drzi lepe nez na kovu, jen na platne rychlejs zesvetla.
Foto 2: bud kaz na fotce nebo spis ma chlapek tmavej hadr v ruce a mava s nim. Oloupani jen okolo kabiny, motoru a koren kridel. Zadne masivni odrbani celeho letounu.
Foto 3: davat za priklad totalne orvanej rozpadlej vrak co se valel x let nekde v dzungli, kdyz mas postavenou letuschopnou masinu ? Platno na ovl.plochach se uz rozpadlo.
Foto 4: stara verze, kde je na sedou hodne nedokonale natrena zelena (viz vyse).
Foto 5: cca takto by mel vypadat tvuj stroj (i kdyz tento je opet na vrakaci = vic ponicen), vsimni si odrenin - kabina a pod ni, koreny kridel, motorovej kryt. Ale treba trup za kabinou nic, neni totiz cim by se tam ten trup v provozu odrel.
Foto 6: mizerna fotomontaz - otocena fotka c.4 s vymazanou nadrzi a smazanym cislem na SOP.
Rozestavěno: X-2, X-3, Bf-109T, Bf-109E-1, Bf-110B+D+E, He-219A-0, Me-262A, Me-163B, FW-190D-9, Do-217J + několik temelínů
Rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 04 dub 2017, 12:52

Já se nechci hádat, jak jsem uvedl hned na začátku jedná se o fiktivní stroj,
a fiktivní kamufláž, mimochodem je zvláštní že všichni řešíte oprýskání a nikdo
se nepozastaví nad kamufláží spodek hliník, vrch RLM 71.

Nebo označení stroje, které je napůl z krabice (předloha pro model dodnes existuje
i když kamufláž má jinou než měl původně ve službě) napůl z jiných obtisků.
Každopádně je tak jak jsem ji chtěl udělat.

Jen jsem neznačil k jakým informacím a fotkám se běžně člověk dostane
(google, wingspalete, L a k, atd) a když podle toho něco splácá najde se vždycky
oponent který tu bude horečně obhajovat fakta, která jsou sice třeba pravdivá,
možná je vyčteš z knížek a různých podkladů za tisíce korun ale popravdě koho kromě
odborníků to zajímá.

Hypoteticky:
Když jsme u těch plátěných ploch, ok na kov by neměly být oprýskané, ale když
je celé letadlo v barvě kovu? Mimochodem i Avie B534, BH21, BH3, B35, Šmolík Š16,
Š328, Škoda Š1 měly plátěný potah a na něm stříbrný (nebo hliníkový) nátěr ne, a určitě je těch pláťáků
stříklejch stříbřenkou nebo hliníkem v historii víc ne?
Pokud by přes to dal někdo jinou barvu nemohla by se na původní barvu oprýsknout?

Jo jo ale viděl jsem tu různé věci když borcovi v What if kategorii vyčítali že mu
chybí znak na trupu jo to už holt bude ta česká povaha :grin:
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rimmer » 04 dub 2017, 17:14

Klidne si to natri ruzovou, je to jen tvoje vec a tvuj model, ale dal jsi sem fotky skutecnych letadel a neco k nim napsal, co neni az tak uplne pravda, tak jsem to chtel uvest na spravnou miru, at nekdo jiny, kdo to take cte, neudela omylem stejne chybky jako ty. To je vse. Proste pokud delam model letadla a chci to mit alespon trochu jako original, mel bych se podivat na fotky idealne konkretniho letadla, kdyz nejsou tak alespon stejny typ a verzi (kreslene obrazky z netu pokud mozno brat az jako posledni variantu podkladu). K omlaceni ci rovnou vraku je dobre vedet i z jakych materialu je letadlo a jeho casti zhotoveny, aby nevznikly prave ty hovadiny jako kovove odreniny na platne ci dreve, pripadne ohnuta drevena vrtule po nouzaku, orezle letadlo jako tank ac je vyrobene z hliniku ... a tak i odreniny maji sva logicka pravidla, kde mohou byt a jak cca vypadaji.
Rimmer

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel