Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Italske letectvo 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MC.202 v SSSR (hledám fotky kořistních strojů)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

MC.202 v SSSR (hledám fotky kořistních strojů)

Příspěvekod Zaphodbiblbrox » 22 bře 2010, 08:57

V Military revue jsem se v seriálu o MC.202 dočetl o tom, že několik těchto strojů bylo Italy ponecháno v sovětském svazu, který je následně testoval. Bohužel se mi nikde na netu nepodařilo najít fota (natož kamo) těchto strojů. No a protože rád stavím vše co mělo rudou hvězdu, rád bych si postavil nějakého kořistního špageťáka.
Tudíž se obracím s prosíkem-nenašla by se někde nějaká ta fotka, kamo, či odkaz?
Předem dík
Radek Svoboda

Scalemates
Zaphodbiblbrox

• Odpovědět s citací

Re: MC.202 v SSSR (hledám fotky kořistních strojů)

Příspěvekod Mirek glock Říha » 22 bře 2010, 09:28

Zaphodbiblbrox píše:V Military revue jsem se v seriálu o MC.202 dočetl o tom, že několik těchto strojů bylo Italy ponecháno v sovětském svazu, který je následně testoval. Bohužel se mi nikde na netu nepodařilo najít fota (natož kamo) těchto strojů. No a protože rád stavím vše co mělo rudou hvězdu, rád bych si postavil nějakého kořistního špageťáka.
Tudíž se obracím s prosíkem-nenašla by se někde nějaká ta fotka, kamo, či odkaz?
Předem dík

No info v MR bych bral s rezervou. Cislo 3 s clankem o 202 mam doma a fakt to neni dobrej clanek. V zasade kompilat a jeste dost zavadejici o chybach nemluve. Nejaky macchi Italove v rusku nechali to jo ale vzhledem k faktu ze 202 tam byly kratce a jen v poctu 12 ks je ukoristeni nejake 202 spise fikce. Osobne jsem nikde zadnou takovou fotku nevidel (netvrdim ze neexistuje). Podoby italskych 202 z ruska znam, fotek je pomerne dost. Leda by bylo neco v ruskejch archivech.
Naposledy upravil Mirek glock Říha dne 18 dub 2016, 07:52, celkově upraveno 1
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 22 bře 2010, 09:57

Tak sem rychle juknul do podkladu co mam v praci.

Mc 202 byl v rusku od září 42 do ledna 43 (poslední akce je zmiňována 25.1). 17.1 bylo ve stavu 21 Gr. 30 Mc 200 a 9 Mc 202 (jde o letuschopné stroje). Některé prameny zmiňují, že při ústupu bylo zanecháno až 15 letounů v neletuschopném stavu na letišti Vorošilovgrad. Není uvedeno jakých (polské zdroje uvádějí že až 5 Mc 202). Ještě mám jednu francouszkou publikaci doma tak se podívám. Uvádí se, že bojové ztráty od července 41 do ledna 43 (u stíhačů) byly 15(19) letounů, při nároku 88 sestřelených rusů. Situace se zhoršoval hlavně na podzim 42 kdy rusové nasadili více moderních typů a Mc200 se ukázaly jako nedostatečná výzbroj. Proto 21 Gr obdrželo 12 Mc 202 a přidělilo 3 ks každé sqadriglii (podle mě blbost). Na Mc 202 italové nenárokují žádný sestřel, dle některých zdrojů je použili jen při 17 akcích.
Naposledy upravil Mirek glock Říha dne 18 dub 2016, 07:53, celkově upraveno 2
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 22 bře 2010, 17:16

Tak ani ve francouzskenm sesitu zadna fota. I zde je zminena neefektivita Mc202 a nasazeni v 17 akcich. Otazka je zda nejde jen o info kterou opisuje jeden od druheho. Jako realny zdroj zminene neefektivity bych videl rozdeleni dodanach 202 do ctyr letek. Lepsi by jiste bylo vytvorit jen letku s 202 jako vyskove kryti nebo tak. Dalsi moznosti je, ze 202 byly dodany v dobe ofenzivy u Stalingradu a hodne misi byli utoky na pozemni jednotky coz je patrne z fotek zimnich 200 s bombama. Pro takovy utok se lepe hodi letoun se vzduchem chlazenym motorem. A treti kamen urazu je provoz kapalinou chlazeneho motoru za extremnich mrazu...Zadne info o zanechanych strojich v rusku...

Jinak zbarveni tech 12 Mc 202 bylo shodne pravdepodobne vsechny byly z jedne serie (VIII) vyrobene v tovarne Breda. Spodni plochy sv seda GAC1, vrsek piskova NC4 a male fleky(hadky) VOS2. Predek letadla a pruh na trupu zluta (mozna nemecka) pravdepodobne i konce kridel zluta (spodek) a take bile trojuhelniky cca v pulce kridla zespodu i zvrchu (rozpoznavaci znak italu)
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 22 bře 2010, 17:22

Tak jeste doplneni krom tech 12 co jsem zminil byly dodany jeste dva kusy 202 v uprave pro pruzkum (info ze dvou zdroju jestli jedn neopisuje od druheho). Do Italie se melo vratit devet Mc 202 cili info ze 5 jich zustalo v Rusku (jako neletuschopnych) je mozne. Ale jestli ma nekdo fota tak leda "soudruzi v Moskve".
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zaphodbiblbrox » 22 bře 2010, 20:40

Tak Taliánek holt nebude :lol:
Každopádně velice dekuji za informace =;
Radek Svoboda

Scalemates
Zaphodbiblbrox

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 22 bře 2010, 21:26

No jestli znáš někoho kdo chodí na nějaká ruská fóra tak to můžeš zkusit. Mám na Mc-202 jednu knihu, šest dalsich publikací a řadu materialů z netu a v časopisech, ale takovou fotku co bys potřeboval ne. Můžeš udělat smyšlenou podobu třeba ...
Obecně krom fotek moc psanému textu nevěřim, třeba v "záplavě" fotek z Ruska není žádná na ty dvě fotografické 202.
První kdo napsal že zůstalo pět 202 v rusku, byli autoři sešitu InAction a ten už je pěkně "starej". Další to uváděj poláci ale ty podle mě opisujou od "IA". Radši si postav pěknou italskou "rusandu", hvězdy by 202 asi moc neslušely :grin:
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 25 bře 2010, 13:25

tak jen pro inspiraci nejaka fota z ruska
Přílohy
202_rusko.jpg
202_rusko2.jpg
202_rusko3.jpg
Mirek glock Říha

Odeslat odpověď

Zpět na Italske letectvo 1939-45