Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Volvo F89-32, ČSAD, tahač 6x2 (1/24)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Volvo F89-32, 6x2, ČSAD, tahač (1/24)

Příspěvekod nedlloyd » 31 bře 2012, 18:50

Kluci, děkuju všem. Není úplně zvykem, aby takový ohlas vzbudilo téma ještě předtím než člověk řízne do plastu, ale tady je to o tom - asi to tu už někdo říkal - že příprava je velice důkladná. Na druhou stranu, cítím to očekávání od mojí práce a vnímám to jako závazek: dokončit a nezklamat. Bude to hodně poučná akce.

Samine, všechno budu modelovat ve 3D a díly budu vyrábět podle kolmých průmětů součástek na výkrese a jejich přenosu na desku. Tak jak jsme se o tom bavili, nicméně musím vyzkoušet nějakou jinou chemii - myslel jsem, že postačí ředidlo Mr.Color ale nefunguje to tak jak bych si to představoval. Co že to používáš za sajrajt ty?

Výhodu u 3D vidím v tom, že hned odhalím všechny konflitky a podobně. Ta lehkost tvorby výkresů ve všech pohledech včetně libovolných řezů, jakmile je model hotový, je úžasná věc.

3D tiskárnu v práci máme (není dostatečně kvalitní, je to starší kus) ale upřímně - vůbec netoužím jí v této fázi práce využívat. Já chci všechno umět vystrouhat rukama, chci všechno udělat z desek profilů sám a dokumentaci dělám jen proto, abych mohl tvary dílů přenášet na desky a nemusel si to ručně rozkreslovat.

Jardo, to projektování je zábava, ale nebaví mě hlavně pátrání po rozměrech a přepočítávání rozměrů z fotek. Dělám ve stejném programu v práci denně - na jednu stranu je to otrava, na druhou stranu v tom mám praxi a dělá se mi to snadno.

Vario, upřímně, u světských dostalo tohle auto asi dost zabrat. Téměř vyrvaný nárazník, zborcené dorazy per na hnací nápravě, urvané a natvrdo dovařené poloosy - asi tam mělo těžkou službu. Ale myslím, že ho čeká lepší důchod...

Láďo, myslím, že bude veselo. Navíc myslím, že brzo přibude i třetí kus a teprve pak to bude paráda.

Ivane, proč přešli na míň rychlostí netuším...

Petře, lept nepřipadá v úvahu, podle mě je leptaný rám na kamionu v 1/24 úplně zcestný přístup k věci... Já vlastně ani moc netoužím po tom, aby se tahle práce nabízela nějakým způsobem dalším lidem. Stálo mě to dost peněz, dost práce a dost času a všechno to jsem investoval především proto, abych měl originál.

Je možný, že v budoucnu bude mít smysl některé partie modelu zaformovat a odlít, ale to moc předbíhám. Vždyť jsem ještě neříznul do desky...ale už se těším, až to budu moct udělat.
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouda » 31 bře 2012, 20:11

No o tom třetím vím,takže to budou tři variace na dané téma.......tím líp.......co se týká leptaného šaska,tak jsem ho viděl na vlastní oči v Belgii a na jednu stranu je pěkný a na tu druhou mně tam vadí některé věci jako třeba příliš ostré úhly ,,U" profilu....... :-k Začínám se těšit až zase do Volva říznu (samo že po dokončení Ivety) a napadla mně u mé stavby až kacířská myšlenka co s tím........ 8-) :) :) Takže když vy kachličky,tak já o štok a když vy inženýra/ku tak já..........no počkejte,to uvidíte...... :grin: :grin: :grin: Ale vážně,díky týhle výzvě se na stavbu zase moc těším......... =D>
Je to sice dál,ale o to horší cesta.........
Jouda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martin87 » 31 bře 2012, 20:27

:shock: budu sledovat :P .. držim palce ;-I
martin87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pistonleros » 31 bře 2012, 20:46

Tak pokud ten třetí, jen ten který myslím, tak jsem to asi já.. :-) Popravdě pořád hledám optimální rozvržení stavby do několika fází které proložím malejma oddychovkama.. Vím že není dobré mít více projektů naráz, ale asi se tomu v tomhle případě nevyhnu.
Jinak díky tomu že stavbu začnu v novém bytě a ve větší dílně, tak jsem si vzal do hlavy že ty volva postavím rovnou dvě na ráz. A to 6x2 a 4x2 . čas si nedávám, může to taky trvat rok, dva , tři....
Ale chci se pokusit...
Černá není barva, to je stav mysli...
2CV - hromada kachen
Praga V3S AD80
Hotovo:
Zetor Crystal 8011
STAVOSTROJ KNB-250
pistonleros

• Odpovědět s citací

Příspěvekod firestarter » 31 bře 2012, 20:52

No, Honzo, na každém konci je pěké to, že něco nového začíná a je jasný, že v tvým případě to opět bude téma v velikým T!

Přeju hodně úspěchů a těším se na každej postup! :P
Martin Vrba
http://www.traktor-model.estranky.cz/
firestarter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 01 dub 2012, 07:56

pistonleros píše:Tak pokud ten třetí, jen ten který myslím, tak jsem to asi já.. :-) Popravdě pořád hledám optimální rozvržení stavby do několika fází které proložím malejma oddychovkama.. Vím že není dobré mít více projektů naráz, ale asi se tomu v tomhle případě nevyhnu.
Jinak díky tomu že stavbu začnu v novém bytě a ve větší dílně, tak jsem si vzal do hlavy že ty volva postavím rovnou dvě na ráz. A to 6x2 a 4x2 . čas si nedávám, může to taky trvat rok, dva , tři....
Ale chci se pokusit...

Ty jo,dvě naráz jo?A já nemám ani jedno.To je ,ale nepořádek!Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod awan07 » 01 dub 2012, 08:04

Pavle , Ty se musíš Volva teprve naučit. :lol:
Stavím pomalu,ale jistě
awan07

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tony » 01 dub 2012, 08:06

Vynikající výběr modelu, atraktkivní předloha a zcela jistě výborný výsledek ... Velmi se těším na report ze stavby.

Nejsem na Evropu, na tu současnou už vůbec ne, ale pokud si mám vybrat, tak VOLVO F88-89 je pro mně to nejkultovnější auto z tohoto regionu. Už od dětství se mi tyto typy líbily, stejně jako DAF-y 3300 nebo třeba MAN-y F8 nebo F90. Je to dáno i tím, že mám rád staré spedice jako byli SOVTRANSAVTO, DEUTRANS, PEKAES, HUNGAROCAMION, SOMAT nebo naše ČSAD. Modely těchto spedicí si časem postavím, ale jen v měřítku 1/87.

O to více se budu těšit na "plnotučnou" verzi ve Tvém podání ...

Tony
Tony

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samin » 01 dub 2012, 16:21

nedlloyd píše:Samine, všechno budu modelovat ve 3D a díly budu vyrábět podle kolmých průmětů součástek na výkrese a jejich přenosu na desku. Tak jak jsme se o tom bavili, nicméně musím vyzkoušet nějakou jinou chemii - myslel jsem, že postačí ředidlo Mr.Color ale nefunguje to tak jak bych si to představoval. Co že to používáš za sajrajt ty?

Nede používam akrylový ředidlo PPG, dělají s tím autolakýrníci. Smrdí asi 10x víc než Gunze ředidlo, ale na přenášení výkresů na destičky mi 100% vyhovuje.

ALE BACHA...varuju tě předem, že naleptání plastu je na takové úrovni, že se do destiček otiskne i struktura papíru.Takže z hladké destičky máš něco jako stříkanej nepříliš ředěnej surf 500. Ono to neni problém přebrousit, ale doporučuju ihned jemně to vzít 1000 šmirglem. Ty čáry tam zůstanou to se neboj, ale hlavně z destičky zase uděláš hladkou. (Pěkně sem se zapotil při broušení toho 500surfového povrchu v podkladu voštinové konstrukce s voštinami 5mm*5mm)

Jo a musíš dle typu destiček laborovat s časem působení PPG na destičku a sílou nutnou k přitisknutí papíru na destičku. Prostě nutno získat grif, taky sem měl první pokusy nedokreslený, rozpitý, nevýrazný...ale to se poddá.

Ohledně destiček ještě dodatek, že u 1mm destičky už je náročnější řezání...slabší tloušťky jdou zlomit když je nařízneš skalpelem a hrana je +- rovná, ale u 1mm už to neni jen tak jednoduchý a ty můžeš mít super přesnej přenos na destičku, ale když po vyříznutí tvaru zjistíš, že máš hranu pod úhlem = po zarovnání příjdeš o 0,1-0,2mm matroše, když to nezarovnáš nedosáhneš ostrých hran lepených dílů... Řešením je neřezání skalpelem ale žiletkovkou pěkně jemně pod 90°úhlem => na to sem línej a trvá to věčně, takže zase grif
Vojtěch"Samin"Samek
KPM Kaznejov
Samin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod GlobeCZE » 01 dub 2012, 19:43

no pane jo, jeste ani riznuti a uz dve stranky povidani, haluz :grin:

na me je to sice moc stary, ale rad budu sledovat.. protoze na nejaky 3D vyfikundace sice nemam nervy, ale o podobne detailni pristup bych se chtel rovnez pokusit...
Rozestavěno:
Scania 164L 480 6x2/2 Topline "Europe Flyer"

Nedávno dokončeno:
Scania 143H 420 6x2-2 Topline
Scania R620 LA4x2MNA CR19H

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
GlobeCZE

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 04 dub 2012, 19:29

Myslel jsem si, že se dám do rámu hned jak ho budu mít ve 3D hotový, ale teď vím, že v modelu potřebuju pro ověření správnosti rozměrů ještě mnohem víc, takže dodělám minimálně celé zavěšení zadní nápravy a pak uvidím co dál.

V pondělí jsem byl zase šuplerovat, takže jsem si dovezl několik stran nákresů plnejch kót, takže jsem mohl pokračovat v práci a začít to přenášet do 3D:

1) dodělal jsem poslední příčku v rámu, to je jen "U" profil (na moc autech se nedochovala - na západě mají všechny auta rám vzadu přeřezanej, na tomhle konkrétním autě je příčka zesílená z obou stran plechem, takže z ní není moc vidět)

Image1.jpg

2) namodeloval jsem příčku, kde je uložená celá zadní náprava. Je to samozřejmě trochu zjednodušená skutečnost, ta příčka (v modelu) je z deseti dílů a některé mají dost obecné tvary ploch, takže jsem si to trochu ulehčil - navíc je v podstatě nemožný to nějak přesně oměřit, aby nad tím člověk nestrávil mládí, ale takhle se mi to docela líbí a myslím, že to bude pro potřeby modelu dobrý

Určitě by nebyl problém do modelu sázet i šrouby a nýty, ale to je pro moji potřebu trochu zbytečný, já si jen v dílech dělám otvory v místech, kde se budou vrtat díry. Do podélníků rámu jsem díly ještě nedělal - budu je dělat dodatečně až si budu jistej, že všechny příčky v sestavě rámu jsou tam kde mají být. Při sestavování lepeného rámu s příčkami mi to pak ulehčí lícování dílů.

Samozřejmě, že nemodeluju ani svary, to nemá smysl.

Co se tlouštěk stěn týče, trochu jsem si 3D model přizpůsobil, aby se dalo dobře vycházet z dostupných tlouštěk desek, takže zatímco skutečné podélníky na autě mají tloušťku stěny 8 mm, já je modeluju jako 7,2 mm, aby se to dobře přepočítávalo do 1/24 (=> deska tloušťky 0,3 mm).

Přikládám pár náhledů:

Image2.jpg
Image3.jpg
Image4.jpg
Image5.jpg
Image6.jpg
Image7.jpg
Image8.jpg

nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pistonleros » 04 dub 2012, 19:32

Si šílenec.
Tady by ti mohli pomoct.. http://www.plbohnice.cz/index.php :lol: :lol:
Černá není barva, to je stav mysli...
2CV - hromada kachen
Praga V3S AD80
Hotovo:
Zetor Crystal 8011
STAVOSTROJ KNB-250
pistonleros

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bouvier » 04 dub 2012, 19:53

Teda, ja vôbec nechápem ako to budeš prenášať na plastovú doštičku. Asi bych si to mal naštudovať aby som potom chápal niektorým postupom. :grin:
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 04 dub 2012, 20:16

Nechci tě Honzo děsit,ale být tebou ta si na ten rám nech radši rezervu v silách desek.Já jsem se snažil na Peterbiltu mít vše modeloví-tenký,ale ten auťák se pod váhou resinu prohejbá jako luk.Mysli na to,ta kabina od KFS je taky pěknej ingot.Jnak to máš fantasticky připravený.Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 05 dub 2012, 05:00

Pavle, já s tím počítám, jen jsem na to včera při psaní zapoměl - stojinu udělám o něco silnější jako jsem dělal u svého Peterbiltu. Tohle auto na tom bude trochu jinak než Peterbilt (obecně), protože velká část váhy bude nad přední nápravou a rozdělená na rám uložením kabiny vpředu a vzadu. Na průhyb rámu v celé délce nebude taková síla jako u Petráka (u tvého) působit, protože na rámu uprostřed toho moc nebude.
nedlloyd

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno