...No, Ty tedy valíš, ten model bude za chvíli vozit pasažéry, můžeš prosím nafotit postup "dřevěnění" palub, zajímavé zkusil bych to časem na Titanicu, ten ještě dřevo na palubu nemá, Tak příjemnou zábavu u verpánku s modelem
Děkuji Zdeňku! Stavba lodiček mne baví, tak to docela odsýpá. Výdřevu paluby na Aidě budu za chviličku dělat, zrovna mi schne podkladová barva, takže Ti to podrobně zdokumentuji. S fóliemi je příjemná a čistá práce, pokud se do toho pustíš, věřím, že se Ti to zalíbí. Stačí jen zvolit požadovanou barvu a vzor; já osobně používám třeba tyto: http://www.fototapety.cz/4174-imitace-dreva-d-c-fix/ http://www.fototapety.cz/4174-imitace-d ... h-26-m!!!/ Pro QM2 i Aidu jsem zvolila bukové dřevo + hnědý wash, kterým pak zvýrazňuji spáry ( ideální pro tuhle práci jsou vodou ředitelné akryly od Tamky, ale je lepší je ředit origo ředidlem X-20A). Aida má v reálu skoro všechny paluby v pestrých barvách ( žlutá, modrá, zelená i hnědá), což je pro moji koncepci elegantního designu modelu nepřijatelné, takže jsem se rozhodla je upravit do dřevěné podoby. U QM2 bylo na palubách pozitivní rytí naznačující prkna, u Aidy toto chybí, nicméně je to možná i lepší, protože se lépe budou zvýrazňovat spáry mezi pásky fólie.
Příprava Plastové díly je třeba nastříkat základovou barvou, aby lepidlo na fóliích lépe chytlo k podkladu. Při drsnějším povrchu doporučuji tento zbrousit vodním smirkem 2000. Fólie si nařežu na pásky patřičné šíře, v tomto případě mají cca 1mm.
Lepení fólií realizuji pásek po pásku, ochranný voskový papír na rubu ponechávám, aby se na lep nedostaly smítka. Pásky ukládám pomocí pinzet; dotek prstů lep znehodnocuje. Přesahy odříznu skalpelem. U náročnějších tvarů si jednu stranu pásku předem seříznu, protější stranu odřezávám až po přesném nalepení.
Spáry mezi pásky protáhnu hrotem pinzety, aby byly stejnoměrně široké:
Po dokončení první fáze plaňkování vše důkladně prohřeji teplým vzduchem (ideální je fén), aby lepidlo dokonale přilnulo.
Lemování okrajů taktéž prováním z rovných pásků fólie, ale lepení zaoblených nebo komplikovanějších míst realizuji za pomoci teplého vzduchu, kterým podklad i pásek fólie zahřívám - ten změkne a je krásně poddajný. Dřívkem nebo hrotem pinzety ho postupně zafixuji k podkladu.
Po dokončení opět celý díl prohřeji teplým vzduchem a nechám vychladnout + na nějaký čas odstát.
Následuje zvýraznění spár pomocí washe Zde používám vodou ředitelné akryly od Tamky, které nenarušují lepidlo fólií. Olejovky u těchto drobných planěk zásadně nedoporučuji!
Hotovo
Osobně pracuji s fóliemi již mnoho let, vydrží i v exteriéru, v horku nebo v mrazech, jsou omývatelné a v interiéru mají prakticky neomezenou životnost. V případě poškození není problém je vyměnit za nové. Více informací zde:
Ahoj Doris Jsem moc rád, že po delší době opět v modelaření pokračuješ!!! A i když to bohužel není v plachetnicích, ať se ti dílo daří. A jako vždy, supr práce Budu moc rád sledovat a těšit se na další fotky.
Rozestavěno: Santisima Trinidad Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Ahoj Stando! Děkuji za milá slova , jsem ráda, že se Ti lodičky líbí. Plastové modely jsou pro mne změnou, ovšem příjemnou změnou, a hlavně je to i príma relaxace a zábava. Je super, že k těmto lodím je nepřeberné množství fotodokumentace a informací a ke stavebnicím i doplňkové sety (fotolepty, dřevěné paluby aj.), které dávají modelům nový rozměr a parádní detaily. Některé věci z papírové modelařiny mohu uplatnit i zde, například výdřevu palub dělám shodně, akorát zde je plaňkování o dost jemnější s ohledem na měřítko. Také Ti přeji mnoho zdaru a příjemné zábavy při stavbě plachetnic, vedeš si znamenitě!
Včera jsem dokončila člunovou palubu, doplnila fólií polepené pásy dovnitř trupu, aby se zvýraznila otevřená okna + na zádi je vlepná paluba, která nebyla součástí stavebnice, jenže když by to zůstalo prázdné, pohled dovnitř by působil divně a model odfláknutě…..
Polovina výdřevy je upravena washem, druhá je ještě čistá
Krásná práce Zajímalo by mne, jak dokážeš nařezat všechny "prkna" stejně široké. Mně se to různě kroutí, sjíždí mi skalpel kam chce a každý pásek je trochu jinak široký a pak to vypadá divně.
Děkuji moc! Co se týče řezání fólií, tak to chce zkoušet a najít si ten správný cvik. Mne se osvědčilo řezat pásky pomocí kovového nožíku (je to ten se žlutými stavítky na fotce nahoře), musí být co nejostřejší a při řezání jeho čepel jemně opírám o pravítko, po němž klouže. Je třeba použít i vhodnou podložku, zde je ideální tvrdý podklad a na něm hladký karton (občas řežu i přímo na té modré podložce, co je vidět na některých fotkách výše. Nožík zkus při řezání víc "položit"/řezat pod menším úhlem, v tomto případě čepel lépe drží směr. Pravítko, podle něhož pásky řežu, je potřeba co nejvíc přitlačit na fólii a podklad. Občas poprosím o pomoc manžela, protože není snadné přesně řezat a zároveň dostatečnou sílou držet pravítko. Šíři pásků řežu od oka nebo si na okraj podložky nakreslím rysky.Vesměs jich nařežu větší množství a vyberu ty nejzdařilejší.
Nyní zápolím s palubou na přídi, Revell opět nezklamal svou "přesností", byť díl samotný vypadal celkem solidně:
Paluba s výdřevou upravená washem
Paluba vycházela v zadní části až o 2mm výš, pokud bych ji bez úpravy chtěla vlepit do trupu. Po stranách byly takové spáry, že by jimi v reálu pasažéři propadli o palubu níže.
Nedavno som prave dumal kam si sa vytratila (myslim papier). A potom otvorim toto vlakno, a ze zase parada. Sice sa mi tieto lode nepacia (ako robit ich modely), ale zase ukazujes paradne modelarstvo. Ja sem tam studujem tie plany Vasy, ale popravde sa moc necitim (a uz chcem nieco dokoncit z kostlivcov). Ale raz sa do nej pustim.
Tak sa tesim na dlasi postu (palce Ti drzat netreba ) Marian
Ahoj Mariane! Těší mne, že se Ti má práce líbí a děkuji za milá slova. Plastové modely moderních lodí jsou příjemnou změnou po tom papírovém maratonu. Láká mne ještě nějaký ten bitevník z WW2, ale to ukáže až čas, na co padne volba. Plány Vasy mám taky, je to krásná loď + výhodou je, že se dochovala, takže obrázků i podkladů je dostatek. Rovněž jsem o její stavbě před časem uvažovala. Každopádně Ti moc přeji, aby ses k ní vrátil a úspěšně ji zvládnul postavit. Měj se hezky a ať se Ti jakékoliv dílo, do něhož se pustíš, daří!
Dnes jsem pokračovala s nastrojením bloku s okny na levoboku, místo nátěru podlah balkónů jsem zvolila přesné dílky z fólií v imitaci dřeva. Je to pro mne příjemnější práce, navíc s čistějším výsledkem. Okna jsou už také zatemněna a nyní pracuji na zábradlích. Ta ze stavebnice nepoužiji, nahradím je plechy od Eduarda. Jsou to uni díly, takže je s tím více práce, ale myslím, že za to to určitě stojí.
Ahoj Doris. Kvalita práce je u Tebe špičková, jako vždy, znám jí nějaký ten rok dozadu, takže Ti tleskám a moc se mi líbí (plachetnice vedou, to je jasný ) . A moc děkuji za toto téma, páč Queen Mary 2 mám a i když ji neplánuju postavit dle předlohy, ale volně jako Ty Aidu, tak prostudovat detailně model ve Tvém podání je k nezaplacení. Koupi Aidy zvažuju od jejího vydání a tak jsem na stavbu od Tebe neméně zvědavý ! A na závěr, fandím ve výběru volné stavby u Aidy. Nehledě na to, že zbarvení Aidy vypadá jako nějaká reklama na dětskou zubní pastu (jen můj subjektivní pocit, nerad bych někomu ranil city, jinak se omlouvám ) , tak určitě nemám nic proti stavbám dle skutečnosti, ale sám tíhnu ke svobodnému tvoření, tak proto jsem příjemně překvapený Tvojí volbou. Tak pevné ruce a klidnou mysl přeji.
Ahoj Doris, trochu ma mrzí že si neprišla do Nitry, ale čo už, určite sú aj iné oveľa dôležitejšie priority. Možno niekedy sa na nejakej akcii stretneme a pokecáme. Ten tvoj nápad s fóliami je super aj pri stavbe plasťákov, čím sa konečný efekt viac približuje k realite a samotná stavba je hlavne čistejšia a pri prípadných chybách ľahko opraviteľná. Tebe Doris palce snáď ani držať netreba, zbytočne by som ťa tým asi brzdil, tak Ti prajem aspoň to, že nech ti to lepidlo perfektne drží, samozrejme že nie na tých palcoch. K výberu náteru len toľko, že originál AIDY sa mi tiež vôbec nepáči a neviem kto mohol takýto lacný gýč na tak krásnej lodi vôbec schváliť
Ahojte kamarádi! Srdečně Vám děkuji za milá slova a komentáře, moc si toho vážím!
Fairfax: Tak to mne těší, že Ti moje vlákno poslouží. QM2 je designově i tvarově nádherná loď, mne osobně se v reálu natolik líbí, že jsem se rozhodla model ztvárnit co nejvěrněji vůči předloze. Jen škoda, že model nevyrobila třeba Tamiya, to by se stavělo úplně jinak... Ale i tak se z té revellácké stavebnice dá udělat solidně vypadající lodička. No a Aida - na jejím barevném provedení se shodneme, mne se vůbec nelíbí a przní jinak pěknou loď (třeba na MSW ji zařadili mezi nejošklivější lodě), takže pokud bych měla stavět model podle skutečnosti, nikdy bych si ho nekoupila. Na druhou stranu ráda tvořím i volně a zapojuji do ztvárnění modelů vlastní fantazii. Navíc spousta lodí měnila během své kariéry majitelé a tím pádem i jména + barevné i designové či konstrukční provedení). Třeba se Aida dočká v budoucnosti decentnějšího vzhledu. Jediné pozitivum, jaké omalovánce na přídi připisuji, je jedinečnost a nezaměnitelnost - každá Aida (je jich více typů) má podobný rukopis a nedá se zaměnit s jinou lodí.
Eduardo: S tou Nitrou to bohužel nevyšlo, jisté záležitosti mi dost změnily plány , ale není všem dnům konec. Sice na modelářské akce moc nejezdím, ovšem někdy se to vystříbří a třeba to vyjde. Každopádně děkuji za přání, plastové modely jsou taky príma zábava, a i když mám k dispozici již připravené díly ze stavebnice, není to vůbec jednoduché postavit a nabravit model kvalitně, ale na druhé straně je příjemné, že zde existuje spousta zlepšováků a doplňků, které model vylepší k dokonalosti. Jen s tím tak ještě umět solidně pracovat . Mno, stále se mám co učit.
***************** Koncem minulého týdne mi dorazil tento set fotoleptů ke QM2: http://plastic-hobby.com/product/queen- ... 400:14899/ tak jsem se opět vrátila ke stavbě Královny a nyní ji dokončuji. Kromě nábytku je již vše umístěné na modelu (300 kusů nábytku rozdělím mezi QM2 a Aidu), s kvalitou setu od GGM jsem byla velice spokojená, pouze u některých dílů bylo třeba upravit rozměry či délku, nicméně vzhledem k (ne)přesnosti revellácké stavebnice QM2 ty fotolepty pasovaly solidně a model nádherně vyšperkovaly. Mohu vřele doporučit. Udělám ještě sadu kvalitních fotek, až se umoudří počasí a budu mít možnost fotit detaily při lepším světle. Také nafotím oba své modely QM2 pro porovnání.
Ahoj Doris! Sleduji Tvou práci i na tomto fóru, a musím jen Ať děláš plachetnice nebo plasťáky, vždy je to dokonalý.....moc se mi líbí i Tvá prezentace, kdybych nevěděl, že je to model, tak bych myslel, že je to reklama na skutečnou loď. Ať se dílo daří a dělá Ti radost!
Ahojky, děkuji za pochvalu a Tvou přízeň. Mám radost, že se Ti QM2 v mém podání líbí. Také sleduji, jak finišuješ s RC, je to nádhera, a o to větší je můj obdiv, že je to Tvá prvotina. Všechna čest!
Dnes jsem nafotila dokončený model QM2. Natolik se mi zalíbila práce s fotolepty, že jsem si ještě sehnala další plechy a přidala na model žebříky a různou drobotinu dle fotek skutečné předlohy. Lehátka a nábytek jsou na modelu zatím rozmístěné jen částečně ( zhruba 30%), protože část lehátek umístím na Aidu, nicméně nechala jsem si tyto dílečky v záloze a až po dokončení Aidy osadím komplet vše.