Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Suchoj Su-15TM 1/48 (Trumpeter Modifikovaný)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Suchoj Su-15TM 1/48 (Trumpeter Modifikovaný)

Příspěvekod fresco » 15 čer 2017, 19:25

Su-15. Typ lietadla takmer dokonale ignorovaný renomovanými výrobcami modelov. Nakoľko sa jedná na modelárskych fórach len sporadicky sa vyskytujúci typ, najskôr malé zhrnutie. Za celý čas existencie plastikového modelárstva bolo len niekoľko pokusov o jeho stvárnenie. Výsledok však bol vždy dosť rozpačitý. To čo nám ponúkol Tumpeter v obidvoch miekach 1/48 i 1/72 je povrchovo síce pôsobivé, tvarovo sú len karikatúrou. To mi dá asi za pravdu každý, ktorý sa týmto modelom čo len trocha vážnejšie zaoberal. V mierke 1/72 výrobca Amodel je na tom tvarovo len o niečo lepšie. Azda najlepšie je tvarovo na tom model od VES. U obidvoch o povrchu radšej pomlčím. Ako prvý model Su-15 vyrobil Pioneer 2, tvarovo i povrchovo je poplatný dobe svojho vzniku . V mierke 1/48 dokázateľne existuje ešte jeden vacu model od nejakého poľského výrobcu, ale nikdy som nemal možnosť ho posúdiť.
Už dávno pri prvom pohľade na fotografiu skutočného Su-15 som zatúžil mať jeho model v mierke 1/48, ktorý by vystihoval jeho ladné aerodynamické tvary. Dlhodobo je na výber len jeden model od Trumpeteru a nejaké viac či menej vydarené doplnky rôznych výrobcov. Pokúsil som sa dosť pracnou prestavbu ho tvarovo priblížiť ku niečomu, čo by sa tvarovo približovalo ku svojej skutočnej predlohe. Čo je na tej trumpeťáckej štvrťke vlastne zlé? Takmer všetko. Letmý pohľad na rozostavaný model dokazuje, že sa to dá. Prílišný záujem o takúto „socharinu“ medzi účastníkmi fóra však neočakávam. Alebo sa mýlim?
Přílohy
1 Su-15 -1.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Re: Suchoj Su-15TM 1/48 (Trumpeter Modifikovaný)

Příspěvekod Andrej_Sk » 15 čer 2017, 19:38

zdarec, mam ho v kitniku, budem sledovat :).. a samozrejme drzim palce :sculptor:
Sovietska technika PVO 1:35, letectvo 1:48

https://www.youtube.com/watch?v=OBkn78q_t_Q&t=5s
Andrej_Sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Potoxon » 15 čer 2017, 19:40

Já budu určitě sledovat, sochařské práce já rád. :-D Tak ať se daří.
rozestavěno: Mirage 1, Mc 205, Ki-61, Hs-132
Potoxon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 15 čer 2017, 21:43

V čem spočívá tvá úprava? Z takovéto fotky toho moc nepoznám. Děkuji.
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 16 čer 2017, 19:29

To Fresco: myslím, že o Tvoju stavbu bude veľký záujem, ak je to možné, dobre by bolo sem dávať fotky a popis jednotlivých úprav. Myslím, že pomôžeš mnohým ľuďom a Tvoja stavba bude dobrou inšpiráciou.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 17 čer 2017, 09:38

Podľa všetkého záujem o vykonané úpravy z modelárskej strany úpravy asi by bol. Tak sa do toho pustíme „step by step“. Najskôr poznámka, že postup stavby vôbec nešiel tak hladko, ako by sa to z fotodokumentácie zdalo. Okrem toho fotky vznikali len ako letmé cvaknutie kompaktu na vykonanú úpravu pri rôznych svetelných podmienkach. Častokrát s bleskom s nevyhnutnými tieňmi . Ich účel bol len lepší náhľad pre mňa pri zväčšení na obrazovke. Takže nečakajte zábery zo zrkadlovky pri štúdiovom osvetlení.
Použité výkresy sú z časopisu AiV, ktoré najlepšie vystihujú rozmery a tvary skutočného lietadla. Používal som však aj iné výkresy a perovky. Na vysvetlenie niektoré dopísané červené kóty na výkresoch sú rozmery, ktoré som nameral ručne stručne na skutočnom Su-15TM v leteckom múzeu v Košiciach. Na modelárskych fórach sa objavili niektoré rozchádzajúce sa údaje o rozmeroch tej či onej časti a ja nerád používam údaje agentúry JPP ( jedna pani povedala). Pri viacerých návštevých múzea som si nameral problémové časti, ktoré sa ani z fotiek nedali dosť dobre pochopiť. A že tvarovo sa jedná o zložité lietadlo hádam nie je pochýb.
Takže kde začneme? Hádam od konca, čiže zadnej časti trupu. Tu som minul najviacej „balastného“ materiálu. Čo je na ňom zle? Pri pohľade zvrchu vidno, že trup na modeli sa začína plynule zužovať už od brzdiacich štítov až po výstupné trysky. V skutočnosti sa začína zužovať až v miestach závesu výškových kormidiel. Priemer trupu v mieste trysiek je 2,06 m čo v štvrťke dáva 4,3 cm. Na modeli sú to necelé 4 cm. Na fotke s výkresmi vidno trup hore pred úpravou a dolu po úprave.
Přílohy
1 výkres.jpg
42 zadná časť.jpg
4 zadná časť.jpg
3 zadná časť.jpg
41 zadná časť.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 17 čer 2017, 09:53

Úprava je dosť zložitá. Na modelárskych fórach sa túto časť niektorí pokúšali napravit pozdĺžnym narezaním trupu a jeho rozšírenie vložením mnohých úzkych klinov. Ja som zvolil postup znázornený na fotkách dvojitým priečnym rozrezaním trupu s vloním dvoch širokých klinov. Malo to viacero príčin a dali sa tým napraviť aj ďalšie nepresnosti. Predovšetkým som si pripravil vloženou šablónou presné otvory pre motory R-13-300. Krásne ich stárnili u Eduardov ako resin pre MiG-21 MF používajúci rovnaký typ motoru, takže by bol hriech ich nevyužiť - viď foto. To čo nám ponúka Trumpter v stavebnici nestojí za zmienku. Výplňou priestou medzi vzniknutými otvormi som pripravil možnosť zmenu profilu trupu v spodnej časti, o čom bude reč neskôr. V zadnej časti sa nachádzajúce brzdiace štíty majú na modeli tak malé rozmery, že neviem, aký by mohli mať brzdiaci účinok. Našťastie si toho u Eduardov všimli a ponúkli nám v leptoch pekne stvárnené a rozmerovo zodpovedajúce štíty. Toto celkom odignorovali u poľských leptoch firmy Part a stvárnili brzdiace štíty proporčne nesprávne zodpovedajúce Trumpeťáckym výliskom. Ale aby som Part nezatracoval, majú v svojej sade dosť pekne stvárnených nepostrádateľných detailov, na ktoré Eduard asi pozabudol. Na fotkách vidno postup "sochariny" , ako postupne beztvará hmota nadobúda tvar. Z pôvodného rytia paneláže nezostal "kameň na kameni". Musím však poznamenať, že podobný osud postihol takmer všetky časti modelu.
Přílohy
31 zadná časť.jpg
44 zadná časť.jpg
5 zadná časť.jpg
6 zadná časť.jpg
45 zadná časť.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 17 čer 2017, 13:55

Tak toto mám rád. Ono keď máš obľúbený typ a chceš aby bolo všetko tak ako má byť,tak nie je o čom.Ja ti úplne rozumiem.
Budem pozorne sledovať a držím palce. ;-I ;-I ;-I
P.S. A lepte čosi ! :lol:
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod CARLOS CHECA » 17 čer 2017, 14:28

Pěkná práce s tmelem :wink: Taky si na něj líčim (Su-15) , ale ve 144 :cool:
Vystřelim z děla, páč mašinkvér je na hov.o M:-) !!!!!
Koupím různé modely 144 i rozestavěné, nabídněte, děkuji [-o<
CARLOS CHECA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 17 čer 2017, 19:26

Moc hezké . Pěkná modelřina a krásné éro

Odesláno z mého E6553 pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 18 čer 2017, 13:20

Obdivuhodná práce. :shock:
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 18 čer 2017, 17:21

Jaký je prosím vnejší průměr tělesa brasinu motoru od Edoška? Děkuji předem.
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 18 čer 2017, 17:39

Samotný priemer je cca 17,2 mm. Ale sú tam ešte 3 výstupky , takže diera aby tam motor vošiel bola 18 mm.
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 18 čer 2017, 18:06

Díky moc
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 18 čer 2017, 19:54

Ďakujem všetkým za pozitívne ohlasy a pokročili by sme vo výpočte úprav. Spodná časť trupu v mieste vyústenia trysiek je na neupravenom modeli takmer rovná, čo vidno na treťom obrázku. V skutočnosti je tam rádius plynule vyznievajúci smerom dopredu. Vidno to na prvej a druhej fotografii. Ešte v mieste pomocných lapačov vzduchu tvorí priehyb 7 cm ( meral som od natiahnutej fialovej pásky). Na mojom modeli som mal možnosť túto disproporciu upraviť vďaka naliatemu epoxidu v priesore medzi tryskami, do ktoréhu som mohol príslušný profil vybrúsiť. Na pôvodnom modeli by sme sa takýmto spôsobom prebrúsili do prázdeho priestoru. Naviac bola tam na výliskoch značná prepadlina.
Přílohy
61 zadná časť.jpg
71 zadná časť.jpg
72 zadná časť.jpg
51 zadná časť.jpg
fresco

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno