Procházel jsem různá fóra v zahraničí i stavby našich lidí, ale stejně nevím, jak vlastně takové modely stavět a hlavně jak co barvit.
Našel jsem dva extrémy. Jeden jsou modely typu Machine Krieger, které jsou vyloženě zaprasené různým štěrkem, prachem, odřené a vystínované, jsou na nich všechny možné patinovací techniky převzaté z bojovky a figurek.
Opačný extrém jsou nové Gundamy vyšší cenové třídy, hlavně od Bandai. Ty jsou už vylisované z pěti až dvaceti různých barev plastu včetně metalických. Navíc jsou čistě odstříknuté, takže není nutné viditelné tmelení a broušení. Ty asi většina lidí vůbec nebarví a když už, tak nestříká. Místo toho je vybarví fixy Gundam Marker a to jak někdy celé povrchy dílů, tak častěji jen linky a detaily. A pak to opatinují jinými patinovacími fixy. I taky ty modely po dokončení vypadají skvěle.
No a pak je ta třetí skupina modelů, z které jsem si jich pár koupil já. To jsou jednodušší a levnější modely většinou ze starších forem. Díly jsou jen z jedné, občas dvou nebo tří barev. Ale na rozdíl od těch vychytaných nadupaných gundamů tyto vypadají po sestavení bez barvení jako hračka, takže se barvit musí. Musí se i tmelit a brousit.
A u těch mě zajímá postup, kterým to stavíte a barvíte. Viděl jsem, že někdo je taky postaví komplet bez barvení a teprve pak to celé nastříká barvami, případně předtím surfacerem. Ale co s dutinami? Necháváte to být v původní barvě materiálu, nebo tam do dutin stříknete pistolí?
Nebo odstraníte čepy kloubů (čímž se pak nedá měnit poloha končetin), díly nabarvíte samostatně a pak až po nabarvení samotných nohou a rukou (případně menších celků) je přilepíte v pevné poloze?
Vezmu příklad z modelu, který jsem načal. Robot má ruku složenou z několika částí. Napřed se musí slepit kanon (nakláněný), kolem něj samotná paže, přes tu ramena (v něm se ruka naklání) a ten kloub vložit mezi prsa a záda, aby se mohl otáčet. Takže celá ruka musí být hotová před slepením trupu. Každá noha se taky skládá z pěti vzájemně pohyblivě propojených podsestav. Pokud tu nohu slepím, tak už se do škvír mezi díly nedostanu a znovu je nerozeberu . Nevím, jestli to nechat v původní tmavě hnědé barvě plastu, protože tam stejně bude stín a nebude prakticky nic vidět. Nebo jestli řešit natírání každého dílu zvlášť ještě před lepením.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]