Toto vlákno je tak trochu pokračovanie témy tu na fóre v sekcii Diskuse. Je to môj prvý model lode(člnu), a dá sa povedať že aj prvý modelársky počin. Budem sem smerovať aj všetky otázky spojené so stavbou. Konštruktívnej kritike sa nebránim, skôr naopak, budem veľmi rád za každú radu alebo postreh čo robím zle, prípadne ako si prácu zjednodušiť.
Niečo k stavebnici - stavebnica obsahuje všetky potrebné diely, a celkom pekný návod. Avšak mnoho dôležitých vecí v návode nie je popísaných dostatočne detailne a fotky často krát zakrývajú to podstatné... K plankovaniu je strašne málo fotiek, a tak isto aj k takeláži. Takže človek, ktorý sa príliš v anatómii lodí nevyzná má postarané o samoštúdium....
So stavbou som začal 2.12.
Po dolepení všetkých častí som začal s brúsením provy, pomaly sa pripravujem na prvú obšívku, ešte vybrúsiť rebrá.
Začínam už uvažovať aj nad tým, ako tento čln zafarbiť. Z informácií roztrúsených na internete som dospel k záveru, že v dobe 18. storočia boli člny tohto typu väčšinou biele, rád by som ho ešte spestril modrým prúžkom. Čo ma celkom zaujíma je, akou farbou natrieť kovové časti, hlavne mosadzné krúžky, ktorými sú prichytené plachty aby to súhlasilo s realitou? Aké kovy sa na lodiach v tej dobe používali?