Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Samolepicí "dřevěná" folie na plastikových modelech

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Samolepicí "dřevěná" folie na plastikových modelech

Příspěvekod Vit » 05 úno 2013, 20:35

Jako mnoho dalších zde obdivuji úžasnou a neuvěřitelně nádhernou práci DORIS.
Zaujalo mně použití samolepicí folie s imitací dřeva.

Napadlo někdy někoho použít tuto folii na plastikový model???
Na válečné lodě (co sem koukal třeba Yamato, Tirpitz 1:350) sem viděl prodávat dřevěné paluby. Není to v podstatě něco takového? Neprodává se takto nějaká univerzální dřevěná paluba?

Já používám s větším či menším úspěchem zde mnohokrát popisovanou metodu pomocí olejovek. U kvalitních modelů, třeba Soleil Royal od Helleru, kde je nádherně vylisovaná struktura dřeva, je práce pomocí olejovek jedna radost.
Ale co když mam 50let starý model, kde struktura dřeva žádná a hrany prken jsou vystouplé, myslím se tomu říká pozitivní rytí?! Asi na to existují nějaké metody, nebo bych musel zbrousit celou palubu a narýsovat nová prkna a pak „olejovkovat“....
Tak sem zkusil samolepicí tapetu, nařezal na jednotlivá prkna a nalepil. Díky tloušťce folie se z pozitivního rytí stalo negativní, kde pak půjde dobře olejovkou zvýraznit jednotlivá prkna...

Upřímně se mi to moc nepovedlo, asi bych musel mnohem přesněji krájet jednotlivá prkna. Zkusil sem druhou variantu nalepit celou folii najednou a prkna pak naznačovat, to vypadá líp.

Nemáte někdo s tímto nějaké zkušenosti ?? Nebo je to úplná prasárna za kterou skončím v modelářském pekle ](*,)
Přílohy
Snímek314a.jpg
Snímek312.jpg
DSCN0803.JPG
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Re: Samolepicí "dřevěná" folie na plastikových modelech

Příspěvekod DORIS » 05 úno 2013, 20:54

Na to, že s tím začínáš pracovat, je výsledek hodně dobrý. =D> Já jsem začala používat fólie na modelech a dalších věcech v interiéru i exteriéru před mnoha léty, je to skvělý materiál, práce s ním je příjemná a čistá. Je to vše o cviku a praxi, jak se s tím člověk naučí pořádně pracovat, pak se s fóliemi dá doslova "kouzlit".

Přikládám články, kde popisuji své postřehy a zkušenosti s tímto materiálem:

Pro modeláře:
http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=89&t=1243

Něco málo z aplikace na autech:
http://www.mazdaclub.cz/clanek/promeny-interieru-12

Existuje mnoho výrobců a typů fólií, například:
http://wsfilm.cz/produkty/folie.htm
S některými mám i zkušenosti v extrémních podmínkách - vysoké teploty v motorovém prostoru auta jsou dokonalým otestováním trvanlivosti. Není problém tím polepit i celé auto, ovšem v tomto ohledu dávám přednost bezchybnému laku s nádherným leskem 8-) . V interiéru domova lze fóliemi snadno zrenovovat cokoliv - jsou mnohem trvanlivější než nátěr/nástřik barvou. Totéž i v exteriéru, na garážových vratech už to budeme mít více jak 12 let a stále vypadají jako nová. Takže když mi lidé píší dotazy, jak je to s trvanlivostí fólií, s klidem mohu konstatovat, že je to bez problému. V interiéru mají fólie de facto neomezenou životnost.

Ohledně plaňkování :idea:
Osvědčilo se mi nalepit pásky fólií na paluby jednotlivě, aby se střídal vzor i kresba "dřeva", zároveň jsem tyto pásky lepila nepatrně víc natěsno, protože většina fólií má tendenci časem se trošku srazit. Spoje desek většinou nařezávám až po nalepení (jsou kladeny v celé délce najednou) - za pár týdnů se v místech řezu desky trochu rozestoupí a spára má pak ideální šířku. Pokud napojuji plaňky k sobě, tak zásadně skoro na dotek, jinak by se časem spára zvýraznila víc, než by bylo žádoucí.

http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=17 ... 0#p1326989
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jotus » 05 úno 2013, 22:35

Dobrý nápad 8-) Ta paluba vypadá dobre.Inak dá sa kupiť tabuľka paluby napr. od Mk.1 Design vyrežeš si z nej koľko potrebuješ ,ale tá cena :( Potom sa dá ,ešte použiť pekná imitácia paluby od KA-models majú na výber par druhov - jeto zrejme fólia aj cena je lepšia :)
Přílohy
MKD00003.jpg
Drevená od Mk.1 Design
KM20001.jpg
KA-models
KM20001.jpg (14.68 KiB) Zobrazeno 6030 krát
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marian_r » 06 úno 2013, 15:35

DORIS píše:...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Nemám rád plast, nemám rád plast, ... ale toto vyzerá DOBRE. :-D

Žabožrúti používajú (teda, videl som návod v MRB) na malé člny hranovacie pásky (to je taký plastový pásik, ktorý stolári nažehľujú na rezy ak sa nerobí z masívu). Je to trochu hrubšie.

BTW, drevená paluba na lodi 1:350 by mala mať také detaily ako drevo pri pohľade z 350 metrov, nie? :?
marian_r

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 11 úno 2013, 14:05

Děkuji všem za cenné informace.
Já bych se bál použít folii třeba na vnější obšívku, že se dříve nebo později odloupne. Ta paluba se mi loupala hned. Přemýšlel sem nad tím ji nějak podlepit ještě jiným lepidlem a nespoléhat na samolepicí schopnosti folie.
Ale jak sem se dočetl, chyba byla v nedokonalém (resp. žádném) odmaštění !! Chybama a od Doris se člověk stále učí :-D
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 úno 2013, 17:50

* u plastových modelů se mi osvědčilo povrch nejdříve nalakovat a až pak to polepit fóliemi
* odmaštění povrchu je základ, čím pečlivěji se udělá, tím lépe
* dokonalému vytvarování a přilepení fólií výrazně pomůže vyšší teplota
* nikdy nepoužívej dodatečné lepidlo pod fólie, jejich originální lepidlo přestane fungovat a často je výsledek nežádoucí
* minimálně 48 hodin po nalepení fólií počkat s případným barvením, hlavně při použití olejovek!!!

Pokud se fólie nalepí pečlivě a podklad byl dobře připraven, není třeba se obávat odlepení. Mám to vyzkoušeno v různých podmínkách; exteriér, interiér, různé teploty, vlhkost a kupodivu jsou fólie dost odolné i při častém dotyku/otěru (například na palubovce v autě).
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Diskuse