Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Československé letectvo 1918-2008
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

SPAD VII bílá "10", MAC 1/72 - HOTOVO

Odeslat odpověď

Do čeho se mám pustit po SPADovi???

Anketa končí za 05 črc 2008, 09:19

Větroň? Z-24 Krajánek
4
20%
Větroň? Z-24 Krajánek
4
20%
Vrtulník? Mi-1M FILM
6
30%
Vrtulník? Mi-1M FILM
6
30%
Do ničeho!
0
Žádná hlasování
Do ničeho!
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů : 20

• Odpovědět s citací

SPAD VII bílá "10", MAC 1/72 - HOTOVO

Příspěvekod vratam » 23 dub 2008, 07:35

Protože nelepím vlastně nic jiného než čs. letadla (nebo letadla čs. pilotů) 1/72, rozhodl jsem se přidat taky jeden chlívek. Bude to S. VII v původní francouzské kamufláži a s kokardovými čs. znaky. Měl výrobní číslo 11498 a lítal v učilišti v Chebu od r. 1921:
03.jpg

02.JPG

Takto bohužel dopadl (doslova) o pár let později, již s novými výsostnými znaky a jiným trupovým číslem. Stálo to život i jeho pilota (svobodník Podzemný). Byla to prý poslední kapka k definitivnímu rozhodnutí MNO vyřadit v roce 1927 všechny SPADy ze služby v čs. letectvu:
04.jpg

Z téhle krabice se SPADa pokusím ulepit. Obtisky tam sice jsou, ale ne čs - snad něco vyhrabu ve svých zásobách nebo vyrobím vlastní.
01.JPG

Naposledy upravil vratam dne 06 črc 2008, 06:41, celkově upraveno 3
Vráťa Matyk

Naposledy dokončeno: Aero L159 ALCA 1/72
Teď zrovna rozkucháno: výroční Antonov An-26
vratam

• Odpovědět s citací

Re: SPAD VII bílá "10", MAC 1/72

Příspěvekod zdesko » 23 dub 2008, 09:56

..tak Ti držím palce..! ;-I ..ale myslím,že si docela mákneš,protože ten kit je úplně jiná verze sedmičky,než byl ten náš.Čeká Tě tedy hodně "sochaření".. :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vratam » 23 dub 2008, 13:34

Jasně, nějaká "úpravička" tam určitě bude, hlavně na trupu. Tvarově a rozměrově se budu snažit držet výkresu z Windsocku, co se týká např. rozmístění plechových panelů na trupu poslouží SPAD VII z kbelského muzea. Kdybych na něco zapomněl, dej prosím vědět. :idea:
Vráťa Matyk

vratam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 23 dub 2008, 13:46

..no,hlavně dohledat správný tvar chladiče a tím i správný tvar přídě..sedmy SPADy těch frňáků měli asi 15 druhů.. #-o ..ten nakreslenej na krabičce to určitě nebyl.. No a na břicho nezapomeň na dírku pro kameru..ten Tebou zamýšlený je totiž verze "foto".(viz ten velký panel na boku)..i když jí už mít nemusel..ale "okolí" po ní zůstalo.. Pak je taky několik druhů větrných štítků..ale zaplaťpánbu je to "dvaasedumdesátina"..a ta snese určitá zjednodušení.. :wink:..jenom tam prosím nikam necpi anemometrický rychloměr..(což spousta stavitelů spadů činí)..jednak ho měl jen jeden náš SPAD a tudíž na toho ve Kbelích nepatří a druhak nepatří na žádný jiný... :o

P.S. a coto,že sis nevybral toho s plnou podvozkovou nohou..? Je docela zvláštní a tím i poplatný našemu letectvu..
Přílohy
Spad S07_csa00a.jpg
..předloha "kbelského"spadu a také předloha ke kresbě pana Velce
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vratam » 25 dub 2008, 08:20

ad chladič - ve stavebnici jsou naštěstí dvě varianty, jedna z nich je provedení se žaluziemi, tak použiju tu:
chladice.jpg
chladice.jpg (7.99 KiB) Zobrazeno 5377 krát

ad rychloměr - jestli se nepletu, tak (fujtajbl :-D ) anemometrický by měl být typ rychloměru "s vrtulkou". Ať se koukám, jak se koukám na fotky toho ze Kbel, nic takového tam nevidím. Co tam teda nemám cpát?
Jinak stavba interiéru už běží, mám odstraněné boční plechy na přídi, doplněné motorové lože a teď dávám dohromady kabinu. Fotky budou snad po víkendu.
Pé Es: SPAD s kryty mezi výztuhami podvozku mě taky docela lákal, ale pak vyhrála ta chebská 10 - hlavně kvůli viditelným opravám na trupu.
zavod_SPAD.jpg
Tady je ten "závodní" SPAD s kryty

Vráťa Matyk

vratam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 dub 2008, 08:51

..vydrž..už upravuju "důkazní materiály".. :D
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vratam » 25 dub 2008, 09:37

už jsem to asi našel :idea: Je to ono?
anemo.jpg
Rychloměr na vzpěře

Vráťa Matyk

vratam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 dub 2008, 10:28

..no,vidíš..! :D ..kdo hledá ten najde.. :grin: ..přikládám další..
Přílohy
Anemometr_Kbely01.jpg
..takhle to začalo..anemometr na pravé vzpěře..zatímco SPAD,který tento přístroj skutečně měl ho měl na levé vzpěře..
anemometr_Výkres.jpg
..když už byl na muzeálním exponátu..tak "šup s ním na výkres"..!
anemometr_RC Spad.jpg
..na tento model anemometr patří..je to vlastně maketa muzeálního SPADu..
anemometr_SPA 65.jpg
..ale díky tomu výkresu ho tehdy modeláři cpaly na SPADy "jak oživot"..
anemometr_skutečnost01.jpg
..jediný mě známý anemometr na Spadu je na tomto z čs.stíhací roty
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 dub 2008, 12:37

..tehdy před lety jsem se Spadům hodně věnoval..jak originálům ve francouzkém letectvu,tak anglickým mutacím..a samozřejmě i těm naším..dělal jsem si rekonstrukce kamufláží na letouny,na které jsem měl dost fotek..(francouzké,anglické..ruské,polské,finský..tak i české..) Sice Jsi sem přiložil kamo Spadu 11 498,kterou také vlastním..ale dovolím si Ti nabídnout rekonstrukci,tak jak jí vidím já..s přihlédnutím k oficiálním schématům tehdejších francouzkých firem..ale také ke schématům,které používaly při jejich opravách naše tehdejší opravny..či továrny..(v ukázkách budou letouny u Olomouce a z Avie)
Přílohy
cs Spad No11 498_color01.jpg
..takhle vidím tu jeho kamo já..snažil jsem se,aby odpovídala schématu francouzkého výrobce(..zde to byl Bleriot)
cs Spad No11 498_color02.jpg
..kamufláž toho samého letounu v jaké ukončil svou kariéru..
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 dub 2008, 12:48

..předem se omlouvám,že je to jen pastelkama..ale v klasickém WinProhlížeči je to jakž-takž "čitelné".. :-k Takže tady je rekonstrukce toho "závoďáka"..
Přílohy
cs Spad No11577_foto01.jpg
cs Spad No11577_foto02.jpg
cs Spad No11577_color01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 dub 2008, 12:52

..další rekonstrukce je letoun No11 604..jeho nátěr je snad nejčeštější,jak jen může být.. :-D ..prapory..plukovní znak..prostě paráda..!
Přílohy
cs Spad_1lp Praha_01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 dub 2008, 12:56

..další Spad bohužel nevím jaké má číslo..ale mám jeho dvě krásné fotky a tak jsem ho také nakreslil...zde je nade vší pochybnost použité barevné schéma užívané Avií..! :wink:
Přílohy
cs Spad_Avia rec01.jpg
cs Spad_Avia rec02.jpg
cs Spad_Avia rec-color01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 dub 2008, 13:06

..no,a na závěr přidávám jednoho civila..(u vojáků byl jako No20 030)v podobě jak létal u ZAK Plzeň a pod ním je jeden z několika "otazníků",které zůstaly několika naším SPADům ještě po původní službě ve francii u BRE 590..k nim dodám,že jeden byl prokazatelně zničen havárií ještě s původními francouzkými pavími oky..zdokumentovaná havárie dalšího "otazníku" už prokazuje "naše paví oka"...
Přílohy
cs Spad No20 030_color01.jpg
cs Spad_BRE 590-a01.jpg
cs Spad_BRE 590-a02.jpg
cs Spad_BRE 590-color01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vratam » 25 dub 2008, 13:15

No, tak to je ovšem bomba =D> Tahle perfektní rekonstukce kamufláže by si opravdu zasloužila i provedení v modelu. O to víc se teď budu snažit to nezvorat a držet se Tvého bokorysu "10".
Teď budu ještě trochu loudit (i když do stříkání kamufláže je času dost) - co se týká ostatních ploch, jaké je kamuflážní schema fy Blériot? Třípohledová barevná schemata FR mám zatím dvě: 11405 z publ. 4+ a A.Charváta ještě z války ve Francii. Ale že by to nějak na bokorys "10" pasovalo - snad trochu ta Charvátova.
I tak zatím moc děkuju za podklady, tohle jsem při otevírání tématu opravdu nečekal. \:D/
Vráťa Matyk

vratam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 dub 2008, 13:50

..tak vydrž..budu to muset zase všechno prohledat.. :wink: ..ale co se týká Bleriotovic kamufláží,tak tam je to o tom,že konkrétní "dané" rozmístění barevných polí moc nedodržovali..ale i přesto,se dá identifikovat..já se ale při kamuflážích držel továrních schémat jen jako vodítkem barev na tom konkrétním poli..ale jejich umístění jsem dělal přesně podle fotek.. I tak bohužel,pokud není éro nafocené kolem dokola jde při zbytku kamufláže jen o spekulaci.. :x Jo,a už jsem to psal někde jinde..jde o francouzké barvy na kamuflované stroje..podle posledních výzkumů byly na kovové díly použité vysoce lesklé kvalitní barvy...zatímco na zbytek letounu,resp.jeho plátěný podklad byl do barev přidáván hliníkový bronz..tato barva se tedy když byla nová jevila částečně jako metalíza..ale po čase (po zestárnutí)..se přeměnila v jakýsi mndlý našedlý odstín.. Ten hliníkový bronz do barev přidávali frantíci proto,že se to osvědčilo při barvení nebarevných letadel..(byl přidáván do laku) jako ochrana před povětrnostními vlivy.. Generálkované (naše) SPADy už byly natírané odlišnými..tedy normálními barvami..ale i tak byly vysoké kvality..! Viz Aviácký SPAD..
..ještě ke spodkům Spadů.. Žádný Francouzký SPAD neměl ze spoda žádný šedý nátěr..(to až SPADy XIIC-1)..jejich spodky odpovídaly nebaravným SPADům..! Naše SPADy po GO pak už dostaly ovšem hliníkové nátěry spodních ploch...
zdesko

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Československé letectvo 1918-2008