Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

srážení vody v hadici od kompresoru

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

srážení vody v hadici od kompresoru

Příspěvekod jimi1984 » 31 srp 2012, 11:33

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jestli s tím má někdo zkušenosti a jestli by mi mohl někdo poradit co s tím. Často se mi stává, že při delším stříkání dochází v hadici od kompresoru ke srážení vody, která se pak dostává do pistole a znemožňuje další práci. Zkoušel jsem dát kompresor na jiné místo, aby nenasával studený vzduch u podlahy, ale to nepomohlo. Je chyba v kompresoru, hadici nebo v něčem jiném ? Díky, Jakub
jimi1984

• Odpovědět s citací

Re: srážení vody v hadici od kompresoru

Příspěvekod maty.burian » 31 srp 2012, 11:47

Čaukys,
má kompresor odkalovací nádobku? Jaký je to kompresor? Jaký tlak jde z kompresoru do hadice, potažmo do pistole?
Obrázek
maty.burian

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 31 srp 2012, 12:09

99% tohoto problému vyřešíš dlouhou průhlednou hadicí.... voda se ti bude srážet vždy i když budeš mít tu nádobku,ale tak moc se to "rozmělní" že se ti nestane že by ti vyprskla kapka vody na model...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 31 srp 2012, 12:20

Ta hadička je jen částečné řešení . Pokud budeš stříkat dlouho , třeba nějakou složitou kamo a nebo modulaci tak ti to z ní stejně začne lítat .
Já jsem to vyřešil odlučovačem pod pistolí .
http://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=Airb ... &_from=R40
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod maty.burian » 31 srp 2012, 13:34

Buď odlučovač, nebo hadice s přídavnou odkalovačkou
http://airbrush-potreby.cz/store/goodsd ... -BD29-300Y
Obrázek
maty.burian

• Odpovědět s citací

Srážení vody v hadici od kompresoru

Příspěvekod jimi1984 » 31 srp 2012, 13:49

Tu nádobku na to odlučování vody nebo co to je, to má, ale podle všeho to nefunguje, protože v tý nádobce žádná voda niky nebyla. Nejspíš zkusim použít tu delší hadici, a uvidim. A nebo se začnu orientovat na stavbu ponorek, těm voda nevadí :)
jimi1984

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 31 srp 2012, 13:57

Ať to zazní zcela jasně :!: - bez pomocného minifiltru - odlučovače, instalovaném v co nejkratší vzdálenosti od pistole, nelze zabránit kondezátu, aby se dostal do pistole a pak následně na model. Ani odkalovací nádobka u kompresoru ten problém neřeší, neboť dochází ke kondezaci vodyv samotné hadici, tzn. mezi odlučovací nádobkou kompresoru a pistolí. Sám mám odlučovač namotovaný přímo na pistoli, což je ultimátní řešení, jen ta ergonimie práce je trochu mimo, dá se s tím dělat, každopádně jsou situace kdy to zavazí (takový preshading nic moc). Více informací v tématu věnovanému konkrétnímu typu odlučovače viewtopic.php?f=19&t=68542. K setu hadice včetně odlučovače- pokud ten odlučovač není demontovatelný,a dojde k poškození hadice jde do kopru i odlučovač. Čili zajímavé ale spíše to vidím na slepou uličku.
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod maty.burian » 31 srp 2012, 14:28

Demontovatelný je všechno :D
Obrázek
maty.burian

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mawerick » 01 zář 2012, 15:16

Někde už to tu bylo. Já měl stejný problém. Vyřešil jsem ho obyčejnou PET flaškou od cocacoly. Jedna hadička od kompresoru, jde přes víčko cca 5cm nade dno lahve. Druhá jde z lahve (kam je zastrčena asi 6cm) přímo na piostoli. Do víčka je ještě zalepen obyč. ventilek z kola (gumičkou ven). Jako pojišťovák. Ve flašce mám hozený dva pytlíčky se silikagelem (dává se např. do krabic s botami). A od té doby nikde ani kapka. Ta flaška je to taková ta pevnější.
Je lepší chtít co nemáš, než mít co nechceš ...
mawerick

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rebas » 02 zář 2012, 22:32

před pistoli ještě dát tento minifiltr a je klid...

http://www.airbrush-fengda.cz/store/min ... 10022.html
www.airbrush-fengda.cz/store/
rebas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod maro94 » 03 zář 2012, 07:06

mal som ten isty problem...vyriesil som to tak, ze do hadice (medzi kompresorom a tlak.nadobou) som natlacil cca 15 cm obycajnej vaty...hadica je priehladna,rozmer 1/2",taka obyc,zahradna..ked vidim ze je zafarbena do zlta,ma nadych takej olej.farby, tak len tu vatu vymenim, a ide sa dalej. zatial to funguje...
maro94

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viper891 » 09 kvě 2013, 08:24

Ahoj lidi, mám taky BD-12 a spíš mi to tu práci o ten nějaký čas prodlouží, pak se do pistole zase dostane voda. Pracovnu mám ve sklepě, tak že tam bude asi i dost velká vlhkost, mohlo by to být i tím, aspoň podle článku který jsem četl na modelplacu o kompresoru AS 186. Ale s tou petkou se mi to zamlouvá, to bych mohl zkusit. Mawericku, nechceš sem dát foto jak to asi tak přibližně vypadá? :) Nebo máte ještě jiný způsoby? Byl bych rád za každou pomoc. Díky ;-)
Viper891

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidek007 » 09 kvě 2013, 09:16

Také docela záleží na tom, zda není v místnosti akvárko či jiný zdroj vlhkosti, to také ovliňuje tvorbu vody v hadici nebo když místnost není směrovaná tak, kde třeba odpoledne praží slunce a je pak třeba ve stínu. Ja tam pak chladnějš a tím je větší riziko srážení vody. Bydlím v cihlové bytovce, do obýváku, kde mám komp, jde slunce dopoledne a odpoledne je tam stín. Nestalo se mi, i když jsem měl kompresor bez tlakovky 3 roky, aby se mi do hadice dostala voda, nikdy nic nevyprsklo. V odlučovači bylo trochu vždy po stříkání kapek vody, ale fakt malinko(pouze orosené) a to jsem vždy vypustil. V místnosti je běžně 21-22 stupňů a hadici mám cca 2m dlouhou, ne měkkou, ale tvrdší.
M51 Isherman 1/35 Aca http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=49366, Abrams M1A2 SEP 1/35 Dragon http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=60019
V plánu letadla: KF-16C 1/72 Aca, F/A-18C 1/72 Aca, UH-1CHuey 1/35 Aca
davidek007

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rado1 » 09 kvě 2013, 12:04

Pri dlhšom striekaní (komp bežal skoro bez prestávky) som mával tiež v hadičke rosu. Bývam v činžiaku, čiže vzduch suchý, ale horúco 8) hlavne v zime. Tak som kompresor začal chladiť malým ventilátorom, čo mám doma
ii2.ashx.jpg
ii2.ashx.jpg (8 KiB) Zobrazeno 4491 krát

problém s vodou v hadičke úplne zmizol :celeb: a nebojím sa ani prehriatia kompresoru ;-I ventilátor je namierený mierne nahor - fúka na tlakovú nádobu, vypínač (iba pre orientáciu, nie že by bolo treba)...
Tak som si na to zvykol, že ten ventilátor zapínam vždy spolu s kompresorom :-D :-D :-D
Na stole:B737-800 Travel Service 1/144, Lotus 79 1/20 Hasegawa
Hotovo:AH-64D Apache viewtopic.php?f=6&t=50362 F-117A viewtopic.php?f=6&t=67907 KITT Season 4 viewtopic.php?f=165&t=65647 Mustang GT350R viewtopic.php?f=165&t=73021
Rado1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viper891 » 10 kvě 2013, 09:29

Sklep máme na docela špatném místě, sklep je trošku pod zemí a vůbec tam nejde sluníčko. Kompresor mám na stole, tak že buď zkusit ventilátor a nebo to samé co psal Mawerick.
Viper891

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna