Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia S-199 Hobbycraft 1/48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Avia S-199 Hobbycraft 1/48

Příspěvekod Černý Hugo » 04 zář 2011, 18:28

Ahoj,
Asi před dvěma roky jsem začal stavět Mezka, nicméně po provedených úpravách čumáku jsem jej odložil a vrhl jsem se do dalších projektů. Když jsem viděl, jak se tady s ním nedávno začal potýkat další kolega, bylo to pro mne velice inspirující a tak jsem tu svoji vykopávku opět vytáhl z temných hlubin. V minulosti jsem viděl dost těchto stavebnic postavených, některé i moc krásně, ale skoro nikdo neřešil otázky, které trápily mne. Třeba to bude pro někoho zajímavé a pomůže mu to pro dosažení více realistického výsledku. Na čumáku hobycraftí S-199 mi připadaly málo výrazné boule kryjící závěry zbraní a upravené motorové lože. Řešil jsem to podlepením původních dílů plastikovou destičkou a tím dosáhl zvýšení reliéfu. Dále se mi zdála paneláž a prostřední rychlozámek nějak divně umístěné vzhledem k výstřelným otvorům. Po prozkoumání fotek mašin v publikaci od JAPA jsem zjistil, že se jednak trochu liší jednotlivé mašiny, jednak jsou na modelu výstřelné kanály umístěny moc dozadu a je třeba je posunout asi o 4 mm dopředu. Totéž se týká umístění nasavače na boku, který by měl být též posunut asi o 3 mm dopředu (nikoli končit s hranou odklopného motorového krytu). Bohužel toto umístění je stejně chybně i v odlévaném setu f. Aires. Pro větší názornost si dovolím připojit fotky mnou popisovaných úprav a foto krásně postaveného modelu bez úprav. Úpravy mého modelu nejsou ještě konečné, dávám je sem pro ty, kteří budou stavět Mezka mnohem rychleji a bylo by škoda, kdyby neměli k dispozici informace, které by jim mohly pomoci k ještě lepšímu výsledku.
Přílohy
prava čumáku (4).JPG
úprava 05
prava čumáku (3).JPG
úprava 04
prava čumáku (2).JPG
úprava 03
prava čumáku (1).JPG
úprava 02
prava čumáku.JPG
úprava 01
umák bez úpravy.jpg
model bez úpravy přídě
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Re: Avia S-199 Hobbycraft 1/48

Příspěvekod sobi » 06 zář 2011, 06:14

Dobre postrehy! Koukej lepit, at mame co opisovat =D>
Na stole: 1:35 SD-100 Dragon
2020 1:32 Caudron C.714 Fin, SH 1:32 Fiat G-50.II Fin, Special Hobby
2019: 1:35 ACV Dorchester Alenka, SKP Model
2018: 1:35 ČSR Panther, Dragon
sobi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 19 zář 2011, 16:28

Ahoj,
hledal jsem ty fotky, podle kterých jsem upravoval tvar boulí, ale trochu mi to trvalo. nicméně dobrá věc se podařila a tak se každý modelář může rozhodnout, nakolik mu tato úprava vyhovuje. A při posledním "tabákovém kolegiu" nadnesl Houmer otázku případného zaslepení otvorů pro vypadávání nábojnic na spodní části draku. Kbelská mašina tyto otvory nemá, dobových fotek na tuto partii je jak šafránu a většinou je utopena ve stínu. Pro absenci otvorů by mohlo hovořit šetření barevných kovů v národním hospodářství po válce (vystřílené nábojnice svedeny do nějakého lapače - ale co vyvážení stroje ?) , proti by hovořilo řešení svodu u originálních Bf-109 (mimo stroj). Jsem zvědav, zda tuto otázku vyřeší 2. díl monografie na S-199 z nakladatelství JAKAB. Na přiložené fotce převráceného Mezka se zdá , že tam otvory nejsou. Máte někdo nějaké jiné informace a případně fotky? A co foto nějaké naší Avie s emblémy, např. bájná Diana ? :twisted:
Přílohy
podklady (12).jpg
zřejmě zaslepené otvory pro vypadávání nábojnic
podklady (11).jpg
umístění nasavače
podklady (7).jpg
výrazně vystupující tvar boulí
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 19 zář 2011, 16:41

Hypoteticky,pokud by se zachytávaly prázdne nábojnice,vlív na těžište by tolik mít neměly..bo v tom případě by ho už rozházelo vystříleni náboju...
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 19 zář 2011, 16:44

Fotka Diany by mne taky zajímala. Podle ústního podání p.Fořta, co ji měl na mašině, by měla odpovídat tomu, co před léty vydalo KP ve 1/72. Jenže fotka se někam "ztratila".
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sobi » 20 zář 2011, 09:40

s temi boulemi mas asi pravdu :arrow: ale jeste by me zajimalo, co to ma za lauf nad motorem ta avka na prostrednim obrazku a jakou mela kamo ta spodni avie - evidentne skvrnity prekryt motoru (byly by dalsi fotky?)
Na stole: 1:35 SD-100 Dragon
2020 1:32 Caudron C.714 Fin, SH 1:32 Fiat G-50.II Fin, Special Hobby
2019: 1:35 ACV Dorchester Alenka, SKP Model
2018: 1:35 ČSR Panther, Dragon
sobi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 21 zář 2011, 19:56

Ahoj,
nějaké fotky jsem ještě na netu nasbíral, hodně zajímavé stránky má Třebíčský modelářský klub viz - http://www.tnmc.cz/walkaround/index.php . Jinak u Avií mi připadá, že skoro co kus, to originál. Zřejmě záleželo na tom, z jakého konkrétního draku se ta S-199 přestavovala. Původně jsem se domníval, že se jednalo o skutečnou výrobu, dle posledních poznatků (viz publikace JAKAB) šlo spíše o montáž z nalezených částí draků + výroba nových dílů pro zakarosování nového motoru. Například jsem narazil na výstupky na levé části motorového krytu za vyůstěním zbtaní. Některé mašiny jej mají (řekl bych většina), ale u některých chybí (viz foto). Já ji dnes na svém modelu vyráběl. Co se týče těch dlouhých hlavní, nevím k tomu nic bližšího, zřejmě se jednalo o zbraňové zkoušky. Jak říkám, netrpělivě očekávám 2. díl monografie na S-199 z nakladatelství JAKAB, doufám, že mi odpoví na řadu otázek. Zatím si budu pomalu pokračovat na té své zmenšenině :lol:
Přílohy
S-199 bez boule.jpg
zde tento výstupek na S-199 chybí
S-199 boule.jpg
výstupek, který se vyskytoval na většině mnou prohlédnutých fotek S-199
S-199 boule.jpg (14.32 KiB) Zobrazeno 17788 krát
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 25 zář 2011, 17:47

Tož jsem se zase trochu pohnul (mám těch projektů trochu víc, k tomu rodinu, kterou též nechci odbývat, takže to jde pomalu) a výsledky vidíte po kontrolním přestříkání hliníkovým sprejem. Z toho pianového pantu mi vypadaly nějaké zuby, většinu jsem již opravil. Rytí vypadá v tomto zvětšení dost děsivě, ale jednak jej trochu zabrousím a jednak natírám, takže něco zalije barva. Lámal jsem si hlavu, jak udělat zadní plechový lem okolo boulí pro trupové zbraně. Nakonec jsem vytáhl z rámečku tenkou plastovou nit kruhového průřezu, olemoval boule a do prostoru mezi nití a boulí nacpal akrylový tmel. po zaschnutí prolil vteřinovým Altecem (á 17 Kč u nás v sámošce) a zbrousil do plochého tvaru. Teď tyto boule zkusím zaformovat, protože těch Avií bych chtěl dělat víc. A dobrá zpráva nakonec, vyhecoval jsem své kamarády Houmera a Shindyho, tož se budete moci těšit i na jejich Avie v tomto chlívku. Jen ta Shindyho bude v měřítku 1/72. A pokud by někdo z vás měl nějaké podklady a náměty, nestyďte se je sem pověsit. Zatím.
Přílohy
P1140503.JPG
Avia S-199 čumák d
P1140500.JPG
Avia S-199 čumák c
P1140497.JPG
Avia S-199 čumák b
P1140495.JPG
Avie S-199 čumák a
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 25 zář 2011, 18:27

Co boule, ale co tyhlety dlouhé laufy? :shock:
Přílohy
podklady (11)_1.jpg
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 25 zář 2011, 21:38

No co ty dlouhý laufy, ale co ten bazmek v kabině :shock: ? Kamarád má teorii, že by se mohlo jednat o zkoušení tlumení plamenů pro zášlehy z hlavní při nočním stíhání. V kabině je též nějaký nestandartní přístroj, že by přelepená obrazovka? A od těch prodloužených hlavní vede nějaká ryska k zřejmě zaretušované popisce. Škoda, že neznáme bližší podrobnosti k pořízené fotografii. Nezbývá, než počkat na druhý díl té monografie, případně, že se zde zjeví nějaký odborník.
Přílohy
noční S-199.JPG
že by se jednalo o úpravy k nočnímu stíhání, S-199
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 06 lis 2011, 13:16

Tak chlapi začínáme!!! Jeníku, kde jsi??? :grin: Jestli oba nezačnete, tak jste u mě Panzani tuplovaný!!! :D
Přílohy
100_1058.jpg
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 06 lis 2011, 21:11

Nazdar Houmí,
to je slovo do pranice. Dnes jsem trochu přibrousil ty boule svrchu (návštěva ve Kbelech se vyplatila :lol: ) , zítra udělám krytku na spodním plechu (možná) a pak si boule zaformuji do silikonu pro další Avie. A abych si zkrátil čekání, tak asi rozvrtám Hobbyboss (Bf-109G) a zkusím s pomocí dílů z KP vyšlechtit jednu rychlovku v 1/72. A tím zahambím Jéňu :twisted: . Nicméně, zatím mám náskok a tak budu lenošit 8) a došlechťovat Mustanga z naší manufakturní výroby společnosti Hugo and Pepa (cpu do něj dle tvého návodu pilota s brigadýrkou). Tož zatím a jsem zvědav, kdy Jéňa odhodí stud i masku a vyleze s kůží na trh. :lol: :lol: :lol:
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 06 lis 2011, 21:46

Ha ha čekat nemusiš dneska jsem udělal boule odstranil puvodni interier a zacal připravovat zástavbu resinu Aires. :D
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 06 lis 2011, 23:37

Jé chlapci, vy mi děláte chutě, škoda, že nevím kam se pro stavebnici obrátit.....jako by se země slehla...
Budu sledovat.
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 07 lis 2011, 19:26

Ahoj Moloko,
tu stavebnici Hobbycraft přebaluje v současné době Academy. Houmer teď sedí vedle mne a říká, že zhruba před měsícem ji viděl v MPM v Praze, Myslíkova ulice. Ale já osobně navrhuji jinou cestu, kterou se vydám po dokončení této hrůzy. Vezmu stavebnici Bf-109G-14 Hasegava nebo G-6 od UM (jsou tam oba ocasy) a dokoupím vrtuli od AML, kabinu od RobTaurus a výfuky od Quickbostu a splácám z toho S-199 v pohodovějším stylu, neb budu vycházet z kvalitnějšího základu. Prostě stejnou cestou jako v Avii po válce. Jediné, co si z této stavebnice (Hobbycraft) obtisknu budou kryty zbraní včetně výřezů pro motorové lože. Tož neváhej a přidej se k nám, ať postavíme alespoň pohotovostní roj + záložní stroj :lol: . Houmer navrhuje stanovit si termín dokončení max. Nymburk 2012, ale já se k tomuhle zavazovat nebudu. Copak jsem k...a nějakej stachanovec :twisted: . Ale makám, dnes jsem udělal kryt přívodu kapaliny do výměníku. Večer to stříknu kontrolním autolakem ve spreji a snad zítra bude čas na nafocení.

Shindy, vylez z temné ilegality a koukej se přidat. my jako vyzyvatelé čekáme v plném slunci na kolbišti :twisted: :twisted: :twisted: Homer se šklebí a tvrdí, že nikdo neudělá lepšího Mezka. Nemá pravdu, koneckoncům mu ho stále ještě mohu pustit omylem na zem během návštěvy :mrgreen:
Černý Hugo

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno