Ináč v L+K a časopise Zenit vyšli svojho času monografie na tento typ. Keďže som ho vtedy staval,dovolil by som si spomenúť pár úprav: -výškovka je asi o 2mm dlhšia a má nesprávny tvar-nábežná hrana má príliš veľký uhol šípu,odtokovka je zaoblená (má byť priama) a celkovo je jej pohyblivá časť asi o 2 mm širšia
-smerovka je tiež asi o 2 mm nižšia -kabína je príliš veľká,má nesprávny tvar a je z hrubého materálu (ja som si vylisoval svoju) -krídelká majú zhruba presný rozmer,treba ich však posunúť(preryť) asi o 2mm smerom ku koncu krídla,tým sa predĺžia aj vztl.klapky -vrtuľu som tiež dal novú z vrakoviska,vrt,kužeľ má zlý tvar dal som tam upravený (asi) z La-7 -chladič kvapaliny pod trupom je dlhší asi o 3mm a má nesprávny tvar-vyrobil som nový z plast.doštičiek -keďže vtedy ešte neboli lepty,detaily int.+ext.(nepamätám už presne čo všetko,už ho nemám )+otvorené klapky som si vyrobil sám -prerýval som to myslím ihlou z kružidla ,totiž pôvodné linky "paneláže" boli zle a hlavne (napr.niektoré na krídlach)aj úplne zbytočné-Jak mal krídla z preglejky
Naposledy upravil Discus pilot dne 11 kvě 2012, 19:10, celkově upraveno 1
Stavba jaku od Směru není žádná hrůza. Model ke svému vzniku byl pěkný. Dokonce existují i k němu plechy. Zvezda je sice lepší a to podstatně, ale proč si nepostavit Směr, když se ti chtělo sochat?? Najdi si zde v tématech Jak-3 od P.Šenka.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek "Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími "Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal má pravdu,tie úpravy len vyzerajú hrozne,v dnešnej dobe sekunďákov a dvojzložkových rýchlotvrdnúcich tmelov je to práca na pár večerov... Zopár inšpirácií sa dá nájsť tu: viewforum.php?f=74
Chlapi, je to vsetko pekne ale nas kolega hitmanius sa este len rozbieha v modelarstve. A preto nie je vhodne medzi prvymi pracami si postavit ulohu prestavby s dvojzlozkovymi tmelmi a preryvanim. Inak pozrite si prierez trupu od Smeru/helleru v roznych pariach, tvar kabinky, tvar nabeznej hrany kridel spojenu s vyrobou noveho nasavania, obrys SOP, nutnu prerabku celej VOP, vymenu kolies, vyrobu novych krycich plechov podvozku a podobne co je hned vidiet z vykresov a fotiek. Ja som si tym presiel este v case ked u nas nebol zohnatelny iny model a ani plechy k nemu neboli. Dnes sa mi zda cela prerabka Smeru/Helleru ako zbytocne plytvanie casu kedze uz je lepsi vychodiskovy material. Ale je to samozrejme "na vkuse kazdeho sudruha" a ked ma niekto cas a chut na dobrodruzstvo tak preco nie. Len skoda ze zvezdacky jak-3 ma tie prepadliny na kridle.
Skratka by som tu prestavbu neodporucal zacinajucemu. Treba najprv zvladnut beznu cistu stavbu, dodrzanie geometrie, nastrek, povrchovku, pracu s dekalmi. Peknych a "jednoduchsich" stavebnic na priamu stavbu je chvalabohu na trhu dost. Prestavby by som si nechal na neskor ked uz clovek ma viac skusenosti a ma vydrz na pracu na dlhsom projektiku.
„Národ, ktorý zabudne na svoju minulosť, nemá budúcnosť.“ W. Churchill
Dakujem za odporucania a nakoniec som si zohnal pekneho Jaka od edikov v stvtrke...myslim,ze i tam je co to zlepsovat,podla toho co som tu videl stavby a snad ma to bude bavit....
2 Lepic obycajny: No vystihol si to krasne, na konte mam 2 modely v 72jke,ale je to len zaciatok....a hlavne neznasam preryvanie a preryvanie pozitivu by ma zabilo...nie to este opravovat vsetko,co v predmetnom clanku je spominane.
Dakujem a dufam,ze coskoro sa pustim,do Edika,len mam este nejake povinnosti. Dufam,ze potom mi budete napomocni.
PS: ak by chcel niekto Extratech plechy na smerackeho Jaka-3,tak mile rad vymenim za nejake decale na neho v stvrtke.
Takze mam vybratu uz aj kamuflaz bude to Zacharov....
Viete mi povedat, jake farby maju jednotlive kamuflazne polia...najlepsie v znacke Tamiya alebo Gunze...kedze Eduardov navod nie je celkom presny....a co sa tyka farby cockpitu,co to je za siva? Pretoze Eduard tam urcite zle uvadza tu zltu...
Čo chceš za tie lepty? Mám ešte jedného Jak-a,tak si ho postavím ešte raz,ale s využitím nových postupov,náradia a chémie (Viem,že existujú tamiye,hasegawy,finemoldsy ale to nie je až tak pre mňa,mne sa páči,keď so zasypaný prachom z vŕtania, rezania a brúsenia )