Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spad XIII late 1/48 Eduard

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Spad XIII late 1/48 Eduard

Příspěvekod ondrej » 30 lis 2008, 07:20

Jelikož pomalu dokončuji Nieuporta ( 8) ), rozmýšlím se, do čeho píchnout po něm. A problém se nečekaně vyřešil sám tím, že mi včera brácha věnoval k dnešnímu svátku Spada XIII ve čtvrtce od edíků. No jak jsem tak zkoumal výlisky, je skoro škoda do modelu říznout. Je to nádhera :shock: :shock: :shock:
Ale jelikož jsem zarytý zmrzlinář, zajímalo by mě, jestli měli taliáni i pozdní verzi spada 13, která je ve stavebnici a vůbec, jak se vlastně pozdní a ranné verze lišily. Vím jen o zakulacených koncích křídel u časných verzí. Mám v tom totiž guláš. Trochu se obávám, že přiložená schémata jsou na ranné verze. A kdyby to tak bylo, dá se model upravit ?
Přílohy
Spad-XXIII-Baracca.jpg
a3.jpg
a2.jpg
tenhle se mi hrozně líbí
Dokončeno: Focke-wulf Fw 190A-8 1/48 Euard,Hanriot HD.1 - drak 1/48 Eduard

návrh, výroba a prodej masek na stříkání www.omask.cz

Omask - stránky na facebooku
ondrej

• Odpovědět s citací

Re: Spad XIII late 1/48 Eduard

Příspěvekod Lonestar » 30 lis 2008, 12:22

Vnutím se s další otázkou na SPADy - jak moc se lišila HLOUBKA křídla SPAD XIII (late) a SPAD VII?

Model sedmičky SH má křídla cca o půl cenťáku užší než SPAD XIII od Edíků - je to správně, nebo mají ta křídla být stejná??? (tvar koncových oblouků pomíjím, to je upravitelné)
(vzhledem ke kráse SPADu od Edíků uvažuju o jeho konverzi na sedmičku s využitím dílů od SH - je to moc blbý nápad?)
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 30 lis 2008, 12:37

Tak co jsem pročítal literatutu, tak sedmička je celkově menší - trup, křídla, vlastně všechno, takže dost pochybuji, že by to šlo předělat. Taky třináctka má silnější motor a zesílenou kounstrukci. A jeden kulomet navíc oproti sedmičce. To jsem vyčet v návodu od edíků. Ale určitě jsou tu i povolanější, kteří víc ví.

ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Švéda » 30 lis 2008, 16:20

VII a XIII jsou přece zcela jiné stroje. :D :D :D XIII je vlastně znovu a jinak postavená větší sedmička ( ve skutečnosti rozpětí i délka o cca 20 cm ) postavená kolem dvou kulometů a silnějšího motoru (180 vs. 220 koní), křídla i když jsou větší (19,1 vs. 24,5 m2) mají menší počet žeber a to je hodně vidět. Spíš by se dala XIII přestavět na kanónovou XII za cenu rekonstrukce celé přední části trupu od pilota dopředu a vzpěrového systému, alespoň křídla tu byly údajně stejné. Při těch kvantech vyráběných SPADŮ ( cca 3500- VII, 300-XII a 8500 XIII) je pak zajímavá spousta odlišných detailů v rámci jednotlivých typů, finální výroba probíhala u 9! výrobců. V dostupnější literatuře je možno si počíst ve vydané TRIÁDĚ.
No a komu se zdá život modeláře nudný ať se vrhne na československé SPADY, tam jsou teprve lahůdky: například ke značné části XIII -tek dokoupená křídla z XII-tek a následné úpravy vzpěr a polohy křídla až o 5 cm, dodělávané zesílení některých uzlů, jiné schránky na střelivo atd...Výborný zdroj poznání od autorů: Kaše, Pirič "Stíhací letadla první svět. války v československu" =D>
P.S.: rozpětí křídel u XIII - kulatých u starší verze a hranatých u novější verze je stejné, sám jsem "rohy" před lety nadstavoval u mojí XIII-ky od Revellu 1:28
Radim Švéda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 30 lis 2008, 16:34

Radime díky. Chápu tedy dobře, že kromě křídel není mezi časnou a pozdní verzí rozdíl? A Costaniniho spad 13 (vyroben u Bleriota) z prvního příspěvku - ten se žlutým čumákem - je časná nebo pozdní verze? Asi jsem pako, ale u obrázku to není napsané a já to nepoznám. Ale pokud italové pozdní verze neměli, tak to předělávat nebudu. Edíci ho stejně vydají, když se liší jen křídlem.

ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Švéda » 30 lis 2008, 20:04

A tenhle fešák patří k letadlu

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[URL=http://g.imageshack.us/img74/beznzvu3mh0.jpg/1/][IMG]

Informaci, že Italové měli jen Spady s kulatými křídly jsem nikde nezaznamenal, ale asi to bude pravda, nejméně v 91 Sg. zatím foto jiných pilotů, kde je to vidět, všude s kulatými konci křídel. I ten Revell 1:28 měl tuto verzi zbarvení.

Obrousit to dokulata nemůže být žádný problém, ale proč, když stavebnice obsahuje tak excelentní Francouze?
Radim Švéda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 30 lis 2008, 20:24

Je teda fakt, že ty kamufláže jsou supr, ale já jsem zarytý zmrzlinář. Ale možná nějaká změna neuškodí. Ještě si to během dokončování Ni-11 třeba rozmyslím :-D
Jinak krásná fotka :P

ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 01 pro 2008, 14:45

Ondrej, a čo tak počkať, alebo vyzistiť, možno pre talianov/kamufláže/ urobia Edíci krabku aj s oblými krídlami? :-k
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 01 pro 2008, 16:00

O tom jsem přesvědčen, takže tohle asi bude frantík. Ale nechám ho ještě trochu uležet, přes svátky bych chtěl načnout Macchi M5. To je ital jak Brno :P

ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 pro 2008, 16:19

..starší SPADy měly kromě zakulacených křídel..(které byly někdy dodatečně v polních podmínkách "zhranatěny" přimontováním překližkových ploch..foto jsem nikdy neviděl,jen to mám na výkrese..). Kromě toho se lišily baldachýnovými vzpěrami...starší verze..(ale teď jen vzpomínám z hlavy.. :x ) měly jen dvě dvojice "I" vzpěr podpírající baldachýn. A od přední dvojice těchto "I" vzpěr vycházelo do kapoty jen lanko..(při pohledu z boku tvořilo pak se vzpěrou pomyslné "A". Novější SPADy však už měly v tomto místě kompletní vzpěrové "A"..tedy dopředu do kapoty vedla další vzpěra. Staré SPADy také neměly zakapotované trubky vedoucí ke spádové nádrži. Pozdější letouny..(ale asi zpětně i starší) měly obě trubky zakapotované do jednoho bloku. Dále se SPADy lišily neuvěřitelným množstvím chladičů a žaluzií před nimi..! Ale tady to je věc čistě podkladového fotografického materiálu..Zvenku se daly letouny podle výrobce asi poznat podle provedeného zbarvení..nicméně to poznali lidé asi tehdá..dnes jen opravdový znalec..tolik se to zase nelišilo..Větrné štítky byly na rozdíl od S-VII snad už jen ve dvou provedeních..velké rozdíly nejsou viditelné.. :-k
Přestavovat S-XIII na S-VII skoro nejde..! Jednoduší by to snad bylo stavět ho odznova z plastikových destiček..! :grin: Jak už bylo řečeno..jsou to dvě úplně jiná letadla..! Milovníci konverzí by se,ale mohli pustit do přestavby S-VII na S-I.. :-k To byla sedmička s hvězdičákem..(tolik moc se nelišily..)
Poznámka o našich SPADech S-XIII s křídlama S-XII... :-k No,jsme národ takových "ajeťáků"..ale ani v Piričově a Kašeho knize jsem si ničeho takového nevšiml.. :-k Je pravda,že byly nakoupené samotné trupy a k nim se jinde dokupovala křídla,ale pokud si dobře pamatuju,tak ta byla také "třináctková".. Ovšem jedinečná zvláštnost některých našich SPADů byly dodatečné chladiče na horním křídle..
Naposledy upravil zdesko dne 01 pro 2008, 16:25, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 pro 2008, 16:23

..jinak Ondro,klidně jdi do "talošů"..! Některé jejich SPADY byly velmi pěkně zbarvené..a jestli se nemýlím,tak lítali i na "hranatejch" křídlech.. :-k Musím se podívat... :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 01 pro 2008, 16:40

Když najdeš nějakou kamo, která odpovídá verzi ze stavebnice (late), tak bych to zkusil. Nechce se mi to ale předělávat na časnou verzi, obzvláště při mém přesvědčení, že edíci ji stejně vydají. Ten Costanini z úvodního příspěvku je podle tebe jaký typ?

Teď jsem našel fotku, kde je podle mě právě jeho letoun, ale je u ní napsáno, že pilot se jmenuje Bertini, čert aby se v tom vyznal. Ovšem z fotky je zřejmé, že neměl tu trupovou vzpěru do A, takže bych tipoval na časnou verzi.
Přílohy
costanini.jpg
Bertiniho (možná Costaniniho) letoun i s pilotem

ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 pro 2008, 17:41

..taky bych se přikláněl k tomu,že je to starší provedení.. :-k A jediný nový SPAD XIII,který jsem stopro našel,je asi tadyten..pilota Ruffo di Calabria.. v museu je jeho "nenatřená" sedmička,ale tohle by měla být natřená třináctka.. :-k ..a evidentně s hranatejma křídlama..
Přílohy
S-XIII Ruffo di Calabria.jpg
S-XIII Ruffo di Calabria-bleriot color standart.jpg
Naposledy upravil zdesko dne 01 pro 2008, 17:51, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 pro 2008, 17:48

..a ještě ten Baraccův S-XIII úplně nahoře-celý zelený-je blbost..jak vidno,byla jeho třináctka normálně kamuflovaná..ovšem staršího provedení... :-k A co se týká starých zakulacených křídel na výkresech,tak se mi nějak nezdají.. :-k Podle fotek,kde jsou nádherně vidět..(viz jedna zde přiložená) se mi zdá,že vypadala poněkud jinak,než výkresy ukazují.. :arrow: :-k
Přílohy
S-XIII_Francesco Baracca.jpg
S-XIII_early.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 01 pro 2008, 19:07

ondrej píše:O tom jsem přesvědčen, takže tohle asi bude frantík. Ale nechám ho ještě trochu uležet, přes svátky bych chtěl načnout Macchi M5. To je ital jak Brno :P

Nekaz si sviatky, začni až v novom roku, keď budeš plný elánu a neprejde ťa na ňu chuť. :lol: Ja som si s ňou dal radšej pauzu, musí dozrieť /alebo ja na ňu/. #-o
Žiar nad Hronom
StanoZH

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse