Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ What if... ‹ Stavby What if
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

RAH - 66 Italeri 1/72

Stavba Vašich modelů krok za krokem
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

RAH - 66 Italeri 1/72

Příspěvekod meti » 18 zář 2010, 13:38

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ahoj. Potřeboval bych někde sehnat nějaou síťovinu, která by se alespon trochu podobala mřížce pro kryt výše označených otvorů. Vím, že k některým stavebnicím se přímo dodává. Prošel jsem Baumax, ale nic, co by se dalo použít jsem nenašel. Napadají mě ještě možná zahradní potřeby, nebo použít nějaký šikovný vzduchový filtr. Ale zas nevím z čeho.

Pro mě to bude trochu sci-fi stavebnice. Jako výzbroj bych chtěl použít miniguny. Nějaké materiály jsem na netu sehnal, ale i tak bych byl rád, pokud by mi někdo poskytl nějaké matriály na jejich stavbu. Zřejmě je budu stavět z plastových destiček. Ale nevím, z čeho bych měl udělat hlavně. Zkusit je vytáhnout z rámečku nad plamenem. Nebo sehnat někde nějaké drátky? Máte někdo zkušenosti?

Jsem začátečník, proto omluvte mou terminologii a nezkušenost. Budu Vám velmi vděčný za každou radu.
Naposledy upravil meti dne 19 zář 2010, 02:25, celkově upraveno 1
meti

• Odpovědět s citací

Re: RAH - 66

Příspěvekod Madmessy » 18 zář 2010, 14:29

No tak tahle "ohyzda" byla projektovaná jako steahlt,jestli se nepletu,takže výzbroj by měla bejt schovaná.Ale jelikož se sérivě nevyráběla,tak i když tam dáš fotonový dělo nic nezkazíš :grin: Já bych tam vrznul co se ti líbí.

No a síťku maj určitě na E-dayi,jestli si z Prahy a nebo určo jí maj na obchod.valka-stačí si jen vybrat velikost... 8-)
Madmessy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 18 zář 2010, 14:35

Ve čtvrtkové Italeri (dle barvy plastu to je ona) byla síťovina přiložená. Zeptej se na leptanou síťovinu, snad někdo něco dělá, pokud tedy Eduard nemá v sortimentu plechy...

S miniguny je problém, nevím jestli někdo vůbec kanónová pouzdra dělá a mám takový pocit že Komanč ani nic takového neměl mít ve výzbroji, zvláště když disponoval tříhlavňovým 20mm kanónem, tuším že shodným s tím co je ve "Whisky Cobře".

Být tebou tak ho ověším Hellfiry, sice je v tu chvíli absolutně zbavený stealth charakteristiky ale vypadá hodně bojovně. Škoda že program RAH-66 byl zrušen...
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novis » 18 zář 2010, 14:41

No tak hlavně Commanche nosil výzbroj v šachtách na boku
Pak se dodávala křídla pro další zavěšení raket
Přílohy
rah66hlf.jpg
RAH-66_Commanche_mockup.jpg
novis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 18 zář 2010, 14:44

To jsem právě měl na mysli - závěsníky na Hellfiry pod křídly a v šachtách+4x Stinger(také v šachtě).
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novis » 18 zář 2010, 14:56

El Thud píše:To jsem právě měl na mysli - závěsníky na Hellfiry pod křídly a v šachtách+4x Stinger(také v šachtě).

No Thude, už na tý první fotce je vidět, že se tam nechají zavěsit jen tři Hellfiry, nebo tři Stingery, čtyři určitě ne [-X
novis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod meti » 18 zář 2010, 17:43

Já vim, že by ve stealt verzy neměl mít křídla a vím, že by měl mít rakety. Ale jak jsem říkal, pro mě je to sci-fi. chci to do český kamufláže, nebo slovenský (alias digitání kamufláž na Mig 29). A chci k tomu miniguny. Ta stavebnice je stará víc jak deset let. Nechci do toho vrážet žádné peníze. Pro mě je to odpočinek, když se mi už nechce dělat na technice. Spoustu věcí mi z rámečků chybí a tak si je budu muset nějak vyrobit sám. Například ten hlavní kulomet, co byl pod kabinou :-)
meti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novis » 18 zář 2010, 17:48

Meti, od toho je tady What if
Tady by to někteří nepřežili
novis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod meti » 18 zář 2010, 18:00

What if? ... předpokládám, že je to tematická větev na foru. Můžu tedy poprosit admina, aby mě přepojil tam?
meti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 18 zář 2010, 18:40

pokud ti stačí taková siťovina tak použij stuhu na vázani kytic download/file.php?id=322962&mode=view
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 08 lis 2010, 13:11

Meti, já mám jen technickou poznámku. Doplň do názvu tématu výrobce a měřítko a fotku nevkládej z Idnes, ale nahraj přímo na fórum. Zamezíš tím tomu, že fotka časem zmizí a téma ztratí smysl.
What-if máš tady: viewforum.php?f=124
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: RAH - 66 Italeri 1/72

Příspěvekod meti » 08 lis 2010, 13:33

Tak jsem se po učení taky dostal na chvilku k modelum a trochu jsem pokročil. Chtěl jsem modelu dodat hloubku, tak jsem určité prvky odvrtal a vybrousil. Některé na modelu chyběly, fotografií skutečných vrtulníků mnoho není a co fotka, to unikátní verze. Vzal jsem jednu, která se mi líbí a podle ní jedu.
Poprvé jsem si hrál s fliemy. To je ostatně vidět na vnitřku modelu. Byla to dobrá zkušenos, k lepení jsem použil klasické lepidlo tamiya s bílím víčkem.

S fotákem se učím, takže se omlouvám za kvalitu.

Ted mě čeká spousta tmelení. Hlavně přemýšlím, čím zadělat spáry, které se mi vytvořily na spoji. Hledal jsem a dočetl jsem se, že se často zalévají vteřinovým lepidlem. Předpokládám že hustčím vteřinákem, nebo snad několik vrstev řídkého? Ale řídký se mi nějak nezdá. Čímpak vteřinové lepidlo nanášíte? Já budu muset asi použít párátko.
Se zalévání spár žádnou zkušenost nemám. Pořídil jsem si předem nějaký odstranovač vteřinového lepidla a dle návodu "by neměl být agresivní" vůči plastům, tak uvidíme. Klasický debondér jsem nidke v okolí nesehnal.

Jinak ty dvě poloviny trupu jsem lepil rozpouštědlovým lepidlem tamiya (se zeleným víčkem). Nechal jsem ho tak týden vytvrdnout.

Rytí modelu mi přijde příliž hluboké, dá se s tím něco dělat?
Přílohy
na net 5.jpg
na net 4.jpg
na net 3.jpg
na net 2.jpg
na net 1.jpg
práce zevnitř
meti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 08 lis 2010, 22:15

O tejdle mašině sem jeden čas uvažoval v Revellovo přebalu(tušim, že to bude to samý co italka).

Ke spárám...
Můžeš vytmelit vteřiňákem a začistit debonderem. Použil bych řídký nebo super řídký lepidlo (u super řídkýho bacha na velkoplošný přilepením prstů, docela dost hřeje až pálí.Trhal sem prsty hoooodně rychle). Ale dá se s úspěchem použít i střední hustota.
Nebo to můžeš vytmelit některým z tmelů. Takovej tmel Tamiya se nechá začistit debondérem či ředidlem typu Laquer (tamiya se žlutým víčkem - funguje i na surf) stejně jak vteřiňák, ale neni tak tvrdej a de to rychlejc. Nebo prostě vybrousit.

K fotkám...
Pokud foťák umožňuje, nepoužívej automatický nastavení citlivosti (ISO), při slabším světle zvýší sitlivost, ale i šum a dost sníží kvalitu fotky. Obecně se doporučuje co nejnižší citlivost, což ale zvyšuje čas uzávěrky, takže je vhodnej stativ (nebo jakákoli pevná podložka na kterou aparát stabilně položíš) a samospoušť. To znamená, že místo ISO 1600 použiješ jen 100 a hned uvidíš rozdíl v kvalitě a čitelnosti fotek. Osobně požívám ISO 100, občas zvýšim na ISO 200 když sem línej tahat stativ nebo podložky a háže mi to moc dlouhý časy. A prostě zapnu blesk a nastavim vhodnou intenzitu. Ještě mi za fotky nikdo nenadával, zatim. Při extrémní lenosti použiju dokonce i mobil :grin:
Toto je z mobilu, to sem neměl foťák.

Pokud ti rytí příde hluboký, tak ho můžeš zarmelit a narejt znovu jemnějc, ale v tmelu se blbě reje. taky existuje možnost částečnýho zalití surfem, ale to sem ještě nezkoušel. Spíš bych volil řešení míň výraznýho woše, pokud budeš dávat. pokud ne, tak bych to už vůbec neřešil :-D
Vladimír Bareš
Rozdělaný:
Tatra 813 CAS32, Chevy Monte Carlo 1978, USS Princeton CG-59

na všechny dvojí metr máte
takhle to přeci nejde dál
jedny mentalitou omlouváte
druhý čeká kriminál
_______________________________________________________________________________________________
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 08 lis 2010, 23:35

Baryk píše:O tejdle mašině sem jeden čas uvažoval v Revellovo přebalu(tušim, že to bude to samý co italka).

Revelly jsou dva. Ten novější a teď sehnatelný je Italerka. Balí jí i Tamiya a mám zato i Testors.
Pak je starší Revell ve větší krabičce, co na něj byla recenze v HPM, tenkrát stál snad přes 400 (a to v té době bylo sakra peněz). To je přebalený polokliklak od amerického Monogram-Revellu. Vypadá trochu jinak, dělali ho snad podle mockupu ještě před skutečným prototypem.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod meti » 20 lis 2010, 16:07

Tak jsem zas trochu pokročil. A učím se i s fotákem, snad je to znát. Poprvé jsem použil metodu lepení polovin trupu tak, že jsem spojil nasucho oba trupy a přetřel spoj rozpouštědlovým lepidlem. Spoj jsem nechal týden vytvrdnout. Poté jsem pomocí injekční jehly nanesl na spráu řídké vteřinové lepidlo a nechal jej jeden den v klidu vytvrdnout (asi jsem ho použil více než dost). Poté jsem přistoupil k přípravku na odstranovaní vteřinového lepidla. Umělohmotným štetečkem (ve víčku od odstranovače vteř.lep.) jsem lehce nanesl tekutinu na vteřinové lepidlo a hned jej uchoštourem začal leštit.
Výsledek se dostavil skoro hned, lepidlo ustupovalo ale vytvářelo takovou nepříjemnou kašičku na povrchu. Jelikož jsem to dělal poprvé, nevěděl jsem, kde je hranice, kdy přestat. Řekl jsem si, že nic nezkazím, když budu pokračovat do ztracena.
Postupoval jsem tak, že jsem vždy krátký úsek lehce přejel štetečkem namočeným v rozpouštědle, pak rychle leštil uchostourem, než začal na povrchu nechávat vatu, pak lehce přetřel rozpouštědlem a utřech do sucha papírovým kapesníčkem. A to jsem prakticky dělal až dokud se mi z povrchu lepidlo neodstranilo. Výsledek prosím pousudte sami, nevím, jak by lěm vypadat. Doufám, že ve spárách zůstane lepidlo nepoškozené. To ale ukáže asi až nástřik surfaceru. Nevím .. :-k
Čeká mě ještě opravit pár míst. Rytí na modelu bylo nejednotvárné, takže jsem jej přelil. Asi je ted zbytečně velké a hluboké, ale alespon rovnoměrné. Jinak nevím co s tím...? :-k
A kokpit budu muset přestříkat, tam prosím žádnou kritiku zatím :-)

Taky začínám opouštět od nápadu nechat model ve fantasy české kamufláži, ale hraji si s myšlenkou, že bych ho nechal tak, jak je na fotce experimentální prototyp - tmavně zelená/černá - alespon bych si na tom vyzkoušel modulaci

Jinak ty světlé kousíčky plastu, to je konzole na radar a kulomet, kterou jsem ze stavebnice ztratil a tak si je vytvářím sám. Udělal jsem si malý ruční nákres, nakopíroval, vystříhl, nalepil na plastovou folii a vyřezal. Na sebe pak nalepil další folie a ted broušením budu vytvářet tvar. Máte jiný nápad, jak dosáhnout cíle, než tímto způsobem?
Přílohy
spodní II.jpg
spodek II.jpg
přední III.jpg
přední II.jpg
konzole.jpg
boční.jpg
meti

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby What if