Jazdec: Sebastian Vettel
Ročník: 2012
Model: Revell
Mierka: 1/24
Farby: Zero Paints, Gunze C
Doplnky: pracky pásov (Reji Model) + vlastné
Začiatok stavby: 23.4.2017
Koniec stavby: 16.2.2018
Bolo to asi pred necelými dvomi rokmi, keď som tak trochu s nostalgickými spomienkami na detstvo, zamieril jedného dňa do modelárskeho obchodu u nás vo Zvolene. Nič som od toho neočakával, len som sa chcel pozrieť na to, aké sú v súčasnosti na trhu plastikové modely. Hlavne lietadlá, lebo tie som ako malý chlapec lepil. Asi vám nemusím hovoriť, čo nasledovalo... Povedal som si, že hádam by som to aj znovu skúsil. Po vyše tridsiatich rokoch... Kúpil som si prvé modely lietadiel a na internete som objavil nejaké "Modelfórum", ktoré som začal čítať stále viac a viac, až som sa tam nakoniec zaregistroval. Samozrejme, tie lietadlá som mal v hlave stále a takmer som sa už do stavby jedného z nich aj pustil, až kým som jedného dňa "nezabrúsil" do autíčkarskej sekcie na MF. Neskutočne ma oslovili všetky tie parádne autá, ktoré tu chlapci robíte, ale hlavne "efjednotky". Kedysi som ich naozaj veľmi intenzívne sledoval a stále ich mám rád. Hneď som vedel, že toto chcem robiť. Ako však s tými formulami začať...?! Napísal som teda svoju prvú nováčikovskú otázku do autíčkarskej sekcie a hneď mi odpísal nejaký "Hanz.77", ktorý neskôr, keď som riešil dilemu, či stavať ako prvý model revellácke Ferrari 2007 alebo Red Bull RB8 napísal: "Dej RB8! To byl taky můj první model." No a tam sa to všetko začalo...
Začínal som prakticky od nuly, lebo okrem modelu RedBullíka som nemal kúpené absolútne žiadne modelárske pomôcky, chémiu, materiál, atď. Keď už bol zabezpečený aký-taký materiálový základ, pustil som sa konečne s Honzovou pomocou do stavby. Často som s ním konzultoval telefonicky alebo cez WhatsApp rôzne veci a stavba jeho Sauberu C22 mi v istom momente poslúžila aj ako vynikajúci krátky modelársky kurz alebo workshop. No a ako ste mali možnosť tých desať mesiacov sledovať v "Rozestavěno", skúsil som ísť od začiatku s "kožou na trh", pretože niet na dobrú konštruktívnu kritiku alebo radu, ktorá vás môže posunúť ďalej. Inak model sa mi staval veľmi dobre a keby som sa mal znova rozhodnúť, či do neho ísť opäť, neváhal by som. Tá stavba síce trvala dosť dlho, ale ja som už raz taký... Radšej mám pohodové tempo. Ak by som však reálne odhadol celkovú dĺžku stavby, tak po večeroch mi zabrala nejakých približne 5 až 6 mesiacov. Čo sa týka problémov, tak samozrejme sa počas stavby nejaké vyskytli. A z môjho pohľadu ich nebolo málo, či už išlo napríklad o dekály, lak alebo záverečné zostavenie modelu. Ale z každého problému som sa nejako vymotal a išlo sa ďalej. Jednoducho som ten model chcel dokončiť bez ohľadu na výsledok. Úplne najťažšie bolo pre mňa asi to "posledné kolo", čiže zostavenie celého modelu z pripravených dielov, lebo cieľ bol síce veľmi blízko, ale bolo si treba zachovať chladnú hlavu a niečo príliš nepokaziť. Viem, že sú na tom RedBullíkovi chyby, ale berte to prosím len ako moju modelársku prvotinu...
Chcel by som poďakovať všetkým vám autíčkarom, ale i neautíčkarom, ktorí ste stavbu RedBullíka sledovali na fóre. Vďaka vám za vaše názory, postrehy a pripomienky, ktoré mi pomáhali posúvať sa postupne krok za krokom bližšie k cieľu.
A to posledné najväčšie poďakovanie som si nechal na záver. Som veľmi rád, že som mal to šťastie stretnúť na Modelfóre jedného perfektného chlapíka, ktorý bol ochotný pomôcť začínajúcemu modelárovi a od začiatku veril, že to spolu dokážeme dotiahnuť do úspešného konca. Honzo, ďakujem Ti za všetko, čo si ma naučil!
No a teraz sa už konečne pozrite na ten môj prvý model - Red Bull Racing RB8...