Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Roland C.II

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Roland C.II

Příspěvekod old cat » 09 říj 2008, 10:14

Přátelé,ja vím že už tu bylo téma několikrát,ale přesto:
včera jsem vytáhl z krabičky eduardí velrybu a šel do datafile hledat co bych „vylepšil“.
A mám problém.
Našel jsem si hezkou velrybu asi z časné produkce na lopatkách s jasně zřetelnými otvory asi na úrovni žebra mezi pilotním a pozorovatelovým kokpitem.Autor je prezentuje jako šachty pro bomby a kameru.
Teď bych potřeboval názor zkušenějších
-myslíte,že ta bedýnka vpravo od antény na obrázku je foťák? Nemá někdo ve svém archívu buď samotnej foťák nebo jeho instalaci v některým německým céčkovým letadle?
-k těm bombám.Zdá se,že šachty jsou i na letadlech z pozdějších verzí-alespoň to tak vypadá z éra na čumáku.Ale na mnoha fotkách jsou vidět i venkovní závěsy pro bomby.Používaly se jako alternativa k bombám v šachtách nebo jako jejich doplnění?
Nemáte někdo nějakej „modelářskej“ detail na zavěšení bomb,třeba zase z nějakýho německýho céčka?
Mimochodem na jedný fotce právě s těmito závěsy je vidět čouhající anténa zrovna z těch míst,kde by vlastně měly být bombový šachty –a nějak to tak koresponduje i se záběrem na naviják antény na tom detailu z interiéru...
Přílohy
cockobs1.jpg
RolC.II3.jpg
RolC.II2.jpg
RolC.II1.jpg
old cat

• Odpovědět s citací

Re: Roland C.II

Příspěvekod old cat » 15 říj 2008, 08:07

Přidám ještě dvě,pro mě docela zajímavý fotky.(jedna je v odkazu).
http://www.flightglobal.com/pdfarchive/ ... 01173.html

Zdravím všechny
Přílohy
scannen0003mq6-typ C-1916.jpg
old cat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 říj 2008, 01:11

..co se týká vnějších pumových závěsníků na Rollandech,tak tady je něco vidět... :arrow: ty otvory na břichu bych viděl spíš,jako "pracovní"..tedy pro foťák,kameru,nebo anténí lanko.. ale shoz dvou pumiček také není vyloučen... Snad zítra nějaké fotky na to najdu..
Přílohy
LFG Roland C-IIa Walfish_08.jpg
LFG Roland C-II Walfish_18.jpg
Naposledy upravil zdesko dne 18 říj 2008, 01:28, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 říj 2008, 01:12

..a co se týká kamer,tak určitě německou mám takhle nahonem zatím tuto fotku..
Přílohy
German 13x18cm kamera_01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 říj 2008, 01:17

..a pár dalších obrázků o kterých předpokládám,že se jedná vesměs o francouzké..ale jistý si nejsem.. :-k
Přílohy
camera-26cm_grand_champ_Camera_French.jpg
camera-50cm_Camera_French.jpg
camera-50cm_Camera_Mounting_in_Breguet.jpg
camera-120cm_Camera_French.jpg
camera-120cm_Camera_Installation in Breguet A2.jpg
Camera_Suspension_French.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 říj 2008, 01:20

..a ještě dva obrázky a dole pak údajně rakouské rádio.. :-k ..tak to snad 1:72 nějak "zamaskuješ".. :-D
Přílohy
camera-26cm_Automatic_Camera_Installation_in_Hanriot.jpg
camera-26cm_de_foyer_Camera_French.jpg
Radio_01.jpg
Radio_01a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 18 říj 2008, 20:31

..tak dneska jsem našel takovéto ovládání shazování svislých pum u Albatrosů.. :-k
Přílohy
Albatros C-III_det01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod old cat » 18 říj 2008, 23:28

Díky Zdesko,super obrázky pro rozšíření obzorů...

Fotky Walfishů mi tak nějak potvrdily teorii ,kterou jsem si vytvořil o jejich vyzbrojení-časné verze měly svislé pumovnice (možná ty,co jsou ve Flightu),kdežto u pozdních verzí byly bomby podle potřeby zavěšované pod trupem a svislé bombovnice scházely?Pak asi opravdu otvor někde na úrovni páté trupové přepážky sloužil pro anténu...
Zajímalo mě,jak se asi plnily svislé pumovnice- z toho obrázku se zdá,že se bomby zavěšovaly do zámku zespodu?
Co se potom uvolnění týče,vypadá to,že se daly odhodit po jedné díky pružným spojkám na kladce?

Jak se pak odhazovaly podvěšené bomby taky přemýšlím.Přijde mi to jako pootočením jedné z těch tyčí pomocí lanka,čímž by se vyhákly závěsy bomb-ale tady žádnou spojku nevidím,ani nevím,čím by se ovládala-takže by se odhazovaly všechny najednou?
old cat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 22 říj 2008, 01:02

..našel jsem ještě ve svém archivu tuhle fotku..zatím jsem ještě nepátral co je to vlastně za éro..(..podle pův.popisu je německý,ale já si myslím,že je to rakouský.. :-k ) Alespoň je tu docela dobře vidět,jak ty pumy byly podvěšený.. :arrow: Jo,a to odhazování..: Pumy se mohli odhazovat i postupně..od každého zámkového háčku vedl bowden do takového "bazmeku" který by se s trochou nadsázky dal přirovnat k ovládání topení ve Škodovkách 120..akorát těch pášek bylo vedle sebe víc..(podle počtu pum..nebo dvojic pum..) No a pak stačilo jen v pravý okamžik zatáhnout za příslušný počet páček. Existovala však i zařízení..(pravděpodobně na plošné bombardování zákopů..),které měla některá letadla..byl to jakýsi primitivní mechanický časovač,který jakýmisi vačkami vypínal jeden závěs po druhém a tím pak pumy odpadávaly postupně. Což měly určitě letouny AEG.. Já to viděl "v akci" na letounu Breguet 14B-2..(ten měl ty "vačkové hřídelky" ukryté v těch předsunutých náběžkách dolních křídel.. Shodou okolností mám i ten Bregueťácký mechanismus v náčrtku.. :arrow:
Přílohy
neznámý bomber kokpit_01.jpg
Breguet 14B-2_v-Bomb Release Gear-a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 22 říj 2008, 01:13

..ještě ukázka konstrukce svisle zavěšovaných pum..ale jsou to všechno pumy Rakousko-Uherské...! :-k Německý nemám teď po ruce.. #-o
Přílohy
Bomby R-U_01.jpg
Bomby R-U_02.jpg
Bomby R-U_03.jpg
Bomby R-U_04.jpg
Bomby R-U_05.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod old cat » 28 říj 2008, 22:58

Díky Zdesko za inspirativní obrázky.Myslím,že bombová výzbroj je docela zajímavý téma,našel jse si ještě pár fotek,který by možna stály za diskusi,ale už to je mimo Walfishe-tady už jsem se s ní vyrovnal,stejně jako s vysílačkou a antenou.Vrtá mi hlavou instalace kamery,ale mám pocit že je neověřitelná.Myslím,že poloautomatický kamery-například ta z toho Hanriota byly nainstalovaný napevno někde mimo osádku tak aby nepřekážely.Ale u Walfishe není na břiše žádný odpovídající otvor-snad kromě tý oválný krytky.Přitom je na jedný fotce kokpitu vidět otevřený kryt v podlaze pozorovatele-ale v podstatě pod jeho nohama?
Nevím.Vychází mi to na kameru zavěšenou někde v kokpitu a používanou jako ruční přes "palubu".
A ještě jeden obrázek z Datafile protiřečí všem ostatním-pohled do rozbouranýho Walfishe,z nějž trčí řídící volant,místo páky,přičemž podle kamufláže se opět jedná o pozdní verzi.
Na Theaerodrome jsem toto provedení viděl na modelu,který dělal Vern Nulk,docela by mě zajímalo,jestli proto měl ještě nějaký další podklady.
Přílohy
030.jpg
Fwd%20cockpit2.jpg
Fwd%20cockpit2.jpg (45.9 KiB) Zobrazeno 2361 krát
old cat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 29 říj 2008, 07:33

old cat píše:Díky Zdesko za inspirativní obrázky.Myslím,že bombová výzbroj je docela zajímavý téma,našel jse si ještě pár fotek,který by možna stály za diskusi,ale už to je mimo Walfishe-tady už jsem se s ní vyrovnal,stejně jako s vysílačkou a antenou.Vrtá mi hlavou instalace kamery,ale mám pocit že je neověřitelná.Myslím,že poloautomatický kamery-například ta z toho Hanriota byly nainstalovaný napevno někde mimo osádku tak aby nepřekážely.Ale u Walfishe není na břiše žádný odpovídající otvor-snad kromě tý oválný krytky.Přitom je na jedný fotce kokpitu vidět otevřený kryt v podlaze pozorovatele-ale v podstatě pod jeho nohama?
Nevím.Vychází mi to na kameru zavěšenou někde v kokpitu a používanou jako ruční přes "palubu".
A ještě jeden obrázek z Datafile protiřečí všem ostatním-pohled do rozbouranýho Walfishe,z nějž trčí řídící volant,místo páky,přičemž podle kamufláže se opět jedná o pozdní verzi.
Na Theaerodrome jsem toto provedení viděl na modelu,který dělal Vern Nulk,docela by mě zajímalo,jestli proto měl ještě nějaký další podklady.

No ono to až tak s tou pozdní verzí není z fotky jasné. Letadlo má určitě křídelka řízené táhly přes spodní křídlo (na trupu nejsou ony charakteristické tyče přenášející řízení z knyplu do horního křídla) a není vidět na horní čast před kokpitem,je-li tam hranatý nebo kulatý pylon. Každopádně ten volat je docela zajímavý. Škoda že už mám Walfische dodělané. Pouze nemám vyřešené ony kulaté otvory na spodku trupu. 8-[ nebyla potřebná literatura.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 05 lis 2008, 23:09

..Cate co se týká velkých kamer,tak máš pravdu,že bývaly strčený až za sedadlo pozorovatele..viz např toto AEG.. :arrow:
Přílohy
AEG C4_v1a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 05 lis 2008, 23:52

Než se vyřeší ten volant..k tomu zatím nemohu nic říct,snad jen připomenu,že Walfishů byly celkem 4(!) verze kde první dvě verze (C-II) byly volantové a další dvě (C-IIa) byly pákové..přidám pár dalších fotek tentokrát JEN německých fotopřístrojů..
Přílohy
kamera1_FK II Fliegerkammer, Brennweite 50 cm und FK IM, Brennweite 70 cm.jpg
kamera2_Die Einführung der Rb.jpg
kamera-Pistolen-Kammer.jpg
kamera-Rb (Reihenbildkamera).jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 06 lis 2008, 00:05

"Přitom je na jedný fotce kokpitu vidět otevřený kryt v podlaze pozorovatele-ale v podstatě pod jeho nohama?"..k týhle větě..: No,ono taky není vyloučený,že s takto vybaveným letounem letěl jen pilot.. :-k Tedy bez pozorovatele..kameru mohl pak ovládat sám-elektricky. Snímaný terén mohl sledovat sotoscopem.. Rakušáci měli tohle docela vychytaný a němcům by takové poznatky určitě netajili.. :wink:
zdesko

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse