Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire Mk.I "Early" 1/72 AZmodel

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Spitfire Mk.I "Early" 1/72 AZmodel

Příspěvekod Filip Tomči » 22 zář 2009, 09:52

Tento model je jeden z řady Spitů v programu AZ model. Na co si dát pozor jsem popsal a nafotil v tématu v sekci rozestavěno(odkaz bude níže). Model jsem postavil z krabičky bez úprav. Doba stavby asi 6,5hodiny(2,5 dne)

Barvy: Tamyia XF-61 Dark green(na zesvětlení Nato Green), 80%XF-52 Flat Earth+20%XF64 Red brown(na zesvětlení přidána bílá), spodek Gunze C08 Silver. Na drobné odřeniny jsem použil Hliníkový nátěr od Agamy(podle mě nejlepší na odřeniny vůbec). Očouzení od výfuků jsem dělal nejdří hodně naředěnou černou a potom do středu očouzení trošičku šedé. Navrchu jsem napustil spáry Dark washem od Mig Production a musím říct, že se to osvědčilo. Závěrečný lak jsem použil lesklý od Agamy vodou ředitelný. Vše jsem ředil ředidlem Tamyia X-20A. 8)

Stavba zde viewtopic.php?f=57&t=37671&start=0
Přílohy
spit1_1a.jpg
spit1_1b.jpg
spit1_1c.jpg
spit1_1d.jpg
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Re: Spitfire Mk.I "Early" 1/72 AZmodel

Příspěvekod Michal Konečný » 22 zář 2009, 10:01

moc peknej stroj. Podle me se ti hodne povedl.

jenom skoda ze ty dekaly tak sviti (mozna je to jenom vytazeny bleskem,ta zluta urcite).

Prechody barev mas strikany free hand?nebo podle nejakych masek?
rozestavěno:
Fortress Mk.III, 1/48 Revell
Short Stirling Mk. III 1:48 Sanger
Hawker Typhoon Mk.Ib bubbletop 1/48 Monogram
Ju-52/3mg4e 4U + NH Kréta 1941 Eduard 1/144
Grumman G-21 Goose Signifer 1/48
Naposledy postavené:
MV AGUSTA 500ccm 3v. Revell 1:9 Giacomo Agostini 1970
Michal Konečný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán ´Fidoo´ Lášek » 22 zář 2009, 10:01

už sem si několikrát nakázal, že nebudu reagovat, ale mě to nedá. Nestálo by za to dát si víc práce s novinkou v sortimentu AZ? V tématu stavby ti vadí kritika, ale výsledkem jí jenom nahráváš. Víme oba moc dobře, že to neni tak, že bys to neuměl, ... to sme už párkrát viděli, že umíš. Tak ale pak nechápu, proč musí být sloupek antény křivý, anténa se nekoná, rámování kabinky křivé, wash dekály nepoznamenal, očazení od výfuků je hodně narychlo. S tou stříbrnou agamou jako nejlepší na odřeniny bych to taky tak úplně neviděl. Doufám že se na mě nerozlobíš, že sem ti to nepochválil, po pravdě já taky nejsem vzorem přesnosti s předlohou a vždy mi jde spíše o řemeslo než o historii, ale právě proto poukazuji hlavně na tu práci a je mi fuk jakou kabinu a bouli ten spit má, nebo měl mít.
http://www.stepanlasek.cz

http://500px.com/Stepan_Lasek
Štěpán ´Fidoo´ Lášek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 22 zář 2009, 10:16

To Michal Konečný- Děkuju, dekály svítí, je to focený pod zářivkou. Stříkaný je to freehand, protože se mi nechtělo maskovat(originál Early Spity mají ostré přechody).
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lavi » 22 zář 2009, 12:10

Obtisky z toho lezou šíleně ven. Celkově je to takový..odfláknutý. O několik tříd níž než umíš.
Lavi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 22 zář 2009, 12:56

Nevím proč by to mělo být odfláknutý? Já jsem to dělal pečlivě a nic jsem neodfláknul. To že někdo něco dělá měsíc ještě neznamená, že je pečlivej. Nevím kdo vymyslel nějaký třídy kvality, já myslím, že to ani neexistuje. Model se bud líbí nebo nelíbí, to je vše. #-o
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ježek » 22 zář 2009, 13:29

Hezký Spitfire.Je to čistá stavba.Moc hezký =D>
Petr Ježek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 22 zář 2009, 13:38

Sledoval jsem stavbu, škoda že jsi psychicky nevydržel a zabalil to. S kritikou musíš počítat když neseš na trh váš výrobek. Výsledek není špatnej, ale z fotek toho moc soudit nejde. Vyložený vady tam nevidím, na to jsou moc malý fotky.
Co se mě osobně nelíbí ,je styl patiny, plošný vystříkání kamuflážního pole zesvetleným odstínem modelu na reálnosti nepřidá.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 22 zář 2009, 13:55

Pavle ty Cobry to mají proto že se jednalo o přestříkávání původní hnědé barvy na šedou. to je jinej případ.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hančár Ladislav » 22 zář 2009, 13:56

Filip T. píše:Nevím proč by to mělo být odfláknutý? Já jsem to dělal pečlivě a nic jsem neodfláknul. To že někdo něco dělá měsíc ještě neznamená, že je pečlivej. Nevím kdo vymyslel nějaký třídy kvality, já myslím, že to ani neexistuje. Model se bud líbí nebo nelíbí, to je vše. #-o

1.Ako strojar ti mozem potvrdit,ze "tridy kvality "vymysleli velmi mudry ludia a mali na to padny dovod(nemyslim tym ocel a konkretne strojarenstvo)
2.Na zaciatku pises ,ze toto je prezentacia noveho vyrobku vasej firmy,prepac,ale dost biedna prezentacia,to ako keby pekar ponukal na prezentacii pripaleny ,narychlo peceny chleba.Mimo hore uvedenych chyb,ta hneda by mala byt podstatne tmavsia,toto je skor Desert Yelow a nie Dark Earth.
3.To ze sa model stavia mesiac ,je asi koli tomu,ze to vyzaduje technologia,napriklad dokonale vyschnutie farieb,dekalov.Myslim,ze prave u vas v Cechach sa hovori "Prace chvatna,malo platna".A na modeli postavenom za 6 hodin to musi byt vidiet.

Ak si chcel model prezentovat,mal by byt ako zo skatulky,prepac ,ale nieje.
https://laci-ltd.uk/en/
Hančár Ladislav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jester » 22 zář 2009, 14:04

No podle mého, kdyby Filip nenapsal, že to slepil za 6,5 hodiny, tak by to nikdo nepoznal. Takže podle toho bych kvalitu rozhodně neposuzoval. Ono taky záleží na tom, kolik těch hodin tomu lepení věnuji za měsíc. A proti postupům se podle mého Filip rozhodně ničím neprovinil. Jako že by nenechal doschnout barvu, nezatmelil a podobně. Už mám takový pocit, i z linku o stavbě, že se to posuzování modelu nějak zvrhlo v nějaké averze. :x

Za mě tedy pěkně postavený model, který přesně odpovídá Filipovu stylu. To znamená, mít z modelaření potěšení.

Edit: Pro pana Hančára: Pro strojaře zřejmě budou nějaké tabulky kvality třeba. Asi záleží na tom, jak je co přesně (kvalitně) udělané. Ale na něčem, co se nedá změřit, je vždy ta kvalita čistě subjektivní. Někdo má rád holky, někdo zase vdolky (to se u nás taky říká). A ten holkař taky nemusí být kvalitnější než vdolkař :-D
V.T.
Jester

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 22 zář 2009, 14:18

Filip nechtěně dostal funkci hromosvodu za každou nepovedenou věc u AZ modelu..... což příjemný určitě není.

Na druhou stranu si recenzi modelu taky představuju trochu jinak. Já už do Tebe kámo hučet nebudu, stav si jak Tě to baví, ale je to škoda. bo tohle je slušná kachna... :lol:
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 22 zář 2009, 14:30

Mrzi me, ze spousta modelaru se snazi ostatni formovat k obrazu svemu (ostatne obcas to nechte delam i ja). Narozdil od vetsiny z nas se Filip nenecha vmanevrovat do stylu stavby, ktery vyhovuje osazenstvu MF a stavi, jak ho bavi. Predpokladam, ze az ho to bude bavit jinak, tak se to zmeni.
Z toho, co mi Filip rikal, jsem mel pocit, ze si stavbu uzil, takze stavel presne tak, jak mel. A vzhledem k tomu, ze uz nam na jinych modelech uz ukazal, ze umi stavet i podle mistnich standardu, veril bych tomu.
Proste a jednoduse receno, moc to hrotite.
A navic, nema to moc patinovany, nejakou tu chybku bych tam asi taky nasel, ale zadny zasadni z fotek nevidim, takze i obecne se da rict, ze to neni spatna prace.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hančár Ladislav » 22 zář 2009, 14:34

Nemam ani najmensi dovod napadat AZ Model a uz vobec nie Filipa.Vzdy ked mam na to dovod ,jeho modely ohodnotim kladne a nielen preto "aby se reklo".Hodnotil som system akym tu prezentoval novy vyrobok,mal som a mam k tomu vyhrady.Nehodnotil som ani stavebnicu ,urcite sa z nej da postavit velmi slusny model,nemyslim si ,ze by toto bola nepovedena vec AZ Modelu,len nie dost dobre zvladnuta prezentacia.
https://laci-ltd.uk/en/
Hančár Ladislav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 22 zář 2009, 15:19

Jojo, je to bída s kachničkama. Oni ty skutečný Spity měli vlastně preshading, postsading, zesvětlení polí a napuštěný spáry a díry místo nýtů. No hlavně, že ten kdo to tak dělá má modely kvalitativně o několik řádů výš i když dělá vlastně Matrix a ve skutečnosti to tak nebylo. Schválně se podívejte na fotky a zamyslete se, např. co se týče odstínů barev atd. I já to nemám úplně podle reality aby to odpovídalo dnešním trendům. Je to prostě móda, stejně jako třeba silikonový prsa, jenom aby to hezky vypadalo i když to není skutečný. Jinak tohle není recenze, to je stavba z krabičky pro výrobce a stejně tak to dělají jiné firmy. Já nemůžu dělat recenzi, protože dělám ve firmě.
Přílohy
Spit1late.jpg
spitlate2.jpg
Spitearly.jpg
Filip Tomči

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel