Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

LO vz. 37 A-160Z, Radek Máša

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: LO vz. 37 A-160Z, Radek Máša

Příspěvekod Petr Hlaváček » 08 pro 2012, 17:08

trochu patiny by nezaškodilo.Je to takové moc lesklé a kačenkářské.Ale jinak fajn:)
KLUBÍČKO!
http://afvmodels.blogspot.com/
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr Hlaváček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 08 pro 2012, 22:33

"... kačenkářské" :D

Jo, patina by neuškodila, hlavně probarvit trávu - natónovat třeba ředěnou hnědou barvou (někde tmavší, někde světlejší) atd. Bunkr málinko zaprášit. Ale zas taková krásná čistá práce :) - mě se to líbí i tak.
Takovej pěknej bunkřík =D>
"Ach ano, pouhá pěchota - ubozí žebráci." Plautus Titus Maccius
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 08 pro 2012, 23:31

Tak jo já s tím něco provedu, když jinak nedáte :-D .

Tónovat pistolí asi, že ? No vyzkouším 8) , jo Honzo, když tě tu mám, z čeho bys dělal jehličnaté větve v /72?
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 09 pro 2012, 00:13

:) statickou trávu můžeš klidně tónovat tupováním - namočíš molitan a je to. Hlavně to úplně nepřebarvit :) Takže ředěnou barvu, jen aby se změnil odstín.
Na smrkové větve je v 1/72 a vlastně i v 1/35 dobrý mech. Projdeš se po lese a vezmeš ten, co vypadá jako smrkové větvičky. Vlastně bývá hodně v trávě, třeba i na stráních. Já ho vždycky usušil a pak natřel vodovkama (protože jsem nechtěl, aby zežloutl, stalo se mi to dvakrát, to přírodní barvivo moc nevydrží). Zítra ti sem dám fotku dvou smrků v měřítku 1/144 abys viděl, jak to může vypadat. Taky měly být k řopíku - mám dva malé (právě 1/144) a oba nedokončené :( . Na jeden jsem použil akrylovou barvu AGAMA - dost hustou, no a... :? nevím co s tím. Terén mám okolo už hotový (a je pěkně savý :D ). Taky nevím, co udělá purisol se sádrou. Asi to prostě vyzkouším, lepší to zničit při pokusu o záchranu, než to nechat nedokončené :-k

Jsem se torchu rozpovídal :)

Ten mech můžeš natřít samozřejmě čímkoliv. Po těch vodovkách zůstal pružný - pěkně to do sebe nasál a po zaschnutí tolik neztvrdl, což s ním některé barvy udělají. Musíš vyzkoušet.

No a ten bunkr, to je taková lapálie :arrow: ono tehdy prý bylo škaredé počasí, že dost pršelo atd. Takže zkusit udělat opatrně fleky po splavené hlíně ze střechy. Udělat to málinko kocourovaté seshora dolů, barvou okolní hlíny. Zase hodně ředěnou - jen takový filtr (klidně i světlejší, pokud se to splaví, ne všechny složky půdy jsou stejně těžké, takže splavený flek může mít barvu mírně odlišnou). Beton je savý, nahoře může být skvrna dost široká a postupně se sužuje a ztrácí. Ideálně je se mrknout na mokrou betonovou zeď. Místy voda steče až dolů a tam je flek zase trochu širší. No a když jde s tou vodou i trochu hlíny, tak v těch místech to udělá po zaschnutí "kocoura" :)
Snad jsem poradil.

A zítra ( nebo jak budu moct) ty stromky na ukázku...
Tak ať se zatím daří :)
....................
Jsem člověk, který si rád nechá poradit, i když to nejdřív stejně zkouší po svém.
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 09 pro 2012, 09:00

No a s tím mechem jak pracuješ dál? Vysušíš nabarvíš, natrháš a lepíš na předem udělanou a nabarvenou větévku ?
Jo díky, rád se podívám :-), přemýšlel jsem totiž, že bych zkusil udělat u dalšího řopíku, drátěnou masku a do ní zapletl ty větve smrkové :-).
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 09 pro 2012, 11:15

Ahoj :)
Pokud chceš ty větévky zaplétat mezi ostnatý drát, nemusíš je na nic lepit. Ten mech se hezky větví, po usušení (to je hned - ale než to necháš doma, nech z toho venku vylézt brouky :wink: ) si jednotlivé větvičky odstřihneš, poupravíš a můžeš rovnou barvit. Ten mech, který mám na mysli se opravdu hezky větví, vypadá to opravdu jako smrková větvička.
Ty malé stromky na fotce nemají větve vyztužené, protože v tomhle měřítku to není tolik potřeba, ale pro tu 1/72 je dávám na drátek (a nevyztužuji pouze špičku, kde jsou větve kratší). Ono jak říkám, když ten mech po natření neztvrdne (vhodná barva), tak zůstane dostatečně pružný a hned tak se nerozláme. Hodně tu barvu saje.

Já ti sem teda ještě dám návod na celý ten smrk, jeden další mám rozdělaný právě v 1/72 - měl přijít do arden:

Špejli zkrátit na odpovídající výšku - ten rozestavěný na fotce má asi 18cm. Špičku seškrabat do tenka, na kmen herkulesem přilepíš "trojúhelník" z ubrousku (přilepit delší přeponu), postupně namotávat a podle potřeby přidávat lepidlo. Tím se kmen směrem dolů plynule rozšíří. Po zaschnutí si špendlíkem předpřipravíš dírky pro drátěné větve. Drátek je vhodné poškrabat jemným smirkovým papírem (lépe se pak barví). Drátky přilepit vteřinovým lepidlem do dírek - trochu je tam zatlačit. Víc to pak vydrží a jen tak to neupadne během instalace jehličí :)
Nabarvit a po zaschnutí přidat mech. Bývá dost propnutý, což se vždy nehodí - klidně si příliš prohnutou mechovou větvičku nastříhej na dva nebo tři díly a přilep na drátek postupně (viz foto). Já si je barvil předem, ale můžeš je barvit i až po nalepení - jak ti to bude více vyhovovat. Nahoře přidáš už jen samotný mech přímo na kmen (všechno lepím vteřinovým lepidlem - gelové je lepší). No a to je vlastně vše. Jestli chceš z papíru užmoulat pár šišek... :) "be my guest".

Mno a teď ty fotky. Vem si z toho co potřebuješ (hlavně je tam vidět druh použitého mechu) :)
Ať se daří.
Přílohy
IMG_4959.JPG
hotové smrky 1/144
kmen_smrku.JPG
výroba kmene v pohodlí domova :-)
IMG_4968.JPG
rozdělaný smrk 1/72
IMG_4961.JPG
málinko nepřirozené, ale je to líp vidět :-)
IMG_4967.JPG
detail - je vidět, že je mech nalepen po dílech
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 09 pro 2012, 17:46

Honzo, ještě jedna vykořisťovaní otázka :-D , jaké barvy používáš na kmen smrku ? A na mech tmavší zelenou z vodovek a sem tam světlejší ? Jinak díky za super návod, vyrazím časem na mech :-)
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 09 pro 2012, 19:09

:) používal jsem světlou zelenou a světlou hnědou v různých poměrech. Hlavně ta barva už v těch vodovkách musí být přirozená - zelená mi došla, tak jsem si za pětikorunu koupil jenom čistě zelenou v malém "kalíšku". Moc se mi to nezdálo a taky to pak bylo příšerný - takovej strašnej jedovatej odstín... Právě až to budu dělat příště, tak použiju asi barvy vallejo na štětec. Na vegetaci mi příjdou dobré (světlá olivová atd.) Ale jestli budeš mít ty vodovky s nejedovatými odstíny, tak je klidně použij (tmavou zelenou ne, protože ta bývá jedovatá tak jak tak - když tmavší odstín, tak světlou zelenou, světlou hnědou a málinko černé).

Kmen je myslím umbra pálená - olejovka, no a na tom suchý štětec - světlá neapolská žlutá, taky olej. Olejové barvy používám Umton.
A trochu s tím teď bojuju :( páč já to asi neuím míchat. Budu si sem muset napsat do poradny... Koupit si odstín a natřít, to by mi šlo :-D Ale nemůžu z nich dostat normální šedou, která nebude vypadat jako metalíza :)

No tak snad se něco zase přiučím :)
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 11 pro 2012, 11:52

No tyo, chtěl jsem jít o víkendu na mech, ale počasí je proti mně :-D. Honzo našel jsem na netu ještě tohle, http://www.masinky.cz/produkt/2515-Prir ... /index.htm , ale ten mech vypadá líp. Budu muset vzít lopatu na sníh a dostat se k němu :-D.
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 12 pro 2012, 20:05

:-D jo, trochu tam sněží. Třeba zkus nějakou stinnou stráň, kde přes léto roste i vysoká tráva (tam jsem ho našel já). Stačí trochu sněhu odhrnout a uvidíš :) Myslím, že bývá i v zahradách.

Na ten Merlík jsem se taky díval, prý se to z těch semínek dá i napěstovat - respektive kluci si to pěstují, mrkni sem: viewtopic.php?f=333&t=65952

Ale já si s tím rád pohraju :) Takže až budu dělat smrček, určitě dojde opět na mech.
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod McLoughlin » 12 pro 2012, 20:42

Osobně si myslím že merlík není vhodný k tvorbě jehličnanů.
Je ideální na menší listnáče, keře a nebo na tvorbu větví pro větší listnaté stromy.

Pěstovat se dá opravdu snadno .. žádná velká údržba a při lžičce semínek máš materiálu na menší lesík. Jen je to věc kterou nedáš dohromady přes noc. Stará dobrá matička příroda si do toho nenechá kecat ... leda že by si měl trochu plutonia jako urychlovač růstu :D
McLoughlin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Garčár » 12 pro 2012, 21:18

:-k mmm, tak plutonium - zkusím nějakou vláčkařskou prodejnu...

(heh :D )
....................
Jan Garčár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 13 pro 2012, 00:09

Jan Garčár píše::-D jo, trochu tam sněží. Třeba zkus nějakou stinnou stráň, kde přes léto roste i vysoká tráva (tam jsem ho našel já). Stačí trochu sněhu odhrnout a uvidíš :) Myslím, že bývá i v zahradách.

Na ten Merlík jsem se taky díval, prý se to z těch semínek dá i napěstovat - respektive kluci si to pěstují, mrkni sem: viewtopic.php?f=333&t=65952

Ale já si s tím rád pohraju :) Takže až budu dělat smrček, určitě dojde opět na mech.

Četl jsem, četl, no já si to myslel, nazuju kanady a vemu polní lopatku a vydám se na mech :-D. Snad nezapadnu :-D.
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 21 pro 2012, 06:17

ramasa píše:No a s tím mechem jak pracuješ dál? Vysušíš nabarvíš, natrháš a lepíš na předem udělanou a nabarvenou větévku ?
Jo díky, rád se podívám :-), přemýšlel jsem totiž, že bych zkusil udělat u dalšího řopíku, drátěnou masku a do ní zapletl ty větve smrkové :-).

Já mech nesuším, ale na modelu sem tam jednou za půl roku zakapávám vodou, nemusím ho barvit ani tónovat, je pořád zelený.
Trávu navrhuji "barvit" lihovým mořidlem. Nedá se to nijak zmastit jak je to snadné a hlavně super to vypadá.

Model fakt pěkný! Kačenkovitý. :-D Máš hezkou hračku, k realitě vzhledu objektu v terénu, byť nového, viz kolegové.

K názoru, že by střílna byla skvělý terč natřená tak nebo onak: na Březince v tom srubu vedle jak tam sídlí ti hoši, nepamatuju si jméno, je plán palebných sektorů. Tak až si ho prohlídneš, můžeš nám říct, jestli by jsi se odvážil poté, co bys náhodou v kulometné palbě vedené ze všech směrů nějak přežil, vůbec zvednul palici. Tam i kdyby nakreslili terče na střílny, tak by jsi neměl čas ani mířit a ani odříkat celý Otčenáš.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno