Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nieuport 17

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Nieuport 17

Příspěvekod ondrej » 08 lis 2006, 18:50

Objevil jsem na netu nabídku 48504 -- AeroMaster Decals -- 1/48, kde nabízí i jeden Nieuport 17 italského letectva, pokud někdo náhodou vlastníte tento soubor obtisků a již je na itala nevyužijete, rád odkoupím, případně vyměním. Dávat totiž 230,- za šest obtisků - dva na směrovku, dvě čísla a dvě srdíčka, kokardy asi neměl - se mi zdá dost (zvláště když ostatní nevyužiji) a navíc při porovnání s cenou stavebnice Eduard Profipack (ve slevě 250,-) by vlastně obtisky stály stejně jako model. Již jsem v sekci letadla vznesl dotaz na italské nieuporty, ale pokud náhodou někdo z vás odborníků něco ví, tak s tím tadyhle: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?t=7795 předem všem díky.
Přílohy
amd_48504.jpg
tak je to ten prostřední
ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 10 lis 2006, 06:11

Na ty italy ti odpovím tady.

Poslední mašinu nevím, chtělo by to alespoň pilota. Nicméně, viz níže u obrázků:

- na Nie 11 a 17 kokardy na horním křídle shora až na vyjímky nebyly
- trikolóra na spodních plochác křídel byla vždy tvořena červenou, zelenou a původní barvou materiálů (u nebarvených) nebo nátěrem spodních ploch (u barvených)
Přílohy
2614.jpg
Tak ten s koníkem je Nie 17 s/n 2614. Stroj F.Baraccy, který na něm v lednu a únoru 1917 dosáhl minimálně dvou vítězství. Stroje je francouzské produkce. Na horním křídle nebyly kokardy, mohly ale pod nátěrem prosvítat původní francouzské kokardy jako na
2002_05_014.jpg
Tak mašina s pruhem (3666). Italská produkce. Zadek není v barvě plátna, spíše kamuflován, přikláněl bych se k středně hnědé. Italské Nie 11 a 17 nosily kokardy na horní ploše horního křídla jen výjimečně. Tenhle vyjímkou není. Pilot a jednotka neznámé.
1763.jpg
Stroj s trikolórou - Mašina Alessandra Buzia. Kokardy nahoře nejsou. Horní kryt přídě pravděpodobně v původní barvě dřeva. Nie může být jak v barvě žlutokrémové (nikoliv v barvě plátna) nebo v matostříbrné případně i v italské bílé
Mit Gott für Kaiser und Vaterland
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 10 lis 2006, 15:09

Marku děkuji. Prohlédl jsem si tvoje stránky a všiml si, ži jsi pár nieuportů postavil. Až se tedy budu věnovat stavbě (záleží na pracovním vytížení - nejdříve na nový rok), určitě bych ji s tebou rád prodiskutoval. Objevil jsem však fotku toho posledního nieuportu 11 č.3242, kterou přikládám. Byla na netu v nějaké galerii 1.světové bez popisu. Ještě by mne zajímalo, zda trikolora na krytu motoru měla rozhraní mezi barvami kolmo dolů a nebo se pruhy sbíhaly do středu. Z ani jednoho mně známého snímku to není patrné.
Přílohy
nieuport.jpg
Možná klame ten stín, ale zdá se mi, že potah kol byl tmavší. A francouzské kokardy zřejmě neprosvítaly.
ni11italy01.jpg
Vyhrabal jsem stroj Alessandra Buzia v letu, i když se mi zdá, že je to spíše fotomontáž z tebou dodaného obrázku
ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 10 lis 2006, 17:55

Buzzio je fotomontáž
Ty kokardy na horním křídle, to je platné pouze pro ve Francii vyrobené 17. Nie 11 vyrobené v Itálii (což je případ toho posledního Nie 11) je nahoře neměly.
Trikolóra se sbíhala k hřídeli vrtule
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 30 lis 2006, 19:49

Marku, podařilo se mi splašit obtisky od Aeromasteru na tento Ni-17 a jsem z toho jelen. Podle tebe by na spodku trupu neměla být bílá uprostřed trikolory, ale zde zakreslena je (mám to nechat nebo radši stříbro?) a navíc bych se rád ujistil o nesimetrii spodní trikolory, kdy na spodním křídle je červená o žebro kratší než zelená, co ty na to? Předem díky za odpověď. Samozřejmě pokud by věděl i někdo jiný, jen to uvítám. Stavba už se blíží...
Přílohy
nieu_3.jpg
nieu_4.jpg
ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 30 lis 2006, 20:29

Ahoj,

takže fotku tohodle Nieuporta nemám. Nicméně (a viz text a foto):

- Italové barvili křídla zespodu vždy jen červenou a zelenou. Bílou ne. Je to vidět na té fotce a koneckonců i v textu
- rozhraní barev bývalo symetrické (opět viz oboje), ale nelze vyloučit ani asymetrii
Přílohy
2002_05_012.jpg
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 01 pro 2006, 08:18

Ok, trikolora bude symetrická a uprostřed stříbrná. Díky.
ondrej

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse