Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hawker Hurricane Mk.I (Revell / 1:144)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Hawker Hurricane Mk.I (Revell / 1:144)

Příspěvekod dj.patyzon » 25 kvě 2014, 22:36

Zdravím všechny. Tak jsem se odhodlal sem splácat nějaký ten úvodní příspěvek.
Modýlky jsem lepil už od mala, ovšem papírové z ábíčka a později i nějaké ty poláky (obzvláště lodě, letadla, sci-fi a kosmická technika mě netankovaly ani trošku). To se změnilo až před nedávnem, po mnoha hodinách propařených u WarThunderu, ke kterému mě velice dlouho překecával kámoš. Nakonec mě to docela chytlo a po čase (asi šestiletá pauza od modelů díky střední a později nástupu do práce) jsem se opět dostal až sem. Dlouho jsem sledoval různé stavby, galerie, diskuzní topicy a byl čím dál tím rozhodnutější si to taky vyzkoušet.

Pro začátek jsem se spokojil s nějakým tím základním vybavením z běžného papírnictví/hračkářství, abych se vůbec seznámil s tím, co a jak, co je to vlastně za matroš, jak se s tím dělá, jak se to barví, tmelí atd. Jako plánovaný věrný fanoušek samozřejmě vše značky Revell. :lol: (což, jak už mi začlo docházet během několika prvních dní, nejspíš nebyl ten nejlepší nápad...) Ačkoliv by jistě mnozí z Vás řekli pravý opak ("Na co pistoli pro úplného začátečníka, na co kvalitní barvy, k čemu drahé modely... naučit se dá na všem")

Postovat sem stavbu tohoto prvního (úplně cvičného a seznamovacího) modelu jsem v žádném případě nehodlal ale když jsem zde začal místy narážet na podobné zakrslíky, tak jsem si řekl proč ne, aspoň jim ukážu, jak to zmastím já. :shock:

Fotit průběh stavby jsem začal až později (po slepení), takže se s Váma podělím aspoň s tím, co mám:
(Fleků na snímači si prosím nevšímejte - musím sehnat nějakou vodičku nebo to odnést do prádelny, mám ještě asi ze tři kupony)

04913_hurricane_revell_144.JPG
Foto © www.britmodeller.com

Základ ještě nebyl, takže provedeno rovnou komplet barvou spodku (pistoli mám ještě z papíráků a jiných hobby účelů - Fengdu BD-180)
_DSC3200.jpg

_DSC3202.jpg

_DSC3203.jpg

Zamaskování břicha a nástřik Dark earth (zde jsem již přimíchal kapku lesklého laku aby to bylo trochu otěruvzdornější a tolik necucalo další vrstvy)
_DSC3204.jpg

_DSC3206.jpg

Po chvíli vyřezávání masek skalpelem mě to přestalo bavit a sáhnul jsem po první barvě na sklo (maskol zatím není - arturáci se už přes dva týdny nějak flákají s objednávkou), která mi přišla pod ruku :)
_DSC3208.jpg

_DSC3209.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Hotovo 1/144: Hurricane Mk.I (Revell)
Hotovo 1/72: I-153 (Směr)
dj.patyzon

• Odpovědět s citací

Re: Hawker Hurricane Mk.I (Revell / 1:144)

Příspěvekod dj.patyzon » 25 kvě 2014, 22:41

Nástřik Dark green RAF a na druhý den odmaskování - trochu jsem se toho obával, ale šlo to dolů skoro samo
Jako jedinou nevýhodu barvy na sklo jsem zaznamenal jen to, že se s ní za husta hůře vytvářejí vnitřní obloučky (tvoří jakoby "kaluže") a pak je to trochu poznat
_DSC3212.jpg

_DSC3213.jpg

V téhle fázi se mi povrchovka ještě docela líbila
_DSC3214.jpg

_DSC3215.jpg

Nabarvení detailů (stále syntetikama - Vallejo ještě doma nebyly), lesklý lak, dekály, vodička, lesklý lak...
A zde už začínaly nějaké ty první problémy - nějak to stříkání nemám v ruce, takže po přestříknutí prvním tahem přijdu o přehled, kde a kolik barvím a kdy už je krytí dostatečné (už to není tak vidět) a dokážu se řídit jen podle mírného odlesku na stříkaném místě - proto nejspíš ty výrazně reliéfní přechody mezi kamuflážními poli, a to dokonce viditelné i pod obtiskem... jinak nevím, čím by to ještě mohlo být (možná na to má i nepatrný vliv velikost měřítka)
Zde bych se rád zeptal, jestli se Revellácká dekálvodička (je jen jedna) dává i pod obtisk, nebo jen na povrch po zaschnutí obtisku
_DSC3220.jpg

_DSC3227.jpg

_DSC3228.jpg

_DSC3232.jpg

Ještě dolepit drobnůstky jako kabina, chemlonová anténa (naneštěstí jiný než svítivě zelený chemlon jsem doma z babských šuplíků nevyhrabal ale jak tak koukám, ani to není tolik vidět, kromě toho, že se docela dost leskne)
Kabina byla na mě tak droboučká a bez kresby, že by nějaké maskování nepřipadalo v úvahu, tak jsem to líznul ručně 5/0 štětcem
A nakonec nějaký ten improvizovaný pokus o patinu - "wash" :shock: syntetikama - no neskutečně rychle mi to schlo na štětci (o následném krátkém pokusu o drybrush se raději zmiňovat ani nebudu) a při stírání jsem většinou buď nesetřel nic nebo zase i to co jsem nechtěl
Dále začouzení od kulometů a výfuku - jakýsi takový pokus - omyl, dokud to jakž takž nevypadalo - nejprve zaprášeno jemně nastrouhaným kreslícím uhlem ale strašně se to lesklo, tak jsem to zkoušel napravit a zesvětlit i suchým pastelem ale bez úspěchu. Ani "zafixování" vodou navlhčeným štětcem tomu moc nepřidalo... Tentýž problém se týkal i samotných výfuků - ať je zalakuju čím chcu (Revell mat, Tamiya polomat, Vallejo mat), nikdy to není dostatečné a navíc po jakémkoliv doteku nebo očištění/přeleštění hadříkem to opět získá lesk jak blesk... ](*,)
Na samý závěr pokus o pozičky - podbarvení stříbrnou a navrch 2 vrstvy rozředěné barvy na sklo
_DSC3292.jpg

Podobné trable byly i při celkovém lakování při finiši - lesklý lak jsem použil nějaký noname na parkety (jak jsem se dočetl o akrylu pod syntetický wash) - ten se strašně dlouho napíjel do předchozích matných vrstev, takže jsem musel stříkat odhadem tak 7-8 vrstev, než to bylo na první pohled fakt lesklé. S polomatným finišem jsem se musel spokojit s ručně dělaným 50:50 revell mat+lesk - ten zase na akrylovém lesku v kritických místech, kde jsem model nejčastěji chytal (špičky křídel a boky trupu) po čase slezl (nevim, jestli se sedřel mechanicky, nebo naleptal potem z rukou). A všechny tyhle lakovací alchymie akorát způsobily to, že už model není tak krásně sametově až třpytivě hladký jako po první barvě ale spíše flekatý a se zalitými detaily
dj.patyzon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod dj.patyzon » 25 kvě 2014, 22:46

Takže můj první plastikový model je HOTOV.

Radost z dokončení naštěstí o něco převyšuje nespokojenost s některými technikami, takže OK. :) Do budoucna už se vynasnažím vyvarovat některým chybám - zejména mám v plánu se co nejdříve nějak smysluplně zbavit Revellek a nahradit je něčím kvalitnějším pro stříkání. Že to budou akrylky je mi víc než jasné, jen se stále nemůžu rozhodnout mezi značkou Gunze (C) a Tamiya (pokud jsem to pochopil správně, jedná se o akrylové barvy ale typu lacquer - ne moc dobře ředitelné vodou - obě značky).

U Gunzí mě láká například výběr hotových odstínů, dobrá dostupnost, kvalita povrchu, výběr doplňkové chemie...
U Tamky zase jakási ta proslulost, mírnější ceny...
Taky netuším, jestli stojí za to pořizovat i surfacer, jestli bych si nevystačil i nějakou basic color - jedná se mi o povrch - pořád se tak nějak bojím toho, že surf je trošičkuku tmelovatější a zbytečně by zalíval třeba nýty nebo paneláž.
Takže s tímhle jsem teď na vážkách - můžete mě zkusit přemluvit na tu či onu stranu a budu vděčný i za jakékoliv jiné doporučení. ;-I

_DSC3321 (RAW).jpg

_DSC3323 (RAW).jpg

_DSC3325 (RAW).jpg

_DSC3331 (RAW).jpg

_DSC3332 (RAW).jpg

A abych tu taky pořád nepsal jenom já, rád bych se ještě zeptal, co konkrétně znamenají pojmy plesnivice (mám jenom jakés takés přibližné tušení) a kačena. :D Předem mockrát díky za osvětu.
Jinak jakékoliv dotazy/rady/kritika jak na mě, tak k modelu vítány.
dj.patyzon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 26 kvě 2014, 10:51

Pěkný prcek, jen s wahem trošku se mirnit.. hlavně v tomto měřítku méně znamená hodně. =D> =D>
Jinak surfacer detaily nijak nezalije, pokud ho nedáš v silné vrstvě. Já osobně ho používám hlavně když chci nýtovat , nebo si zkontrolovat výsledky broušení po tmelení, ale jinak barvu dávám normálně na plast. Takže záleží na tobě.
Plesnivicina je název pro jeden druh optického rozbiti jednolitosti povrchu
a kačena jestli jsi někdy viděl gumovou kačenku do vany tak odpověď znáš.
Jarek S.

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno