Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jakovlev Jak-23 ( Yak-23 Flora )

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Jakovlev Jak-23 ( Yak-23 Flora )

Příspěvekod 172flogger » 20 bře 2012, 18:19

Slíbené foto modelu Jak-23 1/48 od fy Bílek:
Jsou to testshoty vystavené na Panthers Cupu.
P1020437 (Custom).JPG

P1020440 (Custom).JPG

P1020441 (Custom).JPG

P1020442 (Custom).JPG

P1020443 (Custom).JPG

P1020444 (Custom).JPG

Naposledy upravil 172flogger dne 20 bře 2012, 18:22, celkově upraveno 1
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: Jakovlev Jak-23 ( Yak-23 Flora )

Příspěvekod 172flogger » 20 bře 2012, 18:22

P1020438 (Custom).JPG

P1020439 (Custom).JPG

P1020445 (Custom).JPG

"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 20 bře 2012, 18:25

A ještě konkurenční prázdná krabička modelu Special Hobby v měřítku 1/72 vystavená u MPM Prod.
Model je o nějakou dobu odložený, než se upraví tvary.
P1020446 (Custom).JPG

P1020447 (Custom).JPG

.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 20 bře 2012, 18:47

Zajímavé! Díky floggere. :)
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 21 bře 2012, 14:52

Na Panters Cupu jsem na to koukal a popravdě úroveň detailů jako na shortrunech 1/72 z druhé půlky devadesátých let. Za mě nič moč. Mluvím opravdu o detailech jako podvozkové nohy, kola sedačka atd. A pokud bude cena někde okolo 500-600 Kč tak jsem rád, že jsem si koupil Ciro.
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ostradik » 18 dub 2012, 12:56

Neviděli jste někdo tuhle čtvrku na vlastní oči? Už se prodává....asi......
http://modelweb.modelforum.cz/index.php ... ora-bilek/
http://www.avax-models.cz/detail/bilek- ... -23-flora/
ostradik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 18 dub 2012, 13:09

Jistě, mám ho doma. Prodávat se začal v Mošoni. K modelu je možné dokoupit i extra malé lepty. U Bílka na stánku se to dalo pořídit celé za 500,-( model + lepty) . Jen bacha na malé překvapení, barevnou palubku obsahuje i samotná stavebnice. Samozřejmě že je i v externích leptech spolu s bočnicema a upínacíma pasama. Aby jste se pak nedivili :lol: , ano správně tušíte , jako já. :grin: že mám dvě palubky a zaplatil tak trochu ještě jednou za to ,co již ve stavebnice obsahuje.

Co se týče kvality, na stavbu do vytrínky plně dostačující. Ve stavebnici nejsou přídavné nádrže, což je trochu nepříjemný, ale budiž, s tím se dá žít. Pro vyžší ambice s modelem ho bude potřeba trochu potunit. Přemlouval jsem Ciráky aby vydali nějaký detail set vycházející z jejich odlévané stavebnice. Snad se ho dočkáme. 8)
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 18 dub 2012, 14:04

Podobne "milo" som bol aj ja prekvapený ale čo už. Tých 5€ ma nezabije a som rád že po dlhom čase konečne niekto vydal dostupnú stavebnicu Jak-23 v štvrťke. Ešte čakám na Mi-4 :)
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 19 dub 2012, 17:58

Martin Černý 'Černoch' píše: Pro vyžší ambice s modelem ho bude potřeba trochu potunit. Přemlouval jsem Ciráky aby vydali nějaký detail set vycházející z jejich odlévané stavebnice. Snad se ho dočkáme. 8)
Ciráci s tím něco udělají.... :-D Zájem je z více stran....
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 19 dub 2012, 19:38

"Ciráci" nám stavitelům čs. letectva dělají radost! :-D
(P.S.Martine té Tvé T141 asi fakt neodolám. :) )

komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 20 dub 2012, 07:17

Slovo chlapa Marťas. :D Budu doufat , že se dočkáme v relativně krátké době, docela mě na Floru svrbí prsty :lol:
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 07 kvě 2012, 17:57

S dovolením využiji toto téma, ať nezakládám nové.

Nejsem vlastníkem časopisu HPM a nenašla by se dobrá duše, která by naskenovala (a poslala mi):
HPM 9/2001 články pánu Irry a Khola ke službě Jaka-23 v čs.letectvu
HPM 7/2003 opět článek k Jaku-23.

Díky, mail mám ve svém uživatelském profilu.

komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 09 kvě 2012, 06:40

V tématu o Mi-8/17 byla řeč o Jakovi, tak odpovím na tomto místě, ať je to v jednom chlívku.
zbynek.skopan píše:
Martin Janoušek píše: Momentálně mě docela dost lidí ukecalo na detailní set na Bílkova Jaka-23, :grin:
kdy bude a co bude obsahem... šachty, motor, kabina? a jak si stojí Bílek okem znalce?

Na setíku na Jaka-23 pilně pracuji a myslím, že by mohl být tak do cca měsíce. Asi ho rozdělím do tří setů, v jednom bude interiér (vana, sedačka atd.) ve druhém budou šachty, tryska, vstup vzduchu a kolečka. Ve třetím jen přídavné nádrže. Jak něco bude, tak dám fotky.

Nevím, jestli "okem znalce" je to správné sousloví pro mne, ale pokusím se napsat.
Pro mne je vždy na prvním místě tvarová přesnost, protože to je věc, která se nejhůř spravuje. Nepíši rozměrová přesnost, protože,jestli je model celkově o 5mm delší nebo kratší, to nikdo nepozná. Ale pokud dvě plochy vzájemně přecházejí jinou křivkou, tak to okem poznám a docela mi to vadí. Takže v tomhle pohledu je Jak hodně hezký. Tvarově se mi dost líbí, snad jediná věc. kterou nezvládli, je přechod trysky do trupu, mělo by to být takové "rozplizlejší", ale to je "problém", který se odehrává v rozměru 3X3mm, kdo chce, tak tam dá trochu tmelu. Jinak z těch vnějších tvarů jsem už nic neobjevil, možná na něco ještě dojdu.
Pak na druhém místě mě u modelů zajímá rytí. Žádný zázrak to není, mohlo být jemnější, ale dá se. Pokud bych si ten model stavěl, tak bych ho nechal. Co mě ale pořád tahá oči, jsou na trupu krytky s hranatými rohy. Ty by šly pryč a znovu bych si je naryl.
A na posledním místě jsou u mně detaily, protože si je většinou dělám znovu, tak jim dávám nejmenší váhu. V tomto směru je Jak docela slabý. Vstup vzduchu je vymyšlený, vkládají tam jakousi rouru k motoru, kanál, který tam vůbec nebyl. Přední šachta nic moc, hlavní šachty by asi šly, ale žádný zázrak. Hlavní kola jsou tvarově mimo. V Interiéru mě zaujala úplně vymyšlený tvar zadní přepážky, který tam dělá nějaký 3mm zajímavý odskok, který na skutečném letadle není. Boční pulty by se daly použít, podlaha je úplně špatně. Horní hrana přístrojové desky neodpovídá, ale to je asi dáno technologicky. Sedačka spíš špatná.
Takže shrnuto, tvarově hezký model se slabými detaily. Ale spíš palec nahoru, není to špatný model.
Hmm, teď to vypadá, že jsem si to hodnocení napsal jako přípravu pro své sety.... :-k Ale nevím, co jiného napsat,než jak to cítím.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 09 kvě 2012, 07:18

díky za odpověď....doplňující dotazy

1. budou sety v limitovaných serii (jako byl Váš Jak)
2. Bude v setu i část motoru (viděl jsem fotografie kdy se k motorům lezlo via tu lichoběžníkovou krytkou na přídi
3. Bude i v kabinovém setu acetátová kabina

No myslím že tohle ero milec ČS letectví postaví tak jednou takže se sluší ho hned na poprvé vymazlit...
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 09 kvě 2012, 07:43

1. Určitě ne. Všechny sety jsou svým způsobem limitka, ale budou se prodávat tak dlouho, dokud o ně bude zájem.
2. Bude tam stejný "polomotor" jako byl v té limitce. Část motoru, který kouká z trupové přepážky. Na otevření lichoběžníkových deklíků by chtěl chtěl ještě doplnit o spalovací komory a udělat ho hlubší i kousek za přepážku. Ale jako základ by byl použitelný.
3. Pravděpodobně ne. Kabinky neumíme, museli bychom oslovit Roba Tauruse a jen je přebalit. Necháme to něm.
Martin Janoušek

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse