Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nový Spitfire Mk.IX od Eduardu

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Nový Spitfire Mk.IX od Eduardu

Příspěvekod Richard Plos » 13 úno 2013, 17:18

Tak zakládám toto vlákno, ať neprudíme v novinkách... Dám sem ty svoje dvě srovnávačky, co jsem udělal ve fotošopu. Chápu, že tady je určitý problém se zkreslením, ale je zvláštní, že to na obou sedí velmi dobře...
Přílohy
sachty2.jpg
sachty.jpg
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Re: Nový Spitfire Mk.IX od Eduardu

Příspěvekod Marcel Nový » 13 úno 2013, 17:30

Tady mi to přijde jako evidentní šišoid, pravda, není to Mk.IX...
Přílohy
Spitfire_Bottom.thumb.jpg
Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 13 úno 2013, 17:45

Marcel Nový píše:Tady mi to přijde jako evidentní šišoid, pravda, není to Mk.IX...

Pravá šachty bych řekl kruh s přesazem krytu nohy a levá bych řekl ovál :lol:

Přetáhnu sem ty výkresy ze Spitfire fora, nejdřív zbraně s kusem šachty:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

a teď křídla :

Ještě jsem se kouknul do moc pěkné knihy na Spita Mk.I/II od Zdeňka hurta, to je expert No.I na Spity u nás a má tam výkresy od Petra Antoše a to je puntičkář, mám od něj výkresy z Model Hobby a ty jsou super.
Tam je šachta malovaná, dno šachty kruh a směrem dopředu a na povrch křídla to jde do oválu, tak že stěna šachty by měla smerem dopředu být v úkosu a končit oválem. Je docela možné, že na těch výkresech je kruh dno a ne řez v potahu a všichni to ale pochopili obráceně. :lol:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arest » 13 úno 2013, 17:48

Pokud si to správně pamatuju, tak podobná diskuze na téma tvar podvozkových šachet už tu jednou proběhla, a sice když se prali vyznavači jediného správného tvaru Spita od Hasegawy s vyznavači jediného správného tvaru Spita od ICM.
Arest

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 13 úno 2013, 17:56

Ještě výřez toho výkresu od P.Antoše. Je zajímavá i ta šrafovaná část oválu, což znamené pod krycím panelem šachty. To by znamenalo, že vzadu je to má podkosenou stěnu šachty. když se vezme v úvaho složitost os při zatahování toho podvozku, tak to fakt mohlo zajet při zatažení trochu dozadu. proto na těch fotkách je to kolo jako posunutý vzad.

...... taková blbost a jakou to muselo dát práci :)
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 13 úno 2013, 17:57

Tam je šachta malovaná, dno šachty kruh a směrem dopředu a na povrch křídla to jde do oválu, tak že stěna šachty by měla smerem dopředu být v úkosu a končit oválem. Je docela možné, že na těch výkresech je kruh dno a ne řez v potahu a všichni to ale pochopili obráceně.

Přesně toto mě napadlo. Ono je to vidět i na fotkách, že je tam "fuga" před zataženou pneumatikou. Pak by to sedělo a tvořilo by to na potahu jasný ovál.
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 13 úno 2013, 18:09

Tady jak sem dal P.Šenk ten odkaz na tuhle fotku, bych řekl kruh a v místě podvozkové nohy, hlavně nahoře dotlačené do zakřivení jako ovál.
Klidně to ovál být může a asi i nakonec bude, hlavně ať to nepřeženou :oops:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 13 úno 2013, 18:27

S těmi výkresy těchto tvarů je to hodně ošemetné. Spodní část křídla není rovná, ale je klenutá. Tvar kola jasný, ale díky mechanice a kinetice zakládání může být tvar otvoru pro něj hodně jiný právě, aby nedošlo ke kolizi. Výkres je průmět nějakých řekněme nejzašších bodů a tudíš není možné do něj zachytit vše co se týká skutečného tvaru. Při tvorbě výkresu, konkrétně otvoru pro kolo podvozku Spita, využijete naměřené rozměry otvoru nebo zkusíte využít pohled na letoun zespodu? Jak moc ve výkresu tedy budete schopni zachytit natočení této plochy vůči rovině na kterou výkres tvoříte. Tvorba výkresu i 3D modelu bude vždy závislá na citu tvůrce, na jeho prostorové představivosti a zkušenosti. Podle mě se v tomto případě řeší fakt prkotina.

Malý dotaz mimo soutěž. Co vám vznikne když uděláte průnik válce o průměru 10cm (výška třeba50cm) a koule průměru 5 cm. Přičemž koule vystupuje ven z válce svou menší částí?
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 13 úno 2013, 18:33

jj, nejlepší přenos do 3D modelace je dát na Spita v NTM pauzák a obkreslit potahový panel a pak si to přeměřit v síti a přeníst na model v počítači. Předpokládám, že Spit v NTM byl hlavním mustrem pro model, už jenom pro jeho dostupnost a snad i věrohodnost s válečným provedením.

Téma je ale zajímavé, neboť by jeden řekl, že na Spitu je vše jasné a najednou zjistí, že ne a všichni předtím se mohli mýlit na modelech.
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hummer » 13 úno 2013, 18:50

Jen tak pro zamyšlení:
ono se někde natvrdo tvrdilo, že podvozková šachta Spitu je přesnej kruh? Já o tom teda nevim, proto mě ani teď a ani nikdy dřív by mě nijak nepřekvapilo,když by mi někdo oznámil že je to šiška. Proč by nemohla být?
Jen tak pro srandu jsem vzal před chvílí postavenej Spit Mk.I od fixu 1/72 a pravítko (V šupleře nemam baterku :) ) a naměřil jsem 10mm ve směru odpředu dozadu a 9mm v příčném směru.
Roman "Hummer" Šlajer, Plzeň
Hummer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KERAMEK » 13 úno 2013, 18:53

... tak nějak nechápu co se okolo těch šachet pořád řeší, co pak jste tak slepí, mrkněte se na kterýkoliv boční pohled s otevřeným podvozkem nebo na výkres a uvidíte, že kryt to kolo vpředu přesahuje a vzadu ne, taky že noha směřuje při otevřeném šikmo vpřed a při zavřeném naopak šikmo vzad, přitom kolo není z čelniho pohledu v žádné fázi sklápění z aerodynamického důvodu torzně vytočeno. Z toho jasně vyplývá že kolo (i s krytem) se při zasouvání do křídla pohybuje ve všech třech osách (podobně jako šikmý sek mačetou) přičemž vykonává rotační pohyb okolo pantu a tomu je přizpůsobena i šachta tedy ovál na vstupu a kruh na dně, to celé v přední části spojené šikmým "skluzem" a takový pohyb vyžaduje jen diagonální umístění osy pantu, toď veškerá věda ...

http://www.the-blueprints.com/blueprint ... re-010.gif
Přílohy
šachta.jpg
něco v tomto smyslu
Naposledy upravil KERAMEK dne 13 úno 2013, 19:27, celkově upraveno 1
KERAMEK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 13 úno 2013, 19:18

ak sa môžem spýtať : ma niekdo z polemizujúcich v rukach vylisky alebo sa tu vedie diskusia na základe foto modelu a foto lietadla z nie rovnakých uhlov :shock:
dík
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 13 úno 2013, 19:22

Lubomír Kerék píše:ak sa môžem spýtať : ma niekdo z polemizujúcich v rukach vylisky alebo sa tu vedie diskusia na základe foto modelu a foto lietadla z nie rovnakých uhlov :shock:
dík

Nevím, co řešíš, fotky jsou jasné a tvar otvoru podvozkových šachet je na nich vidět zcela jasně...
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 13 úno 2013, 19:28

Já bych řekl, že téma šachet ať již k modelu nebo ne je dost zajímavé . pokud je v tom problém , tak navrhuji seznam povolených témat a budem se bavit jenom o nich. Nevim co je špatného sem dát fotky a výkresy a rozebrat šachty nebo cokoliv jiného na Spitu. Pro mě přínos, neboť bez výkresů a fotel před sebou, bych řekl že jsou jasně kulaté a ono asi ne :)
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 13 úno 2013, 19:29

Štěpán Stránský píše:Já bych řekl, že téma šachet ať již k modelu nebo ne je dost zajímavé . pokud je v tom problém , tak navrhuji seznam povolených témat a budem se bavit jenom o nich. Nevim co je špatného sem dát fotky a výkresy a rozebrat šachty nebo cokoliv jiného na Spitu. Pro mě přínos, neboť bez výkresů a fotel před sebou, bych řekl že jsou jasně kulaté a ono asi ne :)

Přesně tak. Ale nemůžeš ani bránit jiným, aby ukázali, jak jsou strašně "chytří"... :grin:
Richard Plos

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse