Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Suchoj Su-9 1/48 OEZ+Kazan (+ DoDo)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Suchoj Su-9 1/48 OEZ+Kazan (+ DoDo)

Příspěvekod fresco » 16 dub 2014, 21:41

Dúfam, že si pri pohľade na nadpis Su-9 príliš veľa modelárov nevzdychne (ako som na tomto fóre videl pred nedávnom pri jednej Su-27), že „zase ďalšie súčko?!“. Ale teraz už k veci, týchto tu ešte veľa nebolo.
Po tom , ako som pred pár rokmu v Mošoni zohnal korekčný set na Su-9 od výrobcu z Kazane sa zdalo, že si bez väčších problémov splním dávny sen o Su-9 vo štvrťke. Resiny sa pri prvom pohľade tvárili ako tovar. Doma pri porovnaní s výkresmi som zistil, že je to maximálne tak polotovar. V počte skutočne na modeli použitých dielov to už bol možno len štvrťtovar. Keďže sa za tých niekoľko desiatok rokov, čo siaha modelárska pamäť sa neobjavila žiadna iná Su-9 vo štvrťke, rozhodol som sa s tým popasovať. Modelár je predsa odvodený od slova modelovať a ja by som tú „sučinu devinu“ chcel mať v zbierke.
Trup Su-7BKL 1/48 od OEZ Letohrad má vysoký stupeň afinity ku Su-9 ako vidno na fotke výliskov priložených vedľa výkresu. Je tam viacej drobnejších odchýliek, ktoré sa vďaka sile použitého plastu a pár korekčných rezoch dali zvládnuť. Samozrejme, celý povrch a rytie pritom „padol za vlasť“. Škoda len, že to nie je Su-7BM. Tá sa podobala ešte viacej ako Su-7BKL, veď napokon vznikali v rovnakom čase poväčšine z tých istých konštrukčných dielov.
Pri porovnaní resinov s výkresom bolo evidentné, že resinová predná časť trupu je tvarovo úplne mimo a nepoužiteľná. Vidno to pri jej porovnaní s výkresom na priloženej fotke. Tvarovo mi lepšie pripadala priložená zadná časť modelu MiG-17PF od Směru z vrakoviska, tak som ju po silnej tvarovej úprave použil. Inak práca s týmto typom resinu, to bolo to najhoršie, čo som kedy pri modelárskych materiáloch zažil. Veľmi silne to pripomínalo materiál poťahu samozvorných nádrží amerických lietadiel z obdobia 2. sv. vojny. Po prerytí jemnej linky sa táto následne takmer úplne uzatvorila.
Krídla boli v pôdoryse pomerne solídne. Horšie to už bolo pri pohľade spredu. Pravé krídlo si tvarom príliš nezadalo s bumerangom a ľavé krídlo malo obrátený profil. Pri tejto konfigurácii tvarov krídiel by lietadlo síce nevzlietlo, zato po aerodynamickej stránke by malo priam fenomenálnu schopnosť otáčania sa okolo pozdĺžnej osi. Keďže Su-7 má uplne iné krídla a naviac pri koreni pri podvozkovej šachte viacej zhrubnuté, musel som naliať zvnútra značnú dávku epoxy. Táto následne pomohla pri fixácii krídla skrutkami. Nuž čo, na hrubé vrece hrubá záplata. Pri odbrusovaní koreňov krídiel z vonkajšej strany som sa potom poľahky dobrúsil až do epoxidu. Priľnavosť epoxidu bola na použitý materiál resinu po odskúšaní viacerých materiálov najlepšia.
Pravé krídlo som riešil dvoma korekčnými rezmi a vložením plastu na jeho vyrovnanie ( ako vidno na fotke), potom už len dobrusovať do zblbnutia. Ľavé krídlo som zospodu prednej časti nábežnej hrany zbrúsil, na vrchnej časti som pridal miliput a dobúsil na správny tvar. Na fotke, kde je už model vo vyššom stupni rozpracovania to vidno ako bielu plochu na vrchnej strane krídla.
Ešte perlička na záver: Su-11 i Su-9 v štvrťke chystá Trumpeter. Asi o ne nebude príliš veľký záujem, pretože ako sledujem tak si ich od čias tohoročného Norimberku doteraz nevšimli ani na ruských, ani na našich modelárskych fórach. Tuším len na jednom britskom. Dúfam, že to tvarovo nebudú podobné paškvily ako ich Su-15 všetkých verzií či MiG-19PM.
Přílohy
1.jpg
2a.jpg
3a.jpg
4a.jpg
5a.jpg
6a.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Re: Suchoj Su-9 1/48 OEZ+Kazan (+ DoDo)

Příspěvekod Pavel M » 16 dub 2014, 22:01

Konečně pořádná roura ;-I . Budu držet palce a sbírat inspirace, tak ať se povede. Já ji mám komplet v resinu, doufám, že to nebude takové maso, jako roubovat Kazan na OEZ.
Pavel M

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 16 dub 2014, 22:13

Vzdechů si nevšímej, to by se tady pak musely vzdechy psát ke každému tématu s bf-109 (nedejbože až vypukne eda mánie). Su-9 se jen tak nevidí v jakémkoliv měřítku ;-I
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 16 dub 2014, 22:25

A kto ho vyrába celý v resine? Je to štvrťka?
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod johny skorvanek » 16 dub 2014, 22:31

Tak na toto som velmi zvedavy. Mooc dobry vyber. :cool:
Nič nieje také zlé, aby to nemohlo byť ešte horšie. :D:D:D[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
johny skorvanek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel M » 16 dub 2014, 22:38

Ano, je to čtvrtka. Výrobce přesně nevím, prodávající říkal, že někdo ze Slovenska z Košic, kupoval jsem ho tady na fóru cca rok zpátky.
Pavel M

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 17 dub 2014, 08:16

Tak toto bude parádička,už mám aj zaškrtnuté. Samozrejme prajem ti až sa to podarí doviesť do zdárneho konca. A ako píše Kubouš,žiadne vzdychy. Ja mám tiež dojem ako keby už iné lietadlo ako Me 109,Spitfire,alebo Fw-190 neexistovalo. Ale veď nikto nikomu nekáže aby sa nato pozeral. Ja som na poriadne SU-27 čakal 15 rokov,tak neviem prečo by som si ich nemohol teraz postaviť aj 50 !
P.S. A lepte čosi ! :lol:
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sanchez » 17 dub 2014, 10:08

Maybe it could be helpful http://scalemodels.ru/modules/forum/vie ... 46318.html
One Bourbon, One Scotch, One Beer!
Sanchez

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 17 dub 2014, 10:30

To Sanchez: These web sites i know very good. It very help me by building my models. There are very good drawings a pictures.
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 20 dub 2014, 17:09

Na fotkách Su-9 z fóra Scalemodels , na ktoré link poslal link Sanchez je vidno, že postupovali podobne ako ja. Tvarovo úplne chybnú rezinovú časť prednej časti tam riešili podobne výrobou novej a dokonca vyrobili aj nové krídla. Možno tie ich resinové boli ešte v žalostnejšom stave, ako tie v mojej sade. Tie som ja pracne rekonštruoval z pôvodných dielov. Naproti tomu som urobil nové závesníky, zatiaľ čo oni použili pôvodné krátke reziny, rozdiely vidno. Keďže tam majú pomiešané fotky zo stavby modelu Su-9 a Su-11 nie je mi celkom jasné aký kokpit použili. Či rekonštruovaný pôvodný, alebo od Neomegy. Na fotkách hotového modelu Su-9 to žiaľ vôbec nevidno. Ja som mal v žiaľ mojej sade nekompletný kokpit, preto som použil sadu na Su-7 od Neomegy a podľa fotiek kokpitu Su-9 som ju modifikoval. Veľké rozdiely tam neboli, samozrejme tam chýbalo všetko spojené s lokátorom. Zariadnie obrazovky lokátora s tubusom som vyrobil nové z plastu. Veď nakoniec sú identické so zariadením použitým pre MiG-17PFU aj MiG-19PM. Ofukovacie zariadenie predných skiel je z trubičiek. Na porovnanie s ruským modelom prikladám aj zopár mojich fotiek zo štádia n-tého surfu a následne dolaďovania povrchových detailov. Ešte je tam zopár zatmelených i nezatmelených odrenín, s tým sa ešte zabavím. Samotná stavba však nešla tak rýchlo, ako rýchlo pribúdajú fotky. Pri porovnaní s tým ruským modelom vidno, že ako sa hovorí za riekou Moravou „Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž“.
Přílohy
29a.jpg
20a.jpg
21a.jpg
19a.jpg
18a.jpg
15a.jpg
13a.jpg
11a.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod johny skorvanek » 20 dub 2014, 17:46

Pekna nztovacka [-o< :cool:
Nič nieje také zlé, aby to nemohlo byť ešte horšie. :D:D:D[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
johny skorvanek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Lengyel » 20 dub 2014, 17:56

Zatím super. Těším se na kamo a finiš :)
Rozestavěno
1/48 Antologie VFC-111
1/24 Honda NSX Type-R
1/72 Letov Š.328v

Dokončeno
1/48 Douglas A-1H Skyraider (VNAF)
1/48 Aero L-29 Delfín (VVS)
1/48 Douglas A-4E Skyhawk (VC-5)
David Lengyel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tukololo » 20 dub 2014, 18:04

Toto je veľká výzva,ja by som to nedal/som lemra ](*,) / chcelo by to podľa mňa trocha zatlačiť na čistotu stavby,tie nity sú občas trocha nakrivo a ja osobne by som ich trocha prebrúsil ,na NMF to potom moc kričí ,neber to v zlom,je to len môj názor =;
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=77381 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=80402 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=79732 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=88553 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=88551
tukololo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jozeff66 » 20 dub 2014, 19:59

Mas u mna 100 bodov za odvahu a robotu do coho si sa pustil,klobuk dolu. [-o< Ale na druhej strane,skoda by bolo tu snahu a kopec roboty znehodnotit nedoslednou čistotou při preryvani ktoru este zvyrazni predpokladam kovovy povrch. :wink: Nedoladis to este,bolo by to skoda?Pre mna nezaujimava masina ale paci sa mi co predvadzas,zasluhovalo by este poladit,co myslis?
Fw-190D-11: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83173
Ta-152E: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=83080
Ta-152C: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=90127
Fw-190D-9: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=98252
Fw190D-15 viewtopic.php?f=6&t=119977
Jozeff66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 20 dub 2014, 20:20

To Tutokolo: Nemyslím, že by som túto stavbu bral ako výzvu. Skôr je to slepá koľaj. Touto cestou sa už asi sotva niekto bude uberať, preto ani záujem nie je veľký, pre väčšinu je to len nudná rúra najrúrovatejšia. Hlavne ak Trumpeter ho zanedlho (?) vydá vo štvrťke a následne sa nepochybne objavia také doplnky, o akých sa mi pri tomto ani nesnívalo. Ale aspoň si postavím poriadnejšiu Su-11, základnú radu „sučín“ by som chcel mať komplet. Ak sa niekedy dáš na takúto prestavbu, tak pochopíš, že čistota stavby takéhoto kvázi "scratch-buildu" z kombinovaného materiálu je o niečom inom, ako pri stavbe modelu z perfektných výliskov od GWH, Eduardu či Tamigawy. Aj keď najväčší z najväčších asi budú iného názoru. Tuná dostáva čistota stavby, (najcenenejší artikel tohoto fóra) poriadne na frak. V podklade je viacero tmelov rôznej tvrdosti a to nehovorím o kvalite resinových častí. Tie sú ako som vyššie spomínal z najhoršieho materiálu, aký som kedy držal v rukách. Surfacer akoby na ňom plával a po nastriekaní surfacerom sa pôvodné rytie resinu naleptalo a rozšírilo. Takže chtiac nechtiac som ho potom kompletne pretmelil. Pri nitovaní pri takejto širšej zatmelenej anaužšie prerytej ryhe potom často nástroj uniká do mäkkšieho materiálu nech robíš čo chceš aj keď ryješ či nituješ pozdĺž prilepeného oceľového pravítka. A to nitovanie ešte nie je finálne. Povrch nitov ešte prebrúsim nejakou tisíc dvestovkou, možno potom ešte dvojtisíckou. Najhoršie rady ešte možno pretmelím a preryjem. Uvidíme, čo mi podkladové materiály ešte dovolia, už som toho na povrchu prepracúval viacej než dosť. Použité materiály mi vymedzujú dosť úzke mantinely, hlavne na kontakte resin-miliput-surfacer sa to niekedy na hrane ryhy dosť drobí. Má niekto s nimi viacej skúseností a vie poradiť? Stále je to len vo fázi i rubrike rozpracované a ja sa neponáhľam. Robím ho po chvíľach popri iných modeloch už viacej ako rok.
fresco

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno