Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Carthagenian ship 1/72 od Zvezdy

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Carthagenian ship 1/72 od Zvezdy

Příspěvekod MAT » 12 bře 2013, 15:43

Zdravím zdejší modelářské osazenstvo. Jelikož se v „zimním“ bytě v „paneláku“ u přítelkyně přes zimu nudím, tak jsem se po asi 30 letech znovu vrátil k modelařině. Jak jsem forum pročítal, tak je tady takových víc, tak alespoň s těma novinkama nebojuju sám. Dělal jsem a dělám hlavně plachetnice a štětcováním. Předem se omlovám těm členům, kteří vyžadují aby se model co nejvíce podobal historickému originálu – já to dělám hlavně pro zábavu a upřednostňuju to, jak se ten který detail na modelu líbí mně, ikdyž to třeba není úplně historicky „košér“.

Jinak značnou morální, technickou i intelektuální / literatura/ podporu jsem čerpal u Radka na velmi !!! užitečném webu - http://www.radekshipmodels.cz/cz/ - za což bych mu chtěl poděkovat. On mne taky nasměroval na toto forum, s tím, že bych své výtvory měl prezentovat zde. Já osobně si nejsem jist, že to, co jsem upatlal by někomu stálo za koukání, ale nešť, zase jedna možnost jak zabít „zimní nudu“. Jak zde někdo má v podpisu, nebo to jen někde citoval – Jsem patlal, ale baví mne to !! - velmi vystihující moje snažení !!.

Na začátek, než se do toho vrátím a než vychytám nové postupy, materiály atd… jsem si zvolil něco jednoduššího - model od firmy Zvezda - Carthagenian ship v měřítku 1/72 / nemám moc rád ty „titěrné modýlky „ 1/ 200 a výše. Nvíc se mi model téhle historické galéry líbil. Galéru samotnou mám již skoro hotovou, tak sem postupně retrospektivně dám fotky s popisem, a komentářem některých postupů a materiálů, problémů a úletů !!
Model je, pokud po těch mnoha letech můžu posoudit, dost slušně vylisován, ikdyž pár „zahlazení“ po vyhazovačích atd… je nutných. Taky paluby ne vždy pasují jak klíč do zámku, ale nic s čím by si český všeuměl neporadil.
Krabici a jednotlivá plata s výlisky jsem fotil a posílal Radkovi, tak je možno je shlédnout u něj http://www.radekshipmodels.cz/cz/seznam ... ine-galere

Co se nastříkání základu týče - použil jsem základovku s plničem ve spreji jako na auta / válí se mi toho v práci dost/,ale přesto, že jsem to napřed celé umyl Jarem,
následně se to místy trhalo / zvlášť při přelepení oblepovací páskou/. Asi by to v tomhle případě chtělo pod ten základ použít primer na plasty, tak jsem na další model použil základovku přímo na plasty / na nárazníky/ a vše je OK.
Jdu si zlepšit náladu pár plzínkama a zítra budu pokračovat.
Přílohy
Kartágo 01.JPG
Kartágo 02.JPG
Kartágo 03.JPG
3x slepený sklet místy lehce dokytován
Kartágo 05.jpg
Kartágo 04.jpg
2x nastříkáno základem
MAT

• Odpovědět s citací

Re: Carthagenian ship 1/72 od Zvezdy

Příspěvekod ELKAN » 12 bře 2013, 17:12

Ahoj, jsem rád, že je tu někdo další! Mě osobně baví sledovat stavbu jiných, zvlášť když to je něco jinýho, než co dělám já......takže vítej!
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 13 bře 2013, 09:28

Díky za uvítání, tohle byl opravdu takovej pokus na rozcvičení se spoustou chyb. Teď jsem se pustil do Santy Marie pořádně s lanovím, látkovýma plachtama a detailama, který tam „pan Heller“ neudělal atd… Až mi vyjde volno, dám to sem taky.
K tomuhle modelu mi konečně přišly i nějaké figurky
http://obchod.valka.cz/product_info.php ... id/1025808
http://obchod.valka.cz/product_info.php ... id/1018305
mám ještě objednanou římskou trirému
http://obchod.valka.cz/product_info.php ... id/1016154
a nějaké další figurky ale to bude asi až na příští zimu. Jak bude hezky, zase zapadnu do garáže a budu stavět auta – 1/1 to je moje nejoblíbenější modelařina.

Jen pro zajímavost na pár místech zde na foru se řeší problém vodou ředitelných akrylek, ale bohužel jde většinou o tématiuku stříkání. Holt jsme tady s lodičkama a štětcem v menšině. Ale když jsem si objednával nové „olejovky“ - ty staré po 30ti letech už nebyly moc k použití, tak jsem zjistil, že se dají koupit akrylovky v tubách na malování obrazů . Na vyzkoušení jsem jich pár objednal a podle mých zkušeností / ono každému bude vyhovovat něco jiného – jako s ženskejma – každému se líbí jiná /, jsou velmi vhodné na štětcování !!!! Práce s nima jako s olejovkama, jen se ředí obyč vodou / doporučuju přidat kapku Jaru/. Schnou rychleji než olej se sikativem a není s nima žádný problém. Většinou i velmi dobře kryjou!! Ikdyž jsou vyjímky. Nutno se při objednávání kouknout – je tam poznámka o tom, jak která barva kryje.
http://www.vytvarnepotreby.com/barvy-ak ... c-1_2.html
Další model, co mám teď rozdělanej je dělanej jen těmahle a olejovkama a jde to dobře. Doporučuju vyzkoušet.

Dalších pár obrázků – první pokusy o vytvoření dřeva na plastovém modelu.
Postupy má dobře / jako spoustu jiných věcí/ popsané na svém webu Radek, ale trošku to trvalo, než jsem se sžil s novejma barvama – jo s UNIKOLKAMA takový kouzla nešly. Takže to berte jako prvotinu. Navíc u toho trupu jsem zvolil moc tmavý podklad.
Jo a ještě jednu omluvu asi jsem lepší patlal než fotograf – přes den doma nejsem a večer venku světlo není, tak to fotím doma s bleskem a ty barvy jsou nějak dost jiné než v reálu. Později jsou už i fotky focené venku – tam jsou ty barvy lepší.
Přílohy
Kartágo 11.JPG
Kartágo 12.JPG
Kartágo 13.JPG
Kartágo 18.JPG
Kartágo 19.jpg
Kartágo 20.JPG
Kartágo 21.JPG
Kartágo 22.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 13 bře 2013, 10:40

Ahoj.
Je to paráda. Budu sledovat a držet palce. Podobnou loď mám v plánu, ale spíš římskou. Někde ve sklepě najdu stovky římských vojáčků 1/72, které jsem kdysi skupoval a které bych rád využil.
Jsem podobně postižený, vrátil sem se k modelům "na stará kolena" asi před rokem, nejprve sem se s tím jentak patlal a obdivoval zdejší výkony, které jsou zcela mimo mou realitu, časem se zdokonaluji a nedávno se mi zde stalo, že sem byl i pochválen... Taky díky Radkovi, jeho radám a kladkám.
:oops:

A jsem zastánce teorie, že na historické lodě patří štětec, vodou ředitelné barvy(já rád Revell) a olejovky. Chemie a stříkací pistole patří na letadla a moderní techniku...
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Truhlík » 13 bře 2013, 11:57

Téda!Návrat ako hrom!! [-o< Tak nech ťa to baví.
Truhlík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 13 bře 2013, 13:25

2 Vít
No já mám tu římskou taky v plánu je objednaná od vánoc u Valky, ale zatím nedorazila. :( .A když vidím ty figurky, tak si snad budu muset pořídit lupu !! To bude něco na moje "klepavý pastelky" někdy mi připadá, že bych klidně mohl cukrovat buchty U Nováků . Taky musím ještě z nějakých plast-desek vyrobit na palubu onager nebo balistu, ale teď zrovna se se.. s plachtama na Mariu, tak to musí počkat.

2 Truhlík
Díky, no baví mne to, já kdysi přestal spíš proto, že nebyl čas / děti, práce atd../ no a teď začíná / jak je člověk línej dělat něco na baráku atd../ čas přebývat. Tohle fakt není až tak povedená práce. Asi holt budu muset porovnat v compu fotky a založit ještě téma s tou Santou Marií, to už začíná i z mého pohledu vypadat jako model.

No a abych tady jen nekafral, tak ještě pár fotek ke "Kartágu". Třeba pár drobností a plachty - u tohohle modelu jsem ještě neměl odvahu pustit se plátěnejch a navíc ty plastové originály jsou docela povedené - nejsou z toho "tenkýho igelitu", ale pěkně vylisované i s ráhnem a mají plastickou "látkovou" strukturu. Jen se mi moc nelíbily obtisky na ně, tak jsem si vyřízl šablonu a napatlal obrázek na plachtu štětečkem.
Pro ty, co to nepoznají / což bude asi bohužel vetšina / měl by to být kůň .
A taky se mi zdálo blbý, že se do těch košů na stěžni nemají jak dostat, tak jsem tam podle obrázku na krabici vyrobil žebříky - ale nevázal - lepil jsem je !! Příště se polepším.
Přílohy
01 Zapatlání plachet do přírodní barvy.jpg
"napatinování" bílých plastových plachet
02 Hlavní plachta.jpg
Hlavní plachta s napatlaným obrázkem
03 Přední plachta už s kladkama.jpg
Přední plachta už i s kladkama
04 Záďová ozdoba a kormidelní vesla.jpg
Záďová ozdoba a kormidelní vesla
05 Stěžně s žebříkama.jpg
Stěžně a žebříky
06 Štíty.jpg
07 Velitelský stan.jpg
Štíty !! To bylo něco pro slepouna s klepavejma ručiččkama !!!!
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 15 bře 2013, 14:36

Tak ještě pár obrázků, jelikož tahle loď nemá až tak složité lanoví, tak už to pak šlo docela rychle, ale i tak člověk zjistí, že to chvíli trvá, než se ty zatvrdlý prstíčky rozhejbaj. Zavázat kličku na botech umí většina lidí, ale kdyby to měli udělat pinzetou, asi by jsme se dost nasmáli.
Přílohy
kladky.jpg
DSCF3532.JPG
DSCF3531.JPG
DSCF3530.JPG
DSCF3527.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vbalko » 15 bře 2013, 18:43

Parada
vbalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 18 bře 2013, 09:20

Moc pěkný! Akorát ty koše jsou na obrázcích hodně výrazný a vypadají moc umělohmotně. Nevim, jsetli by s tím šlo něco udělat :-k
Až se zaplní figurkama, bude to paráda.
=D>
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 18 bře 2013, 09:57

Pravda je, že mne ty koše taky nenadchly, jsou podle mna na to měřítko neúměrně veliký, ale nechtělo se mi to upravovat. Ono to pak s kompletníma plachtama taky vypadá trošku jinak a i tohle, jak je focený bleskem, tak tam vynikne i lecos, co normálně vidět není.
Teď se vztekám se "žebříkama" u Santy, a vidím, že mám ještě co dohánět a v čem se zdokonalovat !!! tak až budu vsteky zase zelenej, tak si půjdu oddechnout a pustím se do těch figurek a nějakého toho "střelného" mechanismu, tak pak uvidíme jak to bude vypadat.

Jo a GRATULUJU k ocenění té NÁDHERNÉ džunky !!! jsem rád, že se tenhle styl patiny líbí i hodnotitelům. Škoda, že je ten model tak malý, docela by se mi líbilo to zkusit.
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 16 dub 2013, 09:50

Abych tady nenechával nedokončená témata, tak ještě pár celkových fotek galéry. Teď už jen čekám až dorazí o Valky nějaké figurky a válečné stroje.
Přílohy
DSCF3552.JPG
DSCF3550.JPG
DSCF3548.JPG
DSCF3549.JPG
DSCF3547.JPG
DSCF3546.JPG
DSCF3544.JPG
DSCF3542.JPG
DSCF3541.JPG
DSCF3538.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 dub 2013, 07:25

Krásně postavený model. =D> =D> =D> Parádně jsi doladil barvy, hlavně plachty se mi líbí. Suprová patina!!
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 17 dub 2013, 07:43

Děkuji, děkuji - obzvlášť od Tebe si pochvaly považuji .
No začal jsem s tou Black Pearl, tak jak pokročím a něco nafotím dám to sem.
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 17 dub 2013, 14:21

Moc pěknýýýý =D> =D> =D>
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 18 dub 2013, 07:09

Lodička vypadá dost dobře :-)
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno