Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

P-39N Airacobra Eduard 1/48 G.A.Rečkalov

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

P-39N Airacobra Eduard 1/48 G.A.Rečkalov

Příspěvekod Robo K » 10 dub 2015, 19:45

K stavebnici sa asi nedá nič nové napísať. Povrch som pobehal zubatým koliečkom a neriešil som ani tie hrubé odtokovky iba vrtuľa je od SBS.
Kamufláž bude z krabičky Grigorij Andrejevič Rečkalov.
Momentálny stav je po surfe strieborná Gunze C-8.
Přílohy
DSCN7106.JPG
DSCN7111.JPG
DSCN7446.JPG
DSCN7447.JPG
DSCN7449.JPG
DSCN7448.JPG
DSCN7445.JPG
Róbert Klucha
posledné dokončené :
Focke Wulf Ta152H-1 Zoukei-Mura 1/48
MiG-3 1/48 Trumpeter
P-51B Mustang 1Lt.Arval J. Roberson Eduard 1/48
F-86F-30 Sabre Eduard 1/48
Messerschmitt Bf 109G-6 7./JG53,Uffz.G.Amon, Eduard 1/48
Robo K

• Odpovědět s citací

Re: P-39N Airacobra Eduard 1/48 G.A.Rečkalov

Příspěvekod Špiro » 10 dub 2015, 19:53

Dobrý výber mašiny (aj keď špatná mierka :lol: )
zatiaľ to vyzerá veľmi dobre, je to krásne čistá a presná stavba, ten kovový povrch vyzerá dokonale... =D>
Budeš následne oškrabávať až na kov zrejme, akú techniku plánuješ použiť?
"Nikdy nie je dosť času urobiť niečo raz a poriadne,
ale vždy je dosť času urobiť to dva a viac krát"!
Špiro

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo K » 11 dub 2015, 17:55

Špiro píše:...budeš následne oškrabávať až na kov zrejme, akú techniku plánuješ použiť?

Ďakujem. Škrabať budem len jemne špáradlom a tak. Určite nie lúpanie pomocou Worn effektu, maskolu ...
Róbert Klucha
posledné dokončené :
MiG-3 1/48 Trumpeter
Robo K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo K » 19 dub 2015, 21:27

Dve fotky, aby bolo vidno, že niečo robím.
Přílohy
DSCN7507.JPG
DSCN7509.JPG
Róbert Klucha
posledné dokončené :
MiG-3 1/48 Trumpeter
Robo K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 23 dub 2015, 10:26

Zatial to vyzera pekne. Podla toho, co pises v prvom poste, ides robit tuto masinu - P-39N-0 s/n 42-8747:
Obrázek
Ako uz byva zvykom u Eduardovych navodov, kamuflazne schemy su (minimalne pri ruskych masinach) dost casto cucnute z prsta, resp. povedane jemnejsie, su "pomerne nepresne".
K nejto Kobre existuje niekolko verzii hviezdiciek na motorovom kryte tak, ako pribudali. Robis tu z krabicky?
Na druhej strane, nie je znamy zaber ukazujuci trup tejto masiny. V case jej dodavky bol Rechkalov v zasade noname, uz pomerne uspesny, ale noname. Navyse nie je zname trupove cislo tohto lietadla (dost casto boli lietadla bez trupoveho cisla). Pochadza z cias Pokryskinovej "100", tiez verzia N a vtedy sa v 16giap vrtulove kuzele este nemalovali na cerveno, rovnako tak sa v tom case nemaloval na cerveno vrch smerovky. To az prislo neskor. Takze v zavislosti od casu (a poctu hviezdiciek) bol vrtulovy kuzel a vrch smerovky zeleny, alebo cerveny.
Obrázek Obrázek
Pokryskin v jeho a pri jeho Kobre:
Obrázek Obrázek
Ak rozlozenie hviezdiciek na dekaloch je take, ako na kresbe, tak je dost od veci, resp. nie je podlozene znamou foto. AML Decals to maju lepsie, vid: http://www.eshop.aml.cz/lang-en/veterans-1-48/762-bell-39-airacobra-rechkalov.html

Vseobecne zname zabery ukazujuce zadny trup sa napisom RGA, zamalovany kruh za hviezdou a seriove cislo na chvoste 42547 sa tyka az dalsej Kobry, P-39Q-15 s/n 44-2547. Tato Kobra bola dodana do 16giap v priblizne case, ked bol Reckalov menovany velitelom jednotky a teda uz si v zasade mohol na lietadlo napisat, co chcel. Prave tato masina spada do casu, ked uz pouzivali cervene vrtulove kuzele a vrch smerovky - vid screenshoty z filmu:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 23 dub 2015, 11:53

Na Rečkalovi jsem se spolupodílel a myslím že jsem schopný si podobu mašiny tak jak je v krabici obhájit. Můj názor je, že na všech přiložených fotografiích i filmových záběrech je stroj P-39N s/n 42-8747 a že stroj má vyměněnou kýlovku. Proto na ní vidíme místo čísel 287 čísla 425. Zbytek seriálu, číslo 47 už na směrovce zůstalo. Úplně spokojený nejsem s provedením sestřelů jak píšeš i ty, to je pravda.Z nějakého mně neznámého důvodu jsem nebyl schopný přesvědčit zodpovědné lidi v Eduardu, že na podobu bez spodní řady hvězdiček jak je v plánku prezentováno, není fotka. Rovněž období nasazení stroje není tak jak jsem požadoval a to z léta roku 1944, o čemž svědčí počet vyznamenání na prsou Pokryškina vystupujícího z této kobry. A z toho vyplívá že i výše uváděné filmové záběry jsou z léta 1944, tedy na Pokryškina s P-39N s/n 42-8747 v pozadí.

A co se týče ostatních předloh, jsem rovněž ochoten napsat jakým způsobem jsem k předloženým podobám došel. Každopádně tvrzení o cucání z prstu podle mě není zcela na místě... :wink:
Přílohy
60.jpg
Aještě použiju tvojí fotografii, kde je Pokryškin vyfocen v cockpitu naší P-39N 42-8747. Opět mě to utvrzuje v tom, že se vždy jedná o stejnou mašinu.
rečkalov1a.JPG
Přikládám ještě pár obrázků. Dolní dvě řady snímků jsou záběry z filmu pořízeném někdy koncem léta 1944 a zachycují rovněž P-39N 42-8747 ovšem už s vyměněnou kýlovkou.
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 23 dub 2015, 21:10

Franta Šrédl píše:...Můj názor je, že na všech přiložených fotografiích i filmových záběrech je stroj P-39N s/n 42-8747 a že stroj má vyměněnou kýlovku. Proto na ní vidíme místo čísel 287 čísla 425. Zbytek seriálu, číslo 47 už na směrovce zůstalo...A co se týče ostatních předloh, jsem rovněž ochoten napsat jakým způsobem jsem k předloženým podobám došel. Každopádně tvrzení o cucání z prstu podle mě není zcela na místě... :wink:

Ja si myslim, ze toto je P-39N s/n 42-8747, vid este "stare" vysostne znaky USAF - modry kruh (je ostro ohraniceny a velmi pravidelny, preto si nemyslim, ze je premalovany na zeleno):
Obrázek

a toto je novsia P-39Q-15 s/n 44-2547, tj. Kobra z obdobia, kedy USAF uz mali zavedene biele obdlzniky s modrym lemom po stranach modreho kruhu, resp. Bell stale pouzival "transportne" znaky, tj. cervena hviezda v bielom kruhu. Na tomto obr. ziadny biely ani pravidelny tmavy kruh nevidno, iba pomerne nepravidelnu premalovku za hviezdou:
Obrázek
Nie je mi znamy dovod, preco by modry kruh na kridle nechali, ale na trupe ho zamalovali. Este doma popozeram materialy, pokonzultujem a uvidim, ci sa nieco nove dozviem.

Franta Šrédl píše:...Úplně spokojený nejsem s provedením sestřelů jak píšeš i ty, to je pravda.Z nějakého mně neznámého důvodu jsem nebyl schopný přesvědčit zodpovědné lidi v Eduardu, že na podobu bez spodní řady hvězdiček jak je v plánku prezentováno, není fotka. Rovněž období nasazení stroje není tak jak jsem požadoval a to z léta roku 1944, o čemž svědčí počet vyznamenání na prsou Pokryškina vystupujícího z této kobry. A z toho vyplívá že i výše uváděné filmové záběry jsou z léta 1944, tedy na Pokryškina s P-39N s/n 42-8747 v pozadí.
A co se týče ostatních předloh, jsem rovněž ochoten napsat jakým způsobem jsem k předloženým podobám došel. Každopádně tvrzení o cucání z prstu podle mě není zcela na místě... :wink:

Ja som nehodnotil Tvoju robotu, ale to co dodava Eduard. A ako pises, nemusi to byt to iste.
Podobnu skusenost s Eduardom mam s ich stvrtkovymi I-16 a Jak-3 - kamuflaze bud uplne od veci, alebo vascie/mensie nepresnosti. Nechcem tu polemikou zaplevelit Robovi K clanok o stavbe jeho Kobry, ak by o polemiku bol zaujem, urobim novu temu v sekcii Diskusia.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo K » 23 dub 2015, 22:34

No to som si zase vedel vybrať. Ale za diskusiu som vďačný a vôbec ju nevnímam ako "plevel". Akurát,že teraz vôbec neviem ako by tá Kobra (P-39N s/n 42-8747) mala vlastne vyzerať :? .
Róbert Klucha
posledné dokončené :
MiG-3 1/48 Trumpeter
Robo K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 24 dub 2015, 04:50

Tak si sprav Pokryskinovu bielu 13. :D Bolo to sice K ale mal tam tusim 20 hviezdiciek. A K sa od N az tak moc nelisi.
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 24 dub 2015, 06:28

Já tvrdím toto:
Na všech zde prezentovaných fotkách a filmových záběrech je stroj P-39N 42-8747, bez ohledu co za číslo vidíme na kýlovce.
...proto pod hvězdami modré terče
...že na trupu nejsou vidět může být i kvalitou fotodokumentace. Navíc modrý terč často nebyl čitelný ani na fotografiích u USAAF mašin a my se pak setkáváme s rekonstrukcemi strojů pouze s bílou hvězdou bez modrého terče pod

Rekonstrukce této mašiny je složitější než to na první pohled vypadá. Ovšem byla v zadání, tak bylo třeba se s tím nějak popasovat.

Jo a na dotaz jak by tato kobra tedy vlastně měla vypadat bych odpověděl následovně:
na přídi plný počet hvězdiček co je v aršíku.
na ocasních plochách z levé strany seriál 42547. Ovšem z pravé strany už je to nejasné. Na směrovce bude číslo 287 (zbytek z původního 28747) ovšem na kýlovce by měl být zbytek s/n stroje verze Q z vyměny a toto s/n neumíme zjistit. Z důvodu této nejasnosti se tedy do návodu použil původní seriál, aby to modeláře nemátlo.
Přílohy
znak.jpg
na tomto záběru by snad něco jako modrý terč mohlo být vidět.
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 24 dub 2015, 20:37

Naozaj, na obrazku vyssie je pod hviezdou vidno tmavsiu rozmazanu skvrnu. Malo by to byt z filmu z roku 1945 natoceneho uz v Nemecku a mala by to byt Reckalovova Kobra P-39Q-15 s/n 44-2547.
Musim uznat, ze aj na tomto screenshote z toho isteho filmu je za hviezdou vidno tmavsia skvrna:
Obrázek
Ak by to bola verzia Q-15, potom by to bol na zeleno zamalovany biely kruh, nakolko samotne modre kruhy sa v tom case uz nepouzivali.

Toto je screenshot z filmu zo septembra 1944 ukazujuceho Pokryskina v Reckalovovej Kobre P-39N-0 s/n 42-8747:
Obrázek
Najpravdepodobnejsie modry kruh na kridle je pravidelny, pomerne ostro ohraniceny a pomerne zretelne viditelny, aj ked je to film a nie foto.

Kedze vsetko su to uvahy a nie jednoznacne dokazy, ja by som to videl nasledovne:

1.) bud si postav Kobru P-39N-0 s/n 42-8747:
Franta Šrédl píše:...P-39N-0 s/n 42-8747...stroj má vyměněnou kýlovku. Proto na ní vidíme místo čísel 287 čísla 425. Zbytek seriálu, číslo 47 už na směrovce zůstalo...
- na přídi plný počet hvězdiček co je v aršíku (dodavam, ze radsej AML Decals, tam su zobrazene presnejsie),
- na ocasních plochách z levé strany seriál 42547,
- z pravé strany už je to nejasné. Na směrovce bude číslo 287 (zbytek z původního 28747) ovšem na kýlovce by měl být zbytek s/n stroje verze Q z vyměny a toto s/n neumíme zjistit.

a dodavam, ze na Kobre budu aj kridlove gulomety a pod hviezdami modre kruhy,
- v zavislosti od casu (a poctu hviezdiciek) bude vrtulovy kuzel a vrch smerovky bud povodny OliveDrab, alebo novy cerveny.
a predpokladaj, ze na povodnej N-kovej masine vymenili celu kylovku z nejakeho ineho lietadla.

2.) alebo si postav Kobru P-39Q-15 s/n 44-2547:
a predpokladaj, ze Rechkalov si na novu Q verziu iba prehodil kryt motora plny hviezdiciek zo starej N verzie a par zvysnych nechal domalovat podobne ako na N verzii,
- z oboch stran smerovky budes mat rovnake cislo 42547,
- bude bez kridlovych gulometov,
- kruhy pod hviezdami budu nepravidelne premalovane zelenou,
- bude ma cerveny vrtulovy kuzel a vrch smerovky.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 24 dub 2015, 21:21

Já si právě vůbec nejsem jistej že záběry na údajnou P-39Q 42547 jsou z Německa 1945. Pokryškin má na těch záběrech jenom 2 řády HSS a třetím byl vyznamenán už v srpnu 1944. To se mi prostě nezdá, že by třetí řád nenosil ještě rok po udělení. Rovněž výstroj je evidentně letní. Naopak ve filmu pořízeném na jaře 1945 v Německ je Pokryškin vždy nejmíň v koženém kabátu. Rád bych věřil v jeho stroj P-39Q 44-2547, ale z toho co mám k dispozici za podklady, tak věřit nemohu.
Přílohy
RGA film1.jpg
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 24 dub 2015, 21:40

A co se sestřelů na přídi týče, tak vývoj mohl být asi následující, fota řazena od spodu:
Přílohy
rechkal19.jpg
jenže...v druhé řadě od spodu už nyní 7 hvězdiček. Takže to má vše zase nějaký háček...
rečkalov6.jpg
a toto je finále - nelemované hvězdičky dostaly lem + do druhé řady od spodu přibyla 1 hvězdička, je jich už 7/ dříve pouze 6
Rechk-p39n-nose2.jpg
u následující podoby přibylo celkem 6 nelemovaných hvězdiček - tuto podoba je i v plánku ve stavebnici
Rechkalov_P39N_428747.jpg
podoba s nejmenším počtem hvězdiček
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 27 dub 2015, 12:25

Este som si pozeral nejake podklady a z pohladu samotnej stavby by to vyzera tak ako pise Franta, tj.:
- Pokryskin sedi v N-kovej verzii, vid verzia Kobry a seriove cislo pod dvermi (42-8747):
Obrázek
seriak ani verzia Kobry na tejto foto sa moc precitat neda:
Obrázek
potom nezabudni, ze verzia N mala v kridlach kulomety, vid foto a na lavom hornom kridle pod hviezdou modry kruh:
Obrázek Obrázek
a vtom pripade tmave oblasti za hviezdou na trupe interpretuj tiez ako modry kruh:
Obrázek Obrázek

Ty mas Tvoju Kobru zatial bez gulometov v kridlach, tj. ako keby verziu Q:
Obrázek

Pre seriak 42-8747 pod dvermi je napis na trupe "RGA" a seriove cislo na oboch stranach smerovky cisto odhad a Tvoja volba, resp. hod kockou, nakolko zaber ukazujuci seriak 28747 na smerovke a zaroven napis RGA a pozadie hviezdy na trupe nie je znamy. A na druhej strane, nie je zname ani foto s oznacim typu P-39Q-15 a seriakom 44-2547 uvedenym pod dvermi.

Cerveny vrtulovy kuzel a cerveny vrch smerovky boli v 16 giap zavedene na jesen 1943, na znamych foto sa objavuju v zime 1943/44. V tom case mohol mat Reckalov nejakych +/-40 zostrelov.
Podla http://www.airaces.narod.ru/all1/rechkal.htm dosiahol Reckalov 55 zostrelov v juni 1944, pricom tato foto Pokryskina by mala byt zo septembra 1944:
Obrázek
tj. 55 hviezdiciek by spadalo radovo do leta 1944, takze Kobra s 55 hviezdickami by mala mat cerveny vrtulovy kuzel a vrch smerovky.

Mozno by Ta mohol zaujimat tento link ohladom zakladnych charakteristik ruskych Kobier http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=875&t=93637
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 27 dub 2015, 20:28

Toto foto som dnes nasiel a vidim ho prvy krat - ten pocet hviezdiciek je zaujimavy, len ci to nie je retus:
Přílohy
rechkalov_4.jpg
66misos

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno