Tak jsem si odskočil od nákladních aut k lodím. Vím, že tato předloha bude mezi ostatními modely trochu exot, ale patří to sem Jedná se o tlačný remorkér používaný na našich řekách, byl určen především na dopravu uhlí ze severních Čech do elektrárny Chvaletice. V současné době se využívá především na tlačení nákladních van s různorodým nákladem. Model ještě nemá přesnou předlohu konkrétního plavidla pro tu se rozhodnu až v průběhu stavby. Model bude v budoucnu sloužit jako doplněk modelového kolejiště a bude umístěn v diorama plavební komory Hořín. Proto má model toto pro lodě neobvyklé měřítko. A tady je začátek stavby.
Správná volba a držím palce,pro mě trošku srdeční záležitost,protože jsem na týhle potvoře až do ukončení dopravy uhlí do Chvaletic dělal patnáct let kapitána.Tak hodně zdaru.
Držim palce...to bude asi znázorněné na vodě? To bych volil spodek lodi spíš pro waterline...tzn. rovný s čárou ponoru, protože nevim jak ho pak zaboříš do diorámy? Fotky asi máš?
Ahoj pánové děkuji za reakci, jsem rád, že to někoho zajímá. Přeci jen je to tu spíše zaměřené na válečné a zaoceánské plavidla.
pro Petrose: Teď, když vím, že je to pro tebe srdeční záležitost. Tak si budu muset dát extra záležet. A jsem rád, že znám někoho, kdo na této lodi jezdil a zná jí. Já mohu vycházet pouze z fotek a vzpomínek z dětství, když jsem se na ně s dědou chodil na Mělníku koukat. Vždy se mi hrozně líbili, tak si teď trochu splním sen a aspoň si ho postavím. Asi tě teď budu otravovat s dotazy.
pro Jan Pavlík: O rovném dnu jsem uvažoval, bylo by to rozhodně jednoduší. Na konec jsem se rozhodl, že udělám celý trup. Do vody ho chci usadit tak, aby se dal vyjmout a mohl být třeba na stojanu. bude to složitější, ale myslím, že to půjde. Co se týče fotek, tak těch mám dost, ale chybí spousta detailních. Máš něco, budu rád
To je krása, díky chlapi. Ještě stále si hraji s trupem. V sobotu snad přidám nějaké foto. Kdyby měl náhodou někdo z vás fotku, jak to vypadá na přídi, třeba pohledem z kormidelny tak budu moc rád.
Tak to je super počin. Osvěžující pocit, vidět stavět i něco jiného, než je zdejší klasika. Taky jsem se na tyhle "krabice", jak jsme jim přezdívali, něco nakoukal. Osobně se mi spíš líbily ty klasické remorkéry, které ale taky často tlačily vany. Myslím že to zvládneš v pohodě, tak ať to hezky odsejpá.
Objevil jsem pouze tuto"velice kvalitní" fotku nicméně je na ní vidět,že mezi "kozama" jsou čtyři žebra,vně,jak si tak vybavuji,už nebylo žádné.Dále na přídi byly plnící hrdla na naftu a olej,vlez do kolizního prostoru,přechodové lávky a zdvihací zařízení kormidelny.Na to ti udělám později náčrtek,teď už pílím do hospody na klubovou schůzi.Jo a nezapomeň že paluba není rovná,ale v ose vydutá,trošku je to patrno i na z téhle fotky.