Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Pokus o resuscitáciu T-34/85 od Zvezdy - HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Pokus o resuscitáciu T-34/85 od Zvezdy - HOTOVO

Příspěvekod Robo 'Sic' Komlóši » 16 čer 2012, 11:51

Zdravím Vás páni.

Techniku som začal robiť len tento rok, doposiaľ som sa venoval výlučne lietadlám. Keďže T-34/85 je takpovediac moja srdcovka, postavil som jednu v sedemdesiatdvojke od Trumpetera a hneď na to v tridsaťpäťke od Tamiye. Postupne by som si chcel postaviť túto legendu od každého známeho výrobcu a tak keď mi pred pár týždňami spadlo do oka „bradaté“ téčko od Zvezdy neváhal som a kúpil ho s tým, že modelu vdýchnem trochu života.
Po otvorení krabice a zbežnej prehliadke výliskov som zostal v šoku - podlaha korby bola skrížená cca o 5°a vrchná časť korby o dobrých 13°!
Už som sa s tým u Zvezdy stretol a to na vrchnej časti korby T-80BV, ale tam to nebolo až také brutálne.
Naprával som to za studena, až mi plast na niektorých miestach "zmenil farbu" ale nakoniec takéto ruské zaobchádzanie tie časti predsa len vydržali. :wink:
Keďže mám taký blbý zvyk začínať vždy vežou, najprv som sa pustil do nej. Na môj vkus má zvezďácka veža pri pohľade z vrchu príliš ostré uhly a tak som zabrúsil jednak stropnú dosku a jednak oba boky v hornej časti.
Rozhodol som sa taktiež zmeniť typ veže, preto som zatmelil a zabrúsil pôvodný zvar a nahradil ho iným. Zároveň som značne prebrúsil jej prednú časť. Nutnosťou bolo tiež zabrúsenie štruktúry jej povrchu, ktorá sa mi zdala byť značne nereálnych tvarov.

P1060053.JPG
P1060055.JPG

Hlaveň v stavebnici bola akási hrčkatá, tak som ju nahradil plastovou z modelu od Dragonu, ktorý doma suším už nejakých 5 rokov a ktorý by mal byť vyvrcholením stavieb tohto typu (tam je aj tak pribalená kovová).
Nasledovalo natupovanie Surfaceru 500 na miesta, ktoré som nevdojak brúsením úplne vyhladil.
Potom prišiel na rad vrchný veniec veliteľskej vežičky, ktorý bol neprirodzene hranatý, navyše poriadne presahoval jej vonkajší priemer. Túto chorobu stavebnice som si žiaľ zabudol odfotiť, použijem preto výrez fotky modelu, ktorý som objavil na niektorej súťaži. Jeho zbrúsenie nebola nijaká zábava, je to tenučká časť a plast mal na niektorých miestach tendenciu sa lámať.
Použitie drôtu namiesto plastových madiel považujem za samozrejmosť, tak isto aj oká na zadnej časti veže slúžiace k úchytu plachty.

P1000897.JPG
P1060069.JPG
P1060073.JPG

Korba bola predmetom ďalších zmien, predovšetkým som si chcel postaviť model s demontovanými blatníkmi.
Taktiež som sa rozhodol vyrezať otvory na veku nad prevodovkou. To už bol podstatne väčší problém a plast sa mi počas rezania a brúsenia zlomil na 2 miestach, ale podarilo sa mi to dať do poriadku bez viditeľnejších stôp. Pletivo som vystrihol z nespotrebovanej sieťky od Trumpeteráckeho LAV 25 a žalúzie vyrezal z číreho plastu, ktorý kedysi slúžil ako obal olejoviek Abteilung. Fuškou bolo zbrúsenie venca korby, na ktorom sa pohybuje veža. Ten môj mal výšku asi 1mm a keď som naň osadil vežu, tá odstávala až sa na to nedalo pozerať. To bola v rámci stavby asi najnamáhavejšia práca. Robil som to ručne a bolo treba poriadne pritlačiť pričom som si musel samozrejme dávať bacha, aby som zbrúsil len to, čo treba a čo chcem. :cry:

P1060079.JPG
P1060087.JPG
P1060089.JPG

Ako ďalší pokus o oživenie modelu nasledovalo otvorenie chráničov periskopov príklopu vodiča a ich plastické znázornenie. Tie som vyrobil z „nábojov“ obyčajnej kancelárskej zošívačky a periskopy vyplnil disperzným lepidlom.
Osobitnou kapitolou bolo spájanie korby, kde mi vznikla výrazná fuga, ktorú som musel nahrubo zatmeliť a prebrúsiť.

P1060101.JPG
P1060104.JPG

Originálne pásy som rovno hodil do koša, pretože boli katastrofálne – po celej dĺžke mali hrubý otrep - a nahradil ich gumovými pásmi od Tamiye. Tie sú síce z rovnakého materiálu a nedosahujú kvalitu gumenných pásov od AFV, no sú o 10 tried použiteľnejšie než tie od Zvezdy.
Skúsim ešte napatinovať nejaké zvyšné plastové články pásov, ktoré chcem zastrčíť za madlá na veži, tak ako som to videl na niekoľkých fotkách, upraviť anténu a o chvíľu by som sem mohol hodiť fotky už hotového modelu.
Naposledy upravil Robo 'Sic' Komlóši dne 27 říj 2012, 16:58, celkově upraveno 1
Na každý trik a fintu ktorú som postupne objavil, som prišiel vždy len vďaka nejakému omylu.
Robo 'Sic' Komlóši

• Odpovědět s citací

Re: Pokus o resuscitáciu T-34/85 od Zvezdy

Příspěvekod Robo 'Sic' Komlóši » 16 čer 2012, 13:11

Tak a tu sú sľúbené fotky, ktoré nie sú ktovieakej kvality – navyše všetky zábery som robil s bleskom, ktorý ako som zistil dokáže občas divy a presvieti aj nemožné, nehovoriac už o lesku ale na ilustráciu by to malo stačiť.

P1060157.JPG
P1060158.JPG
P1060161.JPG
P1060150.JPG
P1060166.JPG
P1060168.JPG
P1060179.JPG

Záverom by som chcel povedať, že mojim cieľom nebolo prispôsobiť stavebnicu niektorému konkrétnemu výrobnému závodu (z toho mám aj po naštudovaní si x materiálov a fotiek stále hokej) ale iba poukázať na to, že aj z nepodarenej stavebnice sa dá pri troche námahy urobiť oveľa pôsobivejší model (dúfam :-k ) a celkovo ho podstatne oživiť. Jeho porovnanie z „krabičkovým“ téčkom od Tamiye je toho azda príkladom.
Na každý trik a fintu ktorú som postupne objavil, som prišiel vždy len vďaka nejakému omylu.
Robo 'Sic' Komlóši

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fenrir » 16 čer 2012, 13:28

Si dobrý, že sa púšťaš do takej "řezničiny", budem sledovať. Dúfam, že toto ešte nie je hotový stav. ja robím, niečo podobné, ale s T-34/76 od Tamiye. Stavba je aj tu na fóre: viewtopic.php?f=58&t=62197
A Dragon máš ktorý? Ten Premium kit?
Fenrir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo 'Sic' Komlóši » 16 čer 2012, 13:49

No, v podstate som mal v pláne už len pridať pilku na bok korby a nejaké to lano. Že by ešte oprášenie? Neviem, tu začínam strácať predstavivosť (alebo že by to bolo len lenivosťou 8) ? Príjmem každý dobrý nápad.
Ty si sa pustil do podstatne drastickejších úprav. Pôvodne som to s tou Tamkou chcel urobiť tiež, ale zaobstaral som si T-34/76 od AFV (nie číru verziu) a tým je to vybavené. Mimochodom videl som, že ste sa dosť bavili o pásoch. Ja som si zohnal článkové od AFV a môžem Ti povedať že sú SUPER (žiadne stopy po vyhadzovačoch a nič do nich nemusíš vkladať - sú zacvakávacie).
T-34/85 od Dragonu mám túto:

Dragon T-34.jpg

Robo 'Sic' Komlóši

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mildo » 16 čer 2012, 15:39

strieborné pásy a zelené svetlo?
to mi moc nereže...
Mildo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomec » 16 čer 2012, 18:06

nechces predat toho dragona?
tomec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo 'Sic' Komlóši » 16 čer 2012, 19:24

Re Mildo: - Pásy sú streknuté farbou Metalic Gray od Tamiye a to čo sa na záberoch zdá ako strieborné, je kovový lesk vytiahnutý a znásobený bleskom. Už som to spomínal, že tie fotky treba brať s rezervou. Svetlo som na jednej fotke tridsaťštvorky videl zastriekané (netuším dôvod) a tak som ho urobil aj ja.

Re tomec: - Určite nie, treba skúsiť na nejakej súťaži, videl som ho aj tento rok v Mošoni..
Robo 'Sic' Komlóši

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fenrir » 17 čer 2012, 18:54

Ešte je tam kopec možností, čo sa s tým dá urobiť. Rozbiť zelený povrch buď moduláciou, ktorá je teraz veľmi v móde, alebo proste nejakým tieňovaním, potom wash, fading, odreniny, prípadne naložiť na korbu brvno a nejaké bágly. Čo sa týka pásov, tak ich máš vyleštené ako striebro. Tie pásy boli tmave, hrdzavé a pokryté špinou, vyleštené boli len styčné plochy. Podľa mňa by bolo lepšie vyskúšať tieto techniky najprv na tomto menej kvalitnom modeli, nech potom nezprzníš Dragona...
Fenrir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo 'Sic' Komlóši » 17 čer 2012, 22:32

Wash tam je, nejaké odreniny tiež ale môžem ich ešte pridať to áno, stekance sú vidieť na každej strane korby aj veže, takže vyloženú omaľovánku by som z toho robiť nechcel. Faktom je že pojazdy sú okrem preshadingu nedotknuté tam je ešte rezerva a tie spomínané pásy teda zmením, aj nejaké haraburdy môžem pridať.
Naposledy upravil Robo 'Sic' Komlóši dne 27 říj 2012, 16:57, celkově upraveno 1
Robo 'Sic' Komlóši

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 17 čer 2012, 23:22

s těma pásama,stříkni to prostě černou,na nějakou gun metal a hliník,železo,ocel se vykašli... to pak můžeš vytáhnout jen plochy které se přímo mohly nějak vyleštit,ojezdit. blesk neblesk,pásy stříbrné nebyli.
u washe se neboj přitlačit a přidej nějakou odřeninku a bude
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo 'Sic' Komlóši » 27 říj 2012, 16:56

Ešte koncom júna som na základe vašich postrehov ten model komplet prerobil, no až včera rom ho dal do konečnej podoby.
Celý model som najprv dosť brutálne zosvetlil po čom nasledovali všetky možné techniky atď, atď.. Kontroverzný reflektor som rozbil a hodil do miernej hrdze. Pásy som vymenil za (vinylové) z mašiny od AFV a kompletne ich prerobil, sú streknuté dvomi odtieňmi hnedej plus miestami šrajbnuté grafitom a zašpinené washom. Následne som urobil jeden pokus, ktorý vysvetlím vo vlákne v galérii, kde o chvíľu budú fotky hotovej mašiny..

P1060253.JPG

P1060256.JPG

P1060263.JPG

P1060313.JPG

P1070643.JPG
Konečná podoba

Robo 'Sic' Komlóši

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno