Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Santa Maria 1/75 od Hellera

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Santa Maria 1/75 od Hellera

Příspěvekod MAT » 27 bře 2013, 10:13

Díky moc za pochvalu !!
Ale to není falešná skromnost – myslím to naprosto vážně a upřímně. Víš, já kdysi v mládí dělal i dřevěný modely / dokonce i Santu /, a ono je to i o trošku jiném přístupu. Už jen to, než naplaňkuješ, překytuješ, přebrousíš, překytuješ, přebrousíš a pořád dokola… případně než to celé slepíš z papíru / popravdě si to ani nedokážu reálně z toho papíru pořádně představit/ tak už by toho většina lidí / včetně mne / měla plný zuby. Já prostě vezmu hotovej skelet, a pak mám čas se s tím malovat, vymýšlet si blbinky atd… Taky je rozdíl vyrobit jednu kuchyň, případně udělat a vyvázat 4 děla, jeden člun atd…. Ale když to vše musíš opakovat 10x, 20x atd…. tak se alespoň z mého pohledu trošku ta radost z tvorby vytrácí !!! No, popravdě jsem na sebe zvědavej s tou Black Pearl – tam už je všeho taky o trošku víc !! Já prostě jen tiše smekám před některými zdejšími „kouzelniky“ – včetně Tebe. Z mého pohledu je to prostě rozdíl v přístupu. Technicky bych asi dokázal / po pár nezdarech/ to co Vy – tedy kromě těch „tisíců“ figurek a čičurek z „moduritu“, co vytváří Doris !!!, ale prostě na to nemám sílu, ani odvahu.
Tím vůbec nechci říct, že se z plastmodelů nedají udělat krásné modely lodí !!!! Je to jen jak by řekl můj mladej – jinej level !! Teď se do mne asi pustí někteří kolegové, ale já to ze svého pohledu vidím takhle.
Jinak jsem rád, že se mé snažení líbí.

No a zase něco k Santě

Plachty, plachty, plachtičky – do sucha i do vodičky !!!
Tak jsem ze sklepa vytáhl zaprášenou „šlapačku“ značky Bobbin, trošku jí zprovoznil / novej řemen, promazat, sehnat jehly atd../ a pustil se plachet.
Koupil jsem malířské plátno, načetl postup u Radka http://www.radekshipmodels.cz/cz/pracov ... ch-plachet
a na fotkách je vidět moje snažení. Plátno se mi zdálo málo zašpiněné, tak jsem se trošku potrápil jak ho napatinovat, aby plachta byla umazaná jen někde a přitom celá neztmavla / což by se stalo při batikováni/. Zkoušel jsem plátno posypat solí s hrubými krystaly a lehce přestříknout sprejem – ale pořád to ještě nebylo ono. Pak jsem vyzkoušel jak já říkám „suché batikování“ hoodně zmuchlat, naaranžovat na podložce a zdálky přestříknout sprejem / mně zrovna padl do ruky s béžovou metalízou/, případně párkrát zopakovat. Nic lepšího jsem nedosáhl – výsledek je vidět na obrázcích. Naskenoval jsem kříže na plachty, vyřízl šablonky a nastříkal na plátno. Pak jsem plachty vystříhl podle těch plastových z modelu, naznačil tužkou prošití a projel je na „Bobině“ včetně vyznačeného bonnetu na hlavní plachtě. K plachtám jsem pak ručně dokola přišil „bolt rope“ na rozích s očky. Trošku mne potrápila výroba „reef points“ na hlavní plachtě. Prostě jsem ji pručně prošil s tím, že jsem na obou stranách nechal volnější smyčky / neutahoval jsem to při šití/ , ty pak prostříhl, zarovnal na stejnou délku , srovnal, aby to vypadalo / UFF, UFF !! / a zafixoval naředěným Herkulesem společně s obšitými okraji plachty, aby se netřepily. Aby plachty držely tvar, podložil jsem je pytlíkem s nějakou sypkou hmotou / třeba solí /, špendlíkama dotvaroval na podložce a pak natřel naředěným Herkulesem. Lepší si někde vyzkoušet naředění na zbytku látky – podle toho, jak moc chceme mít plachty tuhé !! Na posledním obrázku je i detail spodního rohu plachty s kolíkem, který jsem použil na připojení „tack“ lana namísto uzlu „stopper knot“.
Přílohy
01 stroj.jpg
02.JPG
03.JPG
04.JPG
05.JPG
06.JPG
07.JPG
08.JPG
09.JPG
10.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 27 bře 2013, 12:54

Nádhera! Plachty jsou super! Nejvíc se mi na Tvé lodi líbí, že je správně patinovaná včetně plachet, že to vypadá jak skutečný...... =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 bře 2013, 13:05

Velice zdařilé plachty a to ztvárnění detailů včetně kuchyně jsou skvělé. Nádherně pracuješ s barvami, Tvá práce je opravdu parádní. [-o< ;-I Jsi zbytečně skromný.
Mimochodem, stejný šicí stroj máme taky doma, jsou to jednoduché, ale spolehlivé mašiny. :D
Ať se Ti dílo daří!
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 27 bře 2013, 15:12

Připojuji se k názorům,máš to supr!!!
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 02 dub 2013, 13:12

Všem děkuji za pochvalu !!, a když vidím Vaše modely, tak jsem potěšen, že se Vám to líbí !!

No já se vždy modely snažil dělat aby vypadaly jako opravdu používané věci, ne jako když právě vyjedou z výrobní linky. A když si vezmu, že Santa byla prakticky skoro vrak, ještě než ji darovali Kolumbovi, tak by měla být podle toho taky ošoupaná a opotřebovaná .
Co se starý „šlapačky“ týče, nedám na ni dopustit .

Jo a k Doris – jelikož mi brzo dorazí nová stavebnice – Black Swan, a já bych ji chtěl udělat jako Black Pearl, jak byla původně deklarovaná ,ale proto, že není smlouva s strejdou Mickym od Disneye, tak z toho soudruzi museli udělat Black Swan a tu kozatou hambatou Niké, nebo jak se ta ženská na přídi jmenovala, nahradit labutí. Já bych tam chtěl zpět tu ženskou. Tak si koupím pár kilo moduritu, pustím si Tvoje video, vezmu si dovolenou a to by v tom byl čert, aby tam nakonec na přídi nějaká ženská nebyla, ikdyž to asi místo niké bude Věstonická venuše !! No pošlu Ti pak obrázek, co jsem vytvořil – až na to dojde. To se pobavíš !!

Tak ještě pár drobností na Santu, než se pustím do „tahání provázků“ / pomoz pánbůh !! /

Musel jsem kvůli rozsáhlejšímu lanoví dodělat pár kolíků do pinrack a rohatinek. Rohatinky j jsem narychlo zplácal z tlf karty a plastové tyčinky – viz první obrázek a na pinrack jsem použil plastový hranolek a pár kolíků 6mm od Radka. Palubu jsem ještě chtěl doplnit o pár sudů / na daleké cestě jistě byly potřeba/, sud s pitnou vodou na palubě a nějaká ta vědérka, co se tam vždy někde povalujou. Sudy a vědra jsem koupil hotové, jen jsem je trošku napatinoval a k sudu s vodou jsem dodělal podstavec a na připomínku přítelkyně „ jak z toho tu vodu brali“ k němu dodělal i pípu. Taky jsem z plastového zbytku vyrobil jakous takous zvoničku, kterou jsem doplnil 5mm zvonkem, objednaným ve stejném obchodě jako námořníci.
Na NETu jsem narazil na cínové figurky námořníků
http://www.modelylodi.inshop.cz/doplnky/figurky/
tak jsem jich pár ve velikosti 25mm objednal. Je mi jasné, že jsou z jiné doby a asi z anglického loďstva / podle klobouků /, ale neva, on to stejně nikdo nepozná a s těma figurkama ta loď vypadá trošku živěji.
Když jsem si rozepsal a rozkreslil lanoví, začal jsem shánět potřebné provázky. 1mm jsem koupil od Amati a na další jsem nakouipil dvě „sady“ bílého Kordonetu, jak mi poradil Radek. Vypadá docela jako lana, nechlupatí a prodávají ho v 5 potřebných definovaných průměrech od 0,3 do 0,8. Počkal jsem až nebude přítelkyně doma, zabral její „parádní“ kastrol a povařil jednu sadu s černou barvou na bavlnu a druhou s hnědou barvou. Hnědá by sice mohla být světlejší – ale nechtělo se mi až moc laborovat i stímhle, navíc ta hnědá se obarvila díky tlouš’tky klubíček nerovnoměrně, takže lana jsou „flekatá“ a ani je nemusím patinovat.
Přílohy
rohatinky.jpg
kolík1.jpg
kolík2.jpg
zvonice.jpg
sudy1.jpg
sudy2.jpg
sudy3.jpg
sudy4.jpg
Námořníci.jpg
Provázky.jpg
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 dub 2013, 08:21

Když koukám na tu zdařilou patinu a ztvárnění opotřebení, tak se opravdu na Tvou Černou Perlu moc těším.
Mimochodem, narazila jsem i na model Black Pearl, který tu figurku prsaté krásky na přídi měl a byla součástí stavebnice. Přímo tento model je i v nabídce na stránkách Radka:
http://www.radekshipmodels.cz/cz/seznam ... lack-pearl
Co se týče práce s moduritem, tak to chce hlavně trpělivost a špetku výtvarného talentu. Při Tvé šikovnosti bych se toho neobávala a věřím, že to zvládneš. ;-I
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 04 dub 2013, 07:38

Jo na těch fotkách u Radka sice je Black Pearl a je u něho i v nabídce, ale je to ještě ten "starej" model, co soudruzi vyráběli, než začaly problémy s právama od Disneye. Pak už to předělali na Black Swan / prakticky jen ta figurka a vybarvení/. Jelikož ani Radek tu stavebnici nemá a musel by ji objednávat, přišla by už "labuť". A shánět někde jestli někdo náhodou neprodává někde zapomenutou přímo tu původní "perlu" je dost na dlouhé lokte, za ten čas snad nějakou kozatici uhňácám :D , zvlášť když i Ty mi věříš !!
No s tou patinou to nebude vůbec taková sranda jak jsem si představoval !! :evil: . Udělat to celé černé, se mi moc nelíbí - zanikne v tom úplně vše. Taky jak to mají provedené na těch pár posledních fotkách co tam má Radek se mi vůbec nelíbí, zvlášť s tím okrovým podkladem !!! Po několika neuspěšných pokusech napatinovat to v jednom kroku rovnou do žačerněného dřeva jsem zjistil, že to nepůjde. Buď je to tak tmavé, že to můžu rovnou napatlat nějakou černou a vše v tom zanikne, nebo tam ta černá naopak není znát !!! Zatím poslední varianta, která se mi alespoň trošku líbí, je prostě tu loď celou barevně napatinovat podobně jako Santu, a pak s citem !! [-X - to je trošku problém :evil: z dálky přestříknout černou matovkou . No jsem na to v celkové ploše taky dost zvědavej. A hlavně se těším jak bude přítelkyně vyvádět, až jí budu v kuchyni vařit v parádním hrnci plachty, abych je nabatikoval na černo s flekama !! :grin:
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod majklus » 08 dub 2013, 09:21

Já se pořád nemůžu vynadívat na ty tvoje plachty... zmítám se mezi obdivem a závistí! :-)
majklus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 09 dub 2013, 16:15

2 majklus - díky, ale vždyť ty Tvoje plachty jsou taky super !! a popravdě se k tomu Tvému modelu hodí lépe. Buď musíš mít ušmudlanej celej model nebo celej pěknej čistě v barvách !!
Rozhodně se s těma Tvejma plachtama nemáš za co stydět.

Tak a došlo na nejhorší / nebo vlastně na to nejhezčí ze stavby plachetnic/ - na "provázky" !!!
Na Santě to sice není nijak přehnané, ale i tak je jich tam dost.Napřed tedy pevné lanoví / stays, backstays a shrouds/ - podle knížek a Rewell návodu na Santu jsem si rozkreslil pevné lanoví, připravil černě obarvený Kordonet, kladky od Radka a pustil se do toho. No popravdě se v práci ukázaly některé nedostatky / třeba při vázání shrouds na hlavním stěžni / - prostě, že by to nakonec bylo nějak moooc v jedný lajně, tak to teda není !! Sice to tak strašný není, ale pro příště musím zvolit nějaký lepší postup - uvidíme teď na "Perle", prý se mistrovství získávé pouze stálým opakováním cvičení !!
Přílohy
DSCF3839.JPG
DSCF3836.JPG
DSCF3834.JPG
DSCF3826.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 09 dub 2013, 17:50

Je to opravdu nádhera!! =D> Tak trochu mimo mé chápaní,co vše se dá udělat ,aby umělá hmota byla jako dřevo =D>
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 15 dub 2013, 11:55

2 Standa12 - díky za pochvalu, ale ono taky hodně záleží, jakej výlisek Ti výrobce předloží. Zrovna tady u Santy se jim to mimořádně povedlo. Ikdyž stavebnice své mouchy a nepřesnosti má, tak vnější provedení trupu s žebry je mimořádně zdařilý výlisek ze kterého lze patinou něco vykouzlit. Třeba na Black Pearl, která je, podle mne, mimochodem jeden z nejlépe zpracovaných modelů co se přesnosti týče - má dokonce v jednotlivých delších spojích i čepy, aby to do sebe dobře zapadlo, ale kresby dřeva a prken jsou dost nevýrazný - ještě teď necítím prst, když jsem jehlou řerýval všechny viditelné prknené reliefy na modelu. Ono prostě vždy je něco !!

U Santy konečně došlo na moji nejneoblíbenější disciplínu. Žebříky !!! Poctivě jsem se je snažil vázat lodními uzlíky, ale tohle asi není na moje šmatlavý pacičky. S uzlíkama není problém, ale utáhnout to tak aby žebříky korespondovaly s šablonou je asi nad moje síly. Proto od jistého okamžiku, kdy se to moc zúžilo, jsem zbaběle utekl k lepení !! Místní "profesionálové" by mne asi znectili, ale u mne to uvidí jen lidé, kteří o tom moc neví, tak to snad projde. :-D Uvidíme u Perly, třeba na to něco vymyslím.
No a pak už jen ta pravá modelářská zábava u plachetnic - provázky, provázky a ještě provázky. Tak zatím plachtu vpředu na čelenu.
Přílohy
DSCF3847.JPG
DSCF3850.JPG
DSCF3851.JPG
DSCF3853.JPG
DSCF3854.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 dub 2013, 14:47

Já měl ze žebříků taky obavy, ale nakonec to pomocí námořních uzlíků šlo docela dobře. V závěru mě to dokonce bavilo :-D
Aby se mi to nezúžovalo víc než je potřeba, tak jsem si jednotlivý úpony špendlil na šablonu kousek před a za ......dělalo se to lépe.
Jinak opět chválim plachtu, vypadá velmi dobře....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 16 dub 2013, 09:39

Tak ještě pár fotek celkového pohledu Santy včetně pár figurek námořníků pro oživení.
Je to již o něco lepší než Kartaginská galéra, ale ještě stále to není ono, tak uvidíme u dalšího modelu.

Kdyby někdo výhledově Santu stavěl a měl zájem o komplet všech fotek, co k Santě mám, včetně různých mých amatérských rozpisů k pevnému i pohyblivému lanoví a obrázků různých doplňků z NETu, dejte vědět, pošlu odkaz na Ulož to, kam jsem to upnul.
Přílohy
DSCF3913.JPG
DSCF3912.JPG
DSCF3911.JPG
DSCF3908.JPG
DSCF3907.JPG
DSCF3892.JPG
DSCF3887.JPG
DSCF3877.JPG
DSCF3874.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 18 dub 2013, 09:02

Moc moc pěkná práce! Já už přešel na zahradní práce a za týden jedu na dovolenou na opravdovou loďku, moc se k modelaření nedostanu, ale vše sleduju a obdivuju =D>
Přemýšlím nad dalším modelem 1:72 a váhám mezi Černou Perlou a Santa Marií. Počkám jak se ti povedou a nechám si poradit a ovlivnit :-D
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 18 dub 2013, 09:09

PS: nehodilo by se tam toto??

http://obchod.valka.cz/product_info.php ... uistadores
Přílohy
OMS72019.jpg
Život je krásnej 8-)
Vit

PředchozíDalší