Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BMD-1 Panda 1/35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

BMD-1 Panda 1/35

Příspěvekod RaK » 29 říj 2014, 19:36

Můj první model od Pandy.

První postřeh po sestavení podvozku je zatím spíš horší. Použitý plast mi nevyhovuje. Je měkký, nedá se očistit po broušení (ani oplachem vodou :roll: ) a hlavně hodně agresivně reaguje s extra thinem od Tamky. Naštěstí debonder lze použít. Díly při sebemenším tlaku v místě pnutí okamžitě zbělají a deformují se.

Nic do sebe nepasuje. Montážní čepy z dílů jsou větší než díry a silou to nejde smontovat. Všechny otvory jsem převrtával. V návodu jsou zbytečné chyby ve značení dílů. Je to opravdu místy detektivka :x

Samostatnou kapitolou jsou pásy, kvůli kterým nedostal model dobré hodnocení na mnoha recenzích. Samostatné vodicí čepy jsou výborná munice do pinzety :?

Dokonce jsem dnes uvažoval, zda model "neodložím" na jindy nebo jestli nepořídím doplňkové pásy (Masterclub, Sector 35). Podařilo se mi vygooglit, že Sectory moc nesedí a Masterclub nikdo nezkoušel...Nakonec jsem tedy zkusil namontovat první úsek pásů ze stavebnice a nějak se to podalo, ale je to utrpení.

Malý tip: kolem rozety nedávejte na články vodicí čepy vůbec. Nejsou vidět a stejně by se čepy musely schválně o zhruba 1mm vyosit, jinak články nesednou přesně do zubů.

Doufám, že podvozek je to nejhorší, co mě na stavbě potká.
Přílohy
bmd.jpg
pasy.jpg
RaK

• Odpovědět s citací

Re: BMD-1 Panda 1/35

Příspěvekod Zdenek Bluenavel » 29 říj 2014, 23:01

Člověče, zírám - já mám zcela odlišné zkušenosti - stejná krabička, ale možná jiný model. Naprosto mne uchvátil, to mi věř. Mám možnost porovnání se starými kusy, je to jiná liga.

Když jsem dal dohromady korbu, tak jsem si začal dělat srandu, že se ozvalo "klik", jak pěkně to do sebe zapadlo. Brousil jsem zadní desku korby s dírama pro vodomety - aby sedla a taky sedla, no a brousil jsem věž, to jo, protože byla dole široká a chtěl jsem se dostat na rozměry podle BMP-1 z Extra Modeláře. Ubral jsem cca 1 mm na výšku, ještě tam zůstalo trochu základny, abych tam mohl vrátit ten límec, který se točí v díře. Jinak řečeno, stavěl jsem tak trochu intuitivně, ale nikde mne to nezahnalo do slepé uličky.
Jo, průšvih jsou vahadla kol, jdou do velkých děr v korbě, seříznutí je na nic, protočí se to, úhel nemá na čem držet. Musel jsem díry "vycpat" páskem a zkrátit tu část vahadel, co se do korby zasunuje.

Pásy z plastu s oddělenými vodícími zuby jsem vzdal hned, koupil jsem Mastercluby a porovnal je s rezinovými, které už dlouho skladuju. Rezinové se kroutí do vrtule, jo, klikají (většinou), ale pokud je chceš mít rovné, musíš brousit, aby sedly. U těch kovových jsem zkusil postavit asi tak 2-3 cm délky s původními rezinovými čepy (tohle všechno jsem dělal na patláku, takže mám svědky) a pak jsem se rozhodl, že na to nemám oči.
Pak jsem nakoupil injekční jehly (původně jsem "měl vizi" a proto jsem nepoužil drát, investice do jehel je směšná ve srovnání s výdajem na kováky) a na dalším patláku už byl model na pásech.

Bavil jsem se, nezbláznil jsem se, mám připravené další "béemdéčko" a další pásy, záměr je jasný, čekám na "dvojku" a jestli příde něco dalšího...

Model má chyby v návodu, některé položky blbě očíslované, některé vynechané, mají tak trochu hokejíček v tom, jaká je to vlastně verze a pokud se člověk nechce vzdát nějaké shody se vzorem, tak musí trošku upravovat, ale fakt jen trošku.

Fotky jsou z klubového vlákna...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Sorry, že ti "kradu" vlákno...
KPM Bluenavels Tábor ...Klubový pokřik?
Ten nechtějte radši slyšet... začíná nevinně "zvukem ping" a pak je k***a, k***a, k***a, k***a, k***áááá!
Zdenek Bluenavel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomas baly » 30 říj 2014, 17:57

Nemůžu jinak než s Rakem souhlasit ..mám tu samou zkušenost...bojuju bojuju ale podvozek je asi nejhorší a pak mi zaskočil štít kanonu pokud je ve vodorovné poloze je videt celé ''nemodelové'' zastavění kanonu
tomas baly

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 30 říj 2014, 18:32

jsem rád, že se někdo ozval s vlastními postřehy ze stavby. Jestli ty stavebnicové pásy u mě nedopadnou, půjdu také cestou cínových Masterclubů. Je to cenná informace a vypadají na modelu pěkně.

Zbytek stavby už by mohl proběhnout normálně. Pár dílů jsem nasucho zkoušel a pasují do sebe dobře. Něco rovnou nahradí lepty. Kanón bude muset zůstat zvednutý nebo to uložení zkusím nějak zevnitř zamaskovat destičkou.

Uchycení torzních tyčí jsem pořádně prolil lepidlem a jejich sklon odlaďoval s rovnou nasazenými koly. Některé pasáže modelu rozhodně nejsou pro začátečníky, i když se zdá, že je to model jednoduchý.
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrBM » 30 říj 2014, 19:27

Podľa mňa sa tento model Pande nepodaril. Čakal som viac.
Mal si si zohnať a naštudovať podklady......
Návod sú pre mňa dostatočné podklady.
PetrBM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdenek Bluenavel » 30 říj 2014, 22:50

PetrBM píše:Podľa mňa sa tento model Pande nepodaril. Čakal som viac.

Můj původní záměr byl "zkusit položit korbu na břicho a vahadla na dorazy" a vyzkoušet, jak to vypadá, to jsem samozřejmě vzdal a jen jsem využil toho, že mám funkční napínání pásu.
Je fakt, že ten podvozek může pro někoho být docela oříšek a znechutit ho. Záleží na tom, jak máme nastavenou "hranici citlivosti". Ale není to nic neřešitelného.
Jak už jsem psal, mne spíš konkrétně tady u tohohle modelu štve (jako u mnoha jiných modelů jiných výrobců), že podle návodu z toho vyjde nelogická paverze a ne to, co se z krabičky s minimem úprav dá postavit - než jsem si udělal v podkladech a fotkách dostatečně jasno, tak jsem vrtal nové díry pro obrysová světla a a nalepil je tam, pak jsem je zase strhnul a otvory zatmelil (no problemo, pár minut práce) a obrysovky jsem nalepil na původní místo, ale už upravené...
Úprava lůžka kanónu snad taky není práce na celý půlden.
Ten nechtějte radši slyšet... začíná nevinně "zvukem ping" a pak je k***a, k***a, k***a, k***a, k***áááá!
Zdenek Bluenavel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 02 lis 2014, 14:12

Kolegové, prosím o radu. Jedno ze střelišť předního kulometu mám na dílu ve stavebnici divně pootočené. Obávám se, že je to špatně sestavenou formou. Máte to také tak ?
Přílohy
bmd_dotaz.jpg
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomas baly » 03 lis 2014, 16:21

takový problém u mě nenastal :-k
tomas baly

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lahita Imrich » 03 lis 2014, 16:32

Podobný problém som odpozoroval u modelu nafotenom v Abrams squad. Podľa fotiek z toho istého zdroja je aj tak treba strelištia poupraviť.
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrBM » 03 lis 2014, 16:42

Ale oproti Zvezde, ktorú som lepil niekoľko rokov dozadu je toto paráda, tam boli pásy drsnejšie ako Farma s Kvetú Horvátovú :D
Mal si si zohnať a naštudovať podklady......
Návod sú pre mňa dostatočné podklady.
PetrBM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 03 lis 2014, 17:03

Vyrobím na střeliště kryty. Co se dá dělat. Asi jsem chytnul stavebnici v "beta" verzi. Ten neuvěřitelně měkký plast mě vadí asi ze všeho nejvíc, zvlášť když bych potřeboval z povrchu spoustu věcí kvůli leptům odstranit a přitom bohužel udělám víc škody než užitku. Už jsem se smířil s tím, že výtěžnost sady leptů bude malá.
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 17 lis 2014, 20:37

Pokračuji na korbě. Nakonec jsem sebral všechnu odvahu a z leptů zhotovil i mechanismus otvírání zadního poklopu včetně ovládací tyče z mosazné trubičky. Nejvíc práce dalo odříznutí celého tvaru z modelu a původně jsem se do toho radši vůbec nechtěl pouštět.

Zkusil jsem kamaráda, který model vzdal už při sestavování podvozku, jestli by se mi nekouknul, v jakém stavu má na modelu střelište. Naštěstí to měl dobře a zbytky stavebnice mi přenechal. Hned jsem moje šikmé střeliště vyměnil. Takže budou i kulomety :wink:

To jsem ještě netušil, jak moc se mi druhá stavebnice hodí. Před hodinou jsem zjistil, že moje původní stavebnice má totálně nedolité schránky na nářadí. V druhé stavebnici je to v pohodě. Nemít druhou stavebnici, tak bych to těžko opravoval.

Nezbývá než konstatovat, že výrobce je schopen prodávat i totální zmetky a doporučuji každému, kdo chce stavebnici pořídit, aby si pořádně prohlédnul výlisky. Pořízení stavebnice po e-shopu může být tedy určitým rizikem.
Přílohy
nedolitek.jpg
det1.jpg
det2.jpg
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdenek Bluenavel » 17 lis 2014, 20:47

RaK píše:...Před hodinou jsem zjistil, že moje původní stavebnice má totálně nedolité schránky na nářadí. V druhé stavebnici je to v pohodě. Nemít druhou stavebnici, tak bych to těžko opravoval...

Tak to už je pech jak stodola, už to stojí za reklamaci... U koho jsi to kupoval?
Zdenek Bluenavel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 17 lis 2014, 21:20

Kupoval jsem na Hobby Easy spolu s lepty. Docela mám chuť napsat přímo do Pandy a přiložit obrázky s dotazem, jestli mají nějakou výstupní kontrolu.

Jestli budu pořizovat i jejich BMD 2 (pořád mě nepřešla chuť a mám navíc rovnou nějaké náhradní díly z druhé stavebnice), tak jedině po prohlídce výlisků v kamenném obchodě nebo na soutěžích.
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdenek Bluenavel » 17 lis 2014, 21:40

Tak to je smolík pacholík, když je to zdaleka. Taky čekám, jak bude ten další typ vypadat, je třeba být ostražitý.
Nechci malovat čerta na zeď, ale takhle, jak jsou dané obrysovky, to podle fotek není OK, tady mají být ty "gabaritnyje fary" bez těch "fajfek", jen ta objímka s malým světýlkem. Někdy jsou tam i ty s větší svítivou plochou a barevné, ale zase bez těch "fajfek", vzadu totéž. Na obrázku na krabici je to taky tak, ty "ohnutý kryty" jsou z nově vyrobených BMD-1P a tam jsou ještě posunutý dozadu - a když je to předělaný z původní BMD (přezbrojením z Maljutky na Konkurs), tak to je zase tak, aby to neomezovalo to, co je vidět v periskopu.
Zdenek Bluenavel

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno