Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ABS plast

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

ABS plast

Příspěvekod 172flogger » 03 led 2011, 15:47

Jak reaguje plast ABS (Akrylonitrilbutadienstyren) v porovnání s polystyrenem?
Značky ABS jsem si všiml na sci-fi modelech z Japonska, kdy některé rámečky jsou označené ABS a některé jsou klasicky PS - polystyren.
Podle wikipedie je ABS dost odolný plast, kterému nevadí kyseliny ani louhy a dá se lepit rozpouštědlovými lepidly s toluenem:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Akrylonitrilbutadienstyren

Na MF jsem tu o ABS našel jen pár zmínek. Tady KLingO tvrdí, že nejdou lepit běžným lepidlem, ale to popisu odporuje.
viewtopic.php?f=19&t=31538&start=45&st=0&sk=t&sd=a#p956846
Tady zas PeD varuje, že jeden ABS rámeček je i ve Spitfiru od Tamiye a že ho leptá debonder:
viewtopic.php?f=1&t=38193&st=0&sk=t&sd=a&start=165#p741389

Jak to s ABS plastem je?
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

ABS plast

Příspěvekod ceti » 04 led 2011, 10:47

Cau Lukasi; pokud je to opravdu to samy, co na autech tak uz jsem taky zkousel vselicos, kdyz jsme se v garazi snazili poslepovavat popraskany a ulamany narazniky, takze veskera k tomu urcena auto-chemie (k dostani v autopotrebach,treba pro lakyrniky) na to pusobi jak ma, lepim to napr Terostatem (Teroson) nebo Betalinkem, nejlepci to je samozrejme svarovat-plamenem, horkovzdusnou pistoli, pajeckou nebo specialni svarovackou..naleptavaci spreje pod zakladovku se prodavaj taktez od spousty firem, toluen to naleptava, stejne jak aceton. (Na autech se nakonec plasty prelestujou voskovym lestidlem na plasty aby na ne nepusobil uz ani ten aceton) Ale jak velkym prinosem to je vyrabet modely z ABS plastu pro miniaturni modelarinu opravdu netusim. Pravdepodobne leda u nejakejch opravdu velikejch bejkovin kdy uz praska i laminat bych to mozna pochopil...
Byv.Instruktor Modelklubu Cernosice, momentalne bezdomovec (veskerej muj majetek je dlouhodobe ulozen ve skladu do doby nez budu mit vlastni bydleni).
Naposled dostaveno: P-51A NOVO 1:72
Dlouhodobe rozestaveno: Morskoj sturmovik NOVO 1:72 P-47 Razorback NOVO 1:72 VW Golf 2 GTD 1:1
ceti

• Odpovědět s citací

Re: ABS plast

Příspěvekod RED HONZA » 04 led 2011, 19:16

Nějaký čas jsem se zaobíral profesně plasty pro průmyslové aplikace. ABS plasty nahrazují PVC-U - liší se teplotou použítí kdy ABS plasty lze používat do -40°C, což u modelů nevyužiješ. Na ABS plasty jsou také speciální lepidla: http://www.tangit.cz/produkty/tangit-abs/ lepidlo je o něco hustější, přirovnal bych ho ke kanagonu.

Pro vstřikování, kopírování detailů, pevnost je tento plast daleko vhodnější než PS. Běžným rozpouštědlovým lepidlům používaných v modelaříně by měl odolat.
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
RED HONZA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 14 led 2011, 01:36

Řídká Tamiya by to měla lepit.
Taky určitě není ABS jako ABS, stejně není PS jako PS. Vždyť u PS jsou od superměkkých a křehkých plastů (shortruny), přes klasické dobře opracovatelné (jako dnešní šedá Hasegawa) až pro sklovitě tvrdé, jako míval Plasticart nebo třeba Revell v šedesátých letech.
U těch japonských gundam/robotů předpokládám, že je to z ABS kvůli větší mechanické odolnosti.
Ale třeba Pegasus Hobbies taky něco stříká komplet z ABS a přitom je to úplně klasický kit: http://www.modelingmadness.com/scotts/m ... s/9011.htm
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 14 led 2011, 10:23

tak mi to nedalo a spravil som maly test doma - tentokrat som sa ale nepokusal lepit polamane LEGO, ale zobral som predlozku z klavesnice ktoru nepouzivam a je odstreknuta z ABS

MEK (metyl etyl keton) - lepi paradne
Tamiya ET - lepi paradne
Filmac - lepi
Humbrol liquid - lepi
Tamiya Citron - ani s tym nepohne
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 16 led 2011, 18:29

mam stavebnicu od fujimi 1/12 R32 GTR a je odstrieknuta z ABS. doporucuju na to sekundak v navode. normalne lepitko na PS som neskusal ani. inak sa s tym robi trocha horsie ako s PS, je tvrdsi ten plast. chemiu modelarsku mozes pouzit na to normalne bez obav
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 20 črc 2012, 12:58

Proč jsi to nezkusil na kusu rámečku?

Ten vrtulník od Kotobukiye (omylem jsem vedle napsal Bandai) komplet z ABS je taky z dost tvrdého typu ABS a připadá mi, že se proti PS opracovává o trochu hůř. Ale lepit se dá krásně Tamiya Extra Thinem.

Tohle je příklad klasického moderního plastikového, ale multimateriálového modelu z Japonska, je to robot od Bandai:
http://www.1999.co.jp/eng/image/10013337z4/70/4 (materiál je napsaný v návodu i na rámečcích)
Hlavní díly jsou z barevného PS, i když dost tvrdého. Ten polystyren je křehký a blbě opracovatelný podobně jako ten ABS od Kotobukiya.
Kostra, klouby a silové součásti jsou z černého ABS, asi kvůli odolnosti.
Kabinka je z klasického tvrdého průhledného PS, jen je kouřově zabarvený.
Polycaps (ložiska kloubů) jsou z PE. Ten polyethylen vypadá, že vydrží pohyb kloubů v něm.
Pružné kryty skrávající klouby jsou z TPE, chová se to jako měkká guma.
A průhledná křísla jsou sice z PS, ale je to nějaká měkčená verze polystyrenu, protože jsou pružná a měkká. Dají se trochu ohnout a neobjevují se v nich hned prasklinky jako v normálním polystyrenu (krastenu?), ze kterého se lisují kabinky.
Bandai běžně lisuje jeden rámeček kombinující víc různých barev polystyrenu. Už jsem viděl i že ve stejném rámečku byl klasický tvrdý PS a průhledná část byla z toho ohebného měkkého, zatímco jinak barevná průhledná část byla normálně tvrdá a křehká.
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 20 črc 2012, 13:00

Lepidlo Tamiya Cement (for ABS), novinka, na kterou upozornil skka.
http://www.tamiya.com/english/products/ ... /index.htm
.
abs cement.jpg

【 New Item 】
Finishing Material No.137
Tamiya Cement (for ABS)
Item No:87137
★This new cement is specially formulated for use with ABS plastic parts such as the masts in 1/350 scale ship model kits, which cannot be attached with normal plastic cement.
★This cement can also be used to cement ABS plastic parts to styrene parts.
★The bottle's cap has an applicator brush to ensure easy application.
★1 bottle contains 40ml.
The information on this page is current as of June 6, 2012.

Píšou, že je k lepení ABS, na který nefunguje normální lepidlo. A k lepení ABS na PS.
Mně zatím na ABS fungoval Extra Thin, ale hodit se to může.
.
172flogger

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna