Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Výroba stromů v měřítku 1:35

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Výroba stromů v měřítku 1:35

Příspěvekod Hammer » 19 srp 2006, 12:06

S mým začátkem s diorámaty jsem se dostal i k problému výroby vlastních stromů. Zjistil jsem, že spousta materiálu existuje v přírodě, je volně přístupná a snadno zpracovatelná a navíc působí velmi realisticky. Popíšu svoje dosavadní objevy nebo upotřebené jiné návody:
- listí na stromy s listy v reálu velkými jako lidská dlaň získáme velmi snadno = květ šťovíku v přírodě všude kolem nás. Šťovík navíc vypadá jako strom - lehce upotřebitelný na koncové větve s listíčkem. Pokud chcete květ šťovíku využít jako větve listnatých stromů a nechcete tam lepit lístek po lístku, je třeba vybrat ještě živý a tudíž neuschlý květ a fixovat listy na větévkách nástřikem řídkého Herculesu.
- barvení listí z květů šťovíku: v zásadě máte na výběr mezi různými odstíny zelené podle druhu stromu a ročního období. Listy se nejlíp stříkají v uzavřené nádobce, kde ve víku uděláte díru na pistoli, vír vzduchu zajistí pokrytí barvou všech listů ze všech stran do určité doby stříkání nerovnoměrně, o což u přírody vždy jde.
- jemné lístky - nejjemnější druh mechu, nasušit, nastříkat - perfektně imituje drobné lístky stromů, kde větve visí dolů - bříza, vrba.
- jehličnany typu smrk - perfektní napodobení jehličí - získáme z jednoho z okrasných keříků, který má miniaturní jehličky v plochých výrůstcích. Je potřeba si to v zahradnictví prohlídnout a uvidíte sami.
- kmeny všech stromů je velmi snadné vyrobit a patřičně opracovat ze suchých větviček nalezitelných kdekoliv v lese. Pro stromy s hladkou kůrou se hodí opravdu suché větvičky, které se snadno holí od hůry.
- silnější větve snesou naprosto stejný postup - opět větévky z lesa
- pařezy ani nemluvím, větévky mají i dobře viditelná léta, stačí jen řez vhodně napatinovat natmavo nějakým lihovým mořidlem, aby nezmizela léta.
Žádnou další zkušenost jsem neudělal, což sami jistě uznáte, že je zatím slabé.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 19 srp 2006, 13:35

tomu řikam pořadny strom a keře :P
Přílohy
strom.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 19 srp 2006, 16:23

Hm, pardon, ale já ještě nikdy neviděl strom, který má všechny listy stejně hnědé.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod adam červenka » 19 srp 2006, 16:40

to Hammer: a fakt to s takovou jistotou poznaš z jedný špatny fotky jak hnědý ty listy sou ? :? :roll:
°llllll°
I am the end of the world...
adam červenka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 19 srp 2006, 16:42

ja bych taky neřek že to je jen hnědý
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 19 srp 2006, 18:59

Jo, pardon, bavím se o tom velikém stromě vpravo. Fotku jsem si zvětšil. Taky jsem ještě neviděl, aby strom se všemi listy už hnědými ty listy ještě vůbec měl. Listy padají ze stromu většinou ještě zelené.
Naopak strom zcela vlevo vypadá celkem čestvě zeleně. Zato strom vlevo od tanku má listí jak zelené, tak hnědé. Takže jediné, co tam je jako pěst na oko je ten veliký strom vpravo.
Jinak celkem díky za další tipy na to, jak se stromky doma dají dělat.
:-D :-D
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 19 srp 2006, 20:45

No, hammere, až budu umět udělat takovou "pěst na oko", jak píšeš, tak si oddechnu, páč už budu "pan modelář"!! Nic ve zlém, ale ten strom na obrázku je to nejlepší, co sem zatim na toto téma viděl!
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

foxbat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 19 srp 2006, 20:56

Máš jistě pravdu Foxbate, ale je to totéž, jako udělat v diorámce nádherný vodopád a směr pádu vody obrátit nahoru. Voda neteče nahoru stejně jako hnědé listí nenajdeš na stromě. Že je jinak strom hezký se ani chvíli nepřu, ale že je reálně nesmyslný taky nepochybuju.
Ale znovu opakuju, díky za nové tipy a nápady jak na to. :-D
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Walach » 19 srp 2006, 21:01

Hammer píše:Jo, pardon, bavím se o tom velikém stromě vpravo. Fotku jsem si zvětšil. Taky jsem ještě neviděl, aby strom se všemi listy už hnědými ty listy ještě vůbec měl. :-D :-D

asi si jeste v prirode nenarazil na dub - a tenhle strom mi dub i pripomina ale mozna se pletu
Libor Walach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 20 srp 2006, 09:55

klasika jen je něco udělane super hned se do toho musi nějak rypat. v teto fazi by nebyl problem už nějak listy přibarvit ale udělat takovy strom je sakra prace. toto je jeden z mala stromu ktere vypadaji dobře, zatim sem viděl akorat při nejlepším same mrzačky nebo molitanove/sifounove koule :? :lol: :lol:
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod GouiE » 20 srp 2006, 13:04

ja vyrabim jehlicnany z vysokeho mechu ktery nalepuji na vetvicky ze smrku a na spod nejake uschle vetve z jemnych korinku. dobre je ze mechu zustava stale zelena barva :)
GouiE

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 20 srp 2006, 14:04

Na ten mech jsem taky hleděl, ale moc to strukturu jehličí nepřipomínalo. Možná mluvíme o různých druzích mechu. Na dvou metrech čtverečních jsem nicméně našel tři různé mechy, vzal jsem hlavně ten nejjemnější. Chci ho požít na listí břízy, které visí dolů.
Jinak ten hnědý velký strom má ty lístky pravděpodobně z nasušených jehněd břízy, které skutečně připomínají listy dubu. Jdu se na to mrknout, jak to bude vypadat. Vypadá to, že hoch lepil lísteček po lístečku.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fíkus » 20 srp 2006, 18:45

Nebo na smrky použít větvičky jalovce. Taky sem použil konopí, ale to tady nebudu rozvdět. Posledně se ta debata ubrala uplně jiným směrem.
Na lístečky používám květy šťovíku. Hned z jara se to natrhá, a ty malý květy se musí dál rozdělit - jsou složený ze tří částí. Je to o nervy, ale vypadá to dobře. Ale ve finále to vypadá jako miniaturní lupínky.
Fíkus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 21 srp 2006, 07:08

Tak konečně jsem zprovoznil foťák.
Přílohy
výroba stromku.jpg
s tím černým na břízce jsem to přepísknul. Až olejovka zaschne, dojde to zesvětlit na šedo hnědou a zmenšit.
výroba břízky v první fázi.jpg
vybral jsem bohužel docela uschlý květ šťovíku, takže mi toho spoustu opadalo už při manipulaci. Některé větvičky jsou už dolepovány. Listí přijde dolepit ještě ručně.
šťovík je lehce k nalezení.jpg
tady je vidět, jak je šťovík lehce k nalezení
květ šťovíku.jpg
takhle vypadá květ šťovíku. jeho stavba připomíná stavbu stromu. Používat se dá na koncové větve stromu tak, jak je. Je ale nutno lístky na jeho koncích fixovat. Ani s tím, že jeho lístky jsou trojdílné není problém. Po prvním nástřiku vody s Herculesem s
jehnědy zblízka.jpg
do deseti minut jsme jich měli asi půl kila
jehnědy u obrubníků.jpg
jehnědy sice padají, ale na zemi pod stromy se sbírat dají opravdu špatně - pinzetou po jedné. Tadyhle je možno je nabírat plnými hrstmi.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 30 srp 2006, 13:11

Po výrobě kmene skoro břízky jsem skončil s nápady jak pokračovat dále. Přispěla až náhoda: DAS. Je to na vzduchu samotvrdnoucí (do 24 hodin) plastelína, půl kila za nějakých 60,-Kč. Zkusil jsem to znovu na drátěný základ, dole vidíte fotku. Dál to dělat nešlo, moc se to klátilo, asi jako kravský ocas. Musím to nechat vytvrdnout. Máte někdo s DASem nějaké zkušenosti? Zjistil jsem, že když použiju vodu, dobře se zahlazuje. Tuhne pomalinku, dá se údajně čímkoliv barvit.
Obrázek se sem zase nedá dostat, sorry.
Přílohy
kmen břízky.jpg
kmen břízky 2.jpg
Hammer

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna