Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ IDF/IAF
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Barva na techniku IDF

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Barva na techniku IDF

Příspěvekod rotwi » 02 říj 2010, 23:08

Při hledání a stahování různých fotek techniky IDF jsem si nemohl nevšimnout že co fotka to jiná barva.Celkem je to pochopitelné,záleží na světelných podmínkách,stupni zaprášení vozidla a barvě prachu podle prostředí atp.Ale tím jsem také přišel k otázce ,,no jo ,a jaká je vlastně ta správná barva ? "
Při hledání na Netu který jsem si pořídil až po té co jsem měl postaveno několik modelů Izraelských tanků které jsem ,,mastil " podle barvy na fotkách třeba z ATM ,jsem našel odkazy jako třeba tento : http://translate.googleusercontent.com/ ... nUjarkOc4g
A pak tady na foru odkaz od Ducha na http://idf-in-scale.com/forum/phpBB3/index.php a na něm třeba na vlákno právě o barvách http://idf-in-scale.com/forum/phpBB3/vi ... ?f=4&t=240.
Tady na foru jsme se dočetl že třeba Merkavy měly být ,,zelené " (snad nevadí že se mi to nechce znovu hledat a nevím tedy jak moc zelené údajně měly být)

Michael Mass ve výše uvedeném vlákně tvrdí že na techniku IDF je nejvhodnější do poloviny 70 let Humbrol 72 a na novější Humbrol 84 jako základní odstín.Vzhledem k tomu že je jeho vlastí Izrael tak bych mu i věřil že ví co říká :)

Já mám Merkavy v 1:35 natřené Humbrolkou 187 a možná by filtry mohly něco zachránit,Magacha 7A v 1:72 jsem ,,krásně trefil " podle fotky a tím je tedy nejspíš úplně špatně a bude se celý přebarvovat,teď je takový nějaký šedozelený.
M50tky v 1:72 jsem stejně předělával a mají na několika místech obroušený původní nátěr takže se budou stejně barvit znova,a protože jsem je sochal většinou (nejvíc věže ) sám,jen podle fotek tak asi nebudou tvary a rozměry úplně ,,košer " a ,,správná barva " to moc nezachrání. :-D

Takže abych se dobral k nějakému závěru ,viděl jsem tady na foru několik krásných modelů IDF a zajímalo by mně jak jejich autoři postupovali s výrobou toho ,,správného " odstínu?
Jaký základ a třeba jaké filtry.
Naposledy upravil rotwi dne 25 pro 2010, 09:31, celkově upraveno 1
člen štětečkové galaxie č. 40
Když ,,Mrkev" tak z Izraele :-)
Na ,,kdyby " se v životě nehraje,buď něco je a nebo není.
rotwi

• Odpovědět s citací

Re: Barva na techniku IDF

Příspěvekod Duch » 12 říj 2010, 07:31

:-& Z něčeho jsem to vylovil.
paintchip.jpg
paintchip.jpg (10 KiB) Zobrazeno 8598 krát

:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samin » 12 říj 2010, 14:01

já tu tvořil tudle merkavu http://modelforum.cz/viewtopic.php?p=575230#p575230 a barvu sem míchal dle oka z tamiya akrylů podle fotky kterou sem si vybral jako předlohu. Správnost IDF šeodzelený bych neřešil, neexistuje jeden správný a dokonalý odstín, vše záleží na mnoha faktorech, jestli je tank těsně po novém laku, jestli jezdí na sinaji nebo na golanech, atd. atd. Obecně sem vypozoroval že magachy jsou většinou šedozelené a merkavy mají více pískový nádech. Ve finále teda odpověď na tvojí otázku bude, že já se snažim namíchat rovnou finální odstín, a když se to nepovede dle představ, dávam na to filtry.
Vojtěch"Samin"Samek
KPM Kaznejov
Samin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 12 říj 2010, 21:51

díky za reakce :) s tím ,,správným odstínem " jsem se nějak srovnal,za větší průšvih považuju že mám Merkavy bez protiskluzu :? takže stejně půjdou znova do barvy.

to Samin : jj. viděl jsem ,moc hezké,taky se na ně chystám v tomhle měřítku.
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 18 říj 2010, 12:05

odtieň na fotke sa Humbrolke 84 nepribližuje...podľa mňa je to šedozelená farba aj v porovnaní s uniformami
Přílohy
img_2210.jpg
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 18 říj 2010, 20:31

Braňo píše:odtieň na fotke sa Humbrolke 84 nepribližuje...podľa mňa je to šedozelená farba aj v porovnaní s uniformami
No,popravdě řečeno ono to ani třeba Merkavu moc nepřipomíná :grin: Ale uznávám že je to moje chyba,ona i ta citovaná diskuse se tak nějak týkala tanků.Takže i vlákno by se spíš mělo jmenovat ,,barva na obrněnou techniku IDF " a nebo ještě lépe ,,Barva tanků IDF " to pro případ že by mohl někdo najít třeba ZE´EVa který je v bílé :)
Nějaký přehled o barvách je i tady : http://translate.googleusercontent.com/ ... nUjarkOc4g

Primárně mi šlo založením tohohle vlákna o to aby se ti co techniku IDF staví podělili o své zkušenosti a poznatky,jak ,čím a proč. Případně vkládali užitečné odkazy.
Asi jsem idealista :)
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 18 říj 2010, 20:39

aha...ja ale žijem v tom,že IDF striekalo všetku techniku rovnakou farbou,takže je jedno,či merkava alebo Hemt 8-)
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 19 říj 2010, 21:24

Braňo píše:aha...ja ale žijem v tom,že IDF striekalo všetku techniku rovnakou farbou,takže je jedno,či merkava alebo Hemt 8-)

Mno,tak si nejsem teď jistý zda je to ironie či co.Na začátku tohohle vlákna jsem položil jednoduchou otázku, a to zda by mohli ti co se tím zabývají přispět nějakou svou radou,vyzkoušeným postupem,zdrojem informací odkud čerpali atp. Sám jsme vložil odkaz na vlákno z fora které združuje zájemce o IDF. V tom vlákně je položená otázka :What do you use for painting your modern IDF armor? a odpověď zdánlivě fundovaného člověka : 1. Since when you take low quality pictures as reference?
2. The IDF tanks and AFV were never Gray. The lighter sand was used until mid 70's and to my taste it is like Humbrol 72 for plain painting. Humbrol 84 is for later than mid 70's till today.3. It depends whether the tank is newly painted or dusted and weathered.
There is no Gray, or as I've heard sometimes, green, in the Tank colors.
Proto jsem tu zmínil H72 a H 84 ,zároveň začal pochybovat o správnosti zelené nebo šedé u Merkav a ptal se na to jakou barvu používáte vy ostatní.
Poděkovat bych chtěl Saminovi a Duchovi ,podlě těch ,,čipsů " by to i na ty humbrolky vcelku sedělo. :)

Čekal jsem reakce typu ,,jo ten pán má pravdu " nebo ,,ne ,nemá pravdu ,protože . . . . " a nebo třeba ,,jo,ale jen na tanky a na transportéry a na ostatní je zase barva ta a ta "
Možná jsem zhýčkaný z RC mánie kde když se někdo zeptá tak se mu většina z nás snaží poradit. :)
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 19 říj 2010, 21:49

Braňo píše:aha...ja ale žijem v tom,že IDF striekalo všetku techniku rovnakou farbou,takže je jedno,či merkava alebo Hemt 8-)
Tak teď mi to došlo jak jsi to nejspíš myslel.Našel jsem vlákno od Romana V kde zmiňuje i HEMMTy .Tím mi docvaklo o čem jsi psal ty.Přiznám se že nákladní auta jdou zcela mimo mně i kdyby sloužila u IDF a na otázku ,,Hemt " my vyhledávač nic nevyhodil.Takže mi ani nedošlo že je to ten náklaďák z tvé fotky. :?
A jsme zase u toho,celkem logicky zní tvůj argument že by měli všechno prskat jednou barvou,na fotkách poslední Merkavy MK4 taky šedozelné vypadají.
Ale tady to zase vypadá že to zbarvení nějak dělí podle druhů (což Michael Mass nepřímo vyvrací,pokud tedy nemyslí výhradně jen obrněnou techniku ): http://translate.googleusercontent.com/ ... nUjarkOc4g
Proto jsem vlastně založil tohle vlákno,doufal jsem že do toho někdo vnese trochu světla.Taky jsem chtěl trochu zjednodušit život někomu kdo by podobné informace hledal někdy v budoucnu.Když jsem přišel sem poprvé tak jsem s radostí zjistil že je tu zájmová skupina IDF,pak jsem ovšem viděl že je to co se techniky týká trochu mrtvé.Něco IDF se tu dá najít ale je to rozházené různě po fóru což je trochu škoda.
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RomanV » 20 říj 2010, 09:32

Ahoj Rotwi,já už sem skoro nechodím,když už, tak nepřihlášenej a po chvilce čtení radši honem utikám pryč.Když jsem si ale přečetl co jsi psal,nedá mi to a musím reagovat.
Tak pokud hledáš fórum kde si pokecáš o technice IDF,tak tady to nenajdeš.Lidi kteří se o to zajímají spočitáš na prstech jedné ruky.Pár let jsem tady byl, tak vím o koho se jedná.Jsou to Duch (ten ale už nestaví,model jsem od něj neviděl ani nepamatuju,věnuje se naplno svojí firmě),Braňo (ten jak jsem zjistil začal dělat letadla a k technice se vrací spíš vyjímečně),Samin (kapitola sama pro sebe,buď šílená novostavba nějakej ruskej moderny nebo ještě šílenější jeřáb),Richard Cihelna (nejlepší pětatřicetiny co znám ale on sem spíš nechodí než chodí) a moje maličkost.Myslím že jen já a Richard jsme se ze zmiňovaných lidí věnovali naplno technice IDF v tom smyslu že jsme nestavěli nic jiného.Pokud se v sekci "rozestavěno" objeví něco izraelskýho,je to od lidí kteří si chtějí postavit něco neotřelýho ale bez hlubšího zájmu o danou problematiku.
Teď něco o barvách.Můj názor je, že to je zbytečná debata.Pokud by se Ti podařilo namíchat ten opravdu PRAVÝ odstín :grin: ,tak ho stříkneš na model a budeš mít jednolitou barevnou placku.Pokud to má být trochu koukatelné,musíš zesvětlovat,stříkat hádky a flíčky,wošowat,drybrušovat,pigmentovat a teď mě řekni kde zůstane ten dokonalej odstín...?Já vím kde,ale nebudu sprostej.
Takže akademický debaty o odstínu barev jsou na "píp".Na jednom nejmenovaným fóru kam teď chodím se podobná debata taky vedla a závěr byl zhruba ten co jsem uvedl.Nejlepší je držet se konkrétní fotky.Pokud chceš šedozelenou na Merkavy tak použij Braňův recept (vem nějakou zelenou a šedou a smíchej je v poměru 50/5O) a máš ideální základ pro další práci.Pokud chceš Sinay Grey tak já jsem přešel od ModelMástru na tohle a jsem spokojenej http://www.nordlandmodels.com/rubriky/w ... -technika/
Takže na závěr Ti řeknu asi tohle.Pokud si myslíš že tady povedeš akademický debaty o technice IDF,jseš (jak jsi sám psal) idealista.A pokud nevěříš že všechno je jinak,tak si prohlídni fotku Merkavy Mk4 v pískové (hodně světlé) barvě.
Měj se a ať Ti Tvoje nadšení vydrží co nejdýl =;

Roman Vaško
Přílohy
sand1.JPG
RomanV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 20 říj 2010, 19:55

Sám Roman V se ozval,to tedy zírám,tím spíš že jsem se tu dočetl že z fóra odešel.Vůbec to není nějaká ironie ,opravdu jsem překvapený a musím říct že mile.Viděl jsem tvé modely (jak by ne když mám jejich fotky stažené do PC :-D ) a můžu k nim říct snad jen : mazec [-o< .já se Izraelcema snažím zabývat už nějaký ten pátek,ale čím víc toho o nich vím tím víc vím že toho vím zoufale málo.Sehnat nějaké hodnotné informace není až zas tak lehké protože co můžou to tak nějak tají.Zatím jsem stavěl více méně z krabičky s nějakou tou patinou a drobným vylepšením.Info jsem tahal porůznu z časopisů a později z fotek co vyplyvl pan Google.Pak jsem začal stavět dvě M50tky stylem předělání stavebnic ,,obyčejných " Shermanů a začal to brát trochu vážně a pídit se po co nejvíce podkladech.Tím jsem narazil na tohle fórum atd.
Našel jsem i fórum (díky odkazu který sem na tohle dal Tomáš ,,Duch " ) kde jsou ti praví ,ovšem věc má dva háčky,jedním je nemožnost registrace a ta druhá že bych byl přesně tím na které si tam stěžovali.Dík částečné (mno fandím si,ono je to víc než jen částečná,přečíst ještě něco umím ale odpovědět už by byl problém ) jazykové bariéře bych byl spíš jen ,,čumil ". :D
Ale abych se držel tématu , jasně že počítám s patinou,chtěl jsem si spíš ověřit,nebo se i dozvědět jaký je nejlepší základ z kterého se pak vychází.Určitě bude vypadat třeba H84 po filtrech jinak než kdybych použil jako základ H 187 kterou jsme používal do teď.A taky zároveň se dozvědět jaká barva je dobrá na filtr atd. atd.Nechci říkat že snad chci kompletní detailní návod,to asi ani nejde,stačí udělat filtr silnější a už je to o něčem jiném,spíš jen tak rozproudit debatu o tom co má kdo vyzkoušené,co se mu osvědčilo.
Asi máš pravdu,je to jako putování za El Doradem :D

Díky za reakci,díky za odkaz. Je škoda že jsi se stáhnul .
To není žádné pochlebování,neznám tě (osobně ,jen tvé práce a příspěvky )a nemám k tomu důvod,ale fakt si to myslím.
Vždyť jen svými dotazy na které by jsi mohl odpovídat bych dokázal sekci IDF/IAF solidně ,,uživit " :-D :-D

No,myslím že Izraelci mně nepustí,na to to trvá už dost dlouho.Fandím jim i jako národu,ale to už je diskuse na jiné téma.Mám objednanou knížku o technice IDF a už jsem celej říčnej kdy to dorazí a já si (s pomocí slovníku #-o ) počtu a dozvím se něco pro mně nového.
Ještě jendou díky za tvůj příspěvek ,měj se moc fajn a kdo ví,třeba tady někdy předci jen budu mít možnost zase obdivovat něco od tebe.
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 20 říj 2010, 21:08

rotwi,odo mňa to nebola žiadna irónia,skôr konštatovanie,že čo sa týka farieb techniky IDF,tak aj najlepšia fotky môže klamať...viď fotka HEMTA,čo som sem dal.Podľa mňa je zelený,ale videl som fotku MLRS,o ktorej som si myslel,že bol v zelenej farbe,ale M.Maas ma presvedčil,že tomu tak nie je a odtieň sa fakt blížil k tej Humbrol 84.
ako napísal Roman,momentálne som sa viac preorientoval na lietadlá,ale technika IDF bola pár rokov dozadu to,čo som maximálne preferoval.Takže nejaké znalosti som mal,ale napíšem na rovinu,že už sa problematike IDF nevenujem tak podrobne,i keď stále to sledujem...
A keď už sa rozhodnem si niečo aj postaviť,tak si farby miešam,používam výhradne farby Tamiya.

No a ako si sám napísal,čím viac sa človek venuje problematike IDF,tým viac zisťuje,že vie toho málo...

Ja osobne si vždy rád podebatujem o IDF
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rcihelna » 21 říj 2010, 17:40

Asi bych měl jako jeden z výše jmenovaných taky reagovat. Takže:
Braňo ten Hemmt je fakt zalenej :wink:
01.jpg

No a co se týče toho co doporučuje Michael Mass tak bych to bral skoro jako "slovo boží" vzhledem k tomu že je to správce izraelského tankového muzea v Latrunu, tak si nedovedu představit nikoho povolanějšího. Takže stará technika IDF Humbrol 72 a moderna ( zhruba od roku 1980 ) Humbrol 84.
Já osobně ale na modernu používám směs barev Tamiya XF 20, XF 57, XF 27 a XF 49, asi tak jeden díl od každý. Výsledek vypadá asi takhle:
02.jpg

A po zaprášení takhle:
03.jpg

Naposledy upravil rcihelna dne 09 úno 2011, 23:51, celkově upraveno 1
Richard Cihelna
KPM Bluenavels Tábor
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
rcihelna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 21 říj 2010, 17:59

tak to si ma teraz dostal :-D potom ma napadá,že by ten HEMT mohol byť v origo americkej zelenej

inak ten tvoj mix z tamiek je super,keď budem robiť nejakú modernú izraelskú techniku,určite použijem
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rcihelna » 21 říj 2010, 18:22

To Braňo: Jj já bych si typnul americkou "forest green" což by měla být snad tahle barva: http://www.colorserver.net/showcolor.as ... 79&size=xl
Richard Cihelna
KPM Bluenavels Tábor
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
rcihelna

Další

Odeslat odpověď

Zpět na IDF/IAF