Po dlhšom výbere pištoľky na striekanie modelov, som sa rozhodol že nie som až taký veľký modelár a nerobím s tým tak často že by som chcel vyhodiť 50€ na Fengdu BD180. Píšem to sem len tak pre zaujímavosť,žiaden skrytý úmysel v tom nehľadajte .
Moje kroky viedli na ebay a po niekoľkých dňoch preskúmavania útrob ebayu som našiel a vybral si túto pišťoľku http://www.ebay.com/itm/271229999170?ss ... 1439.l2649 . Rozhodol som sa pre ňu z toho dôvodu, že aj keď nemá nič v príslušenstve, ako jediná mala 7ml kalíšok, 2ml mi prišlo málo, 9 zase veľa a bál som sa že bude ťažká.
Prečítal som si recenzie na "značkové" pištole na webe modelplac.cz kde sa objavila recenzia nejakej čínskej Tagore TG180 a fungovala. Ja osobne som toho názoru, že tie Fengdy Tagory, Royalmaxy , Vegy a iné označenia tejto pištole vychádzajú z jednej fabriky a len sa menia značky, nebol by to prvý ani posledný takto vyrábaný výrobok, to je ale na dlhú polemiku na to sa vykašlať.
Objednaná bola 4.9.2013 , prišla mi 23.9.2013 , poštovné zadarmo aj s tracking numberom v cene. Zabalená bola v čiernej obálke,bublinkovej fólii a čiernej kartónovej "kazete". Dávnejšie mi prišla HD130 z ebayu v plastovom boxe, ako je vidieť všade, takže ihneď si vymenili bývanie, nová prišla do plastovej krabici kde je viac chránená a stará do papierovej.
Kvalita spracovania ma celkom potešila, celá pištoľ je z kovu, diely lícujú dobre, nič nevyčnieva, žiadne ostré alebo nepríjemné hrany. Zadná časť na nastavenie dorazu spúšte vyzerá že je vyfrezovaná z jedného kusu hliníka a eloxovaná naprírodno, zvyšok tela je (asi) pochromovaný. Ten zadný diel je značne ťažký čo spôsobuje že pištol je bez farby ťažká na zadok, doplnením farby sa to pravdepodobne trošku vyváži.Oproti HD130 je asi raz tak ťažká.
Všetko čo sa dá odmontovať je poistené tesnením, neviem či je teflonové alebo gumenné, to zistím časom.Predpokladám že tesnenia budú zhodné s FENGDA takže v prípade potreby nebude problém vymeniť.
Jemné doladenie vzduchu behá s primeraným odporom,nie ľahko a ani ťažko, dá sa vzduch úplne odstaviť alebo úplne povoliť, vypadnutiu šrubky zabraňuje poistka a nedá sa vykrútiť čo je super. Na kompresore som nastavil 1BAR a jemným doladením som si pekne vedel nastaviť optimálny tlak, na toto som sa veľmi tešil a kôli tomu som ju kupoval a funguje to vážne perfektne.
Zhodnotiť ako strieka neviem, mechanická konštrukcia je z môjho pohľadu prijatelná a prekvapujúco kvalitná vzhľadom k cene.
Nalial som do nej farbu a vyskúšal, oproti HD130 je to milión a jedno, keď chcem tenkú čiaru tak to strieka tenko, keď chcem väčšiu plochu tak strieka väčšiu plochu, s HD130 som tenko striekať nevedel, s touto to ide super.
Po prvej skúške zatiaľ splnila očakávania na konštrukciu a funkciu, uvidím keď budem striekať modely či to budem tvrdiť aj naďalej.
Záver ? za cenu tesne nad 16€ (okolo 414,8 CZK ) nie je čo riešiť, mechanika slušná, fungovať funguje, striekať strieka, všetko pohyblivé behá príjemne bez drhnutia, objem kalíšku je tak akurát.
Naposledy upravil right13 dne 23 zář 2013, 15:56, celkově upraveno 1