Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

"Lupové" brýle nebo "brýlové" lupy - prostě něco co pomůže..

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

"Lupové" brýle nebo "brýlové" lupy - prostě něco co pomůže..

Příspěvekod Michal Švehla » 17 srp 2013, 11:00

Nevím, zda již toto téma nebylo probíráno, ale já jej nenašel (prosím o odkaz, zda-li existuje). Při "hltání" workshopů Slávy Vaňouse na YouTube jesem si všiml zvětšovacích brýlí. Vzhledem k mé slepotě něco praktického a užitečného (co mi hned umožní stavět modely jeho úrovně :grin: :grin: :grin: ) sháním. Jsem vlastníkem lupy s osvětlením, ale s veškerou úctou k té stařence radši riskuji, že něco přilepím někam jinam, než abych ji používal. V podstatě ONA je viníkem, že jsem si obtisky Fokkera D VII polil kvalitním Žernoseckým vínem :grin: :grin: :grin: . Na netu jsem našel pouze toto: http://www.zlatnici.swah.cz/?node=455 . Nemáte s TÍM někdo zkušenost, nebo můžete doporučit něco prověřeného??? Mám teď od dcer slíbeno, že do mého koníčka k narozeninám něco investují, tak by se mi doporučení opravdu hodilo... Děkuji předem všem :-D
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Re: "Lupové" brýle nebo "brýlové" lupy - prostě něco co pomů

Příspěvekod Pavel Rusý » 17 srp 2013, 11:15

Diskuse na toto téma proběhla na nymburském fóru: http://www.ipmsnymburk.com/forum/viewte ... tema=33744
- Will you let us have a go at the far end now, Sir?
- Having a go is hardly textbook terminology, Harry.
Pavel Rusý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 17 srp 2013, 11:18

Díky, už tam letím...
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 17 srp 2013, 13:16

Já jsem vyzkoušel všechno možné. Stolní lupa mi absolutně nevyhovovala. Stůl mám bytelný a dokonce přišroubovaný, ale stačilo se nepatrně opřít a obraz už kmital (navíc v protifázi) :?
Čelovka byla lepší, ale nakonec jsem jí dal Hellboyovi a vrátil se k hodinářské lupě po dědovi. Běžně používám trojnásobné zvětšení. Mám od Konrada ještě vícenásobné, ale ty mají strašně malou hloubku ostrosti. To je takový ten černý kalíšek, který si člověk nasadí do oka a pak vypadá, jako by měl koliku. :grin:
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 17 srp 2013, 13:26

Nad hodinářskou lupou jsem přemýšlel, ale to na oku nějak nesnesu a vadí mi to. Jsem zvyklý na brýle, takže by mi nejlépe (zřejmě ) vyhovovaly opět brýle. Zabrousil jsem k Zeissům :shock: a 35000,-Kč + to je na stavění modýlků pro "odreagování od kruté reality života" :-D fakt moc. A levnější jsem nenašel. Ještě ty brýle co jsem uváděl na začátku, ale prakticky nic o nich nevím (neuvádí tam prakticky žádné údaje - vzdálenost zaostření, hloubku ostrosti atd)... Díky za názory a rady, cením si toho...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 17 srp 2013, 15:14

U hodinářské lupy s největším zvětšením (10x) jsem použil fígl - připevnil jsem jí na rámeček od brýlí bez skel. Zvětšila se tím ohnisková vzdálenost. Určitě by to šlo využít na lupu s menším zvětšením. :wink:
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chadima » 17 srp 2013, 15:37

Zdravím,používám také s úspěchem hodinářskou lupu "do oka".Loňské vánoce jsem si pořídil hlavovou lupu - Megaview Pro s LED osvětlením a zatím dost dobrý.Cena je sice okolo 3000 tisíc,ale co nadělám,když nevidím.... ;-I
Chadima

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 17 srp 2013, 19:53

to Sheya - teda proč mne ty nejlepší a nejjednodužší nápady nikdy netrknou?!?! :cry: . Starých brýlí mám dost, určitě vyzkouším.
to Chadima - mrknu na to, díky

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 18 srp 2013, 08:13

Ahoj, co se týká lupy čelovky, mám jich doma celou řadu. Paradoxem je, že ta, která mi vyhovuje naprosto nejlépe je i ta nejlevnější z GME.cz. Jediné co musíš udělat je, odmontovat z ní ty dvoje naprosto nepotřebné a překážející lampičky.
Jinak v tomto obchodě se dají za super ceny nakoupit i pinzety a řady dalších udělátek. Viz odkazy.

lupa čelovka:
http://www.gme.cz/lupa-na-celo-s-osvetl ... n-p731-431

lupy stolní s osvětlením:
http://www.gme.cz/stolni-lampy

pinzety všech provedení:
http://www.gme.cz/pinzety-hacky

štípačky na odcvakávání dílů z rámečků a na lepty:
http://www.gme.cz/stipaci-kleste
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 18 srp 2013, 08:23

Opět díky za tipy [-o< . v týdnu zkusím vše prozkoumat a porovnat a vyzkoušet a ROZHODNOUT :-D . Musím rozhodnutí urychlit, neb bez TOHO nejsem schopen něhteré práce na modelu vůbec provádět.. Ještě jednou všem díky!!!!

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 18 srp 2013, 09:58

Sláva Vaňous píše:Jinak v tomto obchodě se dají za super ceny nakoupit i pinzety a řady dalších udělátek. Viz odkazy.

štípačky na odcvakávání dílů z rámečků a na lepty:
http://www.gme.cz/stipaci-kleste

Před třemi týdny jsem si koupil Tamiye za 550 :agrh: a zde bych se do 150 vešel ](*,)
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 18 srp 2013, 10:18

já teda na ty doostřené štípačky Tamiye nadám dopustit, ale koukal jsem na ty pinzety a úplně nejvíc hodně se mi líbí :shock: . A u cen těch "náhlavních" lup si snad spletli počet nul :grin: :grin: :grin: . Je to úplně někde jinde než vše ostatní co jsem do této chvíle prohlédl... :shock:

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 21 srp 2013, 00:49

Slávovi

Díky moc za odkazy, objednáno.
A teď to konečně budu umět jako Ty :lol:
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rainhold » 01 zář 2013, 22:52

http://www.opticentrum.cz/SA-WV259555-M ... iO1jIGQdn4

pouzivam to asi 3 roky a muzu doporucit. neni to zrovna levne, ale uz bych bez toho asi nic poradne neudelal.
Rozestavěno: La-5F, La-5FN 1:48 Zvězda
Dokončeno: Polikarpov I-16 type 24 1:48 Eduard
rainhold

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 02 zář 2013, 05:52

Toto téma tu již bylo probíráno, ale skrytě pod stolníma lupama: viewtopic.php?f=19&t=8154&start=30
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse