Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 25 z 82 • 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 11 úno 2013, 12:27

Všechny lišty upraveny a nalepeny do správné pozice. Otvor v klounu jsem dopasovala, aby vyšel těsně pod horní lištou.
Přikládám fotodokumentaci, jak se upravuje povrch papírových dílů pomocí fólií, aby to pak vypadalo jako dřevo. Komplikovanější tvar lišt vyžadoval vydatné zahřívání, proto jsou na jedné fotce fólie poměrně zvlněné, nicméně jen tak mohou dobře přilnout k podkladu.
Lišty jsou zatím bez ozdobného lemování a retuší, nyní jdu na zábradlí ( nebo jak se to přesně nazývá...). :)

051.jpg
053.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 11 úno 2013, 16:01

Jednoznačně na kloun, řezby musely být pořádně upevněny. Bjeličovi by je spláchla první větší vlna. Řezby byly - jak napovídá anglický název trailboard - vyřezány na desce a ta upevněna na kloun.

http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/576/media-576349/large.jpg

http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/443/media-443357/large.jpg

http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/660/media-660468/large.jpg
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 úno 2013, 17:20

Díky moc, Kapitáne! Jsem ráda, že se zase mohu posunout o kousek dál k realističtějšímu výsledku. ;-I
Na jednom modelu RC jsem to našla umístěné správně, figurky jsou menší a odpovídá to Chapmanovu plánu:

front2.jpg
cd10-3754.jpg

Tak nějak to zkusím mezi lišty umístit i já, obrázky dobových modelů z Vašich odkazů, mi v tomhle hodně pomohou.

Vyrobila jsem šablonu zábradlí (zatím bez horní lišty) - původně jsem ho chtěla použít na pravoboku, ale vyrobím podle něj lepší a jemnější. Zde má papír již své limity pevnosti, takže si částečně vypomohu dřevem a vnější stranu zpevní výzdoba z moduritu.

069.jpg
065.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 úno 2013, 22:58

Šablona zábradlí výborně posloužila k vytvoření horního dílu (main head rail), který má náročnější tvar. Ten je již přilepen k trupu napevno a vnitřní sekce zábradlí se nyní bude snadno vsazovat dílek po dílku. Zatím jsem si vystačila s vrstveným papírem, který vytvoří velmi pevné díly s neměnným tvarem. Podlepování dílů se provádí z předem natvarovaných kusů kartonu různé tloušťky. Vše pak uzavře vrstva laku a fólie imitující dřevo.

088.jpg
087.jpg

Royal-Caroline-John Cleveley-the Elder-1750.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 úno 2013, 12:19

Zpočátku se to zdálo poměrně snadné, ale opak byl pravdou - nekonečné vyměřování + porovnávání s plány, kontrola souměrnosti a co nejpřesnější výroba dílků mi zabraly hodiny práce, ale už se to konečně obrací ke kýženému výsledku. Zábradlí na pravoboku je zhruba dokončeno, nyní ještě doplním dvě horizontální lišty na levoboku a začne se dělat na výzdobě.

010.jpg
012.jpg
014.jpg
018.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 13 úno 2013, 12:36

Moc hezký, úplně jako dřevo.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 13 úno 2013, 17:37

Nádherná práce (jako vždy) ;-I . Když se na to dívám, tak jdou na mě mrákoty, co všechno mě čeká vyrobit ze dřeva.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 úno 2013, 19:33

Velice Vám děkuji za ohlasy, přátelé, mám radost, že se Vám můj model líbí.
Přiznám narovinu, že tato část stavby byla jedna z nejkomplikovanějších a dala mi hodně zabrat. :uff: Vše jsem nakonec vyrobila z papíru potaženého fóliemi, samotné dílky bylo nejhorší dobře vyměřit a upravit je tak, aby vzájemně přiléhaly co nejpřesněji a obě strany byly symetrické (k tomu účelu jsem si ještě vyrobila další šablony, které dost pomohly).

027.jpg
029.jpg

Dle bokorysu Chapmanova plánu a také informací, které uvádí v technických poznámkách Kpt.KL,
49.jpg

http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=183&t=69731
byh chtěla na přídi doplnit „seats of ease“ (po našemu latríny), které by tam určitě být měly. Myslím, že pokud jejich vnější okraje nazdobím, jak vyplývá z kresby v plánech, mohlo by to vypadat obstojně. Na žádném modelu RC jsem na tyto užitečně a pro námořníky nepostradatelné věcičky nenarazila, takže Vám budu vděčná za jakékoliv náměty, které by mi pomohly udělat to co nejlíp.

http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/5 ... /large.jpg

http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/4 ... /large.jpg
V tomto druhém odkazu lodi Chatham mi přijde možnost provedení pro RC vhodnější, avšak posunula bych je o trošičku více na okraj k bokům trupu. :idea:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 úno 2013, 07:51

Nádherná práce! =D> =D> Neumim si představit tohle dělat ze dřeva.
Pokud jde o latríny, na žádném model RC jsem je neviděl, a myslim si, že na ně neni v přední malé palubě místo, kde by mohly dobře fungovat. Není pod nima volné moře, kam by mohly ústit. Koukám třeba na plány Endeavouru, a tam latríny taky nejsou.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 14 úno 2013, 09:05

Vyusteni latrin mohlo byt i rourou, nekde na MSW je o tom docela pekny pojednani, bohuzel MSW je momentalne nefunkcni.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 úno 2013, 09:12

Ahojte Elkane a Vašku! Děkuji moc za povzbuzení a názory.
ELKAN píše:Neumim si představit tohle dělat ze dřeva.

Já taky ne, proto s pokorou a respektem vzhlížím ke všem, kdo s tímto ušlechtilým materiálem umí pracovat. [-o< Ovšem když sleduji práci Tvou a dalších modelářů tady, tak ve Vašem případě bych se toho nebála, protože Vám to jde se dřevem skvěle a věřím, že byste to zvládli na výbornou. Já se to už asi nenaučím, modelařím cca 30 let z papíru a výjimečně něco postavím z plastu, takže nejspíš u toho i nadále zůstanu.

ELKAN píše:Pokud jde o latríny, na žádném model RC jsem je neviděl, a myslim si, že na ně neni v přední malé palubě místo, kde by mohly dobře fungovat. Není pod nima volné moře, kam by mohly ústit. Koukám třeba na plány Endeavouru, a tam latríny taky nejsou.....

No, to je právě ono #-o , když bych je na nějakém modelu RC viděla přímo, nebo byly podrobně zakresleny v plánech, bylo by to bez problému. Vhodný prostor na přídi by se možná našel, jenže otázkou je, jak to bude vypadat. Jednalo by se vyloženě o improvizaci a u té nikdy nelze hrát na jistotu. Nevím, co z toho vzejde. :( :?: Mohu to jen nasimulovat na obrázku nebo zkusmo na modelu, jenže pokud už to na model nalepím, není většinou cesty zpět. Vzhledem k realističtějšímu provedení RC mne láká tam vyrobit vše potřebné, avšak při nesprávně zvoleném tvaru nebo umístění mohu vše zkazit. Největším vodítkem pro výrobu latrín je ten ozdobený dílek v Chapmanových plánech, který jsem označila červeně. Jenže podle toho dělat 3D předmět a vhodně ho umístit na palubu je jako dělat 3D sochu podle jedné profilové fotky....
No uvidím, nebudu se do toho pouštět, dokud si nebudu jistá se správným rozhodnutím.

Jinak už brzy vymodeluji sousoší na přídi, na které se těšíš, tak jsem zvědavá, jak se povede. Tréning už nějaký mám, tudíž by se to podařit mohlo. :)

Vasek píše:Vyusteni latrin mohlo byt i rourou, nekde na MSW je o tom docela pekny pojednani, bohuzel MSW je momentalne nefunkcni.

Kouknu se tam, včera jsem si prolistovala i pár knih, kde byly zakreslené všelijaké způsoby umístění i tvarů latrín, ale vzhledem k velikosti a tvaru přídě RC mi nic z toho nepadlo do oka a když už, tak to bylo z jiné doby (třeba u lodí o 100 let mladších....). Vždy to bude třeba nějak vhodně dopasovat, aby to bylo jak funkční, tak i s vhodným designem.
Bez názvu.jpg
Bez názvu1.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 14 úno 2013, 17:08, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 úno 2013, 10:43

Na to sousoší se fakt těšim, určitě se Ti povede.
Tvým stavebním materiálem je papír, a v tom jsi dosáhla dokonalosti, takže není důvod něco měnit. Doplňky ze dřeva používáš, a hlavně papír je taky vlastně dřevo, akorát dobře rozemletý... :-D
Je mi divný, že latríny by na plánech vůbec nebyly, není na trupu ani žádné vyústění, takže fakt nevim. Asi to bude na Tobě, jak se s tím popereš.
zmiňuješ Chapmanův plán......kde se dá sehnat? Asi mi nějak unikl.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 úno 2013, 10:56

Já mám jen tohle:
http://www.sjohistoriska.se/en/Collecti ... magepage=5
U pl. 49 klikněte pravým tlačítkem na Download high resolution image a v roletce klikněte na "Uložit odkaz jako..."

Přikládám ještě pár aktuálních záběrů na model za lepšího světla.
001.jpg
012.jpg
008.jpg
010.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 15 úno 2013, 08:54

Klobúk dolu, =D>

vypadá to perfektne. Tiež som na SR dorabal spodne rebrá, ale našťastie to neni moc vidieť :grin: . Nech sa darí aj nadalej. ;-I
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 úno 2013, 16:34

Velice děkuji za milá slova! Vždy, když si prohlížím fotky, jak si pěkně vedeš se stavbou SR, mám sto chutí na reparát - ten můj starý model SR se až stydím někomu ukazovat.... ](*,)

Tak, a začala jsem zdobit příď; soška královny už sedí na vrcholku klounu, ještě ji vymodeluji dva andílky, kteří drží korunu. Sousoší je odlišně vyobrazené v Anatomy i na Chapmanovu plánu, takže udělám kompromis, vzhledem k tomu, že asi nikdo němá přesnou fotku předlohy..... :-D

039.jpg
055.jpg
058.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 25 z 82 • 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno