Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire LF Mk.IX/XVIe, 3x Sword 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Spitfire LF Mk.IX/XVIe, 3x Sword 1/72

Příspěvekod Pavol Vilinsky » 30 led 2012, 10:36

Vďaka Milan za toto info. Držal som sa návodu v Tally Ho, teda aspoň dúfam, že mi tam neunikla nejaká napr. textová informácia o tých bielych lemoch. Doteraz som vedel, že S-89 mali ČS znaky na krídlach aj s lemami, aj bez nich, ale že to bolo striktne dané ku konkrétnej jednotke, to som netušil. LS-6 má vpredu znak 313.perute, takže nejaký presun mašiny medzi LD sa tu nekonal, teda je naozaj možné, že to mám blbo (ak mali naozaj ten lem iba spity 2.LD) . Existujú aspoň 3 fotky tejto mašiny, ale teraz neviem, či vidieť na nich znaky na krídlach, asi nie...
Pavol Vilinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR » 30 led 2012, 18:20

Jo člověk se pořád něčemu přiučuje. Mám jen dvě fotky bez lemů, bohužel ale není mi známa trupová kombinace.Myslel jsem doposud, že bez lemu bylo jen nějaké " přechodné " období krátce po válce.Na všech ostatních fotkách mám spity s lemem.Díky za objasnění. Já mám JT-5, takže jsem za vodou.
Přílohy
cs kokardy 02.jpg
cs kokardy 01.jpg
http://www.czech-sky.com
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ve stavbě: L-39C a L-39ZA, Košice 1984 (1/72, Eduard)
DUNDR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 30 led 2012, 18:30

Pavle tak chyba je v obtiscích - návodu od Tally Ho, kde je uveden bílý lem. Na fotkách LS-6 to vidět není, snad náznak na té co přikládám. Ovšem na vedlejší LS-1 je to zcela evidentní znak bez lemu.
To Dundr: jsou to fotky z převozu "kbelského" Spitu TE565 NN-N na restaurování. Je na nich vidět rozdílná velikost znaků na horní a spodní ploše křídla. Spodní kopíruje velikost britské kokardy, horní má o něco větší průměr než spodní, ale je menší než původní britský znak na horní ploše. Podle těchto snímků (ale i jiných) je patrné, že nelemované znaky z aršíku Tally Ho mají příliš velký průměr. Znaky bez lemu jsou původní příletová konfigurace, která u letounů od zmíněných dvou pluků vydržela až do konce služby u nás (i v letecké akademii), přesto, že byl vydán předpis o změně znaků na lemované. Změna proběhla jen na směrovce díky odstranění praporového znaku.
Přílohy
3 ld Brno.jpg
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Studený » 30 led 2012, 20:14

Milan Holzapfel má samozřejmě ve všem pravdu. Ono je to ale ještě komplikovanější. Kromě ignorace požadavku předpisu na lem znaků /na SOP je to něco jiného, tam se dával nově, když nahrazoval praporový znak/ chybí Kamilovi ještě zbytek seriálu, který samozřejmě zasahoval do sky pruhu i zleva a také praporek squadronleadera vlevo pod kabinou. Jedná se totiž o stroj TE561, se kterým přilétl do vlasti jako s RY-A velitel 313.perutě Otmar Kučera. Chybná barva jestřába ve znaku už je jen prkotina.
Josef Studený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR » 30 led 2012, 22:22

Našel jsem ještě jedno exrafácké zbarvení NN-S a druhou s písmeny KR?-6, když vedle stojí KR-4.
Přílohy
KR (2).jpg
KR (1).jpg
http://www.czech-sky.com
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ve stavbě: L-39C a L-39ZA, Košice 1984 (1/72, Eduard)
DUNDR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavol Vilinsky » 30 led 2012, 22:31

Milan, Josef, ďakujem Vám za informácie!

Aj keď nie je priamo vidieť horné krídlo SL-6, je jasné, ktorá varianta je pravdepodobnejšia...No slepo som veril TallyHo návodu, však doteráz som mal len tie najlepšie referencie na ich vierohodnosť a presnosť... Tie znaky na krídlach, keby išlo len o ten biely lem, tak ich prelepím novými, ale že aj ich rozmer je väčší, to už je problém. Pravdupovediac, mi to ani nijak neprišlo podozrivé, keďže ČS znaky pre IV-6 v KP kite, sú s bielym lemom a podobnej veľkosti. Tak ani moje podvedomie, ani očí neprotestovali, keď už sú vyše 20 rokov zvyknuté na takú podobu... :-D

Ostatné chyby, ako sériové čísla a leaderska vlajočka, to by ešte šlo opraviť. :-k
Pavol Vilinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavol Vilinsky » 04 úno 2012, 14:29

Tak som to opravil. Použil som pôvodné "preletové" znaky priamo z kitu. Tiež som pridal na ľavú stranu trupu kompletné s/n a znak veliteľa perute. Páni, ešte raz vďaka za rady!
Přílohy
Spitfire IX-XVI 49.jpg
Spitfire IX-XVI 50.jpg
Spitfire IX-XVI 47.jpg
Spitfire IX-XVI 48.jpg
Spitfire IX-XVI 51.jpg
Pavol Vilinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 04 úno 2012, 14:49

Klube se další povedený kousek do sbírky čs.letectva! :)
Nepříjemně mne překvapilo, kolik Kamil nasekal do aršíku chyb. Taky jsem byl přesvědčený, že měl Spity dokonale nastudované a jak vidím, nebyla to úplně pravda. :-k
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavol Vilinsky » 05 úno 2012, 18:43

Sword kity umožňujú prilepiť vrtule k trupu len na pevno. To ale nemám rád, u mňa sa vrtule musia točiť :) Takže chýbajúce hriadele som si vyrobil z mosadzných rúriek dvoch priemerov.
Přílohy
Spitfire IX-XVI 52.jpg
Spitfire IX-XVI 53.jpg
Spitfire IX-XVI 54.jpg
Spitfire IX-XVI 55.jpg
Na podvozkové nohy som pridal hadičky hydrauliky bŕzd a kotviace oká. Na kolesách treba odvrtať diery pre nasadenie na podvozkové nohy. Spoje stĺpikov antén som spevnil mosadzným drôtikom, ktorý sa vsunie do dierky v trupe. Je to z dôvodu, aby sa tieto stĺpiky neodlamovali z trupu, keďže budú nasadené na podložku z leptu.
Pavol Vilinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod motas » 05 úno 2012, 18:48

Nadhera uz a tesim na vysledok :)
1/72 forever
dokončené:
2011 Mig-21PFM http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... ilit=21pfm
2012 Mig-31 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6& ... hilit=perm
rozostavane:
2012 Mig-23U 1.slp Č. Budejovice 1991 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=66865
motas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 06 úno 2012, 08:37

S potěšením vidím, že jsi to čs. označení opravil. Přiznám se, že já bych v téhle fázi do toho už asi nešel. Máš mé sympatie. Dobrá práce. Bude to povedená trojice.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavol Vilinsky » 06 úno 2012, 21:08

Milan, keď si mi to tu napísal, tak už mi to nedalo pokoj. Našťastie v tomto prípade sa oplatilo zariskovať. Len nie som si istý veľkosťou tých znakov. Podľa fotky krídel TE656 naložených na nakladiaku, by to mohlo byť priblížne v poriadku, ale na niektorých strojoch sa mi zdajú väčšie...

Čo ma na tom celom najviac štve, že keď som v sobotu doma kontroloval moje podklady, čo mám k dispozícií, tak som na to mohol aj sám prísť a ušetriť si opravu ](*,). No spoliehal som sa slepo na návod... Aj preto sa tu stále oplatí pridávať obrázky zo stavieb, teda nie len pre posudzovanie techniky povrchovej úpravy a rátanie nitov, ale aj pre podobné historické detaily.
Pavol Vilinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavol Vilinsky » 14 úno 2012, 23:08

Drobnými krokmi vpred...
Přílohy
Spitfire IX-XVI 56.jpg
Postupne kompletujem vrtule. Zatiaľ sú nasadené len nasucho, pričom kontrolujem ich geometriu. Tiež špičky kuželov ešte nie sú prilepené a vrtule ešte dostanú miernu patinu...
Spitfire IX-XVI 57.jpg
Začal som zvýrazňovať paneláž na spodných plochách všetkých troch spitov. Používam MiG Cold Grey wash. Po prvom zotretí štetcom naneseného washu ešte budem opravovať nezvýraznené častí paneláže.
Pavol Vilinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 14 úno 2012, 23:12

Pavle, nádherná práce. Smekám.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hančár Ladislav » 14 úno 2012, 23:26

Pekne Spity Pali =D> =D> =D>
https://laci-ltd.uk/en/
Hančár Ladislav