Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Barvení mechů a gundamů

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Barvení mechů a gundamů

Příspěvekod 172flogger » 20 dub 2011, 17:10

Mám dotaz na stavitele mechů, gundamů a dalších robotických potvor.
Procházel jsem různá fóra v zahraničí i stavby našich lidí, ale stejně nevím, jak vlastně takové modely stavět a hlavně jak co barvit.
Našel jsem dva extrémy. Jeden jsou modely typu Machine Krieger, které jsou vyloženě zaprasené různým štěrkem, prachem, odřené a vystínované, jsou na nich všechny možné patinovací techniky převzaté z bojovky a figurek.
Opačný extrém jsou nové Gundamy vyšší cenové třídy, hlavně od Bandai. Ty jsou už vylisované z pěti až dvaceti různých barev plastu včetně metalických. Navíc jsou čistě odstříknuté, takže není nutné viditelné tmelení a broušení. Ty asi většina lidí vůbec nebarví a když už, tak nestříká. Místo toho je vybarví fixy Gundam Marker a to jak někdy celé povrchy dílů, tak častěji jen linky a detaily. A pak to opatinují jinými patinovacími fixy. I taky ty modely po dokončení vypadají skvěle.

No a pak je ta třetí skupina modelů, z které jsem si jich pár koupil já. To jsou jednodušší a levnější modely většinou ze starších forem. Díly jsou jen z jedné, občas dvou nebo tří barev. Ale na rozdíl od těch vychytaných nadupaných gundamů tyto vypadají po sestavení bez barvení jako hračka, takže se barvit musí. Musí se i tmelit a brousit.
A u těch mě zajímá postup, kterým to stavíte a barvíte. Viděl jsem, že někdo je taky postaví komplet bez barvení a teprve pak to celé nastříká barvami, případně předtím surfacerem. Ale co s dutinami? Necháváte to být v původní barvě materiálu, nebo tam do dutin stříknete pistolí?
Nebo odstraníte čepy kloubů (čímž se pak nedá měnit poloha končetin), díly nabarvíte samostatně a pak až po nabarvení samotných nohou a rukou (případně menších celků) je přilepíte v pevné poloze?

Vezmu příklad z modelu, který jsem načal. Robot má ruku složenou z několika částí. Napřed se musí slepit kanon (nakláněný), kolem něj samotná paže, přes tu ramena (v něm se ruka naklání) a ten kloub vložit mezi prsa a záda, aby se mohl otáčet. Takže celá ruka musí být hotová před slepením trupu. Každá noha se taky skládá z pěti vzájemně pohyblivě propojených podsestav. Pokud tu nohu slepím, tak už se do škvír mezi díly nedostanu a znovu je nerozeberu . Nevím, jestli to nechat v původní tmavě hnědé barvě plastu, protože tam stejně bude stín a nebude prakticky nic vidět. Nebo jestli řešit natírání každého dílu zvlášť ještě před lepením.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: Barvení mechů a gundamů

Příspěvekod Galland » 20 dub 2011, 20:31

Nie som si isty, ci som vsetko spravne pochopil, ale aspon pomozem tym, ako som striekal svojho Gundama.

Poskladany model som rozobral na najmensie mozne casti (vacsinou su casti oddelitelne v miestach tych vynilovych klboch, ktore zabezpecuju pohyblivost) a striekal ich kazdy zvlast. Standartny technikarsky postup - surfacer, farba, lak, filter, wash blablabla.... Dovolim si vypomoct fotkami zo stavby.

Ak "dutinami" myslis pohyblive casti klbov, tak tie som najprv nastiekal kovovou farbou, zamaskoval a potom striekal zelenu.
Ak tym myslis vnutorne strany niektorych dielov, napr tych, co ukryvaju klby, tak aj tie treba zvnutra striekat - zakon schvalnosti funguje, takze niektore "plochy co nebudu vidiet" som odflakol a samozrejme ze vidiet su.
Gundam_Tieren_metalic.jpg
Surfacer a nastriekana kovova farba

Gundam_Tieren_modulation1.jpg
zamaskovane kovove klby a nastriekana zelena
Gundam_Tieren_modulation2.jpg
zamaskovane kovove klby a nastriekana zelena

Gundam_Tieren_filter3.jpg
Takto nejak to vyzera po odmaskovani

Po prvom striekani Gundama som si odniesol toto ponaucenie - treba si premysliet polohu Gundama/kompoziciu na podlozke este pred stavbou, aby som sa neskor vyvaroval pohybovat klbmi. Niektore plochy sa totizto odieraju pri pohybe a nici sa nafarbeny povrch. Cize prestat s nim krutit, aj ked tie klby dovoluju nastavit vselijake pozy, najlepsie nejak ho zafixovat. Robim model a nie hracku!
:roll:

A dalsia moja skusenost - farbit treba vsetko, stopy po vycvaknuti dielu z ramceka su vzdy vidiet. Pre mna nenamalovany Gundam nie je dobry Gundam, anime-neanime...

Dufam, ze som nejak pomohol. Viac info zo stavby Tierena je tu
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 20 dub 2011, 21:12

Stejný problém jsem před časem řešil taky - stavěl jsem Z´gok
http://www.hlj.com/product/BAN71693
všechny ty "kruhy" na rukou a nohou jsou vzájemně nastvitelný, takže nabarvit je je peklo.
Ptal jsem se na to Fichtenfooa
Do you disassemble back to basic parts and paint or do you fix all parts in possition and paint? The problem is, that I am afraid, that if I paint in non-articulated position, many parts will stay in dead angles and stay unpainted - like lower part of body armour. Is there any general way of Gundam modellers?

Fichten:
The 1/144 HGUC kits are trickier to paint than the MGs. Usually you either modify the kit (if possible) to add the joints in later, or paint them and the insides, mask, assemble, then paint again.
V překladu - HGUC se barví na rozdíl od MG docela těžko, buď je třeba stavebnici upravit, aby se dala pospojovat až na konec, nebo nabarvit jednotlivé díly, vymaskovat, sestavit a poté znovu nabarvit.
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 20 dub 2011, 21:54

OK, vyzera to tak, ze ma asi caka prekvapenie.
Ten Tieren je MG 1/100, takze jednoduchsie farbenie, ale zopar HGUC 1/144 je uz na ceste. Som zvedavy, ako budu tie dead angles vyzerat...
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 20 dub 2011, 22:02

Člověče, ta modulace vypadá na Gundamech až nečekaně výborně
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 20 dub 2011, 22:06

Díky, díky.

Jezevčík: to chápu, jak je to myšlené. Obzvlášť u těhle "potápěčských" postav.
Druhá věc je, že lidi jako ty používají na modelu spoustu pokročilých technik, a nepodařená odřenina by dojem z modelu zkazila. To se mě ale ještě dlouho týkat nebude.

Galland: No....já dělám spíš hračku, než model. U toho Tomahawku právě rozložit na díly nejde. Jdou jen sundat nohy v kyčli, jenže ruky, hlava, kanony a klín musí být nasazené ještě před slepením polovin trupu. Já je ale chci enchat pohyblivé, tak to nebudu nějak hrotit. Asi před slepením nohou nabarvím "prachovky" kloubů a některé plechy zevnitř a zbytek nechám až po sestavení.

Na tom tvým gundamu ale vidím kulové čepy, takže jde celkově snadno rozložit a znovu složit. Stejné to mají Armored Core mechy, tam to jde určitě, protože se k nim přímo prodávají samostatné doplňkové hlavy a ruce pro změnu verze.
U těch dalších mechů v kitníku (Galviony a Layznery) jsou v modelu gumové kroužky, které asi budou sloužit jako ložiska. Ještě jsme to nezkoumal, na ty se zatím nechystám. Rozvrtal (na sucho) jsem jeden Galvion, jenže ten se bude muset barvit barvou na bagry. Sám o sobě je z jasného žlutého plastu a na fotce jsem ho viděl nenabarvený vypadat jako levná hračka. U něj budu muset barvit všechny vnitřní části nohou postupně už během slepování k sobě, jinak to nepůjde.

Teď mám omezenou možnost barvit, tak zatím rozvrtám další dva mechy a po slepení základních částí se to pokusím řešit společně.
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 20 dub 2011, 22:31

Za par dni mi dojdu nejake 1/144, aj "podvodnik" Hy-Gogg
http://www.hlj.com/product/BAN919251
tak si jedneho z nich dam ako rychlovku. Nafotim a poreferujem, ako dopadlo malovanie.

Tento vacsi Gundam bol velmi vdacny objekt na modulaciu, celkom mu to sekne. :wink:
Aj tych mensich skusim urobit podobne.

Myslim ale, ze ozajstna vyzva na malovanie bude asi toto:
http://www.1999.co.jp/eng/10112551
doslo mi to pred mesiacom, ale to najskor musi vyzriet, co s nim :lol:
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 20 dub 2011, 23:01

Galland: můj problém je v tom, že mám závislost na měřítku 1/72 a nerad dělám výjimky. A je jedno, jestli je to blecha jako mech, MiG-29, BD-5J, Peacemaker, Space Shuttle, T-55 nebo Gato, právě to porovnání velikostí mi baví.
Zrovna u scifi modelů je to měřítko dost pochybné a nepodložené vodítko, ale i tak se tím dá částečně řídit. A hlavně objevuju pořád nové a nové 1/72 scifi modely hlavně z Japonska, počty jdou do mnoha desítek.
No a zrovna nejznámější japonská série Gundam měřítko 1/72 ignoruje. Co vím, tak v 1/72 jsou jen klasický RX-78 a Zaku, toho bych hodně chtěl. Ale jsou dlouho nedostupné a když bych ho sehnal, stejně bych ho nechal jako poloprůhledný Cut-Away s osvětlením. http://www.hlj.com/product/BAN08716
A to je důvod, proč "pravé Gundamy" ani neznám. Časem se o nich chci něco dozvědět, ale je to moc široké téma a musí to počkat.
Z mechů mě zajímá svět Macross, protože díky jejich transformovacím letadlům se mi mechy začly líbit. Pak jsou zajímavé Galviony (autoboti), Layznery (mají v hlavě kokpit pilota), Aura Battlery (jacísi rytířo-brouci s pilotem) a pár dalších sérií, které se shání blbě. No a pak jsou ještě obří mechanická zvířata ZOIDS, to je kapitola sama pro sebe. Některé jsou pořádně nadupané, některé jsou vyloženě kýčovité hračky. Škoda, že hezké jsou jen ty hodně drahé, sám mám jen dva jednodušší. To samé Armored Core mechy, taky jsou mezi nimi krasavci, ale dražší.
Píšu tady o 1/72 a přitom všechny tři teď rozestavěné a připravené mechy mám v měřítku 1/100. Je to ale kvůli tomu, že chci na začátek obětovat jednodušší a levnější modely. Navíc v měřítku 1/72 nejsou dostupné. Nádherný sedmdvojkový Tomahawk od Wave je proti stovce od Bandai bohužel 10x dražší, o DPH a ceně poštovného nemluvě. Glaug je i ve stovce dost velký a větší verze se tak dlouho nelisuje, že za 72ku chtějí na ebay dva a půl tisíce. A mně se Glaug (Battletech Marauder II) tak líbil, že jsem neváhal ani se stovkovým, navíc mě pak příjemně překvapila jeho velikost.
Na vrcholu žebříčku "to chci" mechů mám teď asi Reactive Armored Valkyrii od Hasegawy, jenže je kromě ceny má moc velkou krabici a nejde poslat levnějším SALem. Ale je nádherná a navíc je to Hasegawa, takže už podle plánku to je mnohem víc klasický model proti těm různým stupněm hračkovým od Bandai, Arii/Imai, Kotobukiye a podobných firem.
http://www.hlj.com/product/HSG21
Sorry, že jsem se rozepsal, ale ono to souvisí s původním dotazem. Asi nenajdu univerzální způsob stavby a barvení, když každá série modelů je navržená s různou filozofií.
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 22 dub 2011, 07:07

na moj vkus to troska zbytocne komplikujete. ja som zvyknuty z auto-moto striekat kazdy diel zvlast, tam sa malokedy da vsetko zlepit a potom striekat, ako to robi vacsina technikarov (extrem - zlepia uplne vsetko, vratane podvozku a pasov), ale aj pri lietadlach sa dava dokopy toho pred striekanim dost. ja robim aj techniku tak, ze vacsinu striekam osobitne. globalne by som povedal, ze to, co sa musi tmelit (co je pri vacsine scifi, kde je skoro vsetko z "polovic" dost roboty) sa vytmeli a nastrieka vcelku a vsetko ostatne po jednotlivych dieloch. inak, pozri si v magazine KPM Bratislava c.5 stavbu mojho armored core modelu, tam je foto, ako to vyzera pred farbenim, to jest ako je to rozlozene na diely. dalej viditelnost.. no zase technikari hovoria, ze kam nedostriekne pistol, ci nevojde stetec, nedovidi oko. nieco na pravdy na tom je, ale chce to aj skusenost. presne ako pises, kazda serka je nieco ine. no a nefarbit, tak to neviem no - stavias hracku, ci model? a vyhovuje ti origo sfarbenie? mne teda nie.

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 22 dub 2011, 09:00

No, zrovna ten Z´gok kdybys měl barvit každý díl zvlášť, tak se z toho ... Nejhorší jsou ty klouby na rukou a nohou. Když se nastříkají, tak už to pak nejde dát dohromady, ty spoje jsou neskutečně natěsno, už jsem to kvůli tomu myl. Asi nejlepší je zkompletovat a dát tomu černý základ opravdu důkladně, aby nic nezůstalo v původní barvě, a pak teprve barvit.
Přílohy
P1010068.JPG
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 22 dub 2011, 09:10

To Galland: ten Hy-Gog je parádní design. Určo do něj taky časem půjdu.
Při vší úctě k silám dobra, designy dark side jsou mnohem víc sexy.
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 22 dub 2011, 09:22

Armored Core je celkom v pohode, ten sa po kuskoch striekat da, rovnako ako Gundam 1/100. Podla fotiek si pouzil rovnaky postup ako ja.
Jezevcik a flogger sa vsak snazia povedat, ze Gundam v mierke 1/144 je konstruovany inak, na striekanie je podstatne komplikovanejsi. :?

Zatial to neviem posudit, preto som pisal, ze za par dni mi pridu nejaky Gundamovia v 1/144, takze poskladam, nastriekam a poreferujem skusenosti. Ono teoretizovat dopredu bez toho, aby som videl konkretny problem alebo dokladovat modelom inak konstrukcne riesenym nema moc vyznam (aj ked si myslim, ze viem co ma caka).
Ale neni toho, aby som to nejak nenastriekal, az taky lamer zase nie som :-D
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 22 dub 2011, 09:28

jezevcik: aha, ta fotka je velavravna, dik za uvedenie do obrazu. No nejak sa s tym popasujem.
A ano, suhlasim, "zaporaci" su jednoznacne viac cool. Mne ti parohati moc nerezu, na moj vkus su taki... buzikovski (bez urazky)...

A ak niekto chce stavat Gundamov len tak klik-klak, bez malovania, tak si asi splietol forum :grin:
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 22 dub 2011, 10:42

A víš co? Mě to stavění kliklaků vyloženě baví a nestydím se za to.
Obzvlášť ty velké gundamy jsou na to přímo připravené, proč by jinak dotahovali technologii lisování do takových vychytávek jako 5 různých barev plastu v jednom rámečku? Takové lisy snad nikdo kromě Bandai nemá. Proč by existovaly desítky Gundam Marger fixů, které nejsou zrovna levné? Na webu jsou kvanta fotek gundamů postavených v původní barvě plastu a barvených jen fixy a vypadají bezvadně. Jsou tak i na oficiálních fotkách výrobce.

Ten můj rozestavěný Tomahawk klasický slepovaví model, přeposílám fotku sem. Snad je to z fotky vidět.
Kanon se musí vložit před slepením polovin ruky. Ta do polovin ramena a to se otáčí v polovinách trupu.
Noha má chodilo a patu, ty se naklání v nártu. Nárt se naklání do stran a je spolu se stehnem obklopený holení.
V levé části obrázku je už slepené stehno s "prachovkami", které musím navarvit před slepením. Pod tím je vidět holeň, kterou taky budu napřed muset nabarvit zevniř.

Ron: Ten Magazín jsem četl. Škoda, že jsi sem nedal ze stavby víc fotek. Ale zrovna ten Armored Core mi připadá jako neskutečně rozkousíčkovaný kliklak, který si o barvení zvlášť přímo říká.
Přílohy
tomahawk bandai.jpg
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 22 dub 2011, 14:23

hej, rozkuskovany bol. sak 350 dielov...
kliklakovanie? nikomu to neberiem, ale potom to nehodnotim ako model. nech je to akokolvek, vzdy je to farebny plast a vyzera to ako farebny plast, ten efekt tam zostava. navyse to potrebujes kde kade prebrusit atd, moze to byt aky chce kvalitny model a tym to vsetko pada. a namastenia fixami? potom to vyzera sice nie ako plast, ale ako namastene fixami. da sa urobit vselico, aj vyzerat to moze ako tak slusne (nevidel si na vlastne model namasteny tymi fixami si myslim), ale na nastrek samzorejme nemoze mat nic. takze kazdemu podla chuti, ale..

In Rust I Trust
ron

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna