Dne 18.10.2024 bylo ModelForum ochromeno technickou závadou na harddisku. Bohužel náprava trvala déle, za co se omlouváme. Stav ModelFora byl obnoven ke stavu z 17.10.2024.
Raptorovy texty mají standardní vlastní vysokou kvalitu, myslím, že pokračování českých Amosů bude napínavé a zajímavé současně. Dodám perličku, pro uvědomění si klimatických podmínek byl dobrovolníkům zařazen několikadenní pobyt na dunajském Žitném ostrově, který je mikroklimaticky , zajména v letních měsících podobný krajině Severního Vietnamu.
Jen drobný podotek.., namísto slova protiradiolokátorová střela bych použil terminus technicus protiradiolokační nebo protiradiotechnická střela.(Popelínský to tak alespoň ve svém přehledu uvádí..)
Termín "Čechoslováci" bych také psal s velkým počátečním písmenem..
Hele, raptore, asi bys měl vysvětlit, kde se ve tvé realitě vzalo u čs. vojenského letectva tolik pilotek. Nic proti tomu, klidně tam být MOHLY, jenže skutečnost je jiná. Naší jedinou (bojovou) pilotkou byla v letech 1955 - 1958 Eleonora Báčová (MIG-15, 4. letka 5. stíhacího leteckého pluku) a v současnosti se na to chystá Kateřina Hlavsová, ta ovšem zatím (snad) létá pouze na Albatrosech. Jinak se tvá "literatura faktu" čte dobře, profesionální práce.
Ono je tam toho oproti skutečnosti změněno trochu víc .O paní Báčové samozřejmě vím navíc ač ona jediná létala u bojové jednotky, cvičeno bylo pilotek více, bohužel než se je podařilo doškolit byl celý projekt zrušen.Paní Hlavsová pokud je mi známo zatím létá v Náměšti na L-39.Co jsem však slyšel tak se chystá na Gripeny.
Co se týče pilotek v textech týče tak proto mám dva důvody: 1)lenost - snadněji se mi vymýšlejí jména 2)drzost - asi jsi se už setkal s přístupem že ženy nejsou rovnoprávné s muži a tady máš možné řešení, tedy ženy jsou zrovnoprávněny natolik že slouží i u bojových jednotek a stejně jako v Izraeli vykonávají ZVS (když rovnoprávnost tak rovnoprávnost).Upřímně si myslím že by v bojovém létání žen nebyl problém (tedy vynecháme-li excesy v případě zajetí a to jak žen mužskými jednotkami tak i mužů ženskými jednotkami-opět viz východní fronta WWII.Co se moderní doby týče tak ženy jako stíhači bojovali například v Etiopii a Izraeli a i když jich moc nebylo tak výsledky měly dobré.
Počkej, jak to myslíš, že je tam toho změněno trochu víc? Ono se to takhle snad nestalo ?!! Já určitě nechci spekulovat o tom, jestli ženský maj být v armádě, nebo ne. Když je to baví.... Jenom mně to tahalo při čtení za "voči". Osobně si myslím, že by ty pilotky na takovouhle misi neposlali, ani kdyby vletectvu byly běžným jevem. Ale ty jsi autor
Co se pilotek týče tak jak to komu sedne.Já v tom problém nevidím a když už jsem s tím jednou začal tak v tom musím i pokračovat (bo jinak by to vypadalo blbě).A že by nebyly vyslány?Záviselo by na úřednících.Někdy se člověk musí obdivovat tomu do čeho se ženské pouští naprosto dobrovolně.Chlap si to v klidu rozmyslí, ženská ne...(třeba děti).
Tak samozřejmě nelze zobecňovat ale je fakt že když se pár těší na dítě, žena bývá obvykle první kdo začne nadávat na určité nepohodlí a to i přes fakt že se na něj obykle těší víc než její partner .