Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker D.II -shanim podklady

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Fokker D.II -shanim podklady

Příspěvekod liborcio » 17 bře 2009, 19:05

Rozhodl jsem se k postaveni sveho prvniho vacuformoveho dvouplosniku a volba padla na Fokker D.II v 1/72. Podkladu jsem ale nasel poskrovnu a ani suprovy rozcestnik od Moniky v tomto foru moc nepomohl. Jsem si jisty, ze se najdou nedsenci s haldou vykresu a jineho materialu o teto opomijene Fokkerove stihacce a ze mnozi z nas se radi pouci.
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Re: Fokker D.II -shanim podklady

Příspěvekod zdesko » 17 bře 2009, 20:13

.."vakuform"..? a v jakém je to měřítku..? Čtvrtka..? Stříkaná D-II je verze s kroucenýma křídlama..a co tohle..? Taky?..nebo je to už verze s křidýlkama..? V kompu mám bohužel jen tohle..musel bych naskenovat "papírový" podklady..Z výkresů dodávám zatím jen Fokkera B-II,což je R-U označení pro upravenou verzi,která se v mocnářství vyráběla..ovšem je tam víc rozdílů..(jednopříhradová křídla..apod...jeho prototyp byl jiný,než z kterého vyšel německý D-II. No a výkres německého D-II. Oba jsou ale původní verze s kroucenýma křídlama... Takže jestli se neozve někdo další,tak přiskenuju další podklady. :wink:
Přílohy
Fokker D-2-a_01.jpg
Fokker D-2-a_02.jpg
Fokker D-2-a_r-u serie 03-6-v3a1-Fokker B-II.jpg
Fokker D-2-a_r-u serie 03-6-v3a2-Fokker B-II.jpg
Fokker D-2-a_r-u serie 03-6-v3a3-Fokker B-II.jpg
Fokker D-2-a_v3a.jpg
Naposledy upravil zdesko dne 17 bře 2009, 20:43, celkově upraveno 2
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 17 bře 2009, 20:23

..a ještě
Přílohy
Fokker D-2-a_r-u serie 03-77-color01.jpg
Fokker D-2-a_r-u serie 03-81-Fokker B-II M14 serie 03-61 až 03-83.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 17 bře 2009, 20:36

...v kompu mám jen jednu fotku novější verze D-II s křidélky.. :-k
Přílohy
Fokker D-2-b_01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 17 bře 2009, 23:04

Diky moc za ty obrazky. Zvlast ten barevny bokorys se mi zamlouva. Ten vacuform je, jak uz jsem rikal, v 1/72 a od nejake samo-domo nemecke firmy Classic Plane z Essenu (autor D. Schorsch). Nakoupil jsem vicero podobnych rarit v modelarskem kramku v Dallasu. Deda to tam mel vzadu ve skladisti a asi si toho moc nevazil, protoze mi to strilel od boku dollar za model. A to nektery maji obtisky, rezinovy nebo kovovy odlitky a ty univerzalni plastovy pasky, co se pouzivaj na vyrobu vzper. Me hlavne lakaly nektery modylky z prvni valky pro moji tematickou sbirku "Vzduch je nase more", protoze mnohe z prvnich letadel ve vyzbroji mladeho cs. letectva proste nikdo v 1/72 strikane nedela. Ja vim, ze Fokker D.II do tehle kategorie nepatri, ale neco bych se na nem moh naucit nez zacnu prznit treba L.V.G. C.VI nebo Rumpler C.VII.
Ten D.II je s kroutivejma kridlama (bez kridelek), ale ja k vacuformum pristupuju jako k polotovaru, takze v pripade nutnosti to muzu upravit na kridylka. Jde mi hlavne o nejaky solidni vykres. Jinak budu spokojenej, kdyz to bude pripominat Fokker D.II aspon z dalky.
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 bře 2009, 21:48

..jestli teda jde o tematickou zbírku,tak bych se přimlouval za to,aby ses pustil do některého z těch R-U fokkerů s jednopříhradovými křídly..protože to jsou vlastně taky "naše Fokkery"..a vacu se na to docela hodí..zkus se rozhodnout a já bych pak podle toho vyškrábal ze šanonů pár dalších podkladů.. :-k

..kdysi dávno jsem pár raritních vacu kitů měl..kamarád je zbíral..a myslím,že měl asi nějaké i od tohoto výrobce.. :-k Jestli se nemýlím,tak to byl AEG G.IV a já jsem od něho vydyndal dopravního "Klokana"..tedy poválečnou dopravní verzi Blackburna Kangaroo...kity měly některé díly odlité z "cínu"..(nebo nějaké takové slitiny) a vzpěry se krájely z prutů těch šedých "profilů" z hmoty,kterou se nám nikdy nepodařilo identifikovat.. :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 19 bře 2009, 00:32

No jo, to je ono.
Trvalo mi, nez jsem pochopil, co jsou R-U Fokkery, ale mne nejde ani tak o sbirku letadel cs. pilotu, jak to mnozi delaji. Spis jsem se nechal inspirovat tou knizkou "Vzduch je nase more" a mrskam to vselijak, treba S-16 v Litevskych barvach, spanelsky S-231 nebo A-100 se slovensko-nemeckymi znaky a tak.
Co se tyce Fokkeru D-II, tak to bude spis experiment, ale chtel jsem mit treba i nejaky vykres ze spodu. I tak toho mam uz celkem dost, jeste jednou moc dekuju.
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 19 bře 2009, 17:19

Zdravím taky bych se připojil s prosbou o nějaké podklady, protože sem taky nic nenašel. Koupil sem si D.II od Special Hobby a hodily by se mi nějaký detaily pokud někdo máte (kokpit, atd.). Chtěl bych ho totiž trošku vyšperkovat.
Přílohy
MPMS48038_L.jpg
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 19 bře 2009, 18:21

..zatím jen předběžně..: V podstatě můžeš vycházet z kokpitu Fokkerových eindeckerů..jen od kniplu vedla lanka na kroucení křídel nikoli pod letoun jako u jednoplošníků,ale do spodní části boků trupu..Zatím jen fotku Kesta 4,ze které je ten letoun namalovaný na krabičce.. :wink: Mimochodem dost povedený nátěr,za který by se nemusela stydět ani Jasta..! =D>
Přílohy
Fokker D-3-a_04.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Mikuláš » 19 bře 2009, 21:49

Fokker D.II je môj obľúbený stroj.
Naposledy upravil Martin Mikuláš dne 08 lis 2010, 22:30, celkově upraveno 1
Martin Mikuláš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 19 bře 2009, 22:03

díky chlapi, Zdesko ta fotka je super. Když sem viděl fotku od Martina Mikuláše, tak sem si uvědomil že mám dvě někde zahrabaný a už sem je našel, měl by to bej tentýž, stroj tak přidávám.
Přílohy
ooo.jpg
AAAGIG54.jpg
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 20 bře 2009, 08:07

Jak vypadají výlisky ze Special Hobby ?
Já dělal D II od Gavie v 1/48 a musel jsem řešit problém s profilem trupu. Byl čtvercového průřezu s nemodelovým zvýrazněním žeber...trup měl být 6ti uhelníkový
I
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 20 bře 2009, 14:24

Aha tak to budou asi ty same výlisky, viz foto. Tak to budu tech podlakladů potřebovat víc pro předělání trupu.
Přílohy
01_MPMS48038_L.jpg
02_MPMS48038_L.jpg
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 20 bře 2009, 15:04

zdesko píše:..jestli teda jde o tematickou zbírku,tak bych se přimlouval za to,aby ses pustil do některého z těch R-U fokkerů s jednopříhradovými křídly..protože to jsou vlastně taky "naše Fokkery"..a vacu se na to docela hodí..zkus se rozhodnout a já bych pak podle toho vyškrábal ze šanonů pár dalších podkladů.. :-k

..kdysi dávno jsem pár raritních vacu kitů měl..kamarád je zbíral..a myslím,že měl asi nějaké i od tohoto výrobce.. :-k Jestli se nemýlím,tak to byl AEG G.IV a já jsem od něho vydyndal dopravního "Klokana"..tedy poválečnou dopravní verzi Blackburna Kangaroo...kity měly některé díly odlité z "cínu"..(nebo nějaké takové slitiny) a vzpěry se krájely z prutů těch šedých "profilů" z hmoty,kterou se nám nikdy nepodařilo identifikovat.. :-k

Zdesko:
Nasadil jsi mi brouka do hlavy. Jestli ja se nepokusim radsi o ten R-U Fokker B.II. Pises, ze tam byly odlisnosti. Ja zatim vidim samozrejme ty kridelni vzpery, zadna vyzbroj, sedmivalec motor misto devitivalce a dost mozna mensi rozpeti. Ale co jinak? Byl trup D.II a B.II totozny? Taky jsme videl par fotek toho B.II (nejspis prvni-ozbrojeny prototyp) s takovou srandovni smerovkou. Co si o tom myslis?
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 20 bře 2009, 15:31

..no,já jsem našel,že se místo pracného konverzování se dá přímo sehnat i ten rakouský typ..(viz obrázek).. [-o< ..ty "srandovní" směrovky Fokker užil na více letadlech..vždy na prototypech..možná,že jsou právě poplatné prototypům pro R-U. Nicméně seriové letouny..tedy i R-U verze nakonec měly onu "trade mark" směrovku. On ten Fokker B.II jaké bylo jeho označení v R-U se vyráběl jako serie 03.61 až 03.83. Tu "legrační" směrovku měl právě ten první letoun teda 03.61..ostatní už tu normální. Jestli se nemýlím,tak tyto Fokkery sloužily v R-U jen k výcviku a nebyly vyzbrojené..i když kresba ukazuje opak..) s výzbrojí létaly v R-U až D.III..ovšem ty měly R-U označení Fokker D.I a měly jeden kulomet vpravo od osy. Tyto letouny už měly i velká dvoupříhradová křídla a samozřejmě i "dabl hvězdičák".
Přílohy
Fokker D-2-a_r-u serie 03-81-Fokker B-II M14 serie 03-61 až 03-83-art01.jpg
zdesko

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse