Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Ponorky (Submarines) ‹ Ponorky (Submarines) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

VIIB U-47 Revell 1/125

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

VIIB U-47 Revell 1/125

Příspěvekod G.S.PATTON » 10 dub 2013, 14:05

Zdravím všechny,

levně jsem koupil z pozůstalosti po jednom modeláři model ponorky Güntera Priena (ponorkového esa) od Revellu v měřítku 1/125 v řezu.

• Historie ponorky:
U-47 (Unterseeboot 47) byla německá ponorka typu VIIB spuštěná na vodu v roce 29. října 1938 (stavba byl objednána 21. listopadu 1936 u firmy Germaniaweft v Kielu) a uvedena do provozu byla 17. prosince 1938. S výtlakem 761 tun na hladině při rychlosti 17 uzlů nebo výtlakem 865 tun s rychlostí 7,6 uzlů pod hladinou se zúčastnila 10 tzv. hlídek. Se svým dosahem 6500 námořních mil (12.000 km) operovala v oblasti severního Atlantiku a potopila 30 britských obchodních lodí a 8 dalších poškodila. Slavnou se stala 14. října 1939, když pod vedením korvetního kapitána Günthera Priena (který ji velel po celou dobu od spuštění až po potopení) pronikla do hlavní základny Royal Navy ve Scapa Flow a potopila tam bitevní loď třídy Revenge - HMS Royal Oak a vrátila se zpět do Německa. Mezi její výzbroj patří pět torpéd 53,3cm (4 na přídi, 1 na zádi) s celkovým počtem 14 torpéd nebo 26 min typu TMA či 39 min typu TMB. Na palubě pak před věží jeden kanon ráže 88mm SK C/35 námořní dělo s 220 náboji a v zadní části jedno dělo C30 ráže 20mm - právě tím zadním kanonem se liší od ostatních ponorek typů VIIB, protože většina z nich má dělo na věži, nikoli za věží, nebo má obě varianty. Pouze u U-47 a U-46 se tato výzbroj neobjevuje na věži, nýbrž za věží. U-47 zmizela západně od Irska 7. března 1941, pravděpodobně potopena torpédoborcem HMS Wolverine. Důležitým prvkem je zuřící býk na věži ponorky (přezdívka velitele Priena), která se poté stala znakem 7. Unterseebootsflotille.

• stavba:
"stavebnice" je z roku 1988 (takže na devadesátá léta kvalitou ok, ovšem v současné době nevyhovující) tudíž je na spoustě dílech mnoho otřepů a některé předměty neodpovídají měřítku. Navíc je tam poměrně málo přepážek na tak členitou ponorku, jako je typ VII. Rozhodl jsem se je doplnit a nevyužít plné přepážky s tlakovými dveřmi, ale udělat klasickou přepážku jen s futry pro výšku postavy, jak samotný výrobce u jedné přepážky nabízí. Dle podkladů, které jsem měl možnost sehnat vč. nesestříhané verze filmu Das Boot (Ponorka 1981, režie W. Petersen) jsem po torpédové části chtěl udělat ústřednu s Enigmou a poslechem, poté další přepážku kde je jídelna důstojníků a jejich ubykace, po další přepážce následuje velín, kde naprostou většinu používám z původní stavebnice, pak jsem ale posunul přepážku s kavalci poddůstojníků do nově vybudované přepážky a přepážku kde původní kavalce měly být jsem udělal kuchyň, která je vymalována světle, na rozdíl od zbytku ponorky. Dle podkladů (a filmů) je kuchyň umístěna hned před strojovnou, což se mi hodila další přepážka a interiér strojovny samotné. Strojovna spočívá dle výrobce v ploše a průchodu mezi strojema, které jsou po stranách. To je všechno a je toho málo. Po jedné straně jsem vyrobil různé roury a trubky a podél celé lávky bezpečnostní zábradlí, které je součástí v každém plánu a nákresu, který jsem potkal a to nejen u typu VII. Po přepážce za strojovnou jsou další ubykace a zaďová torpédová komora. V obou částech u torpédových komor jsou zavěšené kavalce mužstva. Zde je další problém, ponorka U-47 měla posádku 31 námořníků, 12 poddůstojníků a 4 důstojníky, což dělá dohromady 47 mužů. Jak to vyřešit s postelema? Klasicky u poddůstojníků byl jeden kavalec na dva poddůstojníky. Kapitán a první důstojník měli svoji kajutu či samotné kavalce (dle typu ponorky). U mužstva je to problém, který jsem doposud nevyřešil, protože kavalce byly zavěšené ve dvou až třech řadách, přičemž každý kavalec lze sklopit a vytvořit tím více bojového prostoru, zejména v torpédové sekci. S myšlenkou řetězů si pohrávám od doby co jsem si řekl, že udělám více přepážek. Důležitou součástí jsou toalety. Přiznám se, v nákresech je jen místnost ale tvar záchoda jsem tam nenašel, takže až budu hoblovat mísu, bude to dost střelba od boku, ale uvidíme, třeba podařená.... Inspirován všemi řezy (zbraní, tanků v museu, domů v projektech atd.) rozhodl jsem se, že i já budu dělat řezy červené. Toť asi zatím vše, nadále budou fotky a jen krátké texty.
Přílohy
u47_0b.jpg
"den otevřených dveří" kdy si ponorky mohly prohlédnout občané říše. Jedná se o období mezi spouštěním na vodu a prvními plavbami. Povšimněte si orlic na středu věží, které slouží pouze jako dekorace, před prvním ponorem se vrátily do Kielského přístavu.
u47_0b.jpg (18.57 KiB) Zobrazeno 6807 krát
WNGER_88mm-45_skc35_U47_pic.jpg
U-47 v přístavu zdravíc pro mne neidentifikovatelnou loď
7 gunther Prien & U-47 amid cheering crowds, after returning from Scap.jpg
Vítání U-47 po návratu ze Scappa Flow
Prien, Günther - Korvettenkapitän U-47 U-boat ace.jpg
Prien po návratu ze Scappa Flow
u-boat_u47.jpg
U-47 po 3 hlídce v přístavu
tumblr_m3lsqhOE0c1r7f7xbo1_400.png
Günter Prien během převzetí a zkušební plavby s ponorkou U-47
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:
viewtopic.php?f=334&t=35082&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Člen štětečkové galaxie č. 27

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Re: VIIB U-47 Revell 1/125

Příspěvekod G.S.PATTON » 10 dub 2013, 14:23

První nástřely po prvních 14 dnech prací a výroby přepážek. Připomínám, že to je vše ještě rozestavěno a nevystínováno.
Přílohy
UP1320181.jpg
Přední bojový prostor, mezi překlližkovými čtverečky budou kavalce, pod nimi torpéda, před přepážkou je záchod a v přepážce plánuji posluchárnu, ale nejspíš tam bude něco úplně jiného....
UP1320189.jpg
Důstojnická jídelna pravo, vlevo přepážka za níž je posluchárna. Důstojnická jídelna není úplně hotova, především potah na sedačkách, stůl a prostor před jídelnou není dokončen...
UP1320185.jpg
Zleva: kavalce poddůstojníků, kuchyňka a motorový prostor
UP1320187.jpg
Motorový prostor
UP1320188.jpg
Zadní prostor s torpédovou komorou. Zde chystám ještě matným lakem upravit obtisky budíků, udělat záchod, několik torpéd, kavalců a vše ještě vystínovat.
"Chytneme nepřítele za nos, a budeme ho kopat do prdele tak dlouho, dokud se nevzdá!"
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 10 dub 2013, 18:22

Budu držet palce, ať se ti zadaří podle představ.

Přikládám asi nejznámější fotografii po Prienově návratu ze Scapa Flow - na pozadí Scharnhorst.

U-47.jpg

Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 10 dub 2013, 18:45

Martin Pohl píše:Budu držet palce, ať se ti zadaří podle představ.

Přikládám asi nejznámější fotografii po Prienově návratu ze Scapa Flow - na pozadí Scharnhorst.

Děkuji, navštívil jsem 3 publikace a nespočet serverů a tuhle fotku jsem nepotkal, pro mne určitě nový přínos, nikoli pro stavbu, ale pro osobní bádání. A také děkuji ( [-o< ) za podporu, uvidíme... Je to první ponorka co stavím, navíc i typ co se mi líbí, takže se i já sám nechám překvapit :arrow:
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peeppu » 10 dub 2013, 19:41

Zde je foto toalety na typu VII.

Btw řada informací a popisek není správná, asi převzata ze špatných zdrojů. Např. na fotce s popiskou "Günter Prien během převzetí a zkušební plavby s ponorkou U-47" sám i bez dalších podkladů poznáš, že Prien má pod krkem Dödel (rytířský kříž) a na věži je již Býk ze Scapa Flow, takže zcela jistě nepůjde o foto z roku 1938, kdy U-47 Prien převzal, kdy byla zařazena do služby a Prien s ní dle KTB podnikl zkušební plavby. Prien rozhodně nepotopil 30 toliko britských lodí - srov. zde: http://uboat.net/boats/successes/u47.html, v roce 1939 při útoku na Scapa FLow neměl Prien hodnost Korvettenkapitäna, ale Kapitänleutnanta apod., ale to jsou jen maličkosti.

Užij si stavbu a ať Tě stavba krásné U-47 baví, přestože tahle stavebnice je opravdu špatná.

http://uboat.net/boats/u47.htm
Přílohy
Klo.jpg
Na množství nehleďte
Peeppu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 11 dub 2013, 14:52

Peeppu píše:Zde je foto toalety na typu VII.

Btw řada informací a popisek není správná, asi převzata ze špatných zdrojů. Např. na fotce s popiskou "Günter Prien během převzetí a zkušební plavby s ponorkou U-47" sám i bez dalších podkladů poznáš, že Prien má pod krkem Dödel (rytířský kříž) a na věži je již Býk ze Scapa Flow, takže zcela jistě nepůjde o foto z roku 1938, kdy U-47 Prien převzal, kdy byla zařazena do služby a Prien s ní dle KTB podnikl zkušební plavby. Prien rozhodně nepotopil 30 toliko britských lodí - srov. zde: http://uboat.net/boats/successes/u47.html, v roce 1939 při útoku na Scapa FLow neměl Prien hodnost Korvettenkapitäna, ale Kapitänleutnanta apod., ale to jsou jen maličkosti.

Užij si stavbu a ať Tě stavba krásné U-47 baví, přestože tahle stavebnice je opravdu špatná.

http://uboat.net/boats/u47.htm

Jo, pravda, stavebnice není zrovna ok, to souhlasím, zrovna brousím torpéda a tmelím díry na jejich trupu, nechápu jak se tam mohly vytvořit, když to v rámečku má 6 odtoků... Jinak děkuji, ale skutečně děkuji za fotku záchodu, přesně tohle jsem sháněl ! [-o< [-o< [-o< Co se popisků týče, jistě tam problém je, protože jsem použil identifikační příručku ponorek (tuším od nakladatelství Svojtka), pak německé válečné ponorky (vč. dvou stránek o Prienovi) a různé ústřižky z válečných novin Die Woche a náhodné články. Ponorky nejsou moje téma, jen se tam chci někdy dovnitř podívat, ponořit se, vyzkoušet si to a jednoduše jsem začal modelem, vidím to, že asi udělám ještě jedu nebo dvě, každopádně německá a rakouská marína má svoje veliké kouzlo! Korvetního kapitána na svou obranu udávám, že jsem uvedl coby nejvyšší dosaženou hodnost (dnes se nám to kecá, když je po válce), co se lodí týče, mělo to být celkové skóre, nikoli pouze britské lodě, to přiznávám jako chybu ](*,)

No, tak teď už jen dodělat torpéda, nafotit, instalovat, dodělat kavalce a hurá na připevnění k podložce...
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 11 dub 2013, 20:19

Pokud jsi nečetl Prienův válečný deník (Kriegstagebuch) (KTB) z jeho slavné akce, níže je link na anglický přepis (začíná od třetí strany jako Appendix 1):
http://www.uboatarchive.net/U-47RoyalOak.htm
Tyhle stránky jsou vůbec HODNĚ výživné.

Kdybys dal přednost ofocenému originálu, na 95% ho za tvrdou evropskou měnu seženeš odtud:
http://www.u-boot-archiv-cuxhaven.de/lang1/fees.html

Náhled první stránky deníku první patroly U-47 (19.8.39-15.9.39) ze stejného zdroje:
U-47 KTB.jpg
zdroj: www.u-boot-archiv-altenbruch.de

Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 15 dub 2013, 15:52

Děkuji, přiznám se, že na pročítání německých archivů při mé práci převážně ve skotských archivech moc času nezbývá. Ale udělal jsem si čas na stavbu (nezamaloval jsem stopy lepidla, nezalakoval obtisky, kavalce nejsou dokončeny atd.) ale zde jsou výsledky:
Přílohy
UP1320194.jpg
Podložka pro model - snad mi vyjde to, jak odhaduji, že to obvykle bývá :D
UP1320193.jpg
Kavalce v přední torpédové sekci
UP1320191.jpg
Velín
UP1320192.jpg
Torpéda "nasucho" (zadní torpédová sekce)
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hans » 19 dub 2013, 19:19

Udělat ponorku v řezu z vlastních zdroju musi byt pořadna makačka,do toho bych se nepustil.Klobouk do ;-I .Dej tam aspoň
pár trubek.Vnitřek,to byly desítky metru potrubi,kohoutu atd.
Hans

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 26 dub 2013, 10:56

Jo jo pěkně pracuj budu to sledovat a držet palec. :-)

až jsem dostal chuť tu trubku co jsem slepil před deseti lety
rozloupnout a předělat ;-)
Tak mě pěkně ispiruj ju :-D
Přílohy
2.JPG
1.JPG
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 29 dub 2013, 11:49

Hans píše:Udělat ponorku v řezu z vlastních zdroju musi byt pořadna makačka,do toho bych se nepustil.Klobouk do ;-I .Dej tam aspoň
pár trubek.Vnitřek,to byly desítky metru potrubi,kohoutu atd.

Trubky určitě budou, nejdříve dělám zadní stěnu a pak stěnu přední, poté figurky a pak trubky na strop, spoustu trubek chci dát i dopředu. Abych se přiznal, z vlastních zdrojů to není, dost mi s tím pomohl výrobce, jen to "upravuju" a vymejšlim další možnosti. Díky za podporu [-o<
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 29 dub 2013, 11:54

mmaacc píše:Jo jo pěkně pracuj budu to sledovat a držet palec. :-)

až jsem dostal chuť tu trubku co jsem slepil před deseti lety
rozloupnout a předělat ;-)
Tak mě pěkně ispiruj ju :-D

Hele, vypadá vážně dobře ! před lety typuju kolem roku 2000, přesto dobrá práce, taky jsi tam dal přepážky a dokonce nabíjení torpéda, což je super prvek, taky jsem nad tím nabíjením uvažoval, ale když vezmu v potaz, že nabíjení trvalo kolem čtvrt hodiny a obsluhovalo to kolem sedmi lidí, nějak se do toho pouštět nechci, protože těch figur tam je žalostně málo ! Jestli to rozkucháš je čistě na tobě, já bych se do toho asi nepouštěl, no uvidíš, pokud budu inspirací, budu jedině rád ;-I
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 29 dub 2013, 12:10

Jo, jo, figur je tam dost málo, já jich na ponorce pár zduplikoval odlitím z denatcrylu, bohužel je to i z fotek poznat.
Teď dělám black falcona je tu v galerii v plachetnicích, koupil jsem k němu figurky leteckého personálu 1/144 od
prisleru možná by se daly použít i pro ponorku 1/125 a 1/144 zas možná takový rozdíl není.
Přílohy
figury.JPG
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod G.S.PATTON » 29 dub 2013, 12:52

mmaacc píše:Jo, jo, figur je tam dost málo, já jich na ponorce pár zduplikoval odlitím z denatcrylu, bohužel je to i z fotek poznat.
Teď dělám black falcona je tu v galerii v plachetnicích, koupil jsem k němu figurky leteckého personálu 1/144 od
prisleru možná by se daly použít i pro ponorku 1/125 a 1/144 zas možná takový rozdíl není.

čoveče odlít je, to mne nenapadlo ! tak ponorku nedokončím v květnu, jak jsem doufal :D
BlackFalcona jsem stavěl před léty, jé to je tak 15 let zpátky ! pohodová stavba, má svoje mouchy, ale tvarově je hezká...
General G.S.Patton

Rozděláno:

G.S.PATTON

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 29 dub 2013, 13:09

Já toho black falcona dělám docela přetvořeného od krabcového výtvoru
jestli chceš tak se mrkni :-)

Black Falcon že by ve Směru koukali
viewtopic.php?f=180&t=75319

ještě jedna fotka těch mých odlitků figurek původně
jsem to tu nechtěl dávat, je hodně poznat jak to bylo odlito
figurky jsem jen vtiskl do plastelíny a pak to vylil dentakrylem
jsou plastické jen na jednu stranu ale je fakt že druhá není vidět :-)
Přílohy
P1010479.JPG
mmaacc

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Ponorky (Submarines) Rozestavěno