Páni kolegovia, dlhší čas si lámem hlavu s tým, ako v diorámach zachytiť pohyb a akciu. Nemám teraz na mysli polohy figuriek, rozbité mašiny, krátery po výbuchoch a podobne, ale veci, ktorá sú na bojovom poli bežné - a pritom veľmi ťažko zrealizovateľné. Čiže napr. výbuch po granáte, "oheň" šľahajúci z hlavní pri výstreloch, dym valiaci sa zo zasiahnutých vozidiel, zachytenie pásov v pohybe napr. na prašnej ceste (= lietajúce kusy zeminy pri pohybujúcich sa pásoch), vozidlá v pohybe...
Pri výbuchoch sa vlastne ponúkne automaticky vata - ale nie je to ono. V Novinkách som videl ako nejaký maník z Japonska spravil výbuch granátu zo záchodového papiera + dioda na spodok. Netuším, ako sa z hajzl... pardon, z toaletného papiera dá vyrobiť výbuch, ďžapanesí men to zvládol, tak si myslím, že nie sme o nič horší ako samuraji. Naopak, v Mošoni som videl diorámu, kde kolega z Rakúska spravil letiaceho a dymiaceho Mustanga + plus mohutný výbuch na zemi, ovšem bolo to z vaty a i keď to z piatich metrov nevyzeralo zle, z menšej vzdialenosti to bolo také nejaké podivné.
Tiež ma zaujíma ako spraviť na pohľad triviálnu vec - výstrel z pušky (napríklad) a dymiacu hlaveň? Letiace svetelné strely a zem vyhodenú do vzduchu po dopade projektilu z ručných zbraní som už pustil z hlavy...
Napadá vás niečo ako by sa to dalo spraviť?