Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vylepšení stříkacích pistolí

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Vylepšení stříkacích pistolí

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 07 čer 2006, 11:03

Kolegové modeláři
Se stavbou prvních modelů jsem začal kdysi v prehistorii, ještě za komančů. Co si tehdy člověk neudělal, to neměl. Tehdy jsem si sehnal kompresor z ledničky a trochu ho vylepšil, aby byl použitelný. Pistoli jsem si spájel z mosazných trubiček a injekční jehly. Barva se natáhla a naředila ve stříkačce, a hurá na to! Pak nastalo období, kdy šly modely k ledu a člověk se věnoval jiným věcem. Po letech jsem zase dostal chuť modelařit a tak jsem vytahal z půdy staré nádobíčko a zase začal. Leč doba i technologie pokročily, a začal jsem si pořizovat nové vybavení. Kompresor zůstal, ale pistoli jsem si koupil novou, dvojčinnou od Revela (Vario) s výměnnými nádobkami a sadou několika trysek. Stříká sice krásně, ale to čištění a "komfort" práce s velkými nádobkami, to byl prostě běs. Pokud si zvyknete na míchání a ředění barev do stříkaček a vymývání pistole nasátím a vystříknutím proudu ředidla do lahvičky, tak se těžko smíříte s něčím tak šíleným, jako je čištění pistole a nádobky klasickou cestou. Lenost je hybatelem pokroku a vymyslel jsem velmi jednoduchou redukci, která umožňuje používat barvu ve stříkačkách i v normálních pistolích s výměnnými nádobkami. Také umožňuje to kouzelné čištění silným proudem ředidla, které naprosto dokonale vymyje trysku pistole a trvá do 30ti vteřin. Pokud tak dobře slouží mě, nevidím důvod proč by nemohla sloužit i Vám. Udělal jsem nějaké fotky a nakreslil výkres, aby jste si ji mohli také vyrobit.

Co Vám to vlastně umožní?
- barvu si můžete namíchat a naředit v libovolné plastové injekční stříkačce a tu použít jako nádobku při stříkání. Pokud si uděláte, přeštípnutím slabé jehly hned u konusu, zavírátko, lze přímo ve sříkačce uchovávat namíchanou barvu několik týdnů.
- stříkat můžete v libovolné poloze. Barva nevyteče ani když to bude vzhůru nohama a pokud bude konec vnitřní trubičky ponořen do barvy bude to fungovat.
- čištění pistole bude dílem okamžiku a výplach pistole tlakem ředidla dokonale vyčistí trysku.
- celé Vás to přijde na pár hodin práce a cena nepřesáhne 20Kč (včetně pár sříkaček navíc).

Jak s tím pracovat?
Je to docela jednoduché. Redukci pevně zasuňte do pistole místo baňky na barvu (není třeba ji pak ani vyndávat). Do stříkačky nasajte barvy a ředidlo. Stáhněte píst kousek před doraz, ucpěte a zatřepejte, až se to dokonale promíchá. Dejte stříkačku svisle, sací trubičkou nahoru a pohybem pístu na doraz se vcucne barva, co po míchání zůstala v sací trubičce. Nebo můžete barvu vytlačit do hadříku, pokud jste omylem před mícháním stáhli píst až na doraz. Teď stříkačku nasaďte na redukci a upravte polohu pístu. Držte ji stále svisle, nebo se bude barva vytlačovat odvzdušňovacím otvorem ven! Můžete začít stříkat model.

Jak čistit?
Sundejte stříkačku s barvou a hadříkem namočeným v ředidle setřete nerezovou trubičku a vytřete plastový konus. Vezměte stříkačku s nasazeným plastovým konusem pro vymývání a nasaďte jej na nerezovou trubičku. Nos pistole ponořte do nádobky s ředidlem a otevřete naplno trysku pro barvu (POZOR!! Nepusťte tam vzduch!! To je pak ředidlo úplně všude!) a pohybem pístu několikrát nasajte a vytlačte ředidlo. Vyndejte pistoli z ředidla, sundejte čistící stříkačku, otřete hadříkem a prostříkněte do sucha.

Tady je i stručný (po rozvleklém začátku) popis výroby.
Redukce je ze dvou krátkých kousků mosazné nebo měděné trubičky (v mém případě vnějšího průměru 5mm a vnitřního 3mm), nerezové trubičky průměru 1,5mm z injekční jehly a plastového konusu z jiné, menší injekční jehly (dají se bez problémů koupit ve zdrav. potřebách a lékárnách do 1Kč/kus). Jako první krok, je nutné změřit z nádobky, kterou používáte, maximální a minimální průměr konusu a podle toho zvolit trubku. Moje Vario má 4,8mm a 4,5mm na 8mm délce. Trubičku jsem zvolil 5mm. Uřízl jsem kousek (cca 15mm), upnul do vrtačky a vyrobil takový konus, aby šel do pistole stejně hladce a stejně pevně držel, jako originál. Je to práce pro trpělivé a povede li se Vám napoprvé, jste extrémně šikovní a máte velkou kliku. Konus bruste a zkoušejte opravdu tak dlouho, dokud nepadne jako ulitý. Jakákoli nepřesnost se Vám později velmi vymstí. Je to prostě alfa-omega celého úspěchu.
Dále zjistěte úhel, který má nástrčný kanálek v pistoli, aby byla výsledná poloha stříkačky kolmo k pistoli (a nebo jak budete prostě chtít, aby byla). Podle toho opatrně odřízněte konec vyrobeného konusu pod úhlem z trubičky (rozhodně se vyvarujte upínání za pracně vybroušenou část), nejlépe žiletkovou pilkou. Nyní je na řadě úprava plastového konusu z injekční jehly. Osvědčilo se mi nahřívání samotné jehly pistolovou páječkou a současně jehlu táhnout ven kleštěmi. Po odstranění jehly převrtejte původní dírku vrtáčkem o desetinu menším, než je průměr vnitřní nerezové trubičky. Konus musí na ní jít docela fest. Udělejte si hned ještě jeden pro použití při čištění pistole, tam vynecháte následující operace. Vyvrtejte z boku odvzdušňovací otvor a ořízněte modelářským nožem plastová žebra a ve vrtačce zbrušte do hladkého válečku. Ten změřte a vrtáčkem stejného průměru udělejte zavrtání do druhé trubičky. Tu potom z druhé strany zkraťte na patřičnou míru. Konus musí jít do trubičky nasadit lehkým tlakem a nebo může být i trošku volný. Teď musíme spájet obě trubičky. Doporučuji nejdříve styčné plochy pocínovat (pistolovou pájkou) a potom jednu část dát do svěráku, omotanou několika vrstvami papíru jako tepelné izolace, druhou část v pinzetě přiložit a pod lehkým tlakem zahřát tak, až se cín spojí. Chce to pevnou ruku a po spájení vydržet, protože to chladne pomalu (můžete to urychlit foukáním). Po spájení zkontrolujeme vnitřní průchodnost a popřípadě odpilujeme přebytečný cín a vyzkoušejte, jak to pasuje do pistole. Ohněte si vnitřní trubičku do tvaru, který bude v podstatě kopírovat vytvořený úhel, nasadíme na ní opracovaný konus a složíme tak, aby konec trubičky lehce přesahoval ústí. Zalepíme a zalijeme epoxydem a necháme vytvrdnout (já jsem použil 5ti minutový, ale nechal jsem to stejně tvrdnout přes noc). Nakonec zakrátíme vnitřní trubičku na požadovanou délku a můžeme začít zase modelařit, tentokrát lépe a radostněji.
Pokud Vám vyvstane nějaký problém, nebo budete mít dotaz, rád ho zodpovím.
Přílohy
DSC_00120006.JPG
Nástavec pro vymývání pistole tlakem ředidla
DSC_00170007.JPG
Výkres
DSC_00110005.JPG
Hotová redukce zepředu
DSC_00090003.JPG
Celá rozložená sestava
DSC_00080002.JPG
Detailní pohled na sestavu
DSC_00050001.JPG
Celková sestava
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 07 čer 2006, 11:37

Zajímavej nápad :P
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 07 čer 2006, 11:44

zajímavý to je, ale mám pocit, že by mi tam ta stříkačka vadila při foukání....
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 07 čer 2006, 11:52

Honza Kopecký píše:zajímavý to je, ale mám pocit, že by mi tam ta stříkačka vadila při foukání....

Muze se natocit, ze je klidne ve vodorovne poloze. Funguje to uplne stejne i vzhuru nohama. Zadny problem jsem nezaznamenal, ale uz jsem si asi tak zvykl, ze nejaky problem ani nevnimam.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Š. » 07 čer 2006, 11:54

To se nevytváří podtlak ve stříkačce?
Radim Š.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 07 čer 2006, 12:40

Já neříkám že je to špatný... :) jen si nedovedu předtavit jak se snažim nafoukat nějakej detail a na špičce pistole mám stříkačku jakkoli natočenou. chce to asi opravdu zvyk. jinak stříkačky na barvu používám běžně a je to fajn. :)
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 07 čer 2006, 13:02

Radim Š. píše:To se nevytváří podtlak ve stříkačce?

Proto je tam v tom konusu ten odvzdusnovaci otvor. Podtlak se tim padem nevytvari, protoze do strikacky se ubytkem barvy nasava vzduch.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Š. » 07 čer 2006, 13:44

Aha ten jsem nějak přehlídl.
Radim Š.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Kováč » 07 čer 2006, 19:39

Dobry napad ale pre vario sa da kúpiť maly lievik (obrazok je na poslednej strane manualu)stoji sice 600sk zda sa mi praktyckejší.
"Hlupák je ten čo sa nebojí ničoho a tvrdí že pozná všetko."
Michal Kováč

• Odpovědět s citací

vylepšení stříkacích pistolí

Příspěvekod filip Fišer » 17 čer 2006, 12:08

to je fakt dobrej nápad.Než tam mít tu strašnou bandasku :)
filip Fišer

• Odpovědět s citací

Re: Vylepšení stříkacích pistolí

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 23 črc 2008, 09:11

Trochu ozivim tohle stare tema. Cas pokrocil a jsou na svete redukce k pistolim s bocnim plnenim (Badger 100SF) a taky s hornim plnenim (Harder & Steinbeck). Treba to bude pro nejakeho experimentatora uzitecne. Vyhody jiz byly popsany, nevyhody jsem zatim zadne neobjevil (snad krome toho ze si nelze vytvorit nahodne cakance barvy na modelu) :D
Tak nejdrive to bocni plneni.
Přílohy
bocni  1.JPG
bocni  3.JPG
bocni  4.JPG
bocni  5.JPG
bocni  6.JPG
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 23 črc 2008, 09:13

A ted to horni plneni.
Přílohy
horni  1.JPG
horni  2.JPG
horni  3.JPG
horni  4.JPG
horni  5.JPG
horni  7.JPG
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 26 črc 2008, 12:07

docela zajimave ale příjde mi to dost neohrabane a dost zbytečné protože nakapat to z tý stříkačky do nádobky zas nepovažuju za problém

ale každýmu vyhovuje něco jinýho :lol:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 28 črc 2008, 15:00

jiří ščučka píše:docela zajimave ale příjde mi to dost neohrabane a dost zbytečné protože nakapat to z tý stříkačky do nádobky zas nepovažuju za problém

ale každýmu vyhovuje něco jinýho :lol:

Tak jen tak pro zajimavost ... Kolikrat jsi si pokecal model barvou z pistole :?: Jak tak sleduji stavby na foru, tak je takto postizen nekdo kazdou chvili :cry: A navic, kdyz uz mas barvu ve strikacce, tak nasadis a jedes :D nemusis nic kapat a pak zase vycucavat 8) Taky muzes drzet pistoli lehce pootocenou do boku a uvolni se ti svaly v zapesti a jde to samo bez unavy a kreci po pulhodine drzeni pistole. Taky muzes pistoli klidne polozit na stul a nemusis se mordovat s nejakymi drzaky a tak.. Treba se ozve se svymi zkusenostmi nejaky jiny stastny majitel, ne jen ja 8-)
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 28 črc 2008, 15:41

Kolikrat jsi si pokecal model barvou z pistole
ještě se mi to nestalo :-D
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

Další

Odeslat odpověď